My Travel Secret ...
Menu
Italië

Wandelen op Sardinië: mijn favoriete wandelroutes

Home » Italië » Wandelen op Sardinië: mijn favoriete wandelroutes

Ben je op zoek naar een bestemming binnen Europa waar je prachtige en afwisselende wandelingen kunt maken? Dan is een vakantie naar Sardinië een hele dikke aanrader. Wij bezochten Sardinië in de maand oktober en maakten een hele gave roadtrip door het noorden van het eiland. We reden van Alghero via Castelsardo naar het noorden en van Santa Teresa Gallura en La Maddalena via de oostkust richting de Golfo do Orosei. We eindigden onze trip in de kleurrijke stadjes Bosa en Alghero.

Sardinië heeft ons in alle opzichten verrast. Het is een eiland met een fantastisch mooie natuur. Vooral de omgeving van de Golfo do Orosei en de La Maddalena archipel heeft mijn hart gestolen. Wil jij gaan wandelen op Sardinië, check dan zeker deze 2 plekken. Benieuwd naar mijn favoriete wandelroutes? Ik deel ze hier.

Cala Coticcio, Caprera

Caprera eiland maakt deel uit van de La Maddalena archipel, een eilandengroep in het noordoosten van Sardinië. Het was één van de mooiste plekken die wij bezochten tijdens onze Sardinië vakantie. Caprera is het groenste eiland van de archipel en een waar paradijs voor die wil gaan wandelen op Sardinië. Wij bezochten Caprera toen we een paar dagen op het hoofdeiland La Maddalena verbleven. Beide eilanden zijn met een brug met elkaar verbonden.

Cala Coticcio is één van de mooiste plekken van Caprera. Het is een prachtige baai, met een schattig klein, wit strandje. Je kunt hier alleen te voet of per boot komen. Wij kozen uiteraard voor het eerste. Omdat Cala Coticcio een ontzettend populaire plek is en het er nogal druk kan zijn, besloten wij om nog voor zonsopkomst aan onze wandeling te beginnen. De wandeling zelf is niet heel erg zwaar, maar door de vele losse keien is het goed opletten waar je loopt. Van het uitzicht zien we op de heenweg nog maar weinig, want het is nog een beetje schemerig. Wel komen we een grote groep ontzettend verbaasden berggeiten tegen. Na ongeveer 40 minuten lopen komen we uit bij een mooi en verlaten strand, Cala Bianca.

wandelen sardinie

Cala Bianca is omgeven met rotsen en al klimmend gaan we op zoek naar het mooiste uitkijkpunt. Wanneer we hogerop komen zien we aan de andere kant van de rotsen plotseling één van de mooiste baaien van Sardinië, Cala Coticcio. Het is meteen duidelijk waarom deze plek zo populair is. We zijn de enige mensen op deze prachtige plek en we genieten van de zonsopkomst. Pas na een uur arriveren de eerste mensen. We nemen rustig de tijd om te zwemmen en te zonnen en wanneer het echt druk wordt, lopen we weer terug.

De route terug is precies dezelfde weg dan de heenweg. Er is simpelweg geen andere optie. Het uitzicht en het landschap is geweldig mooi. Wel wordt het langzaamaan steeds drukker en loopt de temperatuur ook snel op. De hike naar Cala Coticcio is absoluut een must wanneer je de La Maddalena eilanden bezoekt.

Tips voor de hike naar Cala Coticcio:

 • Vroeg gaan loont zeker! Het strand zelf is maar heel klein, dus het is er nogal snel druk.
 • De zonsopkomst vanuit Cala Coticcio is echt prachtig, maar dit houdt wel in dat je het eerste stuk in het donker moet lopen. Neem eventueel een zaklamp mee.
 • Neem voldoende water en eventueel iets te eten mee. Er was destijds geen mogelijkheid om ter plekke iets te kopen.
 • De officiële parkeerplaats was toen wij er waren gesloten, maar we konden wel parkeren bij het Garibaldi museum.
 • Caprera en La Maddalena zijn beide best wel groot, daarom is het aan te raden je huurauto mee te nemen naar de eilanden. Lees hier mijn tips.
 • Goede (wandel)schoenen zijn geen must, maar zijn wel makkelijk. Ik zag ook mensen op flip-flops lopen, maar dat lijkt mij echt heel erg onhandig met al die losse keien.
 • De totale wandeling heen en terug neemt ongeveer 90 minuten in beslag. Deze route is ook prima te doen wanneer je conditie niet zo goed is.
 • Download de Maps.me app. Deze offline app wijst je heel duidelijk de juiste weg naar Cala Coticcio.
Sardinie wandelen

Cala Fuili naar Cala Luna

Een behoorlijk populaire wandeling op Sardinië, is de wandeling van Cala Fuili naar Cala Luna. Het is een wandeling langs de prachtige Golfo do Orosei. Wij beginnen pas tegen de middag aan deze hike en bij aankomst bij Cala Fuili staat het er echt al bomvol met geparkeerde auto’s. Gelukkig valt het met de drukte onderweg wel mee. Op sommige stukken is het best een pittige wandeling, maar een groot gedeelte van de wandeling is gewoon vlak. We deden er in totaal ongeveer 2 uur over. Zelf had ik verwacht dat je onderweg meer van de kustlijn zou zien, omdat je eigenlijk evenwijdig langs de kust loopt. Helaas is dat niet zo, omdat je eigenlijk gewoon door het bos loopt. Alleen aan het begin van de route bij Cala Fuili en wanneer we bijna bij Cala Luna aankomen, zien we pas echt een spectaculair uitzicht.

Cala Luna is een groot, wit zandstrand, met op de achtergrond een prachtig uitzicht op het Supramonte gebergte. Ben je moe en heb je geen zin om dezelfde weg helemaal weer terug te lopen, dan kun je er ook voor kiezen om de boot terug naar Cala Gonone te nemen. Een ticket voor deze boot kun je op het strand regelen en kost ongeveer €10-15 p.p.

wandelen sardinie cala luna
Rechtsboven: Cala Fuili. Rechtsbeneden: Cala Luna

Tips voor de hike van Cala Fuili naar Cala Luna

 • In plaatst van de wandeling bij Cala Fuili te beginnen, kun je er ook voor kiezen om vanuit Cala Gonone naar Cala Luna te wandelen.  Je loopt het eerste stuk dan langs de doorgaande (vlakke) weg en hebt een super mooi uitzicht over de kustlijn. Van Cala Gonone naar Cala Fuili is het ongeveer 3,5 kilometer.
 • De afstand tussen de parkeerplaats bij Cala Fuili en Cala Luna is ongeveer 5 kilometer.
 • Er is een bar/restaurant bij Cala Luna waar je iets te drinken kunt halen en waar je iets kleins kunt eten.
 • Goede wandelschoenen zijn absoluut aan te raden.
 • Download de Maps.me app. Deze offline app wijst je heel duidelijk de weg naar Cala Luna. Het pad staat redelijk goed aangegeven, maar er zijn wel een paar punten waar je makkelijk verkeerd loopt.
sardinie wandelen

De wandeling naar Cala Goloritze

Een ander super mooie baai aan de Golfo do Orosei is Cala Goloritze. Dit strand wordt regelmatig het mooiste strand van Sardinië genoemd. Om bij dit strand te komen kun je een boot huren vanuit Cala Gonone of Santa Maria Navaresse of je kunt een mooie wandeling maken door het Tramuntana gebergte. Wij deden het laatste.

Het startpunt van onze wandeling begint op een parkeerplaats nabij het Golgo Plateau, op ongeveer 10 kilometer van het dorp Baunei. De wandeling naar Cala Goloritze is ongeveer 3,5 kilometer en lijkt dus weinig voor te stellen. De heenweg gaat prima. Alleen liggen er ontzettend veel losse rotsen op het pad, dus is het goed opletten waar je loopt. Na ongeveer 1,5 uur lopen arriveren we bij de prachtige baai Cala Goloritze. Onderweg twijfelen we nog even om naar één van de mooiste uitkijkpunten over Cala Goloritze en de Golfo do Orosei te lopen, Punta Salinas. Het is alleen een ontzettend steile en behoorlijk pittige klim. Omdat ik al behoorlijk last heb van mijn benen, houden we dit even voor gezien.

De terugweg is een ander verhaal dan de heenweg. Je loopt op dit stuk eigenlijk contant (maar wel heel geleidelijk) bergopwaarts. Het valt mij ontzettend zwaar en ik moet echt regelmatig even stoppen om op adem te komen. Dit had ik op voorhand echt helemaal niet verwacht, want wat is “maar” 3,5 kilometer?  Ondanks deze kleine tegenvaller kan ik de hike naar Cala Goloritze absoluut aanbevelen, want de baai zelf is echt fantastisch.

wandelen sardinie Cala Goloritze
Cala Goloritze

Tips voor een bezoek aan Cala Goloritze

 • Dagelijks mogen maximaal 250 mensen Cala Goloritze bezoeken. Een plek reserveren is dus aan te raden en dit kan gratis via de Heart of Sardinia app.
 • Om Cala Goloritze te bezoeken betaal je €6 entree. Dit dien je contant te betalen bij de ingang van de wandelroute.
 • Neem genoeg drinken (en eten) mee, want op het strand zelf is er geen mogelijkheid meer.
 • Goede wandelschoenen zijn zeer aan te bevelen.
 • Download de Maps.me app. Op zich is het pad naar Cala Golotitze heel duidelijk aangegeven. Wil je het uitkijkpunt Punta Salinas bezoeken, dan is de app echt een must!
 • De Maps.me app is ook super handig om de juiste parkeerplaats te vinden.
 • Geen huurauto op Sardinië? Dan zou je eventueel een tour kunnen boeken. Een andere optie is te wandelen vanuit Baunei, maar dit is 2x 10 kilometer extra. Ik zou dan toch voor de huurauto gaan ;-)
wandelroutes sardinie

De wandeling tussen Cala Fuili en Cala Luna en de wandeling naar Cala Goloritze maken beide deel uit van de beroemde 6-daagse Selvaggio Blu hike. Deze hike is één van de mooiste, maar ook uitdagendste wandelingen in Europa. Lees hier de ervaringen over deze hike van andere reizigers. 

wandelen in sardinie

Wandelen op Capo Testa

Iets wat ik heel graag had willen doen, maar waar we door weersomstandigheden uiteindelijk niet aan toe kwamen, is wandelen op Capo Testa. Capo Testa is een schiereiland in noorden van Sardinië, vlakbij de stad Santa Teresa Gallura. Het schiereiland is een prachtige plek met gigantische rotsformaties, waar je heerlijk kunt wandelen, klimmen en klauteren. Ook vind je hier prachtige baaien. Ondanks dat we helaas geen tijd hadden om hier uitgebreid te gaan wandelen, hebben we wel een kort bezoek gebracht bij zonsondergang. Ik denk dat onderstaande foto wel genoeg zegt, toch? Mocht jij meer geluk hebben met het weer, neem dan zeker de tijd om hier een paar uur door te brengen.

Wandelen sardinie capo testa
Capo Testa

Op zoek naar nog meer tips voor een vakantie naar Sardinië? Check dan ook:


Klik hier voor een overzicht van alle Italië artikelen

italie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights