My Travel Secret ...
Menu
Amalfikust / Italië

De mooiste wandeling aan de Amalfikust: Sentiero Degli Dei (het Pad der Goden)

Home » Italië » De mooiste wandeling aan de Amalfikust: Sentiero Degli Dei (het Pad der Goden)

Voordat wij naar Italië afreisden ging ik op zoek naar dé mooiste wandeling aan de Amalfikust. Al snel werd duidelijk dat er in deze regio ontzettend veel wandelingen zijn die super mooi zijn en absoluut de moeite waard. Er zou echter één wandeling zijn die je absoluut niet zou mogen missen tijdens jouw Amalfikust vakantie en dat is Sentiero Degli Dei of te wel het Pad der Goden.

De Sentiero Degli Dei is de wandeling van Bomerano (Agerola) naar Nocelle (Positano). Hij heeft een lengte van ongeveer 7.8 kilometer en is relatief makkelijk te lopen, omdat hij grotendeels vlak is. Wij liepen deze route toen wij nabij het dorp Amalfi verbleven. Hoe we dat precies deden en tips over het bewandelen van deze route, lees je hier. 

het pad der goden amalfikust
Sentiero Degli Dei

Bomerano is een klein dorp in de gemeente Agerola. Om hier vanuit Amalfi te komen is het het makkelijkste om de bus richting Agerola te nemen en uit te stappen in Bomerano. Wanneer je bij de buschauffeur aangeeft dat je de Sentiero Degli Dei wilt gaan lopen, zal hij je bij de juiste halte een seintje geven. De busrit duurt ongeveer 40 minuten en kostte ons ongeveer €2 p.p. 

De bus vertrekt in Amalfi vanaf het busstation, dat aan de doorgaande weg bij de haven ligt. Waar je op moet letten wanneer je met de bus reist, is dat je op voorhand een kaartje moet kopen. Dit kan o.a bij tabakszaken. In Amalfi vind je er één tegenover het busstation, op de hoek van het straatje dat leidt naar Piazza Duomo. 

Lees ook: dit wil je weten voordat je de Amalfikust in Italië bezoekt

bus amalfi bomerano
De bus van Amalfi naar Agerola met een stop in Bomerano

Eenmaal aangekomen in Bomerano was het voor ons even zoeken naar het startpunt van de wandeling. Dit bleek niet ver van de bushalte af te liggen. Je moest alleen even een straatje door tot je bij een pleintje uitkwam. Aan dit plein bij de Via Pennino ligt het onofficiële startpunt van de Sentiero Degli Dei. Het officiële startpunt ligt 20 minuten lopen vanaf het plein en staat duidelijk aangegeven. Kun je het juiste punt niet vinden? Dan kun je op Maps.me naar Hotel Gentille zoeken. Dit hotel ligt vlakbij via Pennino.

Il Sentiero Degli Dei
Het officiële startpunt van de Sentiero Degli Dei ligt op 20 minuten lopen van het plein in Bomerano.

Mocht je trouwens nog geen tijd hebben gehad om te ontbijten, dan raad ik aan om dit in Bomerano te doen. Tijdens de wandeling is daar voorlopig namelijk geen mogelijkheid meer voor. Wij deden dit bij het restaurantje bij de bushalte en dit was zeker een aanrader. Lekkere koffie en goede broodjes voor een hele schappelijke prijs. 

Sentiero Degli Dei
Het officiële startpunt van Sentiero Degli Dei

Doordat het Pad der Goden een hele beroemde route is, wordt de route onderweg prima aangegeven met rood/witte bordjes. Op deze bordjes staat duidelijk hoe lang de wandeling nog (ongeveer) duurt.  We kwamen wel `n paar keer bij een punt waar we moesten kiezen welke kant we op zouden gaan. 

De eerste keer was op een punt waar rechtsaf Sentiero Degli Dei stond aangegeven en linksaf Nocelle en Praiano. Met de hand stond bij die laatste Sentiero Degli Dei bijgeschreven. Doordat we wisten dat de route officieel eindigt in Nocelle, begonnen we te twijfelen. 

mooiste wandeling amalfi kust
Sentiero Degli Dei

We kozen er uiteindelijk voor om rechtsaf te gaan, maar al snel realiseerden we dat de meeste mensen voor linksaf kozen. Uiteindelijk bleek het helemaal niks uit te maken en kwamen beide paden op den duur weer bij elkaar. Wel liepen wij op het pad rechts al vrij snel fout. Wat er mis ging weet ik nog steeds niet, maar binnen no-time liepen we dwars door het veld en was er geen pad meer te bekennen. Toch vonden we vrij makkelijk de juiste weg weer terug en konden we de juiste route vervolgen. Zelf denk ik dat het pad linksaf makkelijker is en beter is onderhouden, doordat de meeste wandelaars dit pad leken te nemen. Qua uitzichten zijn, denk ik, beide paden gelijk. 

het pad der goden
Het Pad der Goden, Amalfikust

Vanaf de eerste minuten van de wandeling werd me al duidelijk waarom juist deze wandeling één van de mooiste wandelingen aan de Amalfikust wordt genoemd. De natuur en de uitzichten over de kustlijn tijdens de wandeling zijn namelijk fenomenaal. En dat de hele wandeling lang. Ook het moment dat Positano in beeld komt is heel erg bijzonder. 

In ongeveer 2 uur liepen wij van Bomerano naar Nocelle, het eindpunt van het Pad der Goden. Vanuit hier kun je eventueel via Arienzo of Montepertuso naar Positano (ongeveer 2 uur) lopen of kun je de bus naar Positano nemen. De busstop vind je wanneer je vanuit Nocelle naar de doorgaande weg naar Montepertuso loopt. Let op de blauwe SITA borden.

montepertuso
Montepertuso, Positano

Wij kozen ervoor om via Montepertuso naar Positano te lopen. Dit stuk nam nog eens bijna 2 uur in beslag. Tijdens dit stuk liepen we als het ware achter om Positano heen en hadden we regelmatig een prachtig uitzicht over het dorp. Uiteindelijk kwamen we na heel veel traptreden uit op het mooie strand van Positano.

Lees ook: de mooiste wandelingen langs de Amalfikust

positano
Positano, Amalfikust

Verblijf je in de buurt van Positano dan is het eventueel ook mogelijk de route in omgekeerde richting te lopen. Wij kwamen best veel mensen tegen die hiervoor kozen. Je moet er alleen rekening mee houden dat je in dat geval iets meer moet klimmen, want vanuit Bomerano loopt het pad geleidelijk af. Ik raad daarom aan om toch gewoon de oorspronkelijke route te volgen en in Bomerano te starten. Je moet toch 1x van of naar Bomerano reizen. Dan kun je dat beter aan het begin van je trip doen en het jezelf iets gemakkelijker maken.

bomerano naar positano

Praktische tips voor het wandelen van de Sentiero Degli Dei

  • In de zomermaanden kan het aan de Amalfikust ontzettend heet zijn, zorg daarom goed voor voldoende water, zonnebrand en eventueel een pet en/of zonnebril.
  • Het is vooral in de zomermaanden aan te raden om de wandeling vroeg te beginnen om de hitte te vermijden.
  • Zorg voor comfortabele wandelschoenen.
  • Neem voor de zekerheid een drybag mee. Het weer slaat soms uit het niets om.
  • Zorg dat de accu van je camera geladen is en dat je SD kaart leeg is ;-)
  • Op zondag rijden er in Italië over het algemeen minder bussen. Zo rijdt op die dag de eerste bus vanuit Amalfi pas om 11.40u naar Bomerano. Op de andere dagen is dit al om 7.10u. Check hier de bus tijden.
  • Wil je vanuit Nocelle naar Positano met de bus, check dan op voorhand het bus schema en koop alvast een buskaartje.
  • Download de Maps.me offline app. Mocht je de weg kwijtraken , dan kun je hierop terugvallen.
sentiero degli dei

Op zoek naar nog meer tips voor een reis naar Italië? Check dan ook:

pad der goden Amalfikust

Klik hier voor een overzicht van alle Italië artikelen

italie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights