Tips Cinque Terre
Europa

Tips voor een bezoek aan Cinque Terre Italië

Eind maart brachten wij een bezoek aan een ontzettend leuk stukje Europa, Cinque Terre Italië. Cinque Terre bestaat uit 5 pittoreske dorpjes, gelegen aan de Italiaanse Rivièra en maakt deel uit van Cinque Terre National Park. Dit park heeft een totale oppervlakte van zo’n 70 km² en je kunt er werkelijk prachtig wandelen. Heb jij ook plannen om een bezoek te brengen aan Cinque Terre? Vandaag geef ik jou mijn Cinque Terre tips voor een bezoek aan deze bijzondere plek.

 

 

Monterosso

 

Monterosso is het grootste en meest zuidelijk gelegen  dorp. Het is tevens ook het minst fotogenieke dorp, want hoewel het centrum ontzettend leuk is, mist het de uitstraling van de andere dorpen. Wat Monterosso wel heeft is een prachtig en groot zandstrand. In de zomerperiode staat dit strand helemaal hutje-mutje vol met ligbedjes en parasols, maar maart/april is een perfecte periode voor een wandeling op een leeg strand.

 

Tips Cinque Terre

Monterosso

 

Vernazza

 

Vernazza is misschien wel het meest fotogenieke dorpje van alle 5 en mijn persoonlijke favoriet. Dit dorp zie je dan ook wel in iedere reisbrochure. Wil jij ook zo’n mooie overzichtsfoto van de haven maken? Volg dan een stuk het wandelpad richting Monterosso of wandel heel het stuk van Monterosso naar Vernazza (of v.v), echt een aanrader! Ook aan de andere kant heb je mooi overzicht over het dorp. Volg hiervoor het pad achter het station omhoog.

 

Lees ook: Snaphots: 2 dagen in het prachtige Cinque Terre, Italië

 

Tips Cinque Terre Vernazza

Vernazza

 

Corniglia

 

Corniglia is het dorp dat over het algemeen het minst wordt bezocht. Dit komt omdat het geen haven heeft, omdat het bovenop een berg ligt. Het nadeel is dan ook dat je, om het dorp te bereiken, bijna 400 traptreden moet beklimmen. Toch is Corniglia absoluut een bezoek waard. Je hebt vanaf hier prachtig overzicht over heel de kustlijn.

 

Tips Cinque Terre

Corniglia

 

Manarola

 

Tegen de tijd dat wij in Manarola aankwamen, was het al behoorlijk druk met toeristen. Waarschijnlijk niet te vergelijken met het hoogseizoen, maar voor ons druk genoeg om niet al te lang te blijven hangen. Manarola is absoluut een plaatje om te zien en voor mij een goede reden om nog eens terug te gaan.

 

Tips Cinque Terre Manarola

Manarola

 

Riomaggiore

 

Wij verbleven tijdens ons bezoek in Riomaggiore en dit kan ik echt iedereen van harte aanbevelen. Riomaggiore was echt liefde op het eerste gezicht. Het mooiste uitzicht over dit dorp heb je vanuit de haven. Dit is een heerlijke plek om lekker te chillen. Riomaggiore is schuin tegen de rotsen gebouwd en wanneer je omhoog loopt, kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over te kustlijn.

 

Tips Cinque Terre

Riomaggiore

 

 

Bereikbaarheid Cinque Terre

 

Vanuit Nederland is Cinque Terre het makkelijkste bereikbaar via Pisa of Genua. Milaan is eventueel ook een optie, maar vanuit hier ben je een stuk langer onderweg. Vanuit Pisa Airport neem je de trein richting La Spezia (even overstappen op Pisa Centraal). Prijzen beginnen bij 10 euro en je bent zo’n 1,5 uur onderweg. Op het treinstation van La Spezia vind je een Cinque Terre informatiestand, waar je treinkaartjes naar Cinque Terre kunt kopen of eventueel een Cinque Terre kaart.

 

Vanuit Genua neem je de trein richting Levanto. Prijzen voor deze rit beginnen bij 6 euro en de rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Houdt hierbij wel rekening dat je nog met de bus van de airport naar het treinstation moet. Levanto is net als La Spezia het begin (of einde) van Cinque Terre. Ook hier vind je een Cinque Terre informatiestand.

 

Van Milaan Centraal is het met de trein nog zo’n 1 uur en 45 minuten naar Genua. Prijzen beginnen bij 13,50 euro.

 

Cinque Terre Italië

 

 

De Cinque Terre kaart

 

Om gebruik te maken van de paden van het Cinque Terre National Park, moet je in het bezit zijn van een Cinque Terre kaart. Dit is een 1 of 2 dagen kaart en bestaat uit 2 varianten: met of zonder gebruik van de trein (en wifi) tussen La Spezia en Levanto. Prijzen voor 2017 zijn als volgt:

 

Cinque Terre kaart zonder trein

1 dag: volwassenen 7,50  euro / kind 4,50 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 19,60 euro

2 dagen:  volwassenen 14,50  euro / kind 7,20 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 31,50 euro

 

Cinque Terre kaart inclusief trein

1 dag: volwassenen 16  euro / kind 10 euro (per dag) / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 42 euro (per dag)

2 dagen: volwassenen 29  euro

3 dagen: volwassenen 41  euro

* Note: De prijzen van een Cinque Terre kaart inclusief trein, zijn in het laagseizoen (november tot april) iets goedkoper.

 

Het reizen per trein tussen de dorpen in is echt ideaal. De treinen rijden regelmatig en binnen een paar minuten sta je in een ander dorp. Ben je van plan om veel te gaan lopen tussen de dorpen, dan is er de optie om een Cinque Terre Kaart zonder trein aan te schaffen en indien nodig losse treinkaartjes te kopen. Het nadeel is alleen dat deze kaartjes vrij prijzig zijn (4 euro), daarom is het vaak voordeliger om toch de Cinque Terre kaart inclusief trein te kopen.

 

 

Tips Cinque Terre kaart

 

 

Wandelen in Cinque Terre National Park

 

Zoals ik eerder vertelde is Cinque Terre National Park een perfecte plek voor wie houdt van wandelen. Er zijn veel paden, die over het algemeen goed aangeduid zijn. De Blauwe Route is de meest bekende. Deze route loopt langs de kust, tussen de dorpen in en is de minst zware route. Helaas was deze tijdens ons bezoek (eind maart 2017) voor het grootste gedeelte dicht, waaronder het stuk tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel de Via Dell’Amore (het Liefdespad) genoemd. Het alternatief was de Rode Route. Minstens zo mooi, maar op sommige stukken best pittig, omdat je bij deze route een stuk meer moet klimmen.

 

In principe is het mogelijk om de hele route tussen Riomaggiore en Monterosso in één dag te lopen. Je bent hier in totaal 8-9 uur mee kwijt. Toch raad ik dit niet aan, want je houdt weinig tijd over om de dorpen zelf te verkennen en dat is zonde. Je zou er voor kunnen kiezen je bezoek te splitsen in 2 dagen of als je maar 1 dag hebt, de helft te lopen en de rest met de trein.

 

 

Check ook: 2 dagen Cinque Terre in snapshots

 

 

Tips Cinque Terre

Hiken in Cinque Terre

 

 

Accommodatie Cinque Terre

 

Er is in de 5 dorpen van Cinque Terre meer vraag dan aanbod naar kamers, daarom zijn hier de prijzen vaak erg hoog. Het is goedkoper om in La Spezia, Levanto of één van de omliggende dorpen te verblijven. Wij hadden het geluk buiten het toeristisch seizoen te reizen en vonden een super leuke, betaalbare kamer bij Ciao Bella Rooms in Riomaggiore. Wel één met een gedeelde badkamer, maar dat was voor 2 nachten prima. Mijn advies met betrekking tot een kamer: Boek op tijd!! Cinque Terre is enorm populair dus de leukste en betaalbare kamers zijn vroeg weg.

 

Op zoek naar nog meer leuke hotels nabij 5 Terre in Italië?

 

 

Cinque Terre Italie

 

 

 

Klik hier voor alle artikelen over bestemmingen binnen Europa

Europa

*Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links, lees meer hierover in de disclaimer

 

 

2 Comments

 • Reply
  Linda | travellersoftheworld
  25 april 2017 at 19:24

  Dit is echt mijn favoriete stukje Italië, het is zo geweldig mooi! Ik wil graag nog eens terug. Ik ben vooral verliefd op Vernazza en Riomaggiore. Monterosso ziet er hoogzomer inderdaad wat anders uit, het is bomvol dan. Als ik nog een keer ga ga ik buiten de zomer

 • Reply
  Marieke
  25 april 2017 at 19:36

  Wow, dat ziet er mooi uit, zeg! Heel mooie foto’s! Wat tof dat je er ook kunt hiken :) En handig dat je overal snel met de trein naartoe kunt! Top!

Leave a Reply