My Travel Secret ...
Menu
Europa / Italië

Tips voor een bezoek aan Cinque Terre Italië

Home » Italië » Tips voor een bezoek aan Cinque Terre Italië

Een tijdje geleden brachten wij een bezoek aan een ontzettend leuk stukje Europa, Cinque Terre in Italië. Cinque Terre bestaat uit 5 pittoreske dorpjes, gelegen aan de Italiaanse Rivièra en maakt deel uit van Cinque Terre National Park. Dit park heeft een totale oppervlakte van zo’n 70 km² en je kunt er werkelijk prachtig wandelen. Heb jij ook plannen om een bezoek te brengen aan Cinque Terre? Ik  geef jou mijn tips voor een bezoek aan deze bijzondere plek.

Inhoud

1. De 5 dorpen van Cinque Terre, Italië

2. Overnachten bij Cinque Terre

3. Bereikbaarheid Cinque Terre

4. De Cinque Terre Card 2020

5. De leukste dagtrips naar Cinque Terre

6. Wandelen in Cinque Terre National Park

Cinque Terre
Vernazza, Cinque Terre

Dit zijn de 5 dorpen van Cinque Terre, Italië

Monterosso

Monterosso is het grootste en meest zuidelijk gelegen  dorp. Het is tevens ook het minst fotogenieke dorp, want hoewel het centrum ontzettend leuk is, mist het de uitstraling van de andere dorpen. Wat Monterosso wel heeft is een prachtig en groot zandstrand. In de zomerperiode staat dit strand helemaal hutje-mutje vol met ligbedjes en parasols, maar maart/april of oktober/november is een perfecte periode voor een wandeling op een leeg strand.

Cinque Terre Italie
Cinque Terre Italie

Vernazza

Vernazza is misschien wel het meest fotogenieke dorpje van alle 5 en mijn persoonlijke favoriet. Dit dorp zie je dan ook wel in iedere reisbrochure. Wil jij ook zo’n mooie overzichtsfoto van de haven maken? Volg dan een stuk het wandelpad richting Monterosso of wandel heel het stuk van Monterosso naar Vernazza (of v.v), echt een aanrader! Ook aan de andere kant heb je mooi overzicht over het dorp. Volg hiervoor het pad achter het station omhoog.

Tips Cinque Terre Vernazza
Vernazza

Corniglia

Corniglia is het dorp dat over het algemeen het minst wordt bezocht. Dit komt omdat het geen haven heeft, en omdat het bovenop een berg ligt. Het nadeel is dan ook dat je bijna 400 traptreden moet beklimmen om het dorp te bereiken. Toch is Corniglia absoluut een bezoek waard. Je hebt vanaf hier prachtig overzicht over de hele kustlijn.

Italie Cinque Terre
Corniglia

Manarola

Tegen de tijd dat wij in Manarola aankwamen, was het al behoorlijk druk met toeristen. Waarschijnlijk niet te vergelijken met het hoogseizoen, maar voor ons druk genoeg om niet al te lang te blijven hangen. Manarola is absoluut een plaatje om te zien en voor mij een goede reden om nog eens terug te gaan. Manarola is voor veel mensen het favoriete drop in Cinque Terra.

cinque terra
Manarola

Riomaggiore

Wij verbleven tijdens ons bezoek in Riomaggiore en dit kan ik echt iedereen van harte aanbevelen. Riomaggiore was echt liefde op het eerste gezicht. Het mooiste uitzicht over dit dorp heb je vanuit de haven. Dit is een heerlijke plek om lekker te chillen. Riomaggiore is schuin tegen de rotsen gebouwd en wanneer je omhoog loopt, kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over te kustlijn.

Riomaggiore Cinque Terre
Riomaggiore

Overnachten nabij Cinque Terre

Cinque Terre is een enorm populaire bestemming. Er zijn daarom genoeg hotels te vinden in één van de vijf dorpen of de omgeving. Ook het aanbod vakantiehuisjes en appartementen in Cinque Terre  is groot. Het kan door de enorme populariteit van deze regio alleen wel lastig zijn om een betaalbare kamer te vinden.

Mijn advies is: 1. Boek op tijd, 2. reis buiten het hoogseizoen (juni t/m september) en 3. zoek naar een accommodatie net buiten de 5 dorpjes, bijvoorbeeld in Levanto of La Spezia. Dan is de kans op een redelijk betaalbare kamer het grootst. Wij reisden buiten het toeristisch seizoen en vonden een super leuke kamer bij Ciao Bella Rooms in Riomaggiore. Wel één met een gedeelde badkamer, maar dat was voor 2 nachten prima. We betaalden ongeveer €70 per nacht, wat voor Cinque Terre heel erg schappelijk is.

Bereikbaarheid Cinque Terre

Vanuit Nederland is Cinque Terre het makkelijkste bereikbaar via Pisa of Genua. Florence en Milaan zijn eventueel ook een optie, maar vanuit hier ben je een stuk langer onderweg. Vanuit Pisa Airport neem je de trein richting La Spezia (even overstappen op Pisa Centraal). Prijzen beginnen bij 10 euro en je bent zo’n 1-1,5 uur onderweg. Op het treinstation van La Spezia vind je een Cinque Terre informatiestand, waar je treinkaartjes naar Cinque Terre kunt kopen en eventueel een Cinque Terre kaart.

Vanuit Genua neem je de trein richting Levanto. Prijzen voor deze rit beginnen bij 6 euro en de rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Houdt hierbij wel rekening dat je nog met de bus of taxi van de airport naar het treinstation moet. Levanto is net als La Spezia het begin (of einde) van Cinque Terre. Ook hier vind je een Cinque Terre informatiestand waar je de Cinque Terre kaart kunt kopen.

Van Milaan Centraal is het met de trein nog zo’n 1 uur en 45 minuten naar Genua. Prijzen van Milaan naar Genua beginnen bij 13,50 euro.


Tip: Een bezoek aan Cinque Terre combineren met een stedentrip Florence? Lees dan ook: Wat te doen in Florence? De leukste tips en bezienswaardigheden.
Cinque Terre bezoeken
Cinque Terre bezoeken

De Cinque Terre Card 2020

Om gebruik te maken van de paden van het Cinque Terre National Park, moet je in het bezit zijn van een Cinque Terre Card. Dit is een 1, 2 of 3 dagen kaart en bestaat uit 2 varianten: met of zonder gebruik van de trein (en wifi) tussen La Spezia en Levanto. De kaart koop je online of op één van de stations, inclusief Levanto en La Spezia. Prijzen voor 2020 zijn als volgt:

Cinque Terre kaart zonder trein

1 dag: volwassenen 7,50  euro / kind 4,50 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 19,60 euro

2 dagen:  volwassenen 14,50  euro / kind 7,20 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 31,50 euro

Cinque Terre kaart inclusief trein

1 dag: volwassenen 16  euro / kind 10 euro (per dag) / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 42 euro (per dag)

2 dagen: volwassenen 29  euro

3 dagen: volwassenen 41  euro

* Note: De prijzen van een Cinque Terre kaart inclusief trein, zijn in het laagseizoen (november tot april) iets goedkoper.

Het reizen per trein tussen de dorpen in is echt ideaal. De treinen rijden regelmatig en binnen een paar minuten sta je in een ander dorp. Ben je van plan om veel te gaan lopen tussen de dorpen, dan is er de optie om een Cinque Terre Kaart zonder trein aan te schaffen en indien nodig losse treinkaartjes te kopen. Het nadeel is alleen dat deze kaartjes vrij prijzig zijn (4 euro per rit), daarom is het vaak voordeliger om toch de Cinque Terre kaart inclusief trein te kopen.

Cinque Terre kaart kopen

De leukste dagtrips naar Cinque Terre

Heb je niet al te veel tijd om Cinque Terre te ontdekken, dan zou je er voor kunnen kiezen om in zo’n kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk uit je bezoek te halen, door een dagtrip te maken. Er zijn ontzettend veel leuke tours. Een klassieker is de tour langs de dorpen samen met een gids. Je vertrekt vanuit Monterosso en reist met de trein langs de dorpen. Een aanrader voor wijnliefhebbers is de Cinque Terre Wine Tour, waarbij je vanuit Manarola een wijngaard bezoekt (met fantastisch uitzicht!) en lokale wijnen en snacks gaat proeven.

Misschien wel de leukste tour is de boottour vanuit Monterosso, waarbij je langs de hele kust van Cinque Terre National Park vaart. Onderweg krijg je lunch met lokale gerechten en wijnen. Ook heb je tijd om te zwemmen en bezoek je de eilanden Palmarino, Tino en Tinetto.

Ook vanuit Florence of Milaan kun je Cinque Terre makkelijk bezoeken door middel van een dagtrip.

Cinque Terre
Cinque Terre

Wandelen in Cinque Terre National Park

Zoals ik eerder vertelde is Cinque Terre National Park een perfecte plek voor wie houdt van wandelen. Er zijn veel paden, die over het algemeen goed aangeduid zijn. De Blauwe Route is de meest bekende. Deze route loopt langs de kust, tussen de dorpen in en is de minst zware route. Helaas was deze tijdens ons bezoek (eind maart 2017) voor het grootste gedeelte dicht, waaronder het stuk tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel de Via Dell’Amore (het Liefdespad) genoemd. Het alternatief was de Rode Route. Minstens zo mooi, maar op sommige stukken best pittig, omdat je bij deze route een stuk meer moet klimmen. Verwacht wordt dat de Via Dell’ Amore in 2021 pas weer open gaat.

In principe is het mogelijk om de hele route tussen Riomaggiore en Monterosso in één dag te lopen. Je bent hier in totaal 8-9 uur mee kwijt. Toch raad ik dit niet aan, want je houdt weinig tijd over om de dorpen zelf te verkennen en dat is zonde. Je zou er voor kunnen kiezen je bezoek te splitsen in 2 dagen of als je maar 1 dag hebt, de helft te lopen en de rest met de trein.

Tips Cinque Terre Italie
Wandelen in Cinque Terre

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Italië? Check dan ook:

Klik hier voor een overzicht van alle Italië artikelen

italie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights