My Travel Secret ...

De leukste bestemmingen om wildlife te spotten

by Sigrid
wildlife spotten
Home » Wildlife » De leukste bestemmingen om wildlife te spotten

Er is op reis niets dat ik liever doe, dan dieren spotten in het wild. Ik kies er zelfs vaak mijn bestemmingen op uit, want ik moet er niet aan denken dat er geen mogelijkheid is om de natuur in te duiken en op zoek te gaan naar wilde dieren. Vandaag deel ik mijn favoriete bestemmingen met je die, wat mij betreft, iedere wildlife liefhebber een keer zou moeten bezoeken.

Nepal

Toen wij afgelopen maanden door Nepal en Sri Lanka reisden, waren best veel reizigers verbaasd toen wij vertelden dat wij speciaal voor het spotten van wildlife naar Nepal waren gekomen. Blijkbaar associëren veel mensen Nepal vooral met hoge, besneeuwde bergtoppen en (lange) wandelingen en zeker niet met jungle en wildlife. En ja, natuurlijk is de Himalaya zowel letterlijk als figuurlijk één van de hoogtepunten van een reis door Nepal, maar Nepal is absoluut ook een paradijs voor wildlife liefhebbers.

wildlife spotten
Neushoorn in Chitwan National Park, Nepal

Als je het mij vraagt is Nepal misschien wel één van de allerbeste plekken in Azië om wilde dieren te spotten. Het is ook één van de weinige landen waar het aantal dieren die wereldwijd met uitsterven worden bedreigd niet daalt, maar stijgt. Zo is het aantal tijgers in 10 jaar tijd bijna verdubbeld en ook gaat het ontzettend goed met de Aziatische neushoorn in Nepal.

Mijn favoriete plek in Nepal om dieren te spotten is Chitwan National Park. Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en staat op de werelderfgoedlijst. Er leven in dit park 68 zoogdieren en meer dan 543 vogelsoorten. Chitwan is met stip dé plek om naartoe te gaan wanneer je neushoorns wilt spotten. Er leven tegenwoordig meer dan 600 dieren in het park en de kans dat je er één ziet is 99%. Ook is er een grote kans op het zien van herten, wilde zwijnen, krokodillen en wordt er regelmatig een lippenbeer, olifant of luipaard gespot. Maar de koning van Chitwan National Park is toch wel de tijger. Om deze in het wild te spotten is iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Na 3 bezoeken aan Chitwan National Park lukte het ons. Lees hierover meer in dit artikel.

bestemmingen wildlife spotten
Moerashert in Sukhlaphanta National Park, Nepal

Naast Chitwan National Park zijn ook Bardia National en Sukhlaphanta National Park dikke aanraders. Bardia staat bekend om de grote kans om tijgers te spotten en Sukhlaphanta is wat mij betreft dé grote verrassing van Nepal. Dit park wordt amper door toeristen bezocht, maar heeft zo ontzettend veel moois te bieden. Zeker wanneer je graag van de gebaande paden afwijkt, is dit een must visit.

wildlife bestemmingen
Neushoorn in Chitwan National Park, Nepal

Costa Rica

In 2018 maakten wij een geweldige reis door midden-Amerika en als er één land is in die regio waar je naartoe moet om dieren in het wild te spotten, dan is het wel Costa Rica. Wat een bijzonder mooi land! Costa Rica is een land dat de natuur inzet als trekpleister voor het toerisme en het mooie is, het werkt! Als alle landen ter wereld daar nu eens een voorbeeld aan zou nemen, dan zou de wereld er toch een stuk beter uitzien?

Wildlife spotten op reis
Quetzal in Costa Rica

Costa Rica is een land met een enorm hoge biodiversiteit en daardoor kun je op een relatief klein oppervlak ontzettend veel verschillende dieren spotten. Denk daarbij aan zoogdieren zoals jaguars, poema’s, neusberen, tapirs, miereneters, 4 verschillende apensoorten en natuurlijk de luiaard. Ook staat Costa Rica bekend als een paradijs voor vogelliefhebbers. Zo komen er maar liefst meer dan 900 verschillende soorten voor en dat is ontzettend bijzonder voor zo’n klein land. Tijdens onze reis door Midden-Amerika kwamen wij een stel tegen dat meer dan een jaar door Latijns-Amerika had gereisd en zij vertelden ons dat ze nergens zoveel dieren zagen als in Costa Rica.

bestemming wildlife
Miereneter in Corcovado National Park. Costa Rica

De beste plek om wildlife te spotten in Costa Rica is wat mij betreft Corcovado National Park. Dit Park ligt in het zuidwesten van het land. Het is misschien net iets lastiger bereikbaar dan andere parken, maar absoluut de moeite waard. Tijdens ons bezoek zagen we o.a alle 4 de apensoorten, neusberen, miereneters, een tapir en heel veel schitterende vogels. We waren zelfs in de buurt van een jaguar, maar zagen hem helaas (net) niet. Corcovado National Park is een park dat iedere wildlife liefhebber een keer zou moeten bezoeken.

Check hier het overzicht wildlife tours in Monteverde met Nasua Tours

Wildlife Costa Rica
Luiaard in Costa Rica

Zuid-Afrika

Een tijdje geleden kreeg ik de opmerking van een volger dat hij het best raar vond dat ik zeg een enorme wildlife liefhebber te zijn, maar dat ik nog nooit een bezoek aan een land als Zuid-Afrika heb gebracht. Ik moest om deze opmerking best wel hard lachen, want ik snap dit helemaal. Sterker nog, als je het mij vraagt is Zuid-Afrika dé ultieme droom voor iedere wildlife liefhebber. Hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat ik hier nog nooit ben geweest?

Zuid-Afrika staat al jaren bovenaan mijn (eindeloze) bucketlist. Het is een land waar je meer dan 20 nationale parken vindt, eindeloos veel privé reservaten en het is de ultieme bestemming om dé Big 5 in het wild te spotten: olifanten, neushoorns, luipaarden, buffels en leeuwen. Hoe gaaf is dat?

wildlife

Mij lijkt het echt te gek om een roadtrip door Zuid-Afrika te maken. Honderden kilometers rijden door de eindeloze wildernis en op zoek te gaan naar wilde dieren. Niet alleen naar de Big 5, maar ook naar dieren zoals giraffen, zebra’s, cheeta’s en nijlpaarden. Dieren die je op geen enkel ander continent vindt. Het liefst zou ik een roadtrip door Zuid-Afrika willen combineren met de meest bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Denk daarbij aan zo’n luxe safari lodge midden in een wildpark of juist heel eenvoudig en het avontuur aan te gaan door te gaan wildkamperen. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden.

wildlife bestemmingen

De reden waarom ik Zuid-Afrika nog steeds niet heb bezocht heeft te maken met mijn enorm grote liefde voor Azië en met de kosten van de reis. Een Zuid-Afrika rondreis is nu eenmaal een stuk prijziger dan een reis naar Azië. Onlangs kwam ik in contact met Travelworld en kwam ik erachter dat een reis naar Zuid-Afrika tegenwoordig helemaal niet meer zo duur hoeft te zijn. Dit heeft mijn interesse voor een reis naar Afrika enorm aangewakkerd en daarom zijn we inmiddels druk bezig met het plannen van een eventuele reis naar Zuid-Afrika. Zeg nou zelf, het wordt toch tijd om dit land van mijn bucketlist af te kunnen strepen?

dieren spotten in het wild

Sumatra

Voor welke dierenliefhebber is het nou geen droom om orang-oetans in het wild te zien? Het is zo bijzonder om midden in de jungle oog in oog te staan met zulke ontzettend mooie wezens. Ik kan je verzekeren dat dit een ervaring is die je niet snel zult vergeten. Om dit zelf mee te kunnen maken zul je af moeten reizen naar Sumatra of Borneo en hoewel Borneo echt een hele leuke wildlife bestemming is, is er voor mij maar één plek om naartoe te gaan om orang-oetans in het wild te zien: Sumatra.

dieren in het wild

Sumatra is na Kalimantan het op één na grootste eiland van Indonesië en wordt voor een groot gedeelte bedekt met tropisch regenwoud. Er leven meer dan 200 verschillende zoogdieren, waaronder er 23 alleen op Sumatra voorkomen, verder nergens anders. Ook komen er meer dan 580 verschillende vogelsoorten voor en 93 soorten amfibieën. Deze cijfers bewijzen mij wel hoe bijzonder Sumatra is en hoe goed deze plek beschermd zou moeten worden.

Wildlife spotten
Thomas Leaf Monkey Sumatra

Mijn favoriete plek voor het spotten van orang-oetans, maar ook voor het spotten van nog veel meer andere wilde dieren is het Gunung Leuser National Park. Dit park bevindt zich in de provincies Atjeh en Noord-Sumatra. Er zijn verschillende toegangspoorten tot het park, waarvan Ketambe en Kedah mijn favoriet zijn. Ik bezocht dit park verschillende keren en iedere keer was weer een geweldige ervaring. Voor mij niks mooiers dan door de jungle lopen op zoek naar wildlife.

wildlife bestemming

Naast orang-oetans zagen wij in het Gunung Leuser National Park o.a 7 verschillende apensoorten, veel bijzondere vogelsoorten waaronder de great hornbill, gigantische varanen, herten, wilde zwijnen en in Kedah zagen we zelfs de pootafdruk van een tijger. Dit laatste is behoorlijk bijzonder, want de Sumatraanse tijger wordt ernstig met uitsterven bedreigd. Momenteel leven er helaas nog maar 300 dieren in het wild, waarvan het grootste deel in Kerinci National Park.

wilde dieren spotten
Orang-oetans Sumatra


Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights