My Travel Secret ...

3 weken Puglia: onze reisroute + tips

by Sigrid
reisroute 3 weken puglia
Home » Italië » 3 weken Puglia: onze reisroute + tips

Eerder dit jaar maakten wij een korte trip door het mooie Puglia. Hier waren we nog niet eerder geweest en het leek ons een mooie bestemming om met familie het 50-jarig huwelijk van mijn schoonouders te vieren. En mooi was het zeker, want na 1 week waren we nog lang niet klaar met Puglia. Daarom boekten we een paar maanden later opnieuw een ticket naar Brindisi om dit keer 3 weken lang met z’n tweeën door deze prachtige regio te reizen. Een verslag van deze reis, inclusief Puglia reisroute van 3 weken en tips lees je hier.

Dag 1: Lecce

Op dag 1 vliegen we met Ryanair van Eindhoven naar Brindisi. Onze vlucht staat gepland voor vertrek rond 18.00u, maar door een (flinke) vertraging vertrekken we pas 2 uur later. Gevolg: we missen de aansluitende bus naar Lecce en arriveren uiteindelijk pas na 0.00u bij ons fijne appartement in het historisch centrum van Lecce. Achteraf gezien hadden we er beter voor kunnen kiezen om de eerste nacht gewoon in Brindisi te overnachten en de volgende ochtend pas door te reizen naar de volgende bestemming.

Hotel Tip Lecce: Apartment Don Giuliano. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

3 weken puglia
Lecce

Dag 2 t/m 5: Gallipoli

Lecce is leuk en ontzettend mooi, maar omdat we hier al eerder zijn geweest reizen we op dag 2 meteen door naar Gallipoli. Dit doen we met de trein, want dit is in Italië over het algemeen goed geregeld. Het enige wat we vooraf niet in de gaten hebben is dat de trein van Lecce naar Gallipoli een boemeltreintje is dat niet harder dan 25 km/u rijdt. Over 40km doen we uiteindelijk 1 uur en 45 minuten. Wil je sneller reizen, kies dan voor de bus.

Om de reis een beetje relaxed te beginnen blijven we 4 nachten in Gallipoli. We verblijven net buiten het historisch centrum in een fijne, betaalbare B&B met een heerlijk dakterras. Gallipoli is een gezellig vissersstadje met een sfeervol historisch centrum en een prima stadsstrand. Er is genoeg te zien en te doen om je een aantal dagen te vermaken.

reisroute puglia

Wat ontzettend fijn is is dat we enorm veel mazzel hebben met het weer. Hoewel het inmiddels al eind oktober is, schijnt de zon volop en reikt de temperatuur regelmatig tot over de 24 graden. We brengen daarom lekker veel tijd door op het strand. 

Naast zonnebaden, slenteren door het historisch centrum en het uittesten van alle varianten Pasticciotto Leccese (gebak uit de regio)  maken we vanuit Gallipoli ook uitstapjes naar dorpjes in de omgeving. Zo bezoeken we o.a Galatina en Nardo. Beide klein maar fijn en een leuke (halve) dagtrip met de trein. 

Hotel Tip Gallipoli: B&B Ghala. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

reisroute 3 weken puglia
Nardo Puglia

Dag 6 en 7: Matera

Na 4 dagen Gallipoli verlaten we de regio Puglia voor een kort bezoek aan de regio Basilicata. Hier bezoeken we één van de allermooiste steden van zuid-Italië, Matera. Het reizen met het openbaar vervoer van Gallipoli naar Matera blijkt wel een kleine uitdaging, maar met wat puzzelen (en een flinke omweg) komt het uiteindelijk goed. Helaas arriveren we pas na het donker in Matera waardoor we nog maar 1 volle dag hebben om de stad te ontdekken. 

Matera is nog veel mooier dan gedacht. Het historisch centrum lijkt wel een sprookje met op iedere hoek van de straat weer een ander fantastisch uitzicht. We starten dag 2 met een wandeling naar één van de mooiste uitkijkpunten, Belvedere di Mugia Timone. Deze wandeling is een hele dikke aanrader. De rest van de dag slenteren we door de oude binnenstad en genieten we volop van “la dolce vita”

reisroute puglia matera
Matera

We huren in Matera voor 2 nachten een ontzettend comfortabel appartement, compleet met keuken en fijne zit-en eetplek. Het ligt wel iets verder van het historisch centrum van de stad, maar de bus stopt praktisch voor de deur. Verder ligt het naast een grote supermarkt, dus kunnen we handig inkopen doen en zelf koken. Dat scheelt een hoop, want Matera blijkt geen goedkope bestemming.

Hotel Tip Matera: Residenza 1955. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Puglia reisroute
Matera

Dag 8 en 9: Locorotondo

Vanuit Matera nemen we de bus naar Bari. Hier pikken we een huurauto op, want de komende dagen gaan we een aantal plekken bezoeken die wat lastiger bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. 

Waar we ons in juni nog scheel betaalden voor een weekje autohuur, zijn we dit keer een stuk goedkoper uit. Voor 5 dagen betalen we via Discover Cars ongeveer €125 inclusief all in verzekering. Het heeft dus zeker voordelen om buiten het toeristenseizoen te reizen.

Ook goedkoop een auto huren in Puglia? Check dan het actuele aanbod op Discover Cars

3 weken puglia
Locorotondo

Onze eerste stop met de huurauto is Locorotondo. Dit sfeervolle dorp bezochten we ook tijdens onze eerste reis door Puglia en omdat we deze regio zo ontzettend leuk vonden willen we graag nog even terug. Met wat geluk vinden we last minute een ontzettend leuke én betaalbare plek om te slapen. Een combinatie die in deze regio best lastig te vinden is. 

Vanuit Locorotondo bezoeken we voor ons 2 onbekende plekken. De eerste is Cisternino, een dorp op zo’n 15 minuten rijden. Cisternino is veel leuker en sfeervoller dan verwacht en doordat het wat hoger is gelegen heeft het een prachtig uitzicht over een vallei. Wel is het centrum erg klein dus na een uurtje hebben we het wel gezien en rijden we naar de volgende bestemming, Cegli Messapica. 

reisroute puglia 3 weken
Cisternino

Cegli Messapica is een stuk groter dan Cisternino. Na een uur ronddwalen snappen we niet dat hier niet veel meer toeristen op afkomen, want het historisch centrum is echt prachtig. Na de lunch besluiten we nog snel even een ander straatje in te lopen voor een indruk van het oude gedeelte rondom het kasteel. Hier ontdekken we een geweldig doolhof van eindeloze en super sfeervolle steegjes. Cegli Messapica is wat ons betreft echt een verborgen parel in Puglia. 

Hotel Tip Locorotondo: Trulli Caroli. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

puglia route
Ceglie messapica

Dag 10 t/m 12: het Gargano schiereiland

Dé reden voor ons om een auto te huren in Puglia is een bezoek aan het Gargano schiereiland ten noorden van de hoofdstad, Bari. Wanneer je op de kaart kijkt zul je zien dat dit schiereiland als het ware de spoor van de laars van Italië is. 

Ook het Gargano schiereiland is onderdeel van Puglia, maar qua natuur is het hier veel ongerepter dan alle andere plekken die we tot nu toe hebben bezocht. Je vind hier een groen, bergachtig landschap en een prachtige, dramatische kustlijn. De ideale plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. 

reisroute gargano
Het Gargano schiereiland

Wat voor ons wel een klein nadeel is, is dat er relatief weinig praktische informatie te vinden is over deze het Gargano schiereiland. Zo komen we erachter dat de kustlijn tussen de steden Vieste en Peschici vrijwel niet bereikbaar is vanwege het laagseizoen. Je kunt de (meeste) stranden niet eens bezoeken, want deze zijn hermetisch afgezet met hekken en dat terwijl het nog steeds prima strandweer is. Gelukkig zijn de stranden in de buurt van de steden en de stranden ten zuiden van Vieste wel bereikbaar. 

Door het laagseizoen hadden we achteraf gezien ons voornamelijk op Vieste en de zuidkust van het schiereiland moeten richten. Dit was voor ons veruit de meest indrukwekkende regio. Zo voelde de 2 dagen in Peschici een beetje dubbel. Mede door een verkeerde keus in accommodatie. Wel  vonden we de stad Peschici zelf erg leuk en absoluut een bezoek waard. We hadden alleen wat meer mooie wandelingen willen maken langs de kust en dit was hier simpelweg niet mogelijk. 

route puglia
Peschici

Dag 13-14: Trani

Nadat we het Gargano schiereiland hebben verlaten en onze huurauto weer hebben ingeleverd stappen we in Bari op de trein richting Trani, ook wel “de parel van Puglia” genoemd. Trani wordt vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Puglia, omdat het net iets uit de richting ligt ten opzichte van de meest populaire plekken van Puglia zoals Alberobello en Ostuni. Toch vinden wij Trani meer dan de moeite waard en zou ik willen aanraden om Trani niet over te slaan. Zeker niet wanneer je meer dan 1 week in Puglia te besteden hebt. Het is veruit één van onze favoriete plekken. 

3 weken puglia
Trani

Het historisch centrum van Trani is prachtig en ligt direct aan de sfeervolle haven. In de ochtend komen vissers hier in grote getale hun vangst van de dag verkopen. We verblijven in Trani in een authentiek appartement midden in de oude stad. De sfeer doet mij een beetje denken aan de tijd dat we een paar weken in de fijne stad Salerno verbleven. 

trani puglia
Trani

Omdat Trani direct aan zee ligt en het weer begin november heerlijk is (+24 graden), gaan we op zoek naar een fijn strand om een paar uur te relaxen. Het Colonna strand is prachtig, maar al snel komen we er achter dat 1 november een officiële vrije dag is (Allerheiligen) en meer mensen hetzelfde plan hebben. Het is dus vrij druk. Ik vraag me af hoe druk het hier in de maanden juli en augustus is. 

Hotel tip Trani: Casa Vancanze Belleville. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

trani reisroute puglia
Trani

Dag 15 t/m 21: Monopoli

Van Trani reizen we per trein door naar een ander sfeervol stadje aan zee, Monopoli. Hier zijn we eerder geweest en omdat we het een fijne plek vonden hebben we hier een heerlijk appartement geboekt voor een hele week. Zo kunnen we even rustig aan doen, want we hebben de afgelopen 2 weken zo ontzettend veel gezien en gedaan en zijn best wel moe. 

Hotel Tip Monopoli: La Casetta di Zia Rosa. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

route 3 weken puglia
Monopoli

Vanuit Monopoli maken we wel nog een uitstapje naar het populaire Polignano a Mare en de stad Bari, maar omdat het weer inmiddels omgeslagen is brengen we vooral veel tijd door achter de computer, voor de TV en in het historisch centrum van Monopoli dichtbij ons appartement. Ook plannen we wat tijd in om onze reis naar Thailand voor te bereiden, want deze start al over 1,5 week.

Hoewel Polignano a Mare ontzettend toeristisch is, is het wel één van de plekken die je absoluut niet mag missen tijdens een rondreis door Puglia. Ik raad alleen aan om dit dorp vroeg te bezoeken, want later op de dag arriveren er busladingen vol toeristen. Zelfs in het naseizoen.

3 weken puglia
Polignano a Mare

Bari vind ik zelf een aangename verrassing. Het is niet één van de mooiste plekken van Puglia, maar het voelde voor mij wel erg gezellig en authentiek aan. Het historisch centrum is zeker een bezoekje waard.

Monopoli is wat mij betreft een top plek om te verblijven tijdens een rondreis door Puglia. Het ligt erg centraal ten opzichte van de meest populaire plekken. Het openbaar vervoer is alleen niet altijd goed geregeld en daarom raad ik toch aan een auto te huren wanneer je naar Puglia op vakantie gaat. Dat scheelt je ontzettend veel tijd. 

Auto huren in Puglia? Check hier het aanbod en prijzen op Discover Cars

3 weken puglia reisroute
Bari

Dag 22: Ostuni

Vanuit Monopoli reizen we door naar Ostuni. Dit is de plek waar we verbleven tijdens onze vorige reis naar Puglia. Ostuni is één van de allermooiste stadjes van Puglia en een plek waar ik graag naartoe terug wilde. 

Toch is Ostuni tijdens deze trip niet één van mijn favorieten. We zijn hier halverwege november en in vergelijking met juni voelt het nu ontzettend sfeerloos aan. Ostuni is blijkbaar een plek die het moet hebben van toerisme en dat ligt in november echt op z’n gat. Heel jammer. Toch blijft Ostuni een plek die je gezien moet hebben en die je zeker niet mag overslaan wanneer je op vakantie gaat naar Puglia.

Hotel Tip Ostuni: Casa Flami 3. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

ostuni puglia
Ostuni

Dag 23: Brindisi

Liever hadden wij de laatste nacht in Ostuni doorgebracht, maar omdat we een vroege vlucht naar huis hebben besluiten we het zekere voor het onzekere te nemen en slapen we de laatste nacht van onze reis door Puglia in Brindisi, niet ver van de airport. 

Van Brindisi lagen de verwachtingen al niet hoog en toch viel ons de stad nog behoorlijk tegen. Je hoeft hier echt niet langer dan 1 nachtje door te brengen en alleen als het echt nodig is. Mocht dit het geval zijn, dan is dit appartement wel een dikke aanrader om te verblijven. Dit appartement is ontzettend groot en comfortabel en ligt midden in de stad, op loop afstand van het treinstation en de winkelstraat.

Na 3 weken zit onze reis door Puglia er weer op. We hebben dit keer zo ontzettend veel meer gezien en gedaan dan tijdens onze eerste trip en ik kan wel zeggen dat Puglia absoluut één van onze favoriete (bezochte) plekken in Italië is. Arrivederci!

Hotel Tip Brindisi: Asariel splendido apartment. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

monopoli
Monopoli

Klik hier voor een overzicht van alle Italië artikelen

italie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights