My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Pench National Park

by Sigrid
tips Pench National Park

 

Home » Wildlife » Tips voor een bezoek aan Pench National Park

 


 

Pench National Park of te wel Pench Tiger Reserve is één van de 6 tijger reservaten in de staat Madhya Pradesh. Het is relatief makkelijk bereikbaar en naast tijgers kun je er veel verschillende diersoorten spotten. Voor mij is het één van mijn favoriete parken in India. Wil jij ook graag tijgers spotten in het wild en denk je er aan om Pench Tiger Reserve te bezoeken? Vandaag geef ik je een paar handige tips.

 

Ligging:

 

Pench National Park ligt in Centraal India, op de grens tussen de staten Madhya Pradesh en Maharashtra. De dichtstbijliggende steden zijn Nagpur (Maharashtra) in het zuiden en Jabalpur in het noorden. Het park heeft een totale oppervlakte van zo’n 1170 km², waarvan 768 km² bufferzone is. Het gedeelte dat open is voor toeristen is de core zone en deze heeft een oppervlakte van zo’n 100 km². Er zijn in totaal 3 entree gates: Touria, Karmajhiri en Jhamtara, waarvan Touria veruit de meest populaire is.

 

Bereikbaarheid:

 

Pench National Park is bereikbaar vanuit de steden Nagpur (100 km) en Jabalpur (200 km). Beide steden zijn bereikbaar per trein of met het vliegtuig. De makkelijkste, maar tevens duurste optie is om vanuit hier een taxi te nemen. Hier ben je tussen de 3000 en 5000 rupee voor kwijt, maar je wint er wel heel veel tijd mee. Reis je low budget en heb je de tijd, dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Neem vanuit Nagpur de bus richting Seoni/Jabalpur en stap uit in Khawasa. Vanuit Jabalpur neem de bus richting Nagpur en stap uit in Khawasa. Vanuit Khawasa rijden er jeeps (indien vol) richting Touria/Pench Tiger Reserve. Houdt er rekening mee, dat reizen met het openbaar vervoer erg veel tijd in beslag neemt.

 

Tips National Park

Indiase bisons in Pench Tiger Reserve

 

 

Het boeken van een permit:

 

Iedereen die een bezoek brengt aan Pench National Park moet in het bezit zijn van een permit. Er wordt een maximaal aantal permits per dag afgegeven. Boek je op voorhand accommodatie, laat hun dan je permit regelen, dat bespaart je een hoop gedoe. Reis je op de bonnefooi, maar wil je wel zeker zijn dat je een plekje ter beschikking hebt, dan kun je online je eigen permit boeken. Een paar tips voor het online boeken van een permit:

  • Permits kunnen maximaal 120 dagen vooruit geboekt worden.
  • Selecteer het juiste park en de juiste datum. Dit online boekingssysteem is voor meerdere parken in Madhya Pradesh.
  • Boek je een jeep of een losse plek? Hier moet je op voorhand even goed over na denken. Je kunt namelijk zowel een volle jeep (max. 6 personen) boeken of een plek in  een gedeelde jeep. Eenmaal geboekt is het lastig om te wijzigen. Indien je een losse plek boekt, krijg je de keuze een stoel te selecteren.

Zodra je het park, de datum en je keuze voor een jeep hebt geselecteerd krijg je een overzicht te zien van de beschikbaarheid. Klik op de juiste datum om verder te gaan.

  • Selecteer nu de juiste gate. Touria is veruit het meest populair en het aanbod jeeps en accommodaties is hier het grootst. Boek alleen een andere gate, wanneer jij een accommodatie boekt die in de buurt van die gate ligt.
  • Selecteer een ochtend of avond safari. De kans om tijgers te spotten is in de ochtend het grootst.
  • Vul zorgvuldig alle gegevens in, zoals de gegevens op je paspoort. Dit wordt op de dag van de safari zorgvuldig gecheckt.
  • Om verder te kunnen komen moet je ook je bankgegevens invullen, waaronder de IFSC code van je bank. Ik heb hier de gegevens van een oude Rabobank rekening ingevuld en de IFSC code van de Rabobank in Mumbai: RABO0000001. Dit werd geaccepteerd. Toets je niks in, dan kun je niet verder. Toets bij het postcode een willekeurig 5-cijferig getal in.
  • Nu kun je verder klikken naar de betalingspagina.
  • Vervolgens krijg je 3 opties om te betalen. Selecteer één van de opties waar je met creditcard kan betalen.

Zodra je betaling rond is krijg je een bevestiging op je scherm te zien. Maak hier een screenshot van en/of noteer goed je reserveringsnummer. Dit heb je namelijk nodig als je later je permit uit wilt printen of wilt wijzigen. Je krijgt GEEN bevestiging in je mail.

 

Klik hier voor het online boeken van een permit

 

Uiteindelijk zal ongeveer 10% van alle permits een dag van te voren nog verdeeld worden. Je kan dus op het laatste moment besluiten om Pench Tiger Reserve te bezoeken, alleen zijn permits niet gegarandeerd. Met en beetje geluk kan iemand van je accommodatie nog een permit voor je regelen.

 

 

Pench National Park

 

 

Beste reistijd: 

 

De beste tijd om Pench Tiger Reserve te bezoeken is van Oktober t/m April. Het is dan overdag rond de 30 graden, maar houdt er rekening mee dat het s’nachts sterk af koelt. Zorg dus voor genoeg warme kleding!! Ik had zelf ontzettend veel spijt dat ik mijn thermo legging en shirt niet mee had genomen ;-) Van Mei t/m September is het zomer en loopt de temperatuur op tot over de 40 graden. De beste tijd om tijgers in het wild te spotten is van Januari t/m Mei.

 

Accommodatie: 

 

Je vind nabij Pench National Park genoeg accommodaties. De meeste bevinden zich in de buurt van de Touria gate. Er is voor ieder wat wils van low butget tot ultra luxe. Wij verbleven bij Pench Jungle Camp . Dit was voor ons een perfecte plek: mooie kamers, perfect gelegen en absoluut waar voor ons geld. Voor ons was het belangrijk dat ze goede naturalisten hebben, met veel kennis en en die goed Engels spreken. Je kunt via Pench Jungle Camp je permit regelen en ze kunnen je helpen met vervoer. Voor een impressie van ons verblijf:

 

klik hier voor meer informatie en de actuele prijzen van Pench Jungle Camp

 

Pench National Park

Pench Jungle Camp

 

Benieuwd naar nog meer te gekke hotels nabij Pench National Park? 

 

 

 Benieuwd naar onze ervaring in Pench Tiger Reserve? Lees hier ons verslag.

 

Pench National Park

 

Tips Pench National Park

Het grootste hert van Azië: het Sambar hert

 

Pench National Park

Wachten totdat de Touria gate open gaat.

 

 

Dit artikel bevat affiliate links. Lees meer hierover in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

3 comments

ivonne 27 december 2016 - 12:47

Ik was een paar jaar geleden in Rathambore. Het was er mooi maar we zagen er helaas geen tijger. Je snapt dat ik blogs over tijger parken dus nog steeds met interesse lees. Ik neem aan dat je dit park vanuit Goa bezocht tijdens je laatste reis? Hoe en waar hebben jullie alles geregeld?
PS: je site is mooi geworden met die nieuwe look!

Sigrid 28 december 2016 - 17:16

Hoeveel safari’s hebben jullie destijds in Rathambore gemaakt? Ik heb vooraf de hotels geregeld en vanuit hun de safari’s geboekt. Tis een beetje lastig om alles op de bonnefooi te doen, omdat de permits beperkt zijn. p.s Dank je wel!!

Catoo 25 oktober 2018 - 10:40

Hey Sigrid! Is er nog veel anders te doen in Madhya Pradesh buiten de nationale parken?

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights