My Travel Secret ...
Menu
Azië / India / Wildlife

Op tijger safari in Madhya Pradesh: Pench Tiger Reserve

 

Home » Wildlife » Op tijger safari in Madhya Pradesh: Pench Tiger Reserve

 


 

Toen wij besloten om na 2 jaar terug te gaan naar India, was er één ding wat wij absoluut weer wilden gaan doen: Tijgers spotten in het wild. Voor ons is er niks leuker en spannender, dan op zoek naar wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving en daarbij is voor ons de tijger misschien wel het meest bijzonder van allemaal. Na wat onderzoek online, besluiten we om dit keer de staat Madhya Pradesh, in centraal India, te bezoeken. Deze staat beschikt over maar liefst 6 tijger reservaten, waarvan Bandhavgarh en Kanha National Park tot de absolute top van India behoren.

 

Omdat wij uiteindelijk “maar” 2,5 week in India te besteden hebben en ook nog de Taj Mahal willen bezoeken én een paar dagen aan het strand van Goa willen doorbrengen, kunnen we helaas niet alle 6 de tijger reservaten van Madhya Pradesh bezoeken. We besluiten daarom Bandhavgarh en Kanha te combineren met Pench Tiger Reserve. Dit is qua route veruit het handigste. Vanuit Goa vliegen we via Mumbai naar Nagpur en hier begint ons avontuur: Op tijger safari in Madhya Pradesh.

 

Pench National Park

 

 

Pench Tiger Reserve 

 

Pench Tiger Reserve ligt op zo’n 2 uur rijden van Nagpur. Normaal gesproken proberen wij zo veel als mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar omdat we begin van de avond pas op de airport arriveren, besluiten we een pick up te regelen via ons hotel, Pench Jungle Camp. Eenmaal bij het hotel aangekomen eten we snel iets en daarna is het al weer bedtijd, want de volgende ochtend moeten we om 5.15u al weer klaar staan voor de eerste safari. We hebben geluk, want buiten ons gaan er geen andere toeristen mee, alleen een chauffeur, een gids en de naturalist van het hotel, we hebben dus een privé safari. In de jeep liggen al wat fleece dekens klaar. In het begin denken we deze niet nodig te hebben, maar daar komen we snel van terug, want s’ochtends vroeg is het echt ijskoud in het park en de open jeep werkt ook niet echt mee.

 

Vooraf hebben we qua tijgers spotten niet echt hoge verwachtingen van Pench Tiger Reserve. Het park is zo’n 1.100 km² groot, maar het gedeelte waar je als toerist mag komen is niet groter dan 100 km². In totaal leven er zo’n 53 tijgers in het park, de kans dat je er eentje ziet is dus niet heel erg groot. Onze safari begint spannend te worden zodra onze gids een waarschuwingskreet van een langoer hoort. Deze apen zitten hoog in de boom en kunnen een tijger van veraf zien. Om hun soortgenoten te waarschuwen geven ze een roep die de gidsen direct herkennen. We rijden richting de groep apen en observeren hun gedrag. Ze zijn erg nerveus en onze gids denkt dat de tijger in de buurt is. Na enkele minuten, zonder ons even te waarschuwen, start de chauffeur de jeep en racet hij volle vaart richting de rivier. Wij kunnen ons nog net vastgrijpen, ploffen hard op de bank van de jeep en proberen de stofwolk te ontwijken. “Tiger!” schreeuwt de gids en het duurt enkele seconden voordat wij haar zien, een prachtige tijgerin. De gids vertelt dat deze tijgerin een paar jaar eerder gewond is geraakt aan haar poot, maar ondanks dat ze nog steeds een beetje kreupel loopt, dit haar verder niet belemmerd. Integendeel, deze tijgerin heeft momenteel zelfs 3 welpjes, maar deze zijn nog zo klein dat ze nog niet met moeders meelopen. Onze missie is geslaagd! Nooit hadden wij verwacht binnen 2 uur al oog in oog te staan met een tijger in het wild. Wat een geluk en wat een prachtige ervaring. En ook al duurt deze ontmoeting niet meer dan een paar minuten, voor ons is het avontuur al compleet. Vanaf nu kan het alleen nog maar beter worden.

 

Pench National Park

 

Na deze ontmoeting merken we dat de druk van de schouders van de gids afglijd. Natuurlijk waarschuwde hij ons vooraf dat het zien van een tijger in het wild niet vanzelfsprekend is en dat je echt heel veel geluk moet hebben, maar toch is het voor hem een opluchting dat we deze tijgerin zien. En dat is nog niet alles, want na ongeveer een uur komen we dezelfde tijgerin weer op het spoor en kunnen we haar een stuk langer volgen dan de eerste keer. Ze gaat zelfs voor onze ogen even uitgebreid in bad ;-) Tijdens de avond safari hebben we minder geluk, zien we geen tijger, maar wel vele andere diersoorten zoals herten, wilde zwijnen, antilopen, langoeren, verschillende vogelsoorten en een grote groep Indiase bisons.

 

Na 2 dagen zit ons verblijf bij Pench Jungle Camp er helaas al weer op. Naast 2 geweldige wildlife safari’s in Pench Tiger Reserve hebben we het hier ontzettend naar onze zin gehad en hebben we veel geleerd van hun naturalist Hatsy. We nemen afscheid en reizen verder naar onze volgende bestemming: Kanha National Park.

 

Zou jij ook wel tijgers in het wild willen spotten en een bezoek brengen aan Pench Tiger Reserve? Check dan mijn tips voor een bezoek aan dit park.

 

 

Pench Tiger Reserve

Pench Jungle Camp

 

Pench Tiger Reserve

 

Pench Tiger Reserve

 

Pench National Park

 

Pench Tiger reserve

Indiase bisons

 

Pench Tiger Reserve

Jakhals

 

Pench Tiger Reserve

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights