My Travel Secret ...
Menu
Azië / India / Wildlife

Tijgers spotten in India: Tadoba National Park

 

Home » Wildlife » Tijgers spotten in India: Tadoba National Park

 


 

Toen we in 2014 besloten om naar India op vakantie te gaan, was er één ding dat ik persé wilde gaan doen, tijgers spotten in het wild! Althans een poging doen. Ik speurde internet af om uit te zoeken wat de beste plek zou zijn, maar kwam er al snel achter dat deze plekken in het noorden van India lagen en wij hadden juist besloten naar het zuiden te gaan. In het zuiden waren wel een paar nationale parken waar tijgers leefden, maar de kans dat je ze in het wild zou spotten was hier aanzienlijk kleiner. Tot mijn oog viel op een national park dat op zo’n 500 km ten oosten van Aurangabad ligt, het Tadoba Andhari National Park. Het lag niet helemaal op de route die wij voor ogen hadden, maar we maakten er graag een omweg voor.

 

Dat het slecht gaat met de tijger, hoef ik niemand te vertellen. Door ontbossing en stroperij worden ze ernstig met uitsterven bedreigt en tegenwoordig komen er nog maar zo’n 3900 exemplaren in het wild voor. Van de 9 ondersoorten zijn er inmiddels al 3 uitgestorven, de Javaanse, Balinese en Kaspische tijger. In India zijn er zo’n 47 tijgerreservaten om de Bengaalse tijger te beschermen. De eerste reservaten waren er in 1973, toch is het pas sinds kort dat het aantal wilde tijgers hier zich lijkt te herstellen, hopelijk is het nog niet te laat!

 

Tadoba National Park is een van de 47 tijgerreservaten. Het ligt in de Maharashtra staat en heeft een totale oppervlakte van zo’n 625 km² met daarom heen nog een bufferzone van 1100 km². In 2010 leefden hier zo’n 43 tijgers, in 2014 stond de teller op 65. De beste tijd om tijgers te spotten is in april, aan het einde van het droge seizoen. Naast tijgers leven er ook o.a luipaarden, lippenberen, verschillende herten soorten en veel verschillende vogel soorten. De dichtstbijzijnde luchthaven is die van Nagpur, op 115 km van de Kolara gate en het dichtstbijzijnde treinstation dat van Chandrapur, op 25 km van de Moharli gate. Houdt er rekening mee dat naast iedere dinsdag, het park ook tussen 30 juni en 15 oktober gesloten is.

 

Tijgers spotten in India

 

 

Via internet kwam ik in contact met MP Tiger Safari, een bedrijf dat gespecialiseerd is tijger safari’s in India. Het was niet het enige bedrijf dat ik had aangeschreven, wel een van de weinige dat met schappelijke prijzen kwam. Ik vroeg om een pakket samen te stellen en zij kwamen met het volgende aanbod:

– Transfer Chandrapur naar Tadoba National Park.

– 4 Privé safari’s in het park, incl. gids, chauffeur en permits.

– 2 Overnachtingen op all-inn basis bij Royal Tiger Resort Tadoba.

– Alle belastingen

 

De totale kosten kwam uit op ongeveer 170 euro per persoon. Deze prijs kwam overeen met de berekening die ik had gemaakt als je alles los van elkaar zou boeken, dus gingen we akkoord. Een goede keuze, want alles was tot in de puntjes geregeld. We werden netjes opgehaald bij het busstation in Chandrapur en vanuit daar naar het hotel gebracht. Tijdens onze safari’s zagen we o.a  een tijger, een luipaard, een lippenbeer, wilde honden, herten, gaurs (een Indiaase rundsoort) en veel verschillende soorten vogels. Het was een geweldige ervaring, mede dankzij onze fijne gids Anil. Tadoba is minder bekend dan bijvoorbeeld het Corbett of Bandhavgarh national park, maar uiteindelijk blijkt het een van de beste parken te zijn om tijgers te spotten.

 

Tijgers spotten in India

 

Geverifieerd door MonsterInsights