My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan de World Peace Pagoda in Pokhara

by Sigrid
world peace pagoda
Home » Nepal » Tips voor een bezoek aan de World Peace Pagoda in Pokhara

Pokhara is wat mij betreft één van de allerleukste plekken in Nepal. Het is zo’n plek die meteen goed voelde en waar we het liefst veel langer wilden blijven dan vooraf gepland. Je hoeft je in Pokhara nooit te vervelen, want er is hier en in de omgeving ontzettend veel leuks te zien en te doen. Eén van die dingen is het bezoeken van de World Peace Pagoda.

De World Peace Pagoda is een boeddhistische stoepa gelegen op een heuvel aan de overkant van Lake Phewa. Vanuit Lakeside, het toeristisch centrum van de stad, zie je hem goed liggen. De World Peace Pagoda in Pokhara is één van de 80 vredes pagoda’s die door een Japanse monnik over de hele wereld zijn gebouwd. Het is een indrukwekkend gebouw, met een nog een veel indrukwekkender uitzicht. Een bezoek aan de World Peace Pagoda is een absolute must wanneer je Pokhara bezoekt. Het is één van de allerleukste dagjes uit.

world peace pagoda

Ik heb de pagoda inmiddels 4 keer bezocht en mijn nummer 1 tip is: Ga vroeg! Laten we eerlijk zijn, de hoofdreden van een bezoek is niet de pagoda zelf (al is deze zeker wel de moeite waard!), maar het uitzicht over Lake Phewa en de Himalaya. Dit uitzicht is bij helder weer nogal spectaculair. De kans op helder weer is in Pokhara in de ochtend het grootst. Vandaar dat ik adviseer om de pagoda vroeg in de ochtend (voor 10.00u) te bezoeken.

Je kunt de Pagoda op een aantal manieren bezoeken. Hieronder bespreek ik uitgebreid mijn favoriete opties. De optie om de Pagoda gewoon met een taxi of brommer te bezoeken laat ik achterwege, want daar heb ik zelf geen ervaring mee. Dit lijkt mij persoonlijk de minst leuke manier, maar wel de snelste. Heb je niet heel veel tijd te besteden, dan zou je hier voor kunnen kiezen.

world peace pagoda
World Peace Pagoda, Pokhara

De World Peace Pagoda per boot bezoeken

Op verschillende plekken langs Lake Phewa kun je een bootje huren die je naar de overkant van het meer brengt. Je kunt er voor kiezen om een bootje te huren inclusief bootman, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te peddelen. Dit laatste zou ik echt alleen doen wanneer je hier ervaring mee hebt en het dus vaker doet, want het is een behoorlijk zware oversteek.

De boottocht van Lakeside naar de overkant van het meer duurt ongeveer 40 minuten. Het is een prachtige, rustgevende tocht en hoe verder je vaart, hoe beter de bergen in beeld komen. Een magisch moment. Natuurlijk moet je wel een beetje geluk hebben met het weer, vandaar het advies om de World Peace Pagoda vroeg in de ochtend (voor 10.00u) te bezoeken.

world peace pagoda

Eenmaal aan de overkant arriveer je bij het startpunt van de wandeling naar de World Peace Pagoda. Dit is een vrij steile en behoorlijk pittige klim naar boven, die gelukkig maar 30-45 minuten duurt. Ik raad aan om genoeg water mee te nemen en te zorgen voor goede (sport)schoenen. Wij zagen mensen op flip flops omhoog lopen, maar dat leek ons niet zo’n heel goed plan. Mocht je nog wat te eten of te drinken willen halen, dan kan dit aan het begin of halverwege de trail.

Prijzen voor het huren van een boot in Pokhara


* Boottocht naar de World Peace Pagoda, enkele reis, inclusief bootman: 800rs

* Boottocht naar de World Peace Pagoda, retour, inclusief bootman: 1500rs

* 30rs p.p voor een lifejacket (=verplicht!)

* 10rs per boot Phewa Conservation Fee


Indien je graag zelf wilt peddelen betaal je ongeveer 550rs per uur of 1200rs per dag voor het huren van een boot.* prijzen kunnen per aanbieder iets afwijken.

world peace pagoda
Halverwege de wandeling naar boven kun je op deze plek nog wat drinken/eten

Hoewel de wandeling naar boven best wel afzien was (ik heb zelf astma en heb vaak moeite met steile beklimmingen), was hij prachtig en zeker de moeite waard. Onderweg heb je verschillende fantastische uitzichtpunten, dus genoeg redenen om wat extra (foto)stops in te plannen. De route naar de pagoda staat duidelijk aangegeven, maar heb je twijfels over je eigen richtingsgevoel, dan kun je eventueel voor de zekerheid de Maps.me app downloaden. Deze is vrij accuraat in de omgeving van Pokhara en heeft ons overal prima de weg gewezen.

world peace pagoda
Wandeling naar World Peace Pagoda, Pokhara

Eenmaal boven raad ik aan om minimaal een uur uit te trekken om de World Peace Pagoda te bezoeken. De pagoda zelf is aardig om te zien, maar het is vooral het uitzicht over Lake Phewa en de Himalaya waarvoor je deze plek bezoekt. Dit is absoluut één van de mooiste uitzichtpunten van Pokhara en omgeving.

world peace pagoda
Uitzicht vanaf de World Peace Pagoda

Om na je bezoek aan de World Peace Pagoda weer terug te gaan naar Pokhara kun je weer rustig naar beneden lopen en de boot terugnemen. Spreek op voorhand duidelijk af met de bootman hoe lang je in totaal boven wilt blijven. Dit inclusief de tijd dat je naar boven (30-45 min) en weer naar beneden (25-30 min) loopt. Zelf maakten wij een kleine misrekening, waardoor we ineens moesten haasten. Niet leuk!

world peace pagoda Pokhara

Tip: Op de terugweg naar Lakeside kun je (tegen een extra vergoeding) een extra stop maken bij de Tal Barahi Temple. Deze tempel ligt op een klein eilandje in het meer en is één van de belangrijkste hindoe tempels van Pokhara. Je kunt deze tempel eventueel ook zelf bezoeken door een waterfiets of bootje te huren in Lakeside.

In plaats van de boot terug te nemen, kun je er ook voor kiezen om van de World Peace Pagoda naar Lakeside te wandelen. Je hebt hierbij 2 opties: met de klok mee en tegen de klok in. Wat mijn voorkeur heeft en hoe de route precies loopt, kom ik later op terug.

world peace pagoda
Start-en eindpunt van de wandeling naar de world Peace Pagoda

De World Peace Pagoda bezoeken tijdens een wandeling rondom Lake Phewa.

Er zijn in de omgeving vele gave wandelingen die je kunt maken en de wandeling rondom Lake Phewa is er daar één van. Het is een wandeling van bijna 20 kilometer, die al snel 7 uur in beslag neemt. Halverwege de wandeling kom je langs de World Peace Pagoda.

Je kunt de wandeling rondom Lake Phewa in 2 richtingen lopen: met de klok mee en tegen de klok in. Mijn voorkeur heeft met de klok mee, o.a omdat je dan op het einde van de hike een beetje vals kunt spelen door de bus te nemen, indien je te moe bent om verder te lopen. Een andere reden is dat dan het tweede stuk een stuk mooier is dan het eerste stuk, waardoor je langer gemotiveerd blijft om door te wandelen.

world peace pagoda

Om te beginnen raad ik aan om de Maps.me app op je telefoon te installeren. Deze app kun je offline gebruiken en zo kun je dus altijd de goede weg terug vinden. Je moet er wel voor zorgen dat je de kaart van Nepal hebt gedownload voordat je start. Hiervoor heb je wel internet nodig.

wandeling world peace pagoda
Wandeling naar de World Peace Pagoda

Het eerste stuk van de wandeling loop je van Lakeside naar Damside. Dit is het meest zuidelijke puntje van Lake Phewa en de plek waar dus de dam te vinden is. Vanaf hier heb je, bij helder weer, ook hele mooie uitzichten op de bergen. Van Damside loop je via het Raniban bos naar de World Peace Pagoda. Hier heb je zeker de hulp van Maps.me voor nodig, want anders loop je hier heel makkelijk verkeerd. Het stuk van Lakeside (via Damside en het Raniban bos) naar de World Peace Pagoda nam bij ons zo’n 2 uur (6,5 kilometer) in beslag.

damside pokhara
Uitzicht vanaf Damside

In het Raniban bos kwamen wij trouwens langs mijn favoriete plek van deze hike rondom Lake Phewa, een meertje waar een grote groep apen ongestoord aan het spelen was. Ze slingerden door de bomen en lieten zich met een plons in het water vallen en dat keer op keer weer. Dat verzin je toch niet? Je snapt dat ik daar als groot dierenliefhebber niet weg te slepen was.

raniban bos pokhara
Aapjes in het Raniban bos, Pokhara

Wil je tijdens de wandeling nog iets eten of drinken, dan kun je dit het beste net voor de Pagoda doen. Hier heb je een tentje waar je leuk kunt zitten en mooi uitzicht hebt. Druk is het er niet, omdat het ietsjes van de pagoda af ligt. Wanneer je de pagoda uiteindelijk hebt bezocht loop je verder. Je loopt dan als het ware het eerste stuk over de bergkam en vervolgens richting het dal. Het is best een lang stuk voordat je eenmaal beneden bent, maar wel een ontzettend mooi stuk. De route die wij uiteindelijk vanaf de pagoda aflegden was: World Peace Pagoda – Dhunge Pani – Simle – Putalise – Chankhapur. Vanuit Chankhapur was het nog zo’n 5,5 kilometer via de openbare weg naar ons hotel in Lakeside. Hier kozen wij ervoor om in de bus te stappen en dus een beetje vals te spelen.

hiken pokhara

Er lijkt op de kaart ook een wandelpad langs de oevers van het meer te lopen. Je loopt in dat geval bij de World Peace Pagoda naar beneden richting het punt waar de boten wachten. Bijna beneden houd je links aan en volg je uiteindelijk het pad langs de oevers richting Simle. Zelf heb ik dus geen ervaring met deze route, maar het lijkt me dat je op deze manier alle mooie uitzichten mist die je met bovenstaande route wel te zien krijgt. Ik zou dus zeker kiezen voor de route bovenlangs.

world peace pagoda
Wandeling naar de World Peace Pagoda, Pokhara

Met de boot richting de World Peace Pagoda en lopend terug richting Lakeside

Mocht de 20 kilometer route (of 15 kilometer wanneer je dus een beetje vals speelt) rondom Lake Phewa misschien iets te veel van het goede voor je zijn, dan kun je er ook voor kiezen om de boot richting de World Peace Pagoda te nemen en vanuit daar de halve wandeling rondom het meer te maken. Dit is een hele dikke aanrader en misschien wel mijn favoriete manier om de World Peace Pagoda en de omgeving van Lake Phewa te verkennen.

world peace pagoda

Ik raad in dat geval aan om de route net zoals hierboven beschreven, met de klok mee te lopen. Je mist dan helaas de aapjes in het Raniban bos, maar dit is nou eenmaal de mooiste route inclusief de fantastische uitzichten over de bergen. Boten kun je in Lakeside gewoon per enkele reis boeken, dus dat is geen probleem en ben je aan het einde van de wandeling erg moe, dan stap je (net als ons) gewoon in Chankhapur voor de laatste 5,5 kilometer in de bus.

wandeling rondom Lake Phewa
Wandeling rondom Lake Phewa

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw bezoek aan Pokhara? Check dan ook:

Uitzicht world peace pagoda

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Nepal

nepal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

1 comment

Wereldreizigers.nl 10 september 2020 - 12:52

We zijn volop aan het plannen voor volgend jaar, wat een prachtige plek! We gaan zeker proberen dit deel in de reis te verwerken. Bedankt voor je tips!

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights