My Travel Secret ...
Menu
Azië / Wildlife

De beste plekken om wildlife te spotten in Azië

 

Als groot dier-en natuurliefhebber zoek ik mijn reisbestemming altijd uit op mooie plekken waar wildlife te spotten is. Ik vind het te gek om een trek door de jungle te maken of een jeepsafari. Voorafgaand aan een trip bereid ik me goed voor, hoe ik ergens het beste kan komen, waar ik het beste kan overnachten en via wie ik het beste een tour kan boeken. Een goede en verantwoordelijke gids is erg belangrijk voor mij. Ik wil iemand hebben die passie heeft voor de natuur en voor de dieren en niet iemand die westerlingen alleen maar ziet als kans om zijn portemonnee te vullen.

 

Al eerder schreef ik al hier over het probleem in één van mijn favoriete plekken in Azië, Bukit Lawang in Sumatra. Veel gidsen die hier werken voeren tijdens een jungletrek de orang-oetans, zodat deze lekker dichtbij de toeristen komen en ze staan zelfs toe dat de toeristen de dieren voeren en aanraken. Tot mijn verbazing vinden heel veel toeristen dit helemaal te gek en geven de gids een dikke fooi. Voor mij is dit totaal onverantwoord gedrag. Mensen staan er niet bij stil dat orang-oetans ziek kunnen worden van contact met mensen en daarbij….waarom zou je wilde dieren gaan voeren? Breng dan gewoon een bezoek aan een dierentuin, dan kun je dieren van dichtbij zien. Of ik Bukit Lawang dan afraadt om naar toe te reizen? Nee zeker niet! Zoals eerder gezegd, is het één van mijn favoriete plekken in Azië. Het is er prachtig en de sfeer is ontzettend leuk. Ik raad alleen aan om je van te voren een beetje voor te bereiden wanneer je daar heen gaat om wildlife te spotten.

 

Benieuwd naar mijn favoriete wildlife spots in Azië? Check dan dit:

 

 

1. Gunung Leuser National Park, Sumatra, Indonesië.

 

Het Gunung Leuser National Park in Sumatra bestaat uit bijna 8000 km² tropisch regenwoud en staat zelfs op de Unesco Werelderfgoedlijst. De biodiversiteit in het park is enorm, zo komen er ongeveer 380 vogelsoorten voor en 174 zoogdiersoorten, waaronder tijgers, neushoorns en orang-oetans. Het is dus dé plek om wildlife te spotten en mijn absolute nummer 1 in Azië. Om het park in te gaan kun je als toerist in een aantal plaatsen terecht, waaronder Bukit Lawang, Ketembe, Kedah en Tangkahan. Je mag het park alleen in samen met een gekwalificeerde gids. Om wildlife te spotten raad ik Ketembe aan, omdat hier de kans het grootst is om orang-oetans en vele andere dieren in het wild te zien. Daarbij is Ketembe ongerepter en beleef je hier de echte jungle ervaring. Zelf was ik er in 2013, toen ik in m’n eentje een maand door Noord-Sumatra reisde. Tangkahan en Bukit lawang vind ik zeker ook de moeite waard om te bezoeken, maar in Tangkahan is de kans op het zien van orang-oetans/wildlife een stuk kleiner en wanneer je naar Bukit Lawang gaat raad ik dus aan om je van te voren een beetje in te lezen. Al deze plekken zijn redelijk eenvoudig bereikbaar vanuit Medan per openbaar vervoer.

 

wildlife spotten Azië

Gunung Leuser National Park

 

 2. Chitwan National Park, Nepal

 

In het Chitwan national Park in Nepal leeft de grootste populatie neushoorns van Azië. De laatste telling kwam uit op meer dan 600 en dat is goed nieuws, want al jaren is de neushoorn het slachtoffer van stroperij. Naast neushoorns leven er o.a ook luipaarden, tijgers, olifanten en lippenberen. Ook is Chitwan een walhalla voor vogel liefhebbers. Ik was zelf 2x in het park, de eerste keer in 2014 en dit jaar ging ik weer terug. Het doel: een tijger in het wild zien. Helaas is dat (nog) niet gelukt, ondanks de inspanning van onze 2 gidsen, maar ik geef niet op! Ik ga nog een keer terug en kom dan niet eerder naar huis, dan dat ik die tijger heb gespot ;-) Je kan in Chitwan kiezen om een trekking te voet te maken, op een olifant of een jeepsafari. Beide keren ging ik te voet, in 2014 voor één dag, dit jaar deden we een 3-daagse trek. We spotten o.a neushoorns, krokodillen, herten, een lippenbeer, olifanten en vele vogelsoorten waaronder de grote neushoornvogel. Chitwan is vanuit Kathmandu erg makkelijk bereikbaar per bus.

 

Wildlife spotten Azië

Chitwan National Park

 

 

 

3. Tadoba National Park, India.

 

Een minder bekend park, maar een absolute aanrader om tijgers in het wild te spotten, is het Tadoba National Park in India. Het park is zo’n 625 m² groot en telde in 2014 65 Bengaalse tijgers. De enige manier om het park te verkennen, is per jeep. Wij waren er eind 2014 en deden in totaal 4 jeepsafari. Tijdens deze safari’s zagen wij o.a een tijger, een luipaard, een lippenbeer, wilde honden, vele herten, Indiase bisons, languren en vele vogelsoorten.  Tadoba NP is het makkelijkste bereikbaar vanuit Nagpur (vliegveld) of Chandrapur (trein/bus)

 

wildlife spotten in Azië

Tadoba National Park

 

 

 4. Maleisisch Borneo

 

Oost-Maleisië, beter bekend als het Maleisische deel van Borneo, bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak en is uiterst geschikt als bestemming voor wildlife-liefhebbers. Het bestaat voor een groot deel uit tropisch regenwoud en er komen veel diersoorten voor die nergens anders voorkomen. Mijn favoriete trips om hier te maken zijn een boottocht over de Kinabatangan rivier (Sabah) en een bezoek aan Bako National Park (Sarawak). De boottocht over de Kinabatangan rivier was de eerste wildlife trip die ik ooit in mijn leven maakte. Mijn vriend en ik reisden naar Borneo, omdat ik persé orang-oetans in het wild wilde zien. Dat lukte! Bij de Gomantong caves zagen we een vrouwtje met baby en later nog een mannetje. Tijdens de boottocht zagen we de beroemde neusapen, veel makaken, slangen en vele vogelsoorten. De omgeving van de Kinabatangan rivier is ook dé plek om dwergolifanten te spotten. Je moet dan wel een gemotiveerde gids hebben een beetje geluk. Begin vorig jaar gingen we terug naar de Kinabatangan rivier en boekten we een 3 daagse tour via Uncle Tan. Een absolute aanrader!

Bako National Park is het oudste en kleinste nationale park van Sarawak. Het eco-systeem is hier heel divers, zo vind je er o.a veenmoerasbossen, stranden, kliffen, mangrovebossen, laaglandbossen en weilanden. Het is dé plek voor het spotten van neusapen. Vroeg in de ochtend en laat in de middag verzamelen deze zich in de buurt van het hoofdkantoor. Om binnen het park een trekking te maken, heb je niet persé een gids nodig. Er vele wandelpaden en deze zijn allemaal duidelijk aangegeven. Wel is het verstandig een kaart mee te nemen. Wil je een nacht in het park doorbrengen, dan kun je accommodatie regelen via het hoofdkantoor of je kan het vooraf boeken. Vanuit Kuching is Bako National Park erg makkelijk bereikbaar per bus, je moet alleen het laatste stuk per boot afleggen.Ik was ik hier eind 2013 toen ik na een bezoek aan Indonesisch Borneo, over land naar Kuching reisde, om vervolgens een vlucht naar Kuala Lumpur te nemen.

 

Wildlife spotten in Azië

Borneo

 

 

5. Yala National Park, Srilanka

 

Yala National Park ligt in het zuid-oosten van Srilanka en is één van de wildlife hotspots van het land. Het is al even geleden dat wij hier waren, maar één ding kan ik me heel goed herinneren….Yala was het hoogtepunt van de reis. Reden: we zagen hier voor het eerst in ons leven luipaarden in het wild. Zo gaaf! Het enige wat een beetje jammer is, is dat we er geen goede foto van hebben kunnen maken ;-) Echt low-budget reisden wij destijds niet, want we verbleven 1 nacht in het Chaaya wild hotel, maar wat was dit hotel z’n geld waard. s’ Nachts stond er gewoon een olifant te eten van het boompje dat tegen onze bungalow aan stond en terwijl wij aan het zwembad lagen kwam er wilde zwijnen drinken. Gaaf toch? Andere dieren die we tijdens de jeepsafari zagen waren o.a herten, buffels, varanen, veel olifanten en vele verschillende vogelsoorten.

 

Wildlife spotten in Azië

Yala National Park

 

 

 

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe te gekke plekken die ik kan bezoeken, daarom ben ik heel erg benieuwd naar jullie favoriete plek in Azië om dieren in het wild te spotten. Waar MOET ik volgens jullie echt een keer naar toe?