My Travel Secret ...
Menu
Azië / Wildlife

Tips voor een onvergetelijke wildlife ervaring in Azië

 

Home » Azië » Tips voor een onvergetelijke wildlife ervaring in Azië

 


 

Heb jij plannen om naar (zuidoost)Azië op reis te gaan en wil jij graag wilde dieren in hun natuurlijke leefomgeving zien? Goed plan! Azië is prachtig, ontzettend divers en de mogelijkheden om er dieren in het wild te spotten, zijn ontzettend groot. Tijgers, (sneeuw)luipaarden, orang-oetans, panda’s, walvishaaien, welke dierenliefhebber wil deze bijzondere dieren nu niet in het wild zien? Maar waar begin je met het plannen van een wildlife trip? Waar let je op en wat zijn de leukste en mooiste plekken in Azië om dieren in het wild te spotten? Ik geef je mijn tips.

 

 

Hoe kies je een betrouwbare en verantwoordelijke gids of organisatie uit?

 

Het meest belangrijke deel van het plannen van een wildlife trip, is toch wel het uitkiezen van een gids of organisatie die jouw trip begeleid. Dit is ook meteen het allermoeilijkste deel, want hoe weet je of een gids of organisatie betrouwbaar is en wel degelijk het allerbeste met de dieren voor heeft? Mijn ervaring is dat veel gidsen helaas toch meer op hebben met hun eigen portemonnee, dan met dierenwelzijn, maar dit is wel weer heel erg afhankelijk van de plek waar je naar toe gaat. Op sommige plaatsen zijn de regels en het toezicht gewoon stukken beter geregeld, dan op andere plaatsen.

 

Eerder schreef ik al een artikel over het voeren van orang-oetans in Bukit Lawang, Sumatra. Officiële gidsen die massaal de dieren voeren, zodat ze dichtbij komen en de toeristen ze kunnen voeren, aanraken en zelfs omhelzen. Een hele kwalijke zaak, maar het gebeurt en er wordt amper iets aan gedaan. Gelukkig is er hoop en zijn er zeker gidsen en organisaties die wel verantwoordelijk omgaan met dierenwelzijn en de natuur, maar ze zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Ook moet je als bezoeker er rekening mee houden dat wilde orang-oetans niet altijd makkelijk te spotten zijn. Ze leven over het algemeen hoog in de bomen en komen normaal gesproken amper op de grond. Ben niet teleurgesteld wanneer je een dier alleen maar van heel ver af ziet, dit is nu eenmaal de natuur.

 

Gelukkig is het tegenwoordig steeds makkelijker te checken of een organisatie het goed voor heeft met de wilde dieren. Check websites als TripAdvisor, Facebook en Instagram. Lees reviews van anderen en benader ze eventueel. Ook foto’s zeggen ontzettend veel. Zo zijn foto’s van mensen die fysiek contact hebben met wilde dieren direct een no-go.

 

Check ook: Meer tips voor wildlife spotten buiten Azië.

 

dieren in het wild Azië

Een tijger in Pench National Park, India

 

 

Andere dingen om op voorhand rekening mee te houden

 

In veel gevallen is het verplicht om met een officiële gids een nationaal park te betreden, maar niet altijd. Check in die gevallen wel of je in het bezit moet zijn van een permit of niet en of je deze al ruim van te voren moet aanschaffen. Verder raad ik aan om even na te denken over de kleding die je aantrekt tijdens een trip. Het is bij het spotten van wilde dieren aan te raden om geen felle kleuren aan te trekken, omdat de dieren jou dan vaak al veel eerder zien dan jij hun. Ook kan het gebruik van deodorant of parfum wilde dieren afschrikken en stinken doe je toch, dus zou ik aanraden het niet te gebruiken voor je op een wildlife trip gaat.

 

 

Een meerdaagse wildlife tour: overnachten in de jungle

 

Het is lang niet overal toegestaan, maar mocht je ooit de kans krijgen om één of meerdere nachten door te brengen in de jungle, dan kan ik je dit van harte aanbevelen. Het is dé ultieme jungle ervaring en een uitgelezen kans om dieren in het wild te zien. Er komt qua voorbereiding wel iets meer bij kijken, met name met het eten en de slaapplek, maar vaak wordt dit geregeld door je gids.

 

dieren in het wild Azie

Gaurs in India

 

 

 Mijn meest bijzondere ontmoetingen met dieren in het wild

 

De afgelopen jaren heb ik veel te gekke wildlife trips in Azië gemaakt. Zo heb ik o.a orang-oetans, tijgers, luipaarden, lippen beren, neushoorns en olifanten in het wild gezien. De ene ontmoeting was nog mooier dan de andere, maar stuk voor stuk waren ze bijzonder. Mijn meest favoriete wildlife ontmoetingen in Azië, deel ik met jullie.

 

 

Oog in oog met orang-oetans op Sumatra

 

Op zoek naar orang-oetans in het wild is iets dat bij veel dierliefhebbers op hun ultieme wensenlijstje staat. Niets mooiers dan oog in oog staan met zo’n prachtig wezen. Het Gunung Leuser National Park in Sumatra is, als je het mij vraagt, dé plek om dit daadwerkelijk te doen. Zelf bezochten wij dit park verschillende keren, vanuit verschillende plaatsen. Voor mij was de jungle trek vanuit Kedah en Ketambe het allerleukst. Zo brachten we in Ketambe 1.5 uur door in de buurt van een alfa orang-oetan man en gingen we in Kedah de jungle in met een fantastische jungle man, Mr. Jally.

 

Klik hier voor meer informatie over het spotten van orang-oetans in Sumatra

 

wildlife dieren in het wild Azië

Orang-oetans spotten in het Gunung Leuser National Park

 

 

Neushoorns spotten in Nepal

 

Hoewel het stropen van neushoorns wereldwijd een gigantisch probleem is, wordt dit in het Chitwan National Park in Nepal ontzettend goed en effectief bestreden en is de neushoornpopulatie hier de laatste jaren juist toegenomen. Een ontzettend goede zaak natuurlijk en dat maakt Chitwan National Park meteen dé plek in Azië om neushoorns in het wild te spotten. Wij bezochten dit park twee keer en hadden de tweede keer een ontzettend gave, maar ook super spannende ontmoeting met een neushoorn. Ook stonden we totaal onverwacht oog in oog met een Aziatische zwarte beer. Twee ontmoetingen om nooit te vergeten.

 

Klik hier voor meer informatie en mijn persoonlijke tips over een bezoek aan Chitwan National Park.

 

wildlife dieren in het wild Azië

Neushoorns spotten in Nepal

 

 

Op tijger safari in India

 

Tijgers spotten in India is altijd een droom van mij geweest en ik kon dan ook niet wachten om in 2014 voor het eerst naar India op reis te gaan. We bezochten verschillende nationale parken, waarvan we in het Tadoba National Park een ontzettend gave ontmoeting met een tijger hadden. Twee jaar later gingen we terug naar India en brachten we o.a een bezoek aan Kanha National Park, in de Madhya Pradesh provincie. Als ik één park mag aanraden om te bezoeken in India, dan is het toch wel dit park. Kanha onderscheidt zich van andere parken in India, door het prachtig gevarieerde landschap. Daarbij is de kans om hier tijgers in het wild te spotten erg groot en leeft hier één van de meest bijzondere hertensoorten, de Barasingha. Dit moerashert komt nergens anders ter wereld voor.

 

wildlife dieren in het wild Azië

Tijgers spotten in India

 

 

Op zoek naar neusapen op Borneo

 

Neusapen zijn ontzettend bijzondere primaten en komen alleen op het eiland Borneo voor. Eén van de beste plekken om deze dieren in het wild te zien is het Bako National Park op het Maleisisch gedeelte van Borneo. Bako National Park is een park dat je op eigen houtje, zonder gids, kunt ontdekken. Toch raad ik aan om een gids mee te nemen, omdat je dan over het algemeen veel meer wildlife ziet.

 

 Klik hier voor meer informatie over een bezoek aan Bako National Park

 

wildlife wilde dieren in Azië

Neusapen spotten in Bako National Park

 

 

Waar op te letten tijdens een ontmoeting met wilde dieren?

 

Wanneer jij op jungle trek of jeep safari gaat of wanneer jij de prachtige onderwaterwereld van Azië gaat ontdekken, ben jij bezoeker in het leefgebied van wilde dieren. Gedraag je hier dan alsjeblieft ook naar. Jij past je aan aan de omstandigheden, niet andersom. De meest belangrijke gedragsregel is natuurlijk: Laat de dieren altijd met rust! Stoor ze niet en blijf altijd op gepaste afstand. De belangrijkste gedragsregels zijn misschien heel erg voor de hand liggend, maar kunnen niet vaak genoeg benadrukt worden, dus bij deze:

 

wildlife spotten Azië

 

 

Wilde dieren in gevangenschap

 

Helaas worden ook in Azië veel wilde dieren in gevangenschap gehouden. Dit komt vaak doordat deze dieren worden gevangen voor de illegale dierhandel en uiteindelijk in de toeristische industrie terecht komen. Moederdieren worden vermoord en baby’s worden door mensen groot gebracht. Ook raken veel dieren door het verdwijnen van bossen hun leefgebied zijn kwijt. Met een beetje geluk worden ze in beslag genomen en herplaatst in een opvangcentrum dat het beste met hen voor heeft. Het terugplaatsen van deze dieren in het wild is helaas niet altijd meer mogelijk, maar er zijn verschillende projecten die er alles aan doen om de leefomstandigheden voor de dieren zo optimaal mogelijk te maken.

 

wildlife wilde dieren in azie

Tasikoki Wildlife Rescue Centrum, een goed voorbeeld van een organisatie dat het goed voor heeft met de in beslag genomen dieren.

 

 

Helaas komen lang niet alle dieren goed terecht en worden er ontzettend veel wilde dieren uitgebuit, voornamelijk voor de toeristische industrie. De olifantenritten kennen we met z’n allen nu wel, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: Doe het niet! De manier waarop olifanten “getraind” worden, kan echt niet door de beugel en als groot dierliefhebber, kan ik niet zonder in tranen uit te barsten, naar de filmpjes kijken hoe dit gebeurd. En wat denk je van de Tijger Tempel in Thailand? Wat was ik blij met het nieuws dat deze definitief werd gesloten. Helaas werden we allemaal voor de gek gehouden en was deze sluiting maar tijdelijk. En ondertussen lijken er zelfs steeds meer van dit soort malafide tijger tempels in Thailand op te duiken.

 

Wat is het dat wij mensen zo graag dicht bij wilde dieren willen zijn? Waarom een selfie met een tijger of een honingbeer? Of waarom willen we knuffelen met een orang-oetan en daar zelfs voor betalen? WAAROM??? Waarom zou je het accepteren dat tijgers bewust worden gefokt, welpjes veel te jong bij de moeder worden weggehaald en dieren worden gedrogeerd, omdat wij zo graag een selfie met ze willen maken? En dan heb ik het nog niet over wat er gebeurd met de dieren die op den duur te oud en te sterk worden. Waarom zou je meewerken aan het in stand houden van dit soort praktijken?

 

Gelukkig zijn er organisaties zoals World Animal Protection. Zij zetten zich in voor wreedheid tegen dieren en proberen de wereld in beweging te krijgen om dieren beter te beschermen. Niet alleen bovenstaande dieren, maar ook dieren in de veehouderij, rampgebieden en communities.  Veel reizigers heb geen flauw idee van al het leed dat vooraf gaat aan veel toeristische attracties met dieren. Daarom wil ik me samen met World Animal Protection inzetten en mensen bewust maken van deze problemen. Doe jij met ons mee?

 

 

 Ga jij binnenkort op reis? Check dan nog even de tips voor een reis zonder dierenleed. Fijne reis!

 

 

 

Klik hier voor een overzicht van alle wildlife artikelen

wildlife

 

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met World Animal Protection.