My Travel Secret ...
Menu
India

Budget: Wat kost 3 weken zuid-India?

Home » India » Budget: Wat kost 3 weken zuid-India?

India is misschien wel één van de goedkoopste landen in Azië om te gaan backpacken. Voor een maaltijd ben je nog geen euro kwijt en voor een overnachting hoef je in principe ook niet meer dan een paar euro neer te tellen. Ben je een echte budget-reiziger dan kun je voor 15 euro per dag al rondkomen en hoe langer je weg blijft, hoe voordeliger het in verhouding wordt. Wij reizen graag goedkoop, maar zeker niet ten koste van alles. Zo kiezen wij altijd voor een privé kamer, het liefst met eigen badkamer en bezuinigen wij niet op een te gekke jungle trek. Uiteindelijk viel onze reis door het zuiden van India zelfs relatief duur uit. Hoe dat kwam en wat we uiteindelijk kwijt waren, leg ik hier uit.

Intercontinentale vlucht

India is één van de bestemmingen in Azië waar je vanuit Europa goedkoop naar toe kunt vliegen. Als je de vluchten een beetje in de gaten houd, zul je zien dat er regelmatig aanbiedingen naar Delhi of Mumbai voorbij komen. Wij vlogen voor 395 euro met Emirates van Brussel naar Mumbai. Helaas niet rechtstreeks, maar de overstap verliep goed en we hoefden in Dubai niet langer dan 3 uur te wachten. Een prima deal dus!

Kosten intercontinentale vlucht Brussel – Mumbai: 395 euro

De route en het binnenlands vervoer

In India is het hartstikke makkelijk om ter plekke openbaar vervoer te boeken. Alleen als je, net als ons, tijdens de vakantie periode (Diwali) reist is het wel eens aan te raden om vooraf het één en ander te regelen. Wij namen uiteindelijk zowel de (nacht)bus, (nacht)trein, taxi, als het vliegtuig, waarvan we sommige ter plekke boekten en sommige vooraf regelden. De route die we aflegden en de kosten van het vervoer beschrijf ik in dit overzicht:

 • Mumbai – Aurangabad: Vlucht met Air India. Op voorhand geboekt. 20 Euro. Duur 1 uur.
 • Aurangabad – Chandrapur: Nachtbus. Ter plekke geboekt. 1200 rp. Duur 10 uur.
 • Chandrapur – Tadoba National Park: Taxi. 2000 rp voor 2 personen, op en neer. Duur: 45 min enkel.
 • Chandrapur – Hyderabad: Trein. Op voorhand geboekt. 275 rp. Duur: 6-7 uur.
 • Hyderabad treinstation – luchthaven: Taxi 1200 rp voor 2 personen. Duur: 50 min.
 • Hyderabad – Bangalore: Vlucht met Spice Jet. Op voorhand geboekt. 15 Euro. Duur: 1 uur.
 • Bangalore Airport – treinstation: Taxi 750 rp voor 2 personen, incl 250 rp toeslag na 22.00u.
 • Bangalore – Mysore: Trein. Last minute geboekt. 390 rp. Duur: 3 uur.
 • Mysore – Wayanad Jungle retreat: Taxi. 3000 rp voor 2 personen.  Duur: 3 uur.
 • Nagarhole NP – Hunsur: Jeep. 2000 rp voor 2 personen. Duur: 1,5 uur.
 • Hunsur – Mysore: Bus. Ter plekke geboekt. 45 rp. Duur: 1 uur.
 • Mysore – Hospet: Nachttrein. Last minute geboekt. 325 rp. Duur: 12 uur.
 • Hospet – Hampi: Tuk tuk. 100 rp heen, terug 250 rp voor 2 personen. Duur: ongeveer 1/2 uur.
 • Hospet – Goa: Nachtbus. Ter plekke geregeld. 800 rp. Duur: 9-10 uur.
 • Goa – Mumbai: Vlucht met IndiGo. Last minute geboekt. 50 euro. Duur: 1 uur.

De wisselkoers van de Indiaase Rupee was destijds: 1000 rp = 13 euro (november 2014)

De kosten bereken ik per persoon, waarbij ik de taxi kosten halveer. Reis je alleen, dan ben je in verhouding dus duurder uit. Bij het boeken van de bus, proberen wij altijd de non-airco versie te boeken. Niet alleen omdat deze over het algemeen goedkoper is, maar ook omdat wij iets te vaak in té koude bussen hebben gezeten waar de airco vol open stond….niet echt relaxed ;-) Bij de trein zijn we telkens voor de sleeper class gegaan. Dit is voor de nachttrein de beste optie, overdag maakt het niet zo heel veel uit. Verder hebben we binnen de steden nog gebruik gemaakt van de tuk tuk of bus, daarom rond ik het totale bedrag naar boven af.

Binnenlandse vluchten totaal: 85 euro, de rest: 7.685rp= ongeveer 100 euro.

Totale kosten per persoon voor het binnenlandse vervoer: 200 euro per persoon.

Wat kost 3 weken India

Het bezoeken van Nationale Parken.

Wat wij het liefste doen tijdens een reis, is het bezoeken van nationale parken, in de hoop dat we wildlife zien. Dit is over het algemeen ook meteen de grootste kostenpost, want naast een permit, moet je ook een gids en vervoer regelen. In India kozen wij er voor om 3 nationale parken te bezoeken en dit van te voren te regelen. De pakketten die wij uiteindelijk boekten waren:

 • Tadoba National Park: 3 dagen, 2 nachten in het Royal Tiger resort (all inclusief), inclusief 4x entree in het park, gids, chauffeur en de garantie dat wij de enige toeristen waren. Totale kosten: 175 euro per persoon.
 • Nagarhole National Park: 4 dagen, 3 nachten (all inclusive) bij Wayanad Jungle retreat. 2 jeep safari’s in Nagarhole National Park, 1 bus safari in de Kabini lake omgeving en 1 jeepsafari in Tholpetty National Park. Totale kosten: 220 euro per persoon.

De totale kosten per persoon voor het bezoeken van de nationale parken: 395 euro per persoon.

Achteraf gezien vond ik dit voor Tadoba National Park zeer de moeite waard en was dit allemaal tot in de puntjes geregeld door MP Tiger Safari. Bij Wayanad Jungle retreat kwamen er achteraf nog allerlei kosten bovenop de afgesproken prijs. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervoer naar het park toe en een permit voor het park. Deze heb ik in de berekening meegenomen.

mijn favoriete wildlife hotspots in Azië

Tadoba National Park

Overige bezienswaardigheden.

We bezochten gedurende onze reis niet alleen nationale parken, maar ook verschillende te gekke tempels. Gelukkig waren de kosten voor deze trips een stuk minder hoog.

 • Dagtrip naar de Ellora Caves: 1000 rp per persoon, inclusief entree en vervoer per taxi (inclusief 6 stops bij andere bezienswaardigheden).
 • Dagtrip naar de Ajanta Caves: 1250 rp per persoon, inclusief entree en vervoer per taxi.
 • Toegang tot de belangrijkste tempels van Hampi: 300 rp
 • Trekking naar Brahmagiri Hill: 2000 rp voor een permit voor max. 5 personen.

Totale kosten per persoon voor een bezoek aan de overige bezienswaardigheden is 48 euro.

Ajanta en Ellora Caves

Ajanta en Ellora Caves

Accommodatie.

Naast het vervoer en bezienswaardigheden zijn accommodatie en maaltijden een dagelijks terugkerende kostenpost. In totaal zijn we 20 nachten weggeweest, maar zaten er wel al 7 overnachtingen in de pakketten hierboven beschreven. Over het algemeen hebben we gekozen voor nette en goedkope guesthouses waar we een eigen badkamer hadden. Hiervoor waren we gemiddeld zo’n 7,50 euro per persoon kwijt. Alleen de laatste 4 nachten hebben we gekozen voor een super de luxe bungalow direct aan Agonda beach. Deze kostte ons 25 euro per persoon per nacht. Voor Indiase begrippen erg duur, maar voor ons iedere euro waard

De totale kosten voor accommodatie: 170 euro per persoon.

Jungle retreat Wayanad

Wayanad Jungle Retreat

Maaltijden.

Zoals eerder gezegd hoeven maaltijden geen grote kostenpost te zijn in India. Voor een paar euro eet je de lekkerste thali’s. Net als bij de accommodaties zaten bij de bovengenoemde pakketten veelal ook de maaltijden inbegrepen. Verder waren wij gemiddeld zo’n 12 euro per persoon per dag kwijt aan maaltijden én heel veel mango lassi’s :-)

De totale kosten voor maaltijden en mango lassi’s: 175 euro per persoon.

Bijkomende kosten.

Visum: 60 euro. Inclusief aangetekend thuis opsturen, omdat ik anders nog een keer op en naar naar den Haag moest. Tegenwoordig kun je online een visum aanvragen. Voor meer info check de site van de Indiase ambassade.

Vaccinaties: 0 euro. Zowel vaccinaties als malariatabletten werden door mijn zorgverzekering (Zilveren Kruis) vergoed.

De totale kosten van onze reis door het zuiden van India: 1443 euro per persoon.

Wat vind jij van deze berekening? Kijk je hier van op of juist niet? Heb je aan-of opmerkingen dan hoor ik het graag.

Brahmagiri Hill trekking

Brahmagiri Hill trekking