My Travel Secret ...

De Airbnb minigids: Wat is Airbnb? Hoe werkt het precies (+ tips)

by Sigrid
wat is airbnb
Home » Reistips » De Airbnb minigids: Wat is Airbnb? Hoe werkt het precies (+ tips)

Ga je op reis en ben je op zoek naar een leuke en unieke accommodatie om te overnachten? Check dan ook eens Airbnb. Wat Airbnb onderscheidt van boekingssites als Booking.com of Trivago is dat je er geen super commerciële hotels vindt, maar vooral draait om leuke en lokale ervaringen. Het aanbod varieert van een bed in een gedeelde kamer tot complete villa’s. Nog niet bekend met Airbnb? Dan help ik je op weg.

Inhoud

1. Wat is Airbnb?

2. Hoe werkt Airbnb?

3. Aan de slag met Airbnb

4. Waar op te letten wanneer je een accommodatie via AIrbnb boekt?

5. Tips voor het vinden van jouw perfecte Airbnb accommodatie

6. Mijn ervaring met Airbnb

Wat is Airbnb?

Airbnb is een boekingssite waarop je niet alleen accommodaties, maar tegenwoordig ook ervaringen en zelfs restaurants kunt boeken. Het platform is opgericht in 2008 met als doel te bemiddelen tussen particulieren, die hun huis/appartement, een kamer of een bed wilden verhuren en mensen die op dat moment een slaapplek zochten. Airbnb is in 12 jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste accommodatie boekingssites ter wereld en staat bekend als een site, waar je ontzettend leuke en originele accommodaties kunt boeken, vaak tegen een hele schappelijke prijs. Wie wil er nu niet overnachten in deze super schattige boomhut of deze bungalow op Bali?

Tegenwoordig worden er lang niet meer alleen maar particulieren accommodaties aangeboden op Airbnb. Veel professionele accommodaties hebben zich door de populariteit van Airbnb ook aangesloten op het platform. Denk hierbij aan kleinschalige B&B’s en guesthouses. Je komt op de website van Airbnb dus geen grote hotelketens tegen zoals op sites als Booking.com of Trivago.

Hoe werkt Airbnb?

Airbnb is dus de bemiddelaar tussen jou als reiziger en degene, die zijn of haar woning verhuurt. Dit doen ze uiteraard niet kosteloos. Bij (bijna) iedere boeking, die jij maakt betaal je zogenaamde servicekosten. Deze kosten komen bovenop de normale verhuurprijs en variëren van 0-20%. Ook de verhuurder betaalt servicekosten op het verhuren van de accommodatie of het aanbieden van ervaringen.

Wat je er voor terugkrijgt is een betrouwbaar platform met een groot aanbod accommodaties wereldwijd. Accommodaties hebben een duidelijke omschrijving en je kunt reviews lezen van andere reizigers en uiteraard jouw eigen ervaring achter laten. Ook kun je makkelijk communiceren met accommodatie eigenaren en met de klantenservice van Airbnb. Last but not least worden alle betalingen via Air bnb geregeld en zijn dus veilig.

Aan de slag met Airbnb

Zoals op de meeste boekingssites moet je op de website van Airbnb een profiel aanmaken om een boeking te kunnen maken. Je kunt je registreren via je Facebook of Google account of via je email adres. Vervolgens wordt er om je naam, email adres en geboortedatum gevraagd. Als laatste word er gevraagd een foto van jezelf te uploaden en je telefoonnummer toe te voegen. Je kunt vervolgens aan de slag.

wat is een airbnb
Hoe werkt airbnb?

Waar op te letten wanneer je een accommodatie via Airbnb boekt

  • De prijs is niet (altijd) wat het lijkt

Hoe irritant is het wanneer jij een leuke accommodatie ziet met een schappelijke prijs, maar wanneer jij wilt boeken de prijs ineens een stuk hoger uitvalt? Houd er rekening mee, dat de prijzen, die je in eerste instantie op Airbnb ziet de “vanaf prijzen” zijn. Het is dus de vanaf €.. prijs per nacht. De prijzen zijn soms seizoensgebonden of vallen lager uit wanneer je ergens langer verblijft. Ook de prijs is soms lager wanneer je last-minute boekt. Houd hier dus rekening mee. Om dit soort misverstanden te voorkomen kun je bij het zoeken naar accommodaties het beste jouw reisdata alvast invullen. Dan krijg je in ieder geval de juiste prijs per nacht voor die periode te zien.

Je kunt er bij Airbnb eigenlijk altijd vanuit gaan, dat de prijs van een boeking uiteindelijk hoger uitvalt dan die je in eerste instantie verwacht. Eigenlijk best irritant! Dit komt door de eerder genoemde servicekosten van 0-20%, die je betaalt aan Airbnb, maar ook doordat veel accommodaties extra schoonmaakkosten rekenen. Soms lopen deze laatstgenoemde kosten op tot meer dan €30 per boeking en kan het super ongunstig zijn wanneer je maar 1 of 2 nachten ergens wilt verblijven. Ik probeer zelf eigenlijk altijd te zoeken naar een accommodatie, die geen extra kosten rekent en waar je als boeker dus alleen de servicekosten aan Airbnb betaald.

Wie is Airbnb
Je betaalt bij deze accommodatie €20 per nacht, maar wel €23 schoonmaakkosten. De totale kosten komt uiteindelijk uit op €50/nacht. Beetje raar als je het mij vraagt!
  • Let op het annuleringsbeleid van de accommodatie

Let bij het boeken van een accommodatie altijd op het annuleringsbeleid. Op Airbnb is dit onder te verdelen in flexibel, gemiddeld en streng. Bij de meeste accommodaties kun je in ieder geval je boeking binnen 48 uur kosteloos reserveren mocht  je je binnen 2 dagen na het boeken je bedenken. Ik probeer eigenlijk altijd te gaan voor een accommodatie met een flexibel annuleringsbeleid, zeker wanneer ik een accommodatie een paar weken of maanden op voorhand boek. Met een flexibel annuleringsbeleid kun je tot 24 uur voor het inchecken kosteloos annuleren. Helaas ben je dan wel de servicekosten van de boeking kwijt.

Hoe werkt airbnb
Accommodatie met een flexibel annuleringsbeleid
  • Lees reviews van andere reizigers

Ik ga bij het boeken van een accommodatie eigenlijk altijd af op reviews van andere reizigers of het nu via Airbnb of via Booking.com is. Natuurlijk zeggen reviews niet altijd iets, maar wanneer 200 mensen zeggen dat het een fijne plek is om te overnachten, dan is dat vaak ook zo.

airbnb hoe werkt dat
  • Zoek en boek via de web versie van Airbnb

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb dus altijd ruzie met de app van Airbnb. Dan log ik in en kom ik niet verder, omdat ik een vraag moet beantwoorden die mij totaal niet duidelijk is. De laatste keer was het bericht “Stuur ons een bericht. Het hier toevoegen van gedetailleerde informatie helpt ons om jou in contact te brengen met de juiste persoon”. What the f*ck? Ik wil gewoon een accommodatie boeken, maar kom dus niet meer verder. Heel raar.

Verder vind ik het irritant, dat je via de app versie niet kunt zien, waar een accommodatie precies ligt. Beetje jammer en daarom zoek en boek ik eigenlijk altijd via de laptop. Daar kan ik tenminste wel precies zien, waar een accommodatie ligt en zelfs vanuit de kaart een accommodatie selecteren.

Hoe werkt airbnb
Dit zie je op de app versie van Airbnb. Je ziet in welke buurt de accommodatie ligt, maar krijgt pas na boeking zien op welke plek precies. Via de webversie kun je dit wel vooraf checken.
  • Selecteer je maximale budget per nacht

Je kunt op Airbnb niet zoeken op prijs van laag naar hoog, dus het is makkelijk om je maximale prijs per nacht te selecteren. Zo krijg je geen ellenlange overzichten met accommodaties, die je toch boven je budget zijn.

Tips voor het vinden van jouw perfecte Airbnb accommodatie

  • Boek bij een Superhost

Een Superhost is een verhuurder, die in de loop van tijd zijn of haar kwaliteiten op een positieve manier heeft bewezen. Deze host heeft een beoordeling van minimaal een 4.8 (van de 5), reageert in minimaal 90% binnen 24 uur op berichten, verhuurt minstens 10 verblijven per jaar en annuleert een boeking niet zonder geldige reden. Een Superhost is dus een betrouwbare host, waar je van op aan kunt.

Je kunt in de zoekopdracht selecteren of je een accommodatie wil hebben met een Superhost of niet.

  • Boek een Airbnb plus accommodatie

Een tijdje geleden is Airbnb met een nieuw concept gekomen, Airbnb plus. Airbnb plus accommodaties zijn accommodatie, die door Airbnb geverifieerd zijn op kwaliteit. Het zijn bijzondere accommodaties, die gecheckt zijn op hoe comfortabel ze zijn, hoe goed ze onderhouden zijn en of ze goed uitgerust zijn. Daarbij word ook gekeken naar de stijl van de woning. Een Airbnb plus accommodatie is er één uit duizenden en is met aandacht ingericht. Ook de host moet aan strenge eisen voldoen en heeft een beoordeling van minimaal een 4.8 (van de 5).

air bnb
Air bnb plus accommodaties

Mijn ervaring met Airbnb

Ik kende Airbnb al jaren van naam, maar eigenlijk ben ik pas sinds eind 2017 echt gebruik gaan maken van het platform. Een beetje noodgedwongen, want ik was te laat met boeken van een accommodatie in Tel Aviv en vond op Airbnb gelukkig nog een leuke én betaalbare accommodatie.

Ik had voor onze eerste Airbnb ervaring toch nog steeds een beetje het beeld, dat je letterlijk bij mensen over de vloer komt, een soort van couchsurfen, maar dan wel slapen in een bed of op een matras in plaats van op de bank. Dat je min of meer verplicht bent om ’s avonds gezellig met de host op de bank moet gaan zitten en allebei je levensverhaal op tafel gooit onder het genot van een drankje. Daar had ik dus echt helemaal geen behoefte aan, want stel, dat een persoon je helemaal niet ligt.

Natuurlijk weet ik nu wel beter en slaat bovenstaande opmerking echt helemaal nergens op. Misschien, dat het 10 jaar geleden zo was, maar tegenwoordig werkt Airbnb echt niet meer zo. Wij hadden tijdens onze Airbnb ervaringen meer dan voldoende privacy en was de kennismaking met de host niet meer dan even de sleutel afgeven en wijzen op de regels en bijzonderheden. Prima geregeld dus. En wil je een host juist wel beter leren kennen, dan kan dat natuurlijk. Al zitten lang niet alle hosts daar op te wachten ;-)

Mijn meest favoriete Airbnb ervaring is met stip onze accommodatie vlakbij Granada, Nicaragua. We verbleven hier op een privé eiland in een prachtige B&B en dit was echt wat je noemt een unieke accommodatie. De bungalows waren één voor één prachtig afgewerkt en de ligging met het uitzicht op de Mombacho vulkaan was echt te gek. Je overnacht al op dit eiland vanaf €64 euro per nacht, exclusief servicekosten.

Tegenwoordig gebruik ik Airbnb ook steeds vaker voor langdurige verblijven. Voor ons is dat ideaal, omdat we in 2019 ons huis hebben verkocht en daardoor steeds meer tijd in het buitenland doorbrengen. We reizen vaak op een lager pitje en brengen meer tijd door op één plek. We zoeken dan wel naar een privé Airbnb met beschikking over een keuken zodat we zelf kunnen koken en privacy hebben.

Het grote voordeel is dat je vaak behoorlijke kortingen krijgt wanneer je een Airbnb accommodatie voor langere tijd huurt. Zo betaalden wij voor een hele fijne kamer in een hotel in Pokhara maar €180 voor 2 weken en huurden we voor maar €275 per maand een fantastische appartement in Sarande, Albanië. Airbnb is voor ons echt een uitkomst. We zullen er in de toekomst nog vaak gebruik van gaan maken.

hoe werkt airbnb

Klik hier voor meer tips om het beste uit jouw reis te halen

reistips
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights