My Travel Secret ...
Menu
Nederland

IVN Trektocht: 4 dagen wandelen op de Veluwe

Home » Nederland » IVN Trektocht: 4 dagen wandelen op de Veluwe

Vorig jaar maakten wij voor het eerst kennis met de trektochten van IVN Natuureducatie in samenwerking met Avontuur Dichtbij. Deze meerdaagse wandel(-en fiets) tochten nemen je mee dwars door de mooiste Nederlandse natuurgebieden. De wandelroutes variëren van 15-18 kilometer per dag en volg je door middel van een handige app op je telefoon. Onderweg slaap je bij zogenaamde “Gastheren van het Landschap”, lokale ondernemers die je alles kunnen vertellen over hun natuurgebied.

wandelen op de veluwe

Vorig jaar gingen wij op pad in de Biesbosch. Hier liepen we in 5 dagen tijd van Gorinchem naar Dordrecht en kwamen we langs plekken waar we nog nooit eerder van hadden gehoord. Je leest er hier alles over.

Deze maand gingen we in samenwerking met IVN Natuureducatie en Avontuur Dichtbij 4 dagen wandelen op de Veluwe, één van mijn favoriete natuurgebieden in Nederland. Deze trektocht is één van de vele nieuwe meerdaagse trektochten die IVN Trektochten en Avontuur Dichtbij onlangs heeft gelanceerd. Lees hier meer over onze trektocht.

wandelen op de veluwe

Dag 1: Apeldoorn – Vakantiepark Lierderholt (17 kilometer) 

We starten dag 1 van de IVN trektocht op de Veluwe bij NS station Apeldoorn. Super handig, want zo kunnen we de auto lekker laten staan en op ons gemak met de trein richting Apeldoorn reizen. Deze eerste dag staat er een wandeling van 17 kilometer op de planning. De route kunnen we heel makkelijk volgen via de IVN app, die we op voorhand hebben gedownload. Onderweg luisteren we via deze app naar verhalen uit het verleden over de plekken die we passeren.

Zodra we in Apeldoorn zijn gearriveerd lopen we via de zuidkant van het station richting het Apeldoorns kanaal. Binnen nog geen 15 minuten wandelen staan we verrassend genoeg al midden in de natuur. We volgen een aantal kilometer het Apeldoorns kanaal en lopen dan richten Lieren. 

wandelen veluwe
Apeldoorns Kanaal

In Lieren maken we een korte stop bij Huize Bloem. Dit is de eerste zogenaamde ´poosplek´ van de route, een plek waar je onder het genot van een hapje en/of drankje even uit kunt rusten. En genieten is het zeker, want Huize Bloem is een ontzettend leuk en sfeervol theehuis met een prachtige tuin. 

huize bloem
Huize Bloem Lieren

Van Lieren lopen we verder richting Beekbergen. Hier kunnen we het niet laten om nog even snel een ijsje te kopen voordat we de prachtige bossen bij Beekbergen in schieten. Het is inmiddels hartstikke warm en we vinden dat we het wel hebben verdiend. Na ongeveer 4,5 uur wandelen arriveren we bij onze slaapplek van die dag, Vakantiepark het Lierderholt. Dit vakantiepark bevindt zich midden in de natuur. Er is voor ons een hotelkamer gereserveerd. Deze is heerlijk rustig gelegen. 

trektocht veluwe
Beekbergen
Wandelen veluwe
Vakantiepark Het Lierderholt

Dag 2: Vakantiepark het Lierderholt – De Cantharel (18,5 kilometer)

Dag 2 starten we direct na het ontbijt met deel 2 van de trektocht. Vandaag staat er maar liefst 18.3 kilometer op de planning. Onze benen voelen wel een beetje stroef, maar vol goede moed gaan we van start. Doordat het nog vroeg is komen we het eerste uur helemaal geen andere mensen tegen. We horen vogels fluiten en zien de zon door de bomen schijnen. Dit is pas echt op en top genieten. 

Na ongeveer 1,5 uur wandelen arriveren we in Hoenderloo. Doordat we (iets te) vroeg vertrokken, zijn de eerste twee ´poosplekken´ helaas nog niet open. Toch vinden we het de moeite waard om bij IJs van Co te wachten tot ze open gaan (11.30u), want hun ijs wordt niet voor niets bestempeld als hét lekkerste ijs van de Veluwe. 

wandelen op de veluwe

Van Hoenderloo wandelen we dwars door het Hoenderlose en Ugchelse Bos richting het eindpunt van dag 2, Hotel de Cantharel. Het is een prachtige wandeling, maar we merken wel dat onze benen het zwaar hebben. We zijn duidelijk niet meer zo heel veel gewend. 

De Cantharel is voor ons een oude bekende en we kijken er enorm naar uit om hier weer een nachtje door te brengen. Vorig jaar verbleven we hier tijdens ons roadtrip door Nederland en dit was verrassend genoeg één van onze favoriete hotels. Normaal gesproken houden wij namelijk meer van kleinschalige hotels en dat is de Catharel zeker niet. Maar de ligging, sfeer en service van dit hotel is zo ontzettend fijn. Ik kan niet anders dan deze plek van harte aanraden wanneer je een weekendje naar de Veluwe wilt. 

de cantharel
Hotel De Cantharel

Wat na 2 lange dagen wandelen heel erg fijn is, is dat we bij De Cantharel gratis gebruik mogen maken van de sauna-en wellnessfaciliteiten van het hotel. Zo fijn om even een paar uur heerlijk te kunnen ontspannen en ons lichaam een boost te kunnen geven. Dat hebben we echt even nodig. 

Tip: Je kunt je verblijf bij de Cantharel optioneel met 1 nacht verlengen en op de extra dag o.a Radio Kootwijk bezoeken of de omgeving ontdekken op een e-chopper. Dikke aanrader! 

de Cantharel
Hotel de Cantharel

Dag 3: de Cantharel – Boutique Hotel Zenzes Apeldoorn (17 kilometer)

We starten dag 3 een stuk frisser dan dag 2. De sauna, een heerlijk diner en uitgebreid ontbijt hebben ons blijkbaar goed gedaan. Vandaag staat er een wandeling van zo’n 17 kilometer op het programma. 

Van de Cantharel lopen we via Kroondomein het Loo en het kneuterige dorp Hoog Soeren weer richting Apeldoorn. Kroondomein het Loo is een prachtig, uitgestrekt natuurgebied van meer dan 10.000 hectare groot. Je vindt er naast bossen en heidevelden ook het paleispark met o.a Paleis het Loo en Kasteel het Oude Loo. 

kroondomein het Loo
Kroondomein Het Loo
hoog soeren
Hoog Soeren

Zodra we Apeldoorn in lopen zien we een hele andere kant van de stad. Een kant die we nog niet eerder hebben gezien. We lopen door een heerlijk rustige en groene wijk met allemaal prachtige, grote villa’s. Verder maken we een korte stop bij Paleis het Loo waar ze helaas volop aan het werk zijn.

Onze laatste stop is Boutique Hotel Zenzez. Dit hotel bevindt zich in een schitterende Jugendstil villa uit 1904. Zowel van binnen als van buiten ziet het hotel er helemaal top uit. Aanrader! Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Apeldoorn en daarom besluiten we nog even de stad in te gaan. We ploffen neer op een zonnig terras en genieten van een heerlijke Indiase maaltijd.

hotel zenzez
Boutique Hotel Zenzez Apeldoorn
hotel zenzez
Ontbijt in Boutique Hotel Zenzez

Na 4 dagen wandelen verlaten we Apeldoorn en de Veluwe. Het was heerlijk om even een paar dagen lekker uit te waaien en te genieten van rust, een prachtige natuur, lekker eten en super fijne slaapplekken. De combi met wandelen tussen de verschillende slaapplekken en het heerlijke weer was gewoon helemaal perfect. Ben je op zoek naar een leuke plek voor een origineel weekendje weg, dan is deze 4-daagse trektocht op de Veluwe een hele dikke aanrader. Klik hier voor alle informatie.

trektocht veluwe

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie over Nederland? Check dan ook:

wandelen op de veluwe

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights