My Travel Secret ...
Menu
Wildlife

Vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland: Do or don’t?

Als groot dierenliefhebber zou ik het liefste NU in het vliegtuig stappen en naar Azië vliegen om daar te gaan helpen met het beschermen van (beschermde) diersoorten. Wat is er nou mooier dan dieren in nood helpen en wilde dieren uiteindelijk weer terug te kunnen zetten in het wild. Helaas is het niet zo kort door de bocht, want een dier dat in contact is geweest met mensen, kun je die nog wel uitzetten en wat voor regels zijn hier aan verbonden?

 

 

Nou is Azië voor de meeste mensen niet meteen de eerste plek die je checkt wanneer je je zoektocht naar vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland begint, daarvoor moet je misschien toch wel in Afrika zijn.  Zelf ben ik, op Egypte en Marokko na, helaas nog nooit in Afrika geweest, maar staat het wel hoog op mijn wensenlijstje. Wat ik wel weet is dat wanneer je gaat zoeken naar vrijwilligerswerk met dieren je heel voorzichtig moet zijn waar je boekt, want er zijn een hoop bedrijven die het helemaal niet zo hoog op hebben met dierenwelzijn.

 

 

Canned hunting

 

Iedereen kent wel de leeuw Cecil, die in 2015 doodgeschoten werd door een Amerikaanse tandarts. De hele wereld was in rep en roer, want hoe kon dit in godsnaam gebeuren? Waar heel veel mensen niet bij stil stonden, is dat die tandarts een vergunning had voor het doodschieten van een leeuw in het wild, alleen was Cecil niet die leeuw en door deze fout ontstond er commotie. Deze tandarts is helaas ook niet de enige, want jaarlijks reizen vele mensen richting Afrika en betalen grof geld om een wild dier dood te schieten. Ik vraag me af waar het mis ging met deze mensen. Hoe haal je het in je hoofd om een prachtig levend wezen dood te willen schieten? Waar haal je het lef vandaan! Vinden ze het stoer te kunnen vertellen dat ze “gewonnen” hebben van een machtig dier als een olifant of een leeuw? En dan de foto’s die ze vervolgens op social media posten, waarop ze met armen en geweer in de lucht poseren met een dood dier, dat is toch té walgelijk?

 

Maar wat heeft dit alles te maken met vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland? Alles! Want wist je dat de leeuwen die door deze “mensen” doodgeschoten worden, gefokt worden? Niks geen wilde dieren, maar dieren die bewust gefokt worden om zodra ze volwassen zijn koelbloedig vermoord te worden. De gefokte welpen worden doorverkocht aan zogenaamde Knuffelfarms. Hier kun je vrijwilligerswerk gaan doen en zogenaamde zielige welpen die hun moeder zijn kwijtgeraakt, gaan knuffelen en voeren. Zielig zijn deze dieren zeker en hun moeder kwijtgeraakt ook, maar dit is allemaal bewust gedaan. Klinkt bizar he? Natuurlijk zullen deze Knuffelfarms er nooit voor uit komen dat het zo werkt.  Om vrijwilligers te trekken schotelen ze een heel ander beeld voor en laten ze zien dat ze het hoog op hebben met de dieren, dierenwelzijn en natuurbehoud. De meeste vrijwilligers hebben werkelijk geen idee hoe het zit en hebben de tijd van hun leven. Zodra de welpen te groot zijn om nog geknuffeld te worden, worden ze weer doorverkocht, dit keer voor de jachtindustrie. Hier worden bizarre bedragen betaald om een dier dood te mogen schieten.

 

Vrijwilligerswerk met dieren

© Stichting Spots

 

 

Hoe weet je nu of een project goed is of niet? De Stichting Spots zet zich in voor katachtige met name in Afrika en is goed op de hoogte van wat hier zich afspeelt. Ze hebben een checklist op hun website staan waaraan je een knuffelfarm kunt herkennen. Begin eens met deze lijst door te nemen en wanneer er een bel gaat rinkelen, dan weet je genoeg. Je kan bij twijfel natuurlijk ook altijd contact met ze opnemen.

 

Voor mij is het werken met dieren het mooiste wat er is en ik zal ook iedereen aanmoedigen om dit te doen. Ik wil alleen mensen graag bewust maken van het feit dat dieren en met name wilde dieren vaak gebruikt worden als object om geld mee te verdienen. Deze knuffelfarms zijn hier een goed voorbeeld van, maar denk ook eens aan de beruchte Tijger Tempel in Thailand en al die toeristen die zonder nadenken op een olifant stappen. Dat een vrijwilligersproject geld verdient aan vrijwilligers vind ik nog niet een heel groot probleem, zolang dat geld ten goede is voor het project, het dierenwelzijn en natuurbehoud, maar daar gaat het helaas nog wel eens mis.

 

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening? Wat vind jij hier van en deed jij al een vrijwilligerswerk met dieren in het buitenland? Ben je het met me eens, dan mag je altijd dit artikel op social media delen, want hoe meer mensen hier vanaf weten, hoe beter! Alvast bedankt! X

 

Vrijwilligerswerk met dieren

De beruchte Tijger Tempel in Thailand. Een plek om absoluut te vermijden!