My Travel Secret ...
Azië Indonesië Sumatra

Vervoer van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang, Sumatra.

 

Home » Sumatra » Vervoer van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang, Sumatra.

 


 

Sinds juli 2013 is Kuala Namu de internationale airport van Medan, Sumatra. Dit is de dichtsbijzijnde airport om o.a Lake Toba, Berastagi of Bukit Lawang te bezoeken. Voorheen lag de airport midden in de stad, maar Kuala Namu ligt zo’n 30 km ten oosten van Medan. Je bent voor Bukit Lawang zeker een uur langer onderweg dan voorheen.Ga je binnenkort Bukit Lawang bezoeken, dan help ik je met het maken van een keuze voor het vervoer er naar toe. Dit zijn de opties:

 

1. Bus

 

Het is heel erg gemakkelijk en goedkoop om met de bus van en naar Bukit Lawang te reizen. Neem op de airport de ALS-bus richting Binjai. Deze bus heeft een fixed price van 45.000rp, hij is comfortabel en heeft wifi. De rit duurt, afhankelijk van de drukte, ongeveer 2 uur. In Binjai moet je overstappen op een minibus naar Bukit Lawang. Neem eerst een ojek (brommer-taxi) naar de plek van waar de minibussen vertrekken. Dit zou niet meer dan 5.000rp mogen kosten, maar bij toeristen zijn de mensen erg vasthoudend, wat betreft de prijs ;-) Dit geldt ook voor de prijs van de minibus naar Bukit Lawang. Een local betaalt 10.000rp, een toerist al gauw 50.000 rp, maar dat is met zo’n 3,50 euro nog steeds hartstikke goedkoop is. Laat je niet van de wijs brengen als ze je vertellen dat er die dag geen bussen meer naar Bukit Lawang rijden! Dit is zeker overdag niet het geval. Tussen zonsopkomst en zonsondergang rijdt er regelmatig een minibus. Je bent van Binjai naar Bukit Lawang ook zo’n 2 uur onderweg. Eenmaal aangekomen bij het Bukit Lawang busstation, is het het makkelijkste om hier ook een ojek (5000rp p.p) naar het dorp te nemen.

Van Bukit Lawang naar de airport moet je er rekening mee houden dat de laatste bus rond 15-16 u rijdt. Dit is afhankelijk van het aantal mensen wat er nog gebruik van wil maken. Heb je een vlucht in de ochtend, dan is het het verstandigst om de nacht in Medan door te brengen of een taxi naar de airport te nemen. Als je in Bukit Lawang de buschauffeur op de hoogte brengt dat je de ALS-bus in Binjai naar de airport moet hebben, word je hier netjes afgezet en hoef je geen ojek meer te nemen.

 

2. Taxi

 

Heb je weinig tijd, reis je met meerdere personen of heb je  genoeg te besteden, dan is een taxi natuurlijk ook een goede optie. De prijs die je kwijt bent zal tussen de 600.000rp en 1.000.000rp zijn. Je bent ook al snel 4 uur onderweg, maar verliest geen tijd door een overstap halverwege. Kom je laat aan op de airport of vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend, dan is een taxi je enige optie.

 

3. Trein en bus

 

Een optie die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd is de trein van de airport naar Medan centrum te nemen en dan vanuit het Pinang Baris busstation een rechtstreekse minibus naar Bukit Lawang. Klinkt prima, maar doordat de trein gemiddeld ieder uur vertrekt, kan het zijn dat je erg lang moet wachten op de airport en zo dus niet sneller uit bent.  De prijs is met minimaal 80.000rp ook relatief duur. Reis je met meer dan 2 personen dan is aan te raden om een taxi naar het busstation te nemen. In plaats van de trein zou je ook de Damri-bus naar Medan centrum kunnen nemen. Deze bus brengt je naar het Amplas busstation, dat 6 km van het Pinang Baris busstation ligt.

 

Mijn  voorkeur gaat duidelijk naar optie 1. De taxi is uiteindelijk de snelste optie, maar heel veel tijd verlies je niet met de bus. Daarbij is het hartstikke goedkoop en doordat je lokale mensen ontmoet, is het ook nog eens heel erg gezellig.

 

Kom je van Lake Toba of Berastagi af en wil je naar Bukit Lawang of andersom dan is de Tobali shared-taxi een goede en goedkope manier om te reizen. Voor Berastagi ben je minimaal 200.000rp p.p kwijt, voor Lake Toba minimaal 250.000rp p.p. (Incl overtocht naar Samosir). De bus is ook een optie, maar moet je via Medan reizen, wat erg veel tijd kost.

 

 

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete accommodaties in Bukit Lawang

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Tips voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

De leukste accommodaties in Bukit Lawang

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Job Kerkman
  9 juli 2015 at 02:32

  Hi Sigrid,

  Erg handig de informatie op je blog. Enkel een vraagje, weet je ook tot hoe laat de bussen gaan van Binjani naar Bukit Lawang? Ik kom namelijk pas om 5 uur aan op Medan airport en wil dan eigenlijk direct door naar Bukit Lawang.

  Denk je dat het mogelijk is? Alvast bedankt voor je reactie.

  Hoor het graag.

  Groet, Job

  • Reply
   Sigrid
   9 juli 2015 at 08:19

   Hoi Job, bedankt voor je berichtje. De laatste ALS-bus vanuit de airport naar Binjai gaat om 22.00u, MAAR om van Binjai de zelfde dag nog in BL te komen, moet je om 16.00u uiterlijk al in Binjai zijn, dus ongeveer half 2-2 uur vanuit de airport. Het kan zijn dat er later nog wel bussen rijden, maar das geen garantie. Of als je op T randje komt zeggen ze, dat er geen bus meer rijd, zodat jij een taxi moet boeken ;-) Om 16u gaat er dus altijd nog een bus vanuit Binjai!!

 • Reply
  Robin
  8 augustus 2016 at 09:07

  Hi Sigrid,
  Heb veel aan je blog! Ik had nog een vraagje; zijn er ATM’s op Kuala Namu airport die maestro bankpassen accepteren?
  Ik hoor het graag.

  Gr, Robin

  • Reply
   Sigrid
   8 augustus 2016 at 10:51

   Goed om te horen Robin :-) Ja! Je kunt daar gewoon pinnen. Er zijn pinautomaten van verschillende banken. Veel plezier op Sumatra!!

 • Reply
  Naomi
  19 augustus 2016 at 06:35

  Hoi, wat een gave website heb je! Wij verblijven nu in de stad Medan en zouden graag naar Bukit Lawang gaan. Er is vast een optie om ook een bus te pakken vanuit de stad zonder dat je weer terug moet naar ‘t vliegveld. Wat weet jij hiervan? Groetjes, Naomi

  • Reply
   Sigrid
   19 augustus 2016 at 07:36

   Ha Naomi! Thanks ? Ja vanuit medan kun je vanuit busstation Pinang Baris de rechtstreekse minibus naar BL nemen. Laat je alleen niet oplichten met de prijs. Nooit meer dan 50.000rp betalen!! Dit is eigenlijk al meer 2x te veel ??

 • Reply
  Annemarie
  10 december 2016 at 07:02

  Thanks voor de duidelijke informatie! Hierdoor zitten wij nu heel relaxed in de bus naar Binjai at the moment. :)
  Ga je site zeker nog even verder bekijken!

  • Reply
   Sigrid
   10 december 2016 at 13:25

   Whahaha hoe leuk!! Is alles goed gegaan? Heel veel plezier in Bukit Lawang. Ben echt stikjaloers ;-) Liefs Sigrid

 • Reply
  Sanne
  25 februari 2018 at 18:21

  Hoi Sigrid

  ik ga het ook nog gewoon een keer zeggen,, wat een ontzettend handige blog! Ik vroeg me af wat jij zou adviseren.
  Ik zit wat krap in tijd en zou daarom eigenlijk alleen voor de jungletocht naar sumatra gaan dit jaar. Ik zou dan in de ochtend 7 juli aankomen in Medan, wilde daar overnachten, dan 8 juli in de ochtend naar Bukit lawang (eventueel nog tuben als dat kan?) en dan 9 en 10 juli de jungletocht en 11 juli verder vliegen om half 5 overdag.
  Is dat überhaupt mogelijk zo krap in tijd of moet ik echt een dag speling bij rekenen.

  Groetjes Sanne

  • Reply
   Sigrid
   26 februari 2018 at 22:32

   Aaah lief, thx Sanne! In principe is dit een prima planning. Je hebt tijd genoeg om van en naar Medan te reizen. Als je de 8e vroeg naar BL vertrekt, ben je in ongeveer 3 uur daar, dus heb je nog de hele middag. De laatste dag heb je ook nog een paar uur om te relaxen, dus ja dit is zeker haalbaar. Liefs Sigrid

 • Reply
  Ella
  11 maart 2019 at 01:47

  Hi! Als aanvulling op optie 1: de ojek om over te stappen in Binjai is niet nodig. Afgaand op een andere post, ben ik (maart 2019) vanuit het busstation weer naar de hoofdweg gelopen. Daar over gestoken en voor de Binjai Supermall een minibus naar Bukit Lawang aan gehouden. Werkte perfect! In het drukke verkeer even goed opletten (oranje busje en er staat Bukit Lawang op), maar in mijn geval waren er vriendelijke locals in de buurt die me hielpen en ook vanuit de bus werd er geschreeuwd en gevraagd of ik mee wilde. Ik betaalde 50.000,- wat overduidelijk teveel is. Ik heb het er bij gelaten, nog steeds weinig geld voor een busrit van twee uur.

  • Reply
   Sigrid
   13 maart 2019 at 02:05

   Top! Bedankt voor je aanvulling :-) En ja 50.000rp is helemaal niet veel voor zo’n busrit!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.