My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Vervoer van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang, Sumatra.

 

Home » Sumatra » Vervoer van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang, Sumatra.

 


 

Sinds juli 2013 is Kuala Namu de internationale airport van Medan, Sumatra. Dit is de dichtsbijzijnde airport om o.a Lake Toba, Berastagi of Bukit Lawang te bezoeken. Voorheen lag de airport midden in de stad, maar Kuala Namu ligt zo’n 30 km ten oosten van Medan. Je bent voor Bukit Lawang zeker een uur langer onderweg dan voorheen.Ga je binnenkort Bukit Lawang bezoeken, dan help ik je met het maken van een keuze voor het vervoer er naar toe. Dit zijn de opties:

 

1. Bus

 

Het is heel erg gemakkelijk en goedkoop om met de bus van en naar Bukit Lawang te reizen. Neem op de airport de ALS-bus richting Binjai. Deze bus heeft een fixed price van 45.000rp, hij is comfortabel en heeft wifi. De rit duurt, afhankelijk van de drukte, ongeveer 2 uur. In Binjai moet je overstappen op een minibus naar Bukit Lawang. Neem eerst een ojek (brommer-taxi) naar de plek van waar de minibussen vertrekken. Dit zou niet meer dan 5.000rp mogen kosten, maar bij toeristen zijn de mensen erg vasthoudend, wat betreft de prijs ;-) Dit geldt ook voor de prijs van de minibus naar Bukit Lawang. Een local betaalt 10.000rp, een toerist al gauw 50.000 rp, maar dat is met zo’n 3,50 euro nog steeds hartstikke goedkoop is. Laat je niet van de wijs brengen als ze je vertellen dat er die dag geen bussen meer naar Bukit Lawang rijden! Dit is zeker overdag niet het geval. Tussen zonsopkomst en zonsondergang rijdt er regelmatig een minibus. Je bent van Binjai naar Bukit Lawang ook zo’n 2 uur onderweg. Eenmaal aangekomen bij het Bukit Lawang busstation, is het het makkelijkste om hier ook een ojek (5000rp p.p) naar het dorp te nemen.

Van Bukit Lawang naar de airport moet je er rekening mee houden dat de laatste bus rond 15-16 u rijdt. Dit is afhankelijk van het aantal mensen wat er nog gebruik van wil maken. Heb je een vlucht in de ochtend, dan is het het verstandigst om de nacht in Medan door te brengen of een taxi naar de airport te nemen. Als je in Bukit Lawang de buschauffeur op de hoogte brengt dat je de ALS-bus in Binjai naar de airport moet hebben, word je hier netjes afgezet en hoef je geen ojek meer te nemen.

 

2. Taxi

 

Heb je weinig tijd, reis je met meerdere personen of heb je  genoeg te besteden, dan is een taxi natuurlijk ook een goede optie. De prijs die je kwijt bent zal tussen de 600.000rp en 1.000.000rp zijn. Je bent ook al snel 4 uur onderweg, maar verliest geen tijd door een overstap halverwege. Kom je laat aan op de airport of vertrekt je vlucht vroeg in de ochtend, dan is een taxi je enige optie.

 

3. Trein en bus

 

Een optie die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd is de trein van de airport naar Medan centrum te nemen en dan vanuit het Pinang Baris busstation een rechtstreekse minibus naar Bukit Lawang. Klinkt prima, maar doordat de trein gemiddeld ieder uur vertrekt, kan het zijn dat je erg lang moet wachten op de airport en zo dus niet sneller uit bent.  De prijs is met minimaal 80.000rp ook relatief duur. Reis je met meer dan 2 personen dan is aan te raden om een taxi naar het busstation te nemen. In plaats van de trein zou je ook de Damri-bus naar Medan centrum kunnen nemen. Deze bus brengt je naar het Amplas busstation, dat 6 km van het Pinang Baris busstation ligt.

 

Mijn  voorkeur gaat duidelijk naar optie 1. De taxi is uiteindelijk de snelste optie, maar heel veel tijd verlies je niet met de bus. Daarbij is het hartstikke goedkoop en doordat je lokale mensen ontmoet, is het ook nog eens heel erg gezellig.

 

Kom je van Lake Toba of Berastagi af en wil je naar Bukit Lawang of andersom dan is de Tobali shared-taxi een goede en goedkope manier om te reizen. Voor Berastagi ben je minimaal 200.000rp p.p kwijt, voor Lake Toba minimaal 250.000rp p.p. (Incl overtocht naar Samosir). De bus is ook een optie, maar moet je via Medan reizen, wat erg veel tijd kost.

 

 

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete accommodaties in Bukit Lawang

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Tips voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

De leukste accommodaties in Bukit Lawang

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.