My Travel Secret ...
reisblogger
Blog Tips

7 Tips voor (beginnende) reisbloggers

Home » Blog Tips » 7 Tips voor (beginnende) reisbloggers

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat ik besloot mijn eigen reisblog te beginnen. Ik volgde destijds met veel plezier veel travel blogs van anderen en het leek me ontzettend leuk om ook reisblogger te worden en mijn reistips en ervaringen te delen. Het duurde even voor mijn blog er kwam, want tips en verhalen waren er genoeg, maar ik had echt geen flauw idee hoe ik deze reisblog moest starten.

Uiteindelijk kwam ik met behulp van Google en You Tube een heel eind en oh wat was ik trots toen na een paar maanden mijn eigen reisblog online had staan. Dat mocht ook wel, want ik was op zijn zachts gezegd de grootste digibeet van Nederland. Dit had ik toch mooi even gefixt!  Dus overweeg jij een eigen travel blog te beginnen, maar vraag je jezelf af of jij dit wel kunt? Ja! Als ik het kan, kan echt iedereen het.

travel blog

Maar wat als je eenmaal een website online hebt staan? Ik heb in het begin echt nooit verder gedacht, dan het delen van mijn tips en verhalen en het helpen van reizigers met het plannen van hun reis naar Sumatra. Laat staan dat ik er mee bezig was om geld te verdienen met mijn blog. Langzaam kwam ik in contact met andere reisbloggers en toen ging er echt een wereld voor me open. 

Nu een paar jaar later is mijn blog ontzettend gegroeid en heb ik inmiddels veel samenwerkingen mogen doen met bedrijven en bestemmingen. Ik verdien geld met mijn reis blog en kan dankzij mijn blog nog meer reizen, iets wat ik het allerliefste doe. In januari 2019 heb ik zelfs mijn baan opgezegd, om me 100% te focussen op mijn blog en op het reizen. Denk jij erover om ook een eigen reisblog te starten of ben je net gestart? Ik geef je een paar tips die ik gedurende mijn eerste jaren als reisblogger heb geleerd.

reisblog

Stel jezelf een doel

Stel jezelf eens de vraag voor wie je wilt gaan bloggen en wat je uiteindelijke doel is? Wil je tijdens een (wereldreis) je vrienden en familie op de hoogte houden, wil je door middel van je blog vaker op reis of wil je echt geld gaan verdienen met bloggen? Er is niks mee om je doel later bij te schroeven, maar het is een stuk makkelijker dat wanneer jij bijvoorbeeld geld wilt gaan verdienen met jouw blog en misschien wel ook fulltime blogger wilt worden, jij je blog vanaf het begin serieus neemt.

Zelf heb ik het gevoel dat ik de eerste paar jaar een beetje doelloos heb geblogd. Er zat totaal geen regelmaat in en ik had geen idee voor wie ik het allemaal deed. Wel wist ik dat ik het hartstikke leuk vond en kwam ik uiteindelijk tot de conclusie, dat ik misschien wel iets meer met mijn blog wilde dan alleen maar tips te delen. Ik weet zeker dat wanneer ik het bloggen vanaf het begin serieus had aangepakt, ik nu een stuk verder geweest zou zijn.

Een andere vraag is: hoe bereik je de lezers van jouw blog? Er is natuurlijk niks aan wanneer jij super goed je best doet om je tips te delen, maar er niemand is die ze leest. Social media is hartstikke belangrijk en onmisbaar wanneer jij een eigen blog start, maar het kost hartstikke veel tijd. Vaak wordt dit onderschat.

 

Zeker wanneer je geld wilt gaan verdienen met je reisblog of samen wilt werken met bestemmingen en/of bedrijven, is het handig om een doelstelling voor jezelf op papier te zetten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een aantal bezoekers per maand op je website, een aantal volgers op Instagram of een aantal samenwerkingen met bedrijven. Waar wil jij staan over bijvoorbeeld een jaar en hoe ga je dit doel bereiken? Niks komt vanzelf en het kost veel tijd om een reisblog en social media kanalen te laten groeien. Ik heb ik de afgelopen jaren ontzettend veel nieuwe bloggers zien komen, waarvan misschien wel meer dan de helft al weer is afgehaakt. Een succesvolle blog opzetten is niet iets wat je even op de korte termijn doet, maar vergt een lange adem.

reisblog maken

Bloggen kost tijd, heeeeeel veel tijd

Iets wat ik zelf in het begin te veel heb onderschat, is dat bloggen echt heel veel tijd kost. Ik begon met bloggen toen ik nog fulltime werkte en daarbij een druk sociaal leven had. Dit combineren met mijn blog was echt een ramp en één van de oorzaken waarom de eerste 2 jaar bloggen mij eigenlijk niet heel veel bracht. Na 2 jaar begon mijn Instagram ineens heel hard te groeien en begon ik ineens geld te verdienen met dit account, maar ook met mijn blog. Toen besloot ik om minder te gaan werken en me meer te concentreren op mijn eigen “bedrijfje”. Dit was de beste keuze ooit!

Netwerken is key

Wil jij gaan samenwerken met bestemmingen en bedrijven, dan zul je moeten gaan netwerken, want zolang bedrijven niet weten dat jij er bent, gaat er niks gebeuren. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij PR, marketing of influencer bureaus of je kunt speciale netwerkevenementen bezoeken en persoonlijk kennis maken met de mensen achter de bedrijven. Soms wordt er een minimaal aantal volgers/pageviews gehanteerd, maar lang niet altijd.

Eerlijk is eerlijk netwerkevenementen vind ik zelf niet zo heel tof, maar dat is echt heel erg persoonlijk. Je kunt een netwerkevenement een beetje vergelijken met speeddaten. Je hebt 5 minuten om met een bedrijf te praten en in die 5 minuten vertel jij waarom jij een goede match bent voor het bedrijf. Wat heb jij hun te bieden? Je moet dus echt een verkooppraatje geven en jezelf “verkopen”.  Ik ben niet zo’n vlugge  prater en vind dit soort evenementen dus echt doodvermoeiend. Toch heb ik er wel hele leuke opdrachten overgehouden, zoals mijn persreis naar Aruba.

reis blog

Blijf authentiek en vergelijk je vooral niet met anderen

Zo cliché, maar zo waar: blijf altijd dicht bij jezelf en vergelijk jezelf niet met anderen. Natuurlijk mag jij je door andere bloggers laten inspireren, maar iedereen is uniek en doet het op zijn of haar manier. Probeer te zoeken naar jouw sterke punten. Van welke bestemmingen weet jij veel of wat voor reiziger ben jij? Wat wil jij gaan delen met jouw lezers en hoe wil jij je lezers helpen met het plannen van hun reis?  Ik heb gemerkt dat het alleen maar afleid als je te veel naar anderen kijkt. Laat je vooral ook niet van de wijs brengen wanneer andere reisbloggers heel hard gaan roepen dat ze hun maandelijkse bezoekersaantallen wéér hebben verbroken, gevolgd door cijfers waarvan jij alleen maar kunt dromen. Focus je op jezelf en jouw blog. Jouw tijd komt nog wel!

Er is trouwens een groot verschil tussen je laten inspireren door andere bloggers en kopiëren. Helaas komt het regelmatig voor dat blog ideeën echt letterlijk gekopieerd worden en dat wordt op z’n zachts gezegd niet heel echt gewaardeerd. Het wereldje is klein en het komt eigenlijk altijd wel uit. Niet doen dus!

reisblogger

Je blogt niet voor je collega reisbloggers

Iets dat goed aansluit bij bovenstaand stuk en iets dat misschien heel erg logisch klinkt, maar toen ik met bloggen begon, merkte ik dat reisbloggers onder elkaar super fanatiek zijn in het lezen van en reageren op elkaars blogs. Hartstikke leuk natuurlijk en als je hier de tijd voor hebt, moet je dit ook vooral doen, maar deze groep mensen zijn uiteindelijk niet jouw doelgroep. Probeer je er dus niet te veel op te focussen. Dit zijn trouwens niet mijn woorden, maar de wijze woorden van Shane Dallas, of te wel the Travel Camel, tijdens het reisbloggers event op de Vakantiebeurs een paar jaar geleden.

 

Alles draait (helaas) om cijfers

Je zult er als reisblogger al snel achter komen dat (bijna) alles in het wereldje draait om cijfers. Blog jij voornamelijk voor je vrienden en familie, dan is dit niet zo belangrijk, maar wil jij samen gaan werken met bedrijven, dan zal er (bijna) altijd gevraagd worden naar je aantal unieke bezoekers per maand en je bereik op social media. Laat je vooral niet demotiveren, wanneer je wordt afgewezen vanwege te lage cijfers, dit gebeurt iedereen wel eens. Zelfs de grote bloggers.

Het is een beetje lastig om te zeggen hoeveel unieke bezoekers per maand je “moet” hebben om een beetje mee te doen. Ik kreeg mijn eerste uitnodiging voor een persreis toen ik op ongeveer 3.000 unieke bezoekers per maand zat, maar werd vervolgens tijdens een netwerkevenement totaal niet serieus genomen met die 3.000 bezoekers. Het is dus net wie je treft en waar ze naar op zoek zijn. Daarbij speelt volgers op social media ook nog een rol. Omdat er tegenwoordig zoveel (Nederlandse) reisblogs zijn, wordt er op netwerk evenmenten of bij influencer bureaus steeds vaker een minimum vereist van 10.000 unieke bezoekers of volgers op social media. Dit is volgens mij een mooie richtlijn.

eigen blog beginnen

Investeer in jezelf en in je blog

Investeren in kennis is het beste wat je jezelf cadeau kunt doen, als je van bloggen je business wilt gaan maken. Er is eindeloos veel te leren op het gebied van o.a fotografie, schrijven, affiliate marketing en SEO. Er worden online ontzettend veel workshops en e-boeken aangeboden en er zijn (wereldwijd) verschillende congressen, gericht op reisbloggen en social media, die meer dan de moeite waard zijn.

Zelf heb ik echt een zwak voor het opdoen van kennis rondom reisbloggen en social media en heb ik de afgelopen jaren veel tijd en geld gestoken in (online) cursussen, congressen en e-boeken. Veel daarvan waren echt super interessant en heb ik veel van geleerd, maar sommige waren uiteindelijk ook echt weggegooid geld. Mijn favorieten heb ik voor je op een rij gezet.

The Business of Travel Blogging- Superstar Blogging (Nomadic Matt)

Waarom alles zelf uit proberen te zoeken, als de meest succesvolle reisblogger ter wereld alles stap voor stap uitlegt hoe jij een (succesvolle) reisblog op zet? Ik heb het over Nomadic Matt. Zijn workshop The Business of Travel Blogging is een online cursus voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van reisbloggen. Verwacht niet alleen maar mooie praatjes, maar een realistisch beeld van wat jij zou moeten doen om een succes te maken van jouw reisblog. Ik schafte deze workshop aan nadat ik al een paar jaar aan zat te klooien. Grootste fout ooit! Dit had ik echt veel eerder moeten doen.

Een globale overzicht van the The Business of Travel Blogging cursus vind je hieronder. Alle aspecten van het opstarten van een reisblog komen hier voorbij. Ook heb je toegang tot een hele waardevolle Facebookgroep.

Nomadic Matt
Superstar blogging nomadic matt

Toen ik jaren geleden op zoek ging naar een leuke workshop op het gebied van reisbloggen, waren er maar een handjevol cursussen. De meeste waren ook nog eens best wel prijzig. Ik betaalde 300-400 euro (weet niet meer precies) voor bovenstaande workshop. Het mooie is dat er tegenwoordig (2019) zoveel aanbod in cursussen voor reisbloggers is, dat Matt heeft besloten deze workshop een stuk aantrekkelijker te maken in prijs, namelijk $99. Dat is echt een koopje voor zoveel waardevolle informatie.


Naast the Business of Travel Blogging biedt Matt nog andere workshops aan die dieper ingaan op onderwerpen die te maken hebben met reisbloggen. Daarvan heeft mijn vriend de fotografie workshop “Capture the world: How to master travel photography” uitgetest en hij vond deze ontzettend interessant. Zelf heb ik me er nog niet in verdiept, maar dit ga ik zeker nog doen. Het fijne is dat je levenslang toegang hebt tot de cursussen.

Lees het Wetboek Voor Bloggers

Er zijn in Nederland nogal wat regels waaraan je je als blogger moet houden. Deze wijken soms af van internationale regels, daarom is het heel verstandig om je in te lezen in de regelgeving in Nederland. Charlotte Meindersma weet daar alles van en daarom schreef zij het Wetboek Voor Bloggers. Absoluut een must-read voor iedere blogger.

reisblog maken

Til je Instagram account naar een hoger level met Alex Tooby

Workshops en e-boeken rondom Instagram zijn ontzettend populair. Het lijkt wel of iedereen met een beetje respectabel volgersaantal een cursus in elkaar flanst of e-boek schrijft met zijn of haar tips om jouw account (snel) te laten groeien. Het is toch blijkbaar iets waar mensen naar op zoek zijn. Eerlijk gezegd zijn er maar weinig boeken die ik gelezen heb waar ik écht iets aan heb gehad. Instagram marketing verandert zo snel, doordat Instagram steeds verandert, dus de meeste boeken zijn binnen no-time weer achterhaald.

Er is maar één workshop rondom Instagram waar ik echt iets aan heb gehad en waar ik nu nog steeds iets aan heb en dat is de online workshop Infamous to Influential van Alex Toby. Alex is wat mij betreft dé Instagram marketing specialist en met behulp van haar kennis en tips heb ik mijn Instagram account tot bijna 100K volgers weten te laten groeien.

Het mooie van deze workshop is dat hij regelmatig geüpdatet wordt. Zo heb ik hem in 2016 aangeschaft, maar toen ik een paar weken geleden me nog eens in de materie ging verdiepen, zag ik dat er verschillende updates waren gedaan en was de workshop weer helemaal relevant voor 2019.

Alex Tooby
Infamous to Influential by Alex Tooby

Ik moet bekennen dat deze workshop wel flink aan de prijs is, namelijk $329, maar dat betekend ook meteen levenslange toegang. Ook biedt Alex haar cursussen tijdens Black Friday vaak stukken goedkoper aan, dus houdt dat in de gaten!! Verder geef ik zelf liever iets meer geld uit aan een workshop waar ik écht iets aan heb, dan aan tig boeken en cursussen die alleen maar dingen vertellen die ik toch al wist en van die mensen die uiteindelijk toch verzwijgen hoe ze écht zo ver op Instagram zijn gekomen. Deze cursus heeft zich bij mij trouwens allang weer terug betaald door alle samenwerkingen die ik in de loop van jaren heb kunnen doen door mijn Instagram account.

 

Naast Infamous to Influential biedt Alex ook nog kortere Instagram workshops aan. Hashtag Hero heb ik zelf ook afgerond, maar deze was lang niet zo waardevol dan Infamous to Influential. Sindskort heeft ze ook een cursus ontwikkeld die puur op stories is gefocussed, Succes by Story, deze lijkt me erg interessant en is erg betaalbaar, maar heb ik zelf (nog) geen tijd gehad om hem te testen. 

reisblog maken tips

 

De leukste evenementen voor reisbloggers

Traverse Events

Ik ben gek op het bezoeken van evenementen op het gebied van reisbloggen. Eén van de allerleukste congressen vond in 2018 plaats in Rotterdam, namelijk Traverse. Traverse is 2 dagen lang interessante lezingen en workshops van mensen die hun succes in de reisblog industrie dik hebben bewezen. De onderwerpen die besproken worden zijn vaak ontzettend gevarieerd. Daarnaast zijn er voor en na het evenement ook nog allerlei workshops waarvoor je je in kunt schrijven. Deze worden georganiseerd door bestemmingen en/of bedrijven in de buurt van de plek waar het evenement wordt georganiseerd. Echt een dikke aanrader!

Travelcon

Travelcon is een reisbloggers evenement dat ieder jaar in Amerika wordt georganiseerd. 3 Dagen lang geven de grootste namen uit de reisindustrie lezingen en workshops. Ook is het een hele goede plek om te netwerken met collega bloggers en mensen uit de reisindustrie. Degene achter het evenement is niemand minder dan Nomadic Matt, één van de allergrootste reisbloggers ter wereld. Om nu helemaal naar Amerika af te reizen alleen voor dit evenement, raad ik niet aan, maar Travelcon biedt ook ieder jaar virtuele tickets aan. Super handig, want voor maar $99 (aanbiedingsprijs als je lid bent van Superstar Blogging, anders $149) kreeg ik toegang tot alle lezingen van Travelcon 2019 en kan ik ze terugkijken wanneer ik maar wil. Wat ik tot nu toe heb gezien, was echt meer dan de moeite.

TBEX

TBEX is een beetje te vergelijken met Traverse, maar is groter qua opgezet. Zo vindt TBEX in principe ieder jaar plaats in Europa, Azië en/of Amerika, maar staat er zover in 2019 alleen nog maar een datum in Amerika vast.

Zelf heb ik TBEX bezocht in 2016 toen het in Stockholm werd georganiseerd. Ik vond dat het destijds wel interessant, maar erg gefocussed op beginnende reisbloggers. Afgelopen jaar hoorde ik veel lovende verhalen over TBEX 2018 in Tsjechië, met name van professionele reisbloggers. Vandaar toch de vermelding in deze lijst.  

blog beginnen
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

28 Comments

 • Reply
  Caro
  27 september 2016 at 12:00

  Fijn artikel! Ik ben zelf ook nog best aan het zoeken voor wie ik nu precies blog en hoe ik mijn blog meer kan laten groeien… Ik ga zeker even een kijkje nemen bij Travel Blog Succes die kende ik helemaal niet!

  • Reply
   Sigrid
   27 september 2016 at 12:55

   Heej Caro, leuk jou hier te zien :-) Ja echt doen! Ik vind hun cursussen echt de meest waardevolle die ik heb gevolgd. Moet zeggen dat ik ze nog niet eens af heb, want het is zo veel informatie. Heb zelf die basis cursus en die Guide to succesful partnerships. Meestal als ik ergens tegenaan loop pak ik hem er bij en lees ik de relevante hoofstukken nogmaals door. Maar ook Vakantieboulevard vind ik super fijn! Zeker omdat je op het gebied van SEO op Martin terug kan vallen ;-) #snaperechtgeenklotevan ;-) X Sigrid

 • Reply
  Sabine
  27 september 2016 at 18:00

  Leuk artikel! Ik begin nu na 1,5 jaar ook meer concreet te krijgen waarvoor ik eigenlijk blog. Er is bij mij ook echt wel een verschuiving geweest. Het voelt wel fijn me gewoon te richten op 1 ding en af en toe wat anders te schrijven. Voor Vakantieboulevard ben ik ook gevraagd, maar heb ik afgewezen. Ik zou graag samenwerkingen aangaan met reisorganisaties oid, maar tot nu toe nog niet gelukt. Ik heb er ook te weinig tijd voor merk ik om me er echt op te focussen en zelf bedrijven aan te schrijven. Bij de cursus ga ik meteen even kijken!!

  • Reply
   Sigrid
   28 september 2016 at 08:11

   Thanks Sabine! Tijd is het probleem waar volgens mij iedereen mee kampt. Ik snap dat jij bedankt hebt voor Vakantieboulevard en ik begrijp hun helemaal dat ze jou daarvoor hebben gevraagd ;-) De grote voordelen van de meetings en workshop mis je wanneer je in Colombia woont, dus wordt het direct een stuk minder interessant.

 • Reply
  Emma - Travelhotspots
  27 september 2016 at 20:55

  Leuk om je blog te lezen! Ik kan mijzelf helemaal vinden in je verhaal over het starten van je blog. Ik had helaas niemand in mijn omgeving die mij kon helpen, dus alles dankzij Youtube uitgezocht. Maar wat een werk was dat. Ik ben blij dat ik nu “tevreden” ben met het resultaat. Nu wil ik graag mijn blog wat meer laten groeien. Dus je tips komen goed van pas! Bedankt;)

  • Reply
   Sigrid
   28 september 2016 at 08:07

   Ja precies…You Tube is goud!! Hahaha Ik had het precies zo en ben echt een digital disaster :-p Je mag zeker trots zijn op het resultaat, want je blog ziet er top uit! Succes xx

 • Reply
  Tessa - Dazzling Travels
  27 september 2016 at 21:18

  Fijn stuk om te lezen met handige tips die ik nog niet kende. Ik ga daar maar eens mee aan de slag!

  • Reply
   Sigrid
   28 september 2016 at 08:05

   Super leuk Tessa! Daar doe ik het voor ;-) Al vond ik het ook best raar om tips te geven aan beginners, terwijl ik me zelf ook nog een beetje een beginner voel ;-)

 • Reply
  Daphne | food & flip flops
  27 september 2016 at 22:24

  Wat een goede en informatieve blog Sigrid!
  Leuk om te lezen hoe jij het hebt aangepakt en je site is prachtig! Super dat je dit zelf voor elkaar hebt gebokst, mag je trots op zijn! Vind het nl echt een van de mooiste sites … Dus

  • Reply
   Sigrid
   28 september 2016 at 08:00

   Oooh wat ben je ook een schat Daphne! Echt zo leuk om te horen xx p.s veel plezier in Namibië en Botswana ;-)

 • Reply
  karlien
  28 september 2016 at 08:30

  Eens! Vooral het bepalen waarom/waarvoor je blogt en daar echt achter staan en naar handelen!

  • Reply
   Sigrid
   28 september 2016 at 19:56

   Thanks Karlien :-)

 • Reply
  Simone
  29 september 2016 at 20:14

  Mooi artikel Sigrid. Ik ben alweer maanden aan het twijfelen. Zal ik wel.. zal ik niet..? De waarheid is, ik mis het. Ik heb alweer een URL en hosting geclaimd voor mijn fotografie.. MAAR… wil ik dit nog wel? Het is lastig! Want, ik vond het zo ontzettend leuk om de events te bezoeken! Zo leuk om de website te ontwerpen en onderhouden, het schrijven, het inspireren, de community. Maar daarnaast liep ik ook met mijn hoofd tegen de lamp door mijn gevoeligheid en persoonlijkheid. Het is een lastige keuze. Ik denk dat de eerste vraag voor mij al een hele goeie is, Wat is mijn doel? MIJN doel? En niet waarvan ik denk dat anderen vinden dat ik zou moeten doen. Voor mij is en blijft het gewoon een hobby. Een ontspanning. Ik weet echter ook hoe aanstekelijk en verslavend het bloggen kan werken! En nu ik inmiddels alweer ruim een half jaar niet meer blog, merk ik echt dat ik het met tijden echt mis en soms echt nog als een blogger denk. “dat en dat, ooh gaaf voor mijn blog!’ ‘Oh nee, ik blog niet meer!’ Dat soort dingetjes. Ik blijf het inspirerend vinden om je te volgen! Je hebt zo’n enorme groei doorgemaakt, zowel met je blog als persoonlijk (voor zover ik kan beoordelen). Ga zo door, blijf lekker jezelf! Ik zal eens naar Travel Blog Succes gaan kijken.

 • Reply
  Linda | travellersoftheworld
  30 september 2016 at 16:38

  Wat een super handig artikel! Zelf ben ik nu net een half jaar begonnen met bloggen. Als doel heb ik voor mijzelf nu vooral gesteld andere mensen inspireren, maar ook wilde ik graag vrienden en familie op de hoogte houden toen wij anderhalve maand naar Maleisië gingen! Mocht ik ooit samenwerkingen hebben met bedrijven, is dat mooi meegenomen (heb er overigens al een gehad). Het krijgen van bezoekers vind ik het lastigste op dit moment..

  Gelukkig is Remco heel technisch en doet hij een opleiding in de ict, dus hij doet alles wat met de achtergrond van de site te maken heeft.

 • Reply
  Marlies
  3 november 2016 at 14:14

  Leuke blog en bedankt voor de tips. Zelf wist ik er al veel maar het is fijn te lezen dat ik niet alleen ben met dezelfde problemen. haha
  Waar ik ook het meeste last van heb is het krijgen van bezoekers. Ik heb een Facebook, twitter en Instagram en promoot mijn blog hier regelmatig op, ok ik ben er ongeveer een half jaar tussenuit geweest dus moet weer opbouwen, maar heb je hiervoor nog tips? Want inderdaad je doet het voor mensen die hierin interesse hebben en niet voor je mede bloggers. Bedankt!

  • Reply
   Sigrid
   5 november 2016 at 13:17

   Ha Marlies, leuk dat je een kijkje komt nemen op My Travel Secret :-) Het krijgen van bezoekers is voor mij ook een hele uitdaging. Promoten via FB werkt voor mij het beste onder social media, maar ik krijg ook best veel bezoekers via Google. Zorg dat je SEO goed op orde is, zodat je goed gevonden wordt. Mijn geluk is daarbij dat Sumatra niet zo populair is onder andere reisbloggers en websites en ik dus daar vooral goed op gevonden wordt. Ik meteen ook even op jouw site rondneuzen ;-) Groetjes Sigrid

 • Reply
  Tineke Koning
  2 april 2017 at 15:14

  Ik ben net even je artikel aan het lezen, omdat ik ook bezig ben met een website. Echt super bedankt voor je tips. Daar heb ik iets aan.

 • Reply
  Globalizious
  15 maart 2018 at 09:09

  Ah kijk eens, eindelijk iets waar je echt iets aan hebt!! Concrete tips, daar heb je wat aan. Super!
  De Travel Blog Success is wel echt duur, dus zal ik nog even over denken. Maar je schrijft er heeel positief over! Misschien mijn vakantiegeld hieraan besteden ipv een nieuw reisje… moeilijkmoeilijk… In ieder geval dank voor jouw tips! Ik ga eens rondneuzen op de sites ook die je hebt genoemd. Had al vaker iets gehoord over die PR-bureaus, fijn dat je er een paar noemt. Dankdank!

  • Reply
   Sigrid
   18 maart 2018 at 23:53

   Oh fijn dat je er iets aan hebt! Het is een artikel dat ik vorig jaar heb geschreven en is niet helemaal uptodate. Travel Blog Succes is overgenomen door Nomadic Matt en deze cursus is zeker ook top. Hij heeft paar keer per jaar een hele vette aanbieding (o.a met black friday) dan is de cursus een stuk goedkoper. Mss inschrijven voor zijn nieuwsbrief ;-)

 • Reply
  kimsights
  5 september 2018 at 14:16

  Top op dit te lezen! heb ik veel aan gehad om zelf mijn weg te vinden in het bloggen!

  • Reply
   Sigrid
   6 september 2018 at 19:03

   Aaah thanks! Is niet meer helemaal up to date, maar dit was een goede reminder om deze post snel te herschrijven ;-)

 • Reply
  Edward
  8 oktober 2018 at 18:33

  Goeie tips! Vooral nummer 2. Doe wat lekker bij jezelf past.

  • Reply
   Sigrid
   12 oktober 2018 at 07:33

   Dank je wel :-)

 • Reply
  eskonpeupejer
  15 november 2018 at 09:28

  Leuk om te lezen ! Mijn to – do/to-read/to-view lijstje is weer aangevuld.
  Zelf zijn we nog niet zo lang bezig en het is nog een beetje zoeken maar we doen het graag, heel graag zelfs ! en dat is het belangrijkste.

  • Reply
   Sigrid
   15 november 2018 at 10:49

   Dat je er plezier in hebt, is echt het allerbelangrijkste! Veel mensen onderschatten hoeveel tijd bloggen kost en geven het eindelijk op omdat ze er geen passie voor hebben. Heel veel succes met je blog. Hij ziet er echt heel erg leuk uit :-) Liefs Sigrid

 • Reply
  Ramona
  10 februari 2019 at 12:40

  Heel veel tips! Dankjewel! Ik start nu helemaal vanaf 0 met mijn reisblog en hoop dat deze passie ook anderen kan inspireren!

  • Reply
   Sigrid
   10 februari 2019 at 13:50

   Graag gedaan! Heel veel succes met je blog. Kan ik je al ergens volgen? Liefs Sigrid

 • Reply
  Gundi
  4 september 2019 at 15:16

  Super leuk om dit te lezen. Ik ben sinds een maand ook een reisblog begonnen en heb nog veel te leren! Dus tips zoals die van jou zijn komen absoluut van pas. Als je zin hebt om mijn blog eens te bezoeken http://www.gundiscover.be

  Goede raad is altijd welkom!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.