My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Wildlife

Vrijwilligerswerk: Tasikoki Wildlife Rescue Centre, Sulawesi

Na Brazilië is Indonesië het land met de grootste biodiversiteit ter wereld. Er komen zo’n 1531 vogel- en 551 zoogdiersoorten voor. Veel van deze soorten zijn endemisch, wat inhoudt dat ze alleen in Indonesië voorkomen. Denk daarbij o.a aan het javaanse luipaard, de sumatraanse tijger, de kuifmakaak, de beerkoeskoes en vele vogelsoorten. Een grote bedreiging voor deze diersoorten is naast ontbossing en stroperij, illegale wildlife handel. Dieren worden gevangen genomen en voor ontzettend veel geld verkocht, vaak naar het buitenland. Ze worden o.a gehouden als huisdier, gebruikt als voedsel en medicijnen en ingezet voor biomedisch onderzoek. Het Tasikoki Wildlife Rescue Centre in Sulawesi zet zich in om deze illegale handel te bestrijden.

 

Tasikoki Sulawesi

 

Tasikoki bevind zich in Noord-Sulawesi, nabij de havenplaats Bitung. Het is geen toeval dat het Rescue Centre zich juist hier bevind, want Bitung is één van de belangrijkste plekken waar dieren illegaal gesmokkeld worden richting de Filipijnen. Tasikoki helpt de autoriteiten met het bestrijden van deze misdaad en het verzorgen en faciliteren van de in beslag genomen dieren. Uiteindelijk is het de bedoeling om de dieren, indien mogelijk, weer in het wild uit te zetten. Ook is er een educatieprogramma waarbij nauw samengewerkt wordt met de lokale bevolking. Onderwijs en het bewust maken van mensen over natuurbehoud en het uitsterven van dieren is daar een groot onderdeel van. Tasikoki is o.a opgezet door de Nederlander Willie Smits en wordt gerund door de Engelsman Simon en werkt verder voornamelijk samen met lokale mensen en vrijwilligers.

 

 

Tasikoki Sulawesi

 

Zelf heb ik begin 2013 vrijwilligerswerk gedaan bij Tasikoki. Dit na aanleiding van een aflevering van het TV programma de Reünie waarbij Willie Smits te gast was en vertelde over dit project. Toen ik arriveerde waren er zo’n 15 andere vrijwilligers van over heel de wereld, o.a Australië, Finland, Mexico, Indonesië en verschillende uit Nederland. De leeftijden varieerde van 18 tot 50+. Alle vrijwilligers slapen verdeeld over 3 kamers met 4-12 bedden. Een klamboe is echt een must! Het vrijwilligerswerk bestaat o.a uit het voeren van de dieren. Zo moet er iedere dag “gebrowsed” worden, oftewel gras plukken voor de primaten. 13 Zakken vol om precies te zijn en dat is behoorlijk veel. De hitte en vele insecten, waaronder rode mieren, maken het werk soms behoorlijk lastig. Ook is het onderhouden van de verblijven het werk van de vrijwilligers. Een goede hygiëne is natuurlijk belangrijk voor de gezondheid van de dieren. Wat erg leuk is, is dat je veel leert over dieren waar je nog nooit van hebt gehoord. Babirusa’s, Kuskus’ en vele exotische vogelsoorten. In mijn werk als dierenartsassistente ben ik nooit echt een vogelliefhebber geweest, maar na een paar weken op Tasikoki ging ik als vogelfan naar huis! Vooral de Lori’s vond ik fantastisch. Een andere taak van de vrijwilligers is het maken van enrichments voor de dieren. Dit zijn lekkere tussendoortjes, waar de dieren bij voorkeur een beetje moeite voor moeten doen. Vooral bij de primaten en Maleise beren is dit een soort bezigheidstherapie, tenminste als je het goed doet en iets maakt wat niet zomaar kapot te maken is. Met een beetje pech is je “cadeautje” binnen 20 seconde gesloopt en opgegeten. In dat geval was het vooral bezigheidstherapie voor de maker ;-)

 

Wat je vooraf niet moet onderschatten is dat het werk lichamelijk behoorlijk zwaar is. Het terrein is erg heuvelachtig en je loopt veel. Daarbij is het erg heet en vochtig, iets wat wij hier in Nederland niet gewend zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je geen fysiek contact hebt met de dieren. Voor de meeste onder ons zal dit heel erg logisch zijn (wat het ook is!), maar er zijn nog steeds genoeg mensen die het liefst vrijwilligerswerk willen doen waarbij ze met dieren kunnen knuffelen. Dit is absoluut een no go!!

Wil je graag een keer vrijwilligerswerk doen bij een wildlife rescue centre, dan kan ik Tasikoki van harte aanbevelen. Het is een ervaring om nooit te vergeten en je leert er ontzettend veel van. Ik zeg doen!

 

 

Tasikoki Sulawesi