My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Hoe boek je (vanuit Nederland) een Susi Air vlucht?

 

Home » Sumatra » Hoe boek je (vanuit Nederland) een Susi Air vlucht?

 


 

Afgelopen juni vlogen wij, tijdens onze reis door Sumatra, met Susi Air van Banda Aceh naar Blangkejeren. In plaats van 2 dagen in een minibus, dwars door de jungle van het Gunung Leuser National Park, vlogen wij in 1 uur en 15 minuten naar onze volgende bestemming. Super handig, zeker voor iemand die, net als mij, snel wagenziek wordt en super fijn om op deze manier een hoop tijd te besparen. Maar hoe boek je een vlucht voor Susi Air? Ik ging op onderzoek uit, nadat ik via een reisforum hoogte kreeg van deze vlucht en kwam er achter dat het, zeker vanuit Nederland, nog niet zo makkelijk bleek te zijn.

 

Susi Air vlucht

 

Susi Air is een Indonesische luchtvaartmaatschappij die in 2004 is opgericht en waarvan de basis terug te vinden is in de stad Pangandaran, op het eiland Java. Momenteel heeft de maatschappij zo’n 50 vliegtuigen tot hun beschikking en deze vliegen verschillende routes op Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi en Nusa Tenggara en Papua. Wanneer je de website van Susi Air bekijkt lijkt het alsof je online tickets bij hun kan boeken, maar niks is minder waar, want zodra je je vertrekpunt, eindbestemming en datum selecteert, zie je dat er geen vluchten beschikbaar zijn. Ook worden lang niet alle bestemmingen in het boeking schema weergegeven. Wel kun je op de routepagina van Susi Air terug vinden welke routes ze binnen de verschillende eilanden vliegen.

 

Nu zijn er een paar websites/apps te vinden waar het wel mogelijk is om Susi Air tickets te bestellen, waaronder ticketindonesia.info, maar ook hier vind je niet alle routes terug en nadat ik contact met hun op probeerde te nemen, kreeg ik 0 reactie. Vervolgens nam ik via mail (info@susiair.com) contact op met de help desk van Susi Air en werd ik hier gelukkig wel ontzettend goed geholpen.

 

 

Een Susi Air ticket online bestellen

 

Via een email naar Susi Air is het mogelijk om een ticket te boeken voor iedere willekeurige vlucht, maar het lastige is dat dit ticket alleen betaald kan worden vanuit Indonesië en het aller lastigste is dat dit binnen 2 uur moet gebeuren, via overschrijving of door middel van een boekingscode bij de Indomaret, een Indonesische supermarkt en die over het algemeen op iedere straathoek te vinden is. Betaal je niet binnen 2 uur, dan vervalt de boekingscode en wordt de boeking ongeldig verklaart. Betaal je wel binnen 2 uur, dan ontvang je binnen korte tijd je reserveringsbevestiging en e-ticket of boekingscode waarmee je op de airport je ticket op kunt halen.

Waar het dus op neer komt, is dat wanneer jij vanuit Nederland een Susi Air vlucht wil boeken, je afhankelijk bent van iemand die jou vanuit Indonesië kan helpen. Maar wat als dat niet het geval is? Dan zit er eigenlijk niks anders op dan af te wachten en ter plekke in Indonesië een vlucht te boeken.

 

Susi Air vlucht

Voor de vlucht word je nog even gewogen ;-)

 

 

Een Susi Air ticket kopen in Indonesië

 

Ben je in Indonesië, dan is het mogelijk om Susi Air tickets te kopen via de boekingskantoren, op de (grotere) luchthavens van waar ze vliegen en via het hoofdkantoor in Pangandaran. In het geval van Sumatra kun je sowieso op Kuala Namu (Medan) en Banda Aceh airport gewoon tickets kopen. Verder kun je het proberen via willekeurige boekingskantoren die ook vluchten aanbieden, maar kan het mogelijk zijn dat ze hier bepaalde trajecten niet aanbieden. Besluit je dat je last-minute bijvoorbeeld van Kutacane naar Medan wilt vliegen, dan zou het via een boekingskantoor in Kutacane of via een guesthouse in Ketambe geen probleem mogen zijn. Vraag gewoon even rond of laat iemand even contact opnemen met Susi Air.

 

Is er een Indomaret in de buurt, dan is het ook makkelijk om een ticket te reserveren en te betalen zoals hierboven al is beschreven. Neem telefonisch of per mail contact op met Susi Air en zodra je je bevestiging en boekingscode binnen hebt, kun je binnen 2 uur je ticket bij de supermarkt gaan betalen. Je krijgt dan binnen korte tijd je e-ticket in je mailbox of je krijgt een code door waarmee je op de airport je ticket op kunt halen.

 

 

Is ter plekke in Indonesië een vlucht boeken tijd genoeg?

 

Goede vraag? Toen ik er zelf hoogte van kreeg dat het helemaal niet nodig was om 2 dagen in een minibus te gaan zitten, maar dat we gewoon van Banda Aceh naar Blangkejeren (of Kutacane) konden vliegen, wilde ik het liefst zo snel mogelijk een vlucht boeken. Ik puzzelde met onze dagen en het kwam precies goed uit dat we op dinsdag de vlucht konden nemen, maar heel veel speling hadden we niet, want er bleek alleen op dinsdag en zaterdag een vlucht te zijn. Uiteindelijk lukte het mij wel om vanuit Nederland al een vlucht te boeken, met dank aan Kirsten van de reisblog Travelaar! Ik boekte de vlucht en zij ging hem binnen 2 uur betalen bij de Indomaret. Maar wat als dit niet was gelukt?

 

Achteraf gezien hadden we makkelijk ter plekke een vlucht kunnen boeken. Van de 14 plekken die in het vliegtuig beschikbaar waren, waren er met ons bij maar 4 bezet! We hadden zelfs op de dag zelf nog kunnen boeken, maar wil je het risico nemen? De piloot vertelde het op deze route dit heel normaal was dat er weinig passagiers meevlogen en dat hij ook wel eens met een leeg toestel vloog. Ik vraag me af hoe lang ze deze route actief houden, maar vooralsnog lijkt er weinig te veranderen en vliegt Susi Air nog steeds 2 keer per week op dinsdag en zaterdag van Banda Aceh naar Blangkejeren en kan ik ook iedereen adviseren om dit te doen i.p.v 2 dagen in een minibus. Niet alleen scheelt het ontzettend veel tijd, maar is de vlucht over het Gunung Leuser National Park ook werkelijk prachtig! Daarbij kostte de vlucht ook maar 400.000 rp, omgerekend nog geen 30 euro.

 

Als laatste wil ik er even bij vermelden dat Indonesië, Indonesië niet is wanneer er op ieder moment van de dag een vlucht geannuleerd kan worden of dat een vlucht ineens een hele andere tijd blijkt te vertrekken. Dit is niet alleen bij Susi Air, maar bij alle luchtvaartmaatschappijen. Check je gegevens goed en neem bij twijfel contact op met desbetreffende maatschappij. Zeker bij slecht weer kan dit nog wel eens voorkomen.

 

Susi Air vlucht

1 uur en 15 minuten genieten van geweldige uitzichten :-)

 

Susi Air vlucht

Hallo Blangkejeren!

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Kedah: dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Verborgen pareltjes: Rimba Eco Lodge Padang

Orang-oetans spotten in het wild: Sumatra.

Onze rondreis door Sumatra in snapshots

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.