My Travel Secret ...
Menu
Europa

Weekend Escape: Skopje en Matka Canyon, Macedonië

Home » Europa » Weekend Escape: Skopje en Matka Canyon, Macedonië

Voor My Travel Secret ben ik altijd op zoek naar leuke, onontdekte plekken binnen Europa voor een (lang) weekendje weg. Plekken die relatief makkelijk bereik zijn en het liefst niet al te duur zijn. En als laatste…er moet mooie natuur in de buurt zijn, want een stedentrip is leuk, maar na 1 dag in een (drukke) stad, verlang ik al weer snel naar bos, bergen, strand en rust.

Een tijdje geleden stuitte ik op super goedkope vliegtickets van Brussel (Charleroi) naar Skopje, Macedonië. Nou is Brussel Charleroi  niet meteen mijn favoriete airport, omdat het vergeleken met Eindhoven, Düsseldorf of Weeze echt een ontzettend stuk  rijden is, maar voor een retourtje Brussel-Skopje van 30 euro p.p wilde ik het wel eens uit gaan proberen. Hoewel onze vlucht pas om 10.00u s’ochtends vertrok, besloten we toch alvast een dag eerder richting Charleroi te rijden en een hotel te boeken in de buurt van de airport. Zo kwamen we al eerder in het vakantiegevoel en hoefden we de dag van vertrek niet al te veel te stressen. We boekten een kamer bij Hotel Charleroi Airport, dat op zo’n 10 minuten van de airport ligt. Een super fijn hotel met mooie kamers en een heerlijk ontbijt. Het allerfijnste was dat we hier onze auto gedurende de trip konden laten staan en dat we werden weggebracht en opgehaald met een shuttleservice. Top geregeld!

Matka Canyon

Na wat voorbereiding op Internet besloten wij om niet langer dan 1 dag in Skopje zelf door te brengen, maar om vooral onze tijd nabij Matka Canyon door te brengen. Een prachtige plek waar de rivier de Treska over gaat in het Matka-meer en een plek die wordt gedomineerd door rotsen, bergen, grotten en mooie uitzichten. Vanuit de airport gaan er geen rechtstreekse bussen naar Matka, daarom besloten wij om tijd te besparen en een taxi te nemen. De rit van de airport naar Matka Canyon duurt ongeveer 40 minuten. Bij aankomst is meteen duidelijk dat we de juiste keuze hebben gemaakt, wat een ontzettend mooie plek! Er is alleen wel één dingetje: we arriveren in het weekend, wat inhoudt dat het ontzettend druk is met lokale toeristen. De eerste dag genieten we vooral van de omgeving en het het zonnetje, want we hebben ontzettend veel mazzel met het weer. Wel merken we dat het in de avond ontzettend hard afkoelt. Zorg dus altijd voor een dikke jas/trui wanneer je Matka Canyon in de avond bezoekt en bezoek deze plek bij voorkeur niet in het weekend ;-)

Wil jij ook overnachten bij Matka Canyon? Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen

Matka Canyon
Matka Canyon

De trekking van Mounth Vodno naar Matka Canyon

De tweede dag is het tijd voor wat meer actie, we gaan een trekking maken. Eerst nemen we de bus naar Skopje waar we snel even de sfeer van de stad proeven en een drankje doen en gaan vervolgens door naar Mounth Vodno. Het eerste stuk met de taxi en daarna naar de top met de kabelbaan. We hebben geen idee of we de trekking naar Matka Canyon zonder gids kunnen maken, maar we besluiten het er op te wagen. Het eerste wat opvalt bij aankomst aan de top is het Millennium Cross, een van de grootste christelijke kruizen ter wereld, dat zichtbaar is vanuit de wijde omgeving. Zodra we weten in welke richtig we moeten vertrekken beginnen we onze tocht, die ongeveer 10 kilometer lang is.

De route van Mounth Vodno naar Matka Canyon is goed aangegeven door middel van rood/witte tekens op bomen en stenen en zodra we van start gaan zien we de meest prachtige uitzichten. Omdat sommige mensen ons vertelden dat de tocht maar 2 uur zou duren, besluiten we om vooral rustig aan te doen en volop te genieten van de prachtige natuur om ons heen. In Skopje hebben we eten en drinken ingeslagen en halverwege de tocht gaan we lekker zitten picknicken in het zonnetje, perfect! De route zelf is goed te doen, alleen het laatste stuk, wanneer af moet dalen naar Matka, is behoorlijk pittig. Uiteindelijk doen wij zo’n 4 uur over de hele tocht.

Matka Canyon

Skopje

De laatste dag is het tijd om Skopje te gaan ontdekken. We nemen weer de bus van Matka naar de stad en checken in bij één van de mooiste gebouwen van Skopje: Skopje Marriott Hotel. Dit hotel ligt aan het Macedonië plein in het centrum van de stad en ligt op loopafstand van alle bezienswaardigheden. We krijgen bij aankomst een gratis upgrade naar de Premier Suite die tevens toegang geeft tot de Executive Room. Wat een verwennerij :-) Vervolgens gaan we op stap om de sfeer van de stad te proeven. Eerlijk gezegd valt het ons een beetje tegen. Het fijne is dat het er niet al te druk is en dat de zon er 300 dagen per jaar schijnt, maar de stad zelf maakt niet zo heel veel indruk. De vele beelden, waaronder die van één van Skopjes belangrijkste inwoners uit de geschiedenis, Alexander de Grote, zijn nogal kitscherig. Wat we wel interessant vinden is het memorial huis van een ander belangrijk historisch persoon: Moeder Theresa. Verder vermaken we ons prima op het terras naast rivier de Vardar. Na een paar uur besluiten we dat we veel liever de rest van de avond in onze prachtige kamer van het hotel door brengen en een hapje te eten in het Skopje Marriott Hotel. Absoluut een aanrader!

Klik hier voor meer informatie en de actuele prijzen van Skopje Marriott Hotel

Skopje en vooral de omgeving van de stad is een absolute aanrader voor een weekendje weg vanuit België of Nederland. Heb je langer de tijd, dan zou je eventueel ook nog een bezoek kunnen brengen aan Lake Ohrid en/of het Mavrovo National Park. Macendonië heeft mij enorm verrast. Hopelijk krijg ik ooit de kans om nog meer van dit prachtige land te ontdekken.

Op zoek naar nog meer inspiratie voor een (lang) weekend weg in de natuur? Lees dan ook:

Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatie

Weekend Escape: verrassend Mallorca

Lake Bohinj: De mooiste plek van Slovenië

 

Matka Canyon
Matka Canyon
Matka Canyon
Het Moeder Theresa memorial huis, Skopje
Het Moeder Theresa memorial huis, Skopje
Uitzicht over het Macedonië plein vanaf het dakterras bij Skopje Marriott Hotel
Uitzicht over Skopje en het Millenium cross
Uitzicht over het Macedonië plein vanaf het dakterras van Skopje Marriott Hotel
Uitzicht over het Macedonië plein vanaf het dakterras van Skopje Marriott Hotel
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer