My Travel Secret ...
Menu
Azië / Laos

10 Redenen om een rondreis door Laos te maken

Home » Laos » 10 Redenen om een rondreis door Laos te maken

Laos is één van de minder populaire landen in zuidoost-Azië. De meeste reizigers die je hier ziet zijn backpackers die tijdens hun rondje Thailand, Cambodja en Vietnam snel nog even Laos meepikken, omdat het toevallig op de route ligt. Toch is Laos ,volgens mij, zeker een bezoek waard, ook als je “maar” een paar weken de tijd hebt. Vandaag geef ik je 10 redenen om een rondreis door Laos te maken.

Geniet van de ongerepte natuur

Waar de meeste landen in zuidoost-Azië bedreigd worden door ontbossing, is Laos gelukkig nog vrij onaangetast. Natuurlijk vindt het ook hier plaats, maar niet in de mate waarop je het bijvoorbeeld ziet in Indonesië, Cambodja en Maleisië. Laten we hopen dat dit zo blijft! De natuur in Laos is echt fantastisch en ontzettend divers. Bergen, ongerepte jungle, watervallen, moerasgebieden, kalkstenen rotsformaties met indrukwekkende grotten en natuurlijk de machtige Mekong rivier. Het mooiste is dat dit alles te vinden is op een relatief klein oppervlak.

Rondreis naar Laos

Ga op outdoor avontuur

Outdoor liefhebbers kunnen in Laos hun hart ophalen. Mountainbiken, hiken, kayakken, canyoning en ga zo maar door, alles is mogelijk in Laos en is te beoefenen in de meest fantastische setting. Zelf ging ik o.a hiken en ziplinen in het Bokeo natuurreservaat, op jungle trek in het Luang Namtha National Park, mountainbiken nabij Vang Vieng en kayakken op de Nam Ou rivier in de buurt van Luang Prabang. Stuk voor stuk aanraders. Vooral de omgeving van Vang Vieng is geschikt voor outdoor avonturen. Let niet te veel op de feestende backpackers die hier komen om te tuben, maar zoek een accommodatie net buiten het centrum en geniet van het adembenemende landschap en het plattelandsleven. Absoluut een aanrader!

Slenter rond in sfeervol Luang Prabang

Luang Prabang is met stip één van mijn favoriete steden in zuidoost-Azië. Deze door Unesco beschermde stad is relatief klein en is ontzettend gezellig en sfeervol. Verken het historisch centrum te voet en proef de Franse invloeden van weleer. Bezoek de meest prachtige tempels van de stad en ben getuigen van het ritueel waarbij monniken s’ochtends vroeg hun aalmoezen ophalen. Andere aanraders zijn zonsondergang aanschouwen vanaf Mouth Phousi (met prachtig uitzicht over de Mekong) en een bezoek aan de avondmarkt.

Lees ook: Wat te doen in Luang Prabang

Rondreis Laos

Kom tot rust op één van de 4000 eilanden

Wie zegt dat Laos geen relax bestemming is? Het land mag dan omringd worden door alleen maar land en niet beschikken over zee en tropische eilanden, toch beschikt Laos over dé ultieme relax plek: de 4000 eilanden in het zuiden. De 4000 eilanden zijn een eilanden groep gelegen in de Mekong rivier. Er zijn maar een handjevol eilanden die door toeristen worden bezocht en daarvan zijn Don Det en Don Khon de bekendste. Don Det is favoriet onder backpackers, Don Khon is mijn persoonlijke favoriet, puur om het feit dat het er een stuk rustiger is. Zowel Don Det, als Don Khon beschikken over super leuke en sfeervolle accommodaties (vaak aan het water), waar je je makkelijk een paar dagen (weken of maanden) kunt vermaken.

Rondreis Laos

Maak een cruise over de Mekong Rivier

De Mekong rivier  is met een lengte van bijna 5000 kilometer één van de machtigste rivieren van heel Azië en doorkruist Laos van noord naar zuid. Een leuke en andere manier om kennis te maken met Laos, is door het maken van een cruise over deze rivier. Ontdek meer van de fantastische omgeving van Luang Prabang in het noorden of maak kennis met het beroemde Wat Phou tempelcomplex in het zuiden van het land. Een andere, maar minder luxe, optie is het maken van een 2-daagse boottrip van Huay Xai, een grensplaats in het noorden, naar Luang Prabang. Veel backpackers maken deze reis, wanneer ze over land van Thailand naar Laos reizen (of vice versa).

Verdiep je in de cultuur van de verschillende etnische minderheden

In Laos leven zo’n 160 groepen etnische minderheden. Bezoek het Arts & Ethnology centrum in Luang Prabang, om meer te leren over deze groepen en breng (samen met een gids) een bezoek aan één of meerdere stammen. Ontzettend leuk en leerzaam!

Rondreis naar Laos

Slinger als een gibbon door de jungle

Eén van de leukste dingen die ik tot nu toe in Laos heb gedaan, is de Gibbon Experience. Het is een 3-daagse tocht door het Bokeo natuurreservaat waarbij je op 40 meter hoogte in boomhutten slaapt, door de jungle loopt en aan een ziplijnen slingert. Je moet wel een beetje een waaghals zijn en zeker geen last hebben van hoogtevrees. Er is een kleine kans dat je ook gibbons spot, maar omdat deze dieren ontzettend schuw zijn, moet je wel een hoop mazzel hebben.

Rondreis Laos

Gibbon Experience Laos

 Laos wordt (nog) niet overspoelt met toeristen

Iets wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat Laos (nog) niet overspoelt wordt met toeristen. Zeker niet in de mate waarop je dit ziet in Thailand en/of Vietnam. Natuurlijk is het drukker op plekken zoals Luang Prabang en Vang Vieng, maar nog valt het niet te vergelijken met de buurlanden. Op de bonnefooi door Laos reizen gaat dus prima en ook voor wie graag van de gebaande paden af stapt, is Laos echt een top bestemming.

Je krijgt in Laos waar voor je (reis)geld

Laos is een absolute budget bestemming. Accommodaties zijn zeer betaalbaar, zo kun je voor nog geen 50 euro per nacht slapen als een god. Ook vervoer, eten en excursies zijn relatief goedkoop. Backpackers kunnen zich in principe makkelijk redden met 30 euro per dag en luxepaardjes krijgen in Laos veel luxe voor weinig geld. Denk hierbij aan mooie en betaalbare boutique hotels en chique restaurants. Ook heeft Laos een ruim aanbod aan (luxe) betaalbare eco lodges.

Rondreis Laos

Combineer je reis naar Laos met een bezoek aan één van de buurlanden

In principe kun je 3 tot 4 weken makkelijk vullen met alleen een reis door Laos, maar wil je bijvoorbeeld toch nog een paar dagen op het strand doorbrengen dan is een reis door Laos echt super makkelijk te combineren met bijvoorbeeld Thailand, Cambodja en/of Vietnam. Mijn voorkeur gaat uit naar Thailand, omdat je vanuit Europa goedkoop naar Bangkok vliegt en je vanuit hier weer makkelijk door reist richting Laos. Zelf deden wij dit eind 2015.

 

Rondreis naar Laos

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met VNC Asia. Lees hier mijn disclaimer.