My Travel Secret ...

Reizen naar een land met kleurcode oranje: waar moet je op letten?

by Sigrid
vakantie oranje gebied
Home » Reistips » Reizen naar een land met kleurcode oranje: waar moet je op letten?

De laatste tijd valt me op dat steeds meer reizigers op reis gaan naar een bestemming met code oranje. Vooral Midden-en Zuid Amerika lijken erg populair, maar ook zie ik regelmatig mensen richting Afrika (Kenia/Tanzania) of Azië (Sri Lanka/Thailand) vertrekken. Kan dit zomaar? En waar moet je op letten wanneer je op reis gaat naar een oranje gebied? Ik ging op onderzoek uit.

reizen naar land met kleurcode oranje

Kleurcode oranje: dus alleen noodzakelijke reizen?

In principe geldt voor alle bestemmingen met de kleurcode oranje dat je er alleen naartoe mag reizen wanneer het om een noodzakelijke reis gaat. Maar wie beslist of een reis noodzakelijk is en wie controleert het? Ik vind zelf dat het voor mij ontzettend noodzakelijk is om op reis te gaan en liefst zo ver mogelijk. Vind je niet? Bovendien is reizen in principe werk voor ons.

Vorig jaar toen Corona uitbrak is de hele wereld op oranje (of rood) gezet, omdat alle landen hun grenzen dicht hadden gegooid. Toen een paar maanden later de EU eindelijk weer geel begon te kleuren is er, op een paar landen na, buiten Europa nooit meer heel veel veranderd. Betekent dit dat we nu nog steeds niet buiten Europa op vakantie kunnen?

code oranje

Dat een land oranje is gekleurd is 9 van de 10 keer het gevolg van de Corona crisis. In een enkele keer heeft het een andere oorzaak zoals de politieke situatie ter plekke of terreurdreiging. De meeste oranje gekleurde landen staan te springen om toeristen en laten je met alle liefde toe. Vaak is het wel nodig om bij vertrek een verplichte PCR test te doen, maar dat geldt ook voor veel landen met de code geel.

Sinds de overheid de verplichte thuisquarantaine en PCR test voor gevaccineerden vanuit een oranje gebied heeft laten vallen, vraag ik me af waarom we niet op reis zouden kunnen naar een land als Costa Rica of Albanië. Zolang je je goed aan alle regels houdt en goed afstand blijft houden, lijkt mij de kans op besmetting (en verspreiding) niet groter dan in Nederland. Zeker niet wanneer je gevaccineerd bent. Ik denk daarom dat je prima op reis kan naar een land dat oranje is gekleurd, zeker wanneer je 3 weken of langer de tijd hebt.

reizen naar land met kleurcode oranje

Wat is het reisadvies van jouw (oranje) bestemming?

Een andere reden waarom een land mogelijk oranje is gekleurd, is dat het land momenteel geen (Nederlandse) toeristen toe laat. Zo hebben bijvoorbeeld heel veel bestemmingen in zuidoost-Azië, maar ook landen als Australië en Chili hun grenzen nog steeds gesloten. Check daarom altijd eerst de website Nederland Wereldwijd om te zien of jouw bestemming überhaupt zijn grenzen open heeft gesteld voor reizigers uit Nederland.

Ook zijn er verschillende landen, zoals Thailand, die een behoorlijke lijst eisen hebben voordat je als toerist binnen mag. In zo’n geval is het belangrijk om voor jezelf goed af te wegen of het allemaal de extra moeite, tijd en het geld wel waard is. Het heeft natuurlijk weinig zin om 10 dagen in quarantaine te gaan, wanneer je maar 3 weken vrij hebt en ook nog 5 dagen in thuisquarantaine moet. Heb je een paar maanden de tijd, dan is het wat mij betreft het overwegen waard.

Ook kan een land een verplichte avondklok (inclusief alcoholverbod) hebben of een mondkapjesplicht voor zowel binnen als buiten. Kun je daar mee dealen? Voor mij is zoiets echt helemaal geen probleem, maar ik kan me ook voorstellen dat jij er helemaal niet op zit te wachten. En zijn de bezienswaardigheden zoals nationale parken wel vrij te bezoeken? Ook niet geheel onbelangrijk wanneer je op reis bent. Je wilt waarschijnlijk toch wel het één of ander zien.

Wat mij echt op begint te vallen is dat steeds meer landen minder strikte regels hebben voor gevaccineerde reizigers. Zo hoef je in veel gevallen geen verplichte PCR test meer te doen voor aankomst (en vertrek) en vervalt ook nog wel eens de verplichte quarantaine bij aankomst. Dat is toch net even iets relaxter reizen als je het mij vraagt. Alle actuele informatie per land vind je op de website van Nederland Wereldwijd.

reizen naar oranje gebieden

Ben je in een land met code oranje wel (goed) verzekerd?

De vraag die veel reizigers hebben is “Ben ik wel goed verzekerd wanneer ik naar een land met kleurcode oranje reis?” Een hele goede vraag, want dit is zeker niet altijd het geval. Check daarom altijd goed je reisverzekering voordat je op reis gaat. Sommige reisverzekeringen keren namelijk helemaal niks uit wanneer er iets gebeurt in een land dat oranje is gekleurd, dus ook niet bij diefstal, ziekte of ongelukken. Maar er zijn ook verzekeringen die Corona gerelateerde aandoeningen/gebeurtenissen uitsluiten. Ook vanuit je zorgverzekering ben je niet altijd volledig verzekerd wanneer je Corona krijgt in het buitenland. Dat is dus zeker iets om bij stil te staan.

Maar er is goed nieuws! Steeds meer verzekeringsmaatschappijen zien in dat Corona voorlopig niet zal verdwijnen, maar dat de wereld wel steeds meer toegankelijk wordt voor reizigers. Verschillende maatschappijen hebben daarom de voorwaarden van hun reisverzekering weer aangepast en toegezegd dat reizigers die naar oranje gebieden afreizen vanaf nu toch volledig verzekerd zijn, dus ook bij Corona gerelateerde aandoeningen en gebeurtenissen. Ik verwacht dat steeds meer verzekeringsmaatschappijen zullen volgen.

vakantie code oranje

Zelf hebben wij momenteel een doorlopende reisverzekering lopen via Univé. Zij dekken geen Corona gerelateerde aandoeningen of gebeurtenissen, wanneer bij vertrek een land oranje is gekleurd. Super balen, want wij willen op korte termijn dus heel graag op reis naar Colombia en Ecuador en die landen hebben allebei kleurcode oranje. We zullen de verzekering dus eventueel over moeten zetten naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen waarbij je op dit moment wel goed verzekerd op reis kunt naar een land met kleurcode oranje zijn:

reizen naar oranje gebied

Naar welke landen met kleurcode oranje kan ik zonder problemen op reis?

Er zijn stiekem best veel toffe landen met de kleurcode oranje die je zonder al te veel gekke eisen kunt bezoeken. Zeker wanneer je gevaccineerd bent. Zelf gaan we dus naar Ecuador en Colombia. Voor beide landen geldt dat je een vaccinatiebewijs moet hebben of een negatieve testuitslag . Daarbij moet je een gezondheidsverklaring invullen. Geen strenge eisen dus.

Naast dat verschillende landen in zuid-Amerika momenteel toegankelijk zijn voor reizigers, zie ik ook ontzettend veel reizigers richting midden-Amerika vertrekken. Met name Mexico en Costa Rica zijn populair. Dit zijn ultieme roadtrip bestemmingen, dus extra Corona-proof.

Uit ervaring kan ik je ook adviseren om eens naar een bestemming als Albanië te kijken. Hier zaten we zelf gedurende de eerste 3 maanden van de Corona periode en dit is ons ontzettend goed bevallen. Albanië is echt een topbestemming voor avonturiers en ook prima om voor 1 of 2 weken naar toe te gaan. Destijds hoefde je hier niet eens een verplichte PCR test te doen, maar hoe dat nu zit weet ik niet, dat check je op Nederland Wereldwijd.

oranje bestemming

Mijn favoriete werelddeel Azië blijft momenteel lastig. Veel landen zijn nog steeds dicht voor toerisme of er gelden quarantaine regels. Zo laat een land als Sri Lanka momenteel wel reizigers toe, maar wel met (korte) quarantaine periode en een aantal PCR testen. Daarbij gaat het land regelmatig ineens in lockdown en is reizen met bus of trein verboden. De vraag is of je dit wel moet willen.

Voor de rest raad ik aan om gewoon goed het reisadvies van de overheid te checken op Nederland Wereldwijd en voor je zelf de keuze te maken of jij het verantwoord vindt om op reis te gaan naar een bestemming met code oranje. Ook vind ik het belangrijk om ter plekke goed de lokale regels na te leven. Je bent immers te gast.

reizen naar oranje bestemming
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights