My Travel Secret ...

Quilotoa Loop, Ecuador: zo ga je goed voorbereid op pad

by Sigrid
quilotoa loop Ecuador
Home » Ecuador » Quilotoa Loop, Ecuador: zo ga je goed voorbereid op pad

De Quilotoa Loop is een meerdaagse hike waarbij je door één van de mooiste regio’s van Ecuador wandelt. Het is een hike die uitermate geschikt is voor de actieve reiziger die wel van een beetje avontuur houdt. Voor ons was de Quilotoa Loop met stip één van de hoogtepunten van onze reis door Ecuador. Ik geef je 9 handige tips voor de perfecte planning.

quilotoa loop ecuador

1. Wen aan de hoogte voordat je start met de Quilotoa Loop

Het gebied van de Quilotoa Loop ligt in de Andes op een hoogte tussen de 2.800 en bijna 4.000 meter. Het is aan te raden om enkele dagen aan de hoogte te wennen voordat je aan de Quilotoa hike begint. Start dus niet direct na aankomst in Ecuador met deze wandeling of wanneer je van de kustregio naar dit gebied bent gereisd. 

Hoogteziekte is echt wel een dingetje om rekening mee te houden in  Ecuador. Je weet van te voren nooit of jij er last van gaat krijgen of niet. Je kunt de kans wel verkleinen door genoeg tijd te nemen om te acclimatiseren(2-3 dagen), veel water te drinken en alcohol te vermijden. 

quilotoa loop ecuador

2. Dit moet je weten over de verschillende wandelroutes

De Quilotoa Loop is niet één standaard wandelroute, maar is een meerdaagse wandeling die je naar eigen wens kunt plannen. De duur van de wandeling varieert gemiddeld tussen de 2 tot 5 dagen

Zelf dacht ik altijd dat de Quilotoa Loop een wandeling is waarbij je als het ware een rondje loopt, een zogenaamde “loop”. Niet alleen een rondje rondom de Quilotoa krater, maar een meerdaagse wandeling door de Andes waarbij je uiteindelijk op dezelfde plek eindigt dan waar je start. Dit bleek een misvatting. 

quilotoa loop ecuador

De Quilotoa Loop in 2 of 3 dagen

De route die de meeste reizigers lopen is de 3-daagse route tussen de dorpen Sigchos en Quilotoa. Deze route kan in 2 richtingen worden gelopen en ziet er als volgt uit: 

Dag 1: Met de bus van Latacunga  naar  Sigchos > 11 kilometer wandelen naar Isinlivi > overnachting in Isinlivi. Deze route neemt 3-4 uur in beslag en dit is de minst zware wandeldag.

Dag 2: wandeling van 12 kilometer van Isinlivi naar Chugchilán > overnachting in Chugchilán. Deze route neemt 4-6 uur in beslag en is behoorlijk pittig.

Dag 3: wandeling van 10 kilometer naar Quilotoa via de Toachi kloof en de rand van de Quilotoa krater > eventueel een overnachting in Quilotoa of bus terug naar Latacunga. Ook deze route neemt 4-6 uur in beslag en het is over het algemeen de meest zware wandeldag.

Heb je maar maximaal 2 dagen de tijd dan kun je op dag 1 de bus van Latacunga naar Isinlivi nemen en de route tussen Sigchos en Isinlivi overslaan. 

quilotoa loop

Zoals hierboven vermeld kun je de route ook in omgekeerde richting lopen. Je start de wandeling dan in Quilotoa en loopt in 2 of 3 dagen tijd naar Isinlivi of Sigchos. De reden waarom de meeste reizigers kiezen voor de eerste optie (Sigchos > Isinlivi > Chugchilán > Quilotoa) is dat je dan als het ware naar het hoogtepunt van de hike toe wandelt: het Quilotoa kratermeer. 

Wat je je wel moet realiseren is dat je dan ook letterlijk naar het hoogtepunt loopt en veel meer moet klimmen dan wanneer je de hike in Quilotoa start. Sigchos en Isinlivi liggen namelijk op ongeveer 2.800 meter hoogte en Quilotoa op bijna 4.000 meter

Nu moet je niet denken dat wanneer je van Quilotoa naar Sigchos loopt je alleen maar bergafwaarts loopt, integendeel. Wel zijn de beklimmingen in deze richting minder heftig en is de wandeling over het algemeen minder zwaar. Beschik je over een matige conditie, dan is het zeker de overweging waard om de Quilotoa Loop in deze richting te lopen (Quilotoa > Chugchilán > Isinlivi > Sigchos).

quilotoa loop ecuador

De Quilotoa Loop in 4 of 5 dagen

Heb je meerdere dagen te spenderen dan kun je de 3-daagse Quilotoa route combineren met de (dag)wandeling rondom het Quilotoa kratermeer (10,2 kilometer, 5-6 uur) en/of je kunt de wandeling verlengen door van Quilotoa door te lopen naar de dorpen Zumbahua of Tigua.

Als alternatief kun je de route ook verlengen door een nacht extra te overnachten in Isinlivi en/of Chugchilán. Wij kozen ervoor om dit te doen bij Mountain Lodge Llullu Llama in Isinlivi. Deze lodge is prachtig gelegen en misschien wel het beste hotel waar wij tijdens onze reis door Ecuador hebben geslapen. Veel reizigers blijven hier langer hangen dan vooraf gepland en dat is zeker niet voor niets. Je kunt op deze extra vrij dag natuurlijk lekker relaxen, maar je kunt in de omgeving ook prachtig wandelen. Klik hier voor meer informatie over deze lodge.

Tip: de wandelpaden van de Quilotoa Loop zijn gemarkeerd, maar helaas niet altijd even duidelijk. Een aantal hotels, waaronder Llullu Llama in Isinlivi en Hostal Tiana in Latacunga, hebben een duidelijke beschrijving op papier staan. Deze beschrijving in combinatie met de offline app Maps.Me zorgt ervoor dat de kans klein(er) is dat je verkeerd loop.

3. Wandel bij voorkeur zoveel mogelijk in de ochtend

Het weer kan in de bergen behoorlijk wisselvallig zijn. Vanuit het niets kan het ineens keihard gaan regenen, zonder dat je het vooraf aan ziet komen. Tijdens onze Quilotoa Loop  was het over het algemeen iedere ochtend droog en redelijk helder weer, maar trok het aan het begin van de middag (na 13.00u) dicht en ging het regenen. Mijn advies is dan ook om de wandeldagen vroeg te beginnen, tenzij je het niet erg vindt om nat te worden. 

Tip: Om ook op dag 1 op tijd te kunnen starten met de Quilotoa Loop kozen wij ervoor om de dag voor vertrek alvast naar Sigchos toe te reizen. Dit scheelde zeker 1,5 uur, omdat we op dag 1 niet meer van Latacunga naar Sigchos hoefden te reizen. We sliepen in Sigchos bij Starlight inn, een heel erg basic hotel op een prachtige locatie.

4. Onderschat de Quilotoa Loop niet

Achteraf gezien heb ik de Quilotoa Loop op voorhand behoorlijk onderschat. Ik dacht dat wij wel fit genoeg waren om deze meerdaagse hike met gemak af te ronden. Niet dus! Op voorhand is het zelfs niet in me opgekomen om deze wandeling in “omgekeerde” richring te lopen. De minder zware route zeg maar. Daar had ik uiteindelijk op de tweede wandeldag behoorlijk veel spijt van. 

Waar wij vooral tegenaan liepen is dat de beklimmingen tijdens de Quilotoa Loop behoorlijk heftig kunnen zijn. Ze zijn niet heel erg lang, maar wel ontzettend steil en dat in combinatie met de hoogte en mijn astma viel het behoorlijk zwaar. Iets wat ik nog nooit eerder zo had ervaren, zelfs niet in Nepal. Eenmaal boven herstelde ik veel langzamer dan normaal en na 2 wandeldagen was ik gewoon op en moesten we noodgedwongen de derde (en zwaarste) wandeldag overslaan. 

quilotoa loop ecuador

Het skippen van de derde wandeldag voelde voor mij een beetje als falen, maar natuurlijk was het dat niet. Niets is belangrijker dan goed naar je lichaam luisteren, zeker tijdens een pittige hike. Je moet je realiseren dat je tijdens deze wandeling voornamelijk door afgelegen gebieden loopt die vaak niet bereikbaar zijn met gemotoriseerd vervoer. Ben je niet fit genoeg dan kun je beter een extra rustdag inlassen of een gedeelte van de route afleggen met de taxi of bus. Dit laatste is sowieso mogelijk tussen Sigchos en Isinlivi en Chugchilán en Quilotoa. Tussen Isinlivi en Chugchilán is dit helaas iets lastiger. Hier rijden geen bussen.

quilotoa loop ecuador
Afzien tijdens de Quilotoa Loop

5. Laat je bagage achter in Latacunga

Neem tijdens het lopen van de Quilotoa Loop alleen de hoognodige spullen mee en laat de overige bagage achter in Latacunga. Dit kan o.a veilig en tegen betaling bij Hostal Café Tiana. Wanneer je een nacht voor of na de Quilotoa Loop bij hun verblijft betaal je $1 per tas per dag. Slaap je hier niet en wil je alleen je tas hier achterlaten, dan kan dat voor $2 per tas per dag. Klik hier voor meer informatie over Hostal Tiana.

Tip: Hostal Café Tiana heeft een duidelijke beschrijving van de Quilotoa Loop op papier. Vergeet deze niet mee te nemen!

Latacunga is de stad die het meest centraal ligt op de route tussen Quito en bijvoorbeeld Baños of Riobamba. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de busstop op deze route niet op het busstation in het centrum van Latacunga ligt, maar langs de snelweg op 8 kilometer van het centrum van de stad. Je kunt op dit punt wel heel makkelijk een andere bus of taxi naar het centrum nemen ($1 of $4/5

quilotoa hike

6. Zo reis je naar het startpunt van de Quilotoa Loop

Wanneer je je bagage hebt gedropt reis je vanuit de bus terminal in Latacunga heel makkelijk naar het startpunt van de Quilotoa Loop, Sigchos of Quilotoa. Er rijden regelmatig bussen. Is er naar Quilotoa geen rechtstreekse bus beschikbaar, neem dan de bus naar Zumbahua en stap daar over op een taxi naar Quilotoa. 

Wil je de Quilotoa Loop liever starten of eindigen in Isinlivi dan is dat ook mogelijk, want ook tussen Latacunga en Isinlivi rijden bussen. Je moet er dan alleen rekening mee houden dat deze maar 2 keer per dag en alleen in de ochtend rijdt. Als alternatief kun je een bus naar Sigchos nemen en daar een taxi naar Isinlivi pakken. 

De gemiddelde reistijd van Latacunga naar de Quilotoa Loop:

Latacunga – Sichos: 1,5 uur

Latacunga – Isinlivi: 2 uur

Latacunga – Zumbahua: 2 uur

Latacunga – Quilotoa: 2,5 uur

quilotoa loop ecuador

7. De leukste hotels langs de route van de Quilotoa Loop

Op de route van de Quilotoa Loop vind je verschillende leuke ho(s)tels. De meeste zijn heel erg betaalbaar en prachtig gelegen. Omdat er op de route weinig restaurants liggen bieden de meeste ho(s)tels zowel ontbijt als diner inclusief de kamerprijs aan. Ook kunnen ze eventueel voor een lunchpakket voor onderweg zorgen. Onze favoriete hotels bij de Quilotoa Loop zijn:

Hostal Starlight Inn, Sigchos

Het aanbod van hotels in Sigchos is niet zo heel erg groot. Wij kozen voor een verblijf bij Hostal Starlight Inn, een eenvoudig hotel op een fantastische locatie. Onze kamer was klein, koud en had een gedeelde badkamer, maar dat alles woog minder zwaar dan de enorme gastvrijheid, het lekkere eten en de ligging.

Wij betaalden bij Starlight Inn €31 per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt en diner. Klik hier voor meer informatie.

quilotoa loop ecuador
Uitzicht vanaf Starlight Inn Sigchos

Mountain Lodge Llullu Llama, Isinlivi

Mountain Lodge Llullu Llama is een van de meest populaire hotels van de Quilotoa Loop. Vrijwel iedere reiziger maakt hier een stop en zoals eerder gezegd blijven veel reizigers langer hangen dan vooraf gepland.

Llullu Llama biedt kamers aan voor ieder type reiziger, van dorms voor backpackers tot een prachtige, grote suite voor reizigers die wat meer luxe zoeken. En dat alles tegen een hele schappelijke prijs. Llullu Llama is een van de leukste en meest gastvrije plekken waar wij verbleven tijdens onze reis door Ecuador. Deze plek mag je eigenlijk niet missen!

Je boekt bij Llullu Llama al een 2-persoonskamer vanaf €47 per nacht inclusief ontbijt en diner. Vooraf reserveren is aan te raden. Voor een bed in een dorm betaal je €19 inclusief. Klik hier voor meer informatie.

Black Sheep Inn, Chugchilán

Ook Black Sheep Inn in Chugchilán is werkelijk een pareltje. In deze eco lodge verbleven wij in een prachtige bungalow. Waar ik een beetje van op keek was dat hier in tegenstelling tot Llullu Llama bijna geen andere reizigers waren, terwijl het zeker niet aan de setting en gastvrijheid kon liggen. Die was minstens zo mooi. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat het aanbod (betaalbare) hotels in Chugchilán iets groter is. Wij vonden Black Sheep Inn in ieder geval een hele dikke aanrader.

Je overnacht bij Black Sheep Inn al vanaf $30 per persoon per nacht. Dit is inclusief 3 (!!) maaltijden, koffie/thee en snacks zoals bananenbrood en muffins. Klik hier voor meer informatie.

Black Sheep Inn
Black Sheep Inn Chugchilán

8. Deze spullen heb je nodig tijdens de Quilotoa Loop

Om even terug te komen op punt 5, de hoognodige spullen. Wat heb je nu echt nodig tijdens het lopen van deze wandeling? Waarschijnlijk veel minder dan vooraf gedacht. Het probleem is alleen dat je daar pas achter komt tijdens de hike en dat je met een beetje pech de rest van de wandeling te veel onnodige bagage mee moet sjouwen. De wandeling zelf is al zwaar genoeg, dus probeer te voorkomen dat je een té zware tas moet dragen. 

Dingen die je wat mij betreft zeker mee moet nemen tijdens de Quilotoa Loop:

  • Telefoon inclusief Maps.me app (Vooraf de kaart van Ecuador downloaden!) en oplader. 
  • Hervulbare waterfles met filter. Onderweg heb je genoeg punten waar je de fles kunt vullen. 
  • Regenjas
  • Drybag
  • Pet/hoed
  • Zonnebrand
  • Anti-insectenspray
  • Een kleine EHBO set met o.a pleisters en paracetamol
  • Eventueel een camera

Qua kleding zijn goede wandelschoenen onmisbaar. Verder moet je er rekening mee houden dat het overdag best warm kan zijn, maar het ‘s avonds flink af kan koelen, zeker wanneer je een nacht in Quilotoa (4.000m hoogte) doorbrengt. Zorg daarom voor een dik vest, laagjes en eventueel een thermo broek of shirt. Overdag kun je prima een korte broek aan, maar ‘s avonds is een lange broek onmisbaar. Vergeet verder niet om goede en genoeg (wandel)sokken mee te nemen. 

Wat toiletspullen betreft neem zo min mogelijk mee. In de hotels waar wij verbleven hadden ze gewoon shampoo/douchegel, dus laat die achter in Latacunga. Een tandenborstel + pasta, zonnebrand en een klein EHBO setje (pleisters en paracetamol) zijn wat mij betreft het allerbelangrijkste. 

Quilotoa loop

9. Neem genoeg cash mee voor onderweg

Je loopt tijdens de Quilotoa Loop door kleine afgelegen dorpjes door de Andes. Je kunt in geen van deze dorpen pinnen of met creditcard betalen, dus zorg ervoor dat je genoeg cash bij je hebt. 

Gelukkig is de Quilotoa Loop niet duur en kom je met een standaard backpackers budget van €25-€40 per persoon per dag al een heel eind. Om je een indicatie te geven van onze gemaakte kosten:

Transport: 

Bus Lactacunga – Sigchos: $2,65 p.p

Taxi Chugchilan – Quilotoa: $10

Taxi Quilotoa – Zumbahua: $1 p.p

Bus Zumbahua – Latacunga: $1,85 p.p

Hotels: 

De meeste hotels op de route van de Quilotoa Loop zijn net  iets duurder dan de standaard hotels in Ecuador. Maar daar staat tegenover dat  (meestal) zowel ontbijt als diner in de prijs is inbegrepen. 

Gemiddeld betaalden wij tussen de €35 en €50 per nacht in een privékamer voor 2 personen inclusief ontbijt en diner. Het enige wat hier nog bijkomt is een eventueel lunchpakket (of snacks) voor onderweg. Reken hiervoor op zo’n €3-5 per persoon. Voor een bed in een gezamenlijke kamer betaal je gemiddeld tussen de €15 en €25 per nacht.

Overige kosten: 

In sommige hotels zoals Llullu Lama en Black Sheep Inn kun je tegen betaling gebruik maken van de hottub en/of sauna. Wat mij betreft een dikke aanrader na een lange wandeldag. Wij betaalden bij Llullu Llama $15 voor 2 personen. Dit was voor 2 uur badderen en daar zaten 2 cocktails bij inbegrepen. Vooraf reserveren is aan te raden. Wil je hiervan gebruik maken vergeet dan niet je bikini/zwembroek mee te nemen.

Neem verder altijd wat extra geld mee voor onvoorziene omstandigheden, zoals extra vervoer voor onderweg of voor het kopen van een souvenir.

quilotoa loop Ecuador
quilotoa loop Ecuador
quilotoa loop Ecuador
Quilotoa Loop
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights