My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Positive travel: going local op Sumatra

Nog een paar dagen en dan vertrekken wij weer richting zuidoost-Azië. Het plan is om hier 4 maanden rond te gaan reizen en op zoek te gaan naar unieke reiservaringen. Eén van de bestemmingen die we sowieso gaan bezoeken is Sumatra. Wie My Travel Secret volgt, weet dat dit niet de eerste keer is dat we Sumatra gaan bezoeken en ik krijg dan ook regelmatig de vraag, waarom we in godsnaam wéér terug gaan. Eén ding waar ik als reiziger totaal niet mee bezig ben, is het tellen van het aantal landen die ik heb bezocht. Ik heb echt geen idee. Ik vind het juist fijn om naar plekken terug te gaan waar ik bijzondere dingen heb meegemaakt en waar ik me goed voel. Sumatra is dus zo’n bestemming.

 

 

Mijn eerste kennismaking met Sumatra

 

In 2011 maakte ik voor het eerst kennis met Sumatra. Ik wilde niets liever dan orang-oetans in het wild spotten en toen wij voor het eerst 3 maanden gingen backpacken door Azië, wilde ik dan ook perse naar Sumatra om dit zelf te ervaren. In 2 weken tijd reisden we van Lake Toba naar Bukit Lawang en eindigden we onze reis in Tangkahan. Het aller fijnste vond ik dat we amper andere reizigers tegen kwamen en dat het eiland nog ontzettend authentiek bleek te zijn. We sliepen tijdens deze reis in homestays en gingen op stap met locals die de omgeving op hun duimpje kenden.

 

Het zien van orang-oetans in het wild is nog steeds één van de meest bijzondere dingen die ik ooit heb gedaan. Wanneer je oog in oog staat met deze fascinerende dieren besef je pas hoeveel ze echt op ons lijken. Aan de andere kant zagen we ook hoe ontzettend kwetsbaar ze zijn, want voor het eerst kwamen we in contact met het palmolie probleem in Indonesië. Het waren niet alleen de orang-oetans die hun leefgebied kwijt raakten, ook de verhalen van locals in Bukit Lawang die in 2003 tijdens een vloedgolf ten gevolgen van illegale houtkap allemaal wel één of meerdere familieleden zijn kwijtgeraakt, maakte ontzettend veel indruk. Het was inmiddels 8 jaar later en nu pas leek het dorp terug uit een dal te kruipen.

 

Jungle trek bukit lawang

 

 

In de loop van jaren heb ik veel zien veranderen in Bukit Lawang. Ik zag hoe een lokale gemeenschap uitgroeide tot dé plek in Sumatra om orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Helaas was dit niet altijd positief, want ook zag ik hoe lokale gidsen alle regels van het Gunung Leuser Nationale Park aan hun laars lapten en bijvoorbeeld de orang-oetans met de hand gingen voeren. Voor mij was dit de reden om te gaan schrijven over mijn ervaringen en om reizigers bewust te maken van dit soort dingen. Het is goed om tijdens je reis nationale parken te bezoeken en lokale gemeenschappen te steunen, maar dit mag nooit ten koste gaan van wilde dieren en de natuur.

 

Tegenwoordig ontwikkelen zich in de buurt van het Gunung Leuser National Park steeds meer projecten waar toeristen heen kunnen om met lokale gidsen de jungle in het gaan. Dit is geweldig om te zien, want in plaats van te werken op palmolie plantages of als stroper de jungle in te gaan, verdienen de locals nu geld met toerisme. Mijn favoriete ontmoeting is die met Mr. Jally in Kedah, een jungle man in hart en nieren. Hij sprak amper Engels en toch begrepen we elkaar. Samen met zijn familie runt hij een kleinschalige lodge in de jungle van het Gunung Leuser National Park. Hij neemt toeristen mee op trekking en laat ze dieren en planten zien die ze nog nooit eerder hebben gezien.

 

Sumatra

De familie van Mr Jally

 

 

Het is fantastisch om te zien dat toerisme zo’n positieve impact kan hebben op een familie of een gemeenschap. In het kader van #positivetravels draag ik daar graag een steentje aan bij. Het is absoluut een win-win situatie, want ik heb in de loop van de laatste 2-3 jaar ontzettend veel reizigers geholpen met het plannen van hun reis door Sumatra en ze o.a in contact gebracht met locals. Stuk voor stuk kwamen zij laaiend enthousiast terug en dat is echt zo leuk om te horen.

 

Wie denkt dat Sumatra alleen maar een bestemming is voor wie houdt van wildlife en jungle, heeft het helemaal mis. Sumatra heeft echt veel meer te bieden. Wat denk je van het grootste vulkanische meer ter wereld, Lake Toba, maar ook super interessante culturen, waaronder de Bataks, Minangkabauers en de fascinerende Mentawais. Ook vind je er prachtige landschappen met rijstvelden, meren, vulkanen en kalkstenen rotsformaties en is het een waar paradijs voor wie houdt van duiken en surfen. De mensen op Sumatra zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij. Je vind er dan ook veel homestays, een leuke manier om het echte lokale leven te ervaren.

 

homestay sumatra

Abdi Homestay, Harau Valley

 

 

Toch merk ik dat veel mensen Sumatra een super spannende bestemming vinden. “Is Sumatra veilig?” is één van de meest gestelde vragen die ik krijg. Ik kan het de mensen ook niet kwalijk nemen, want Sumatra is niet vaak in het nieuws, maar als het zo is, is het altijd negatief. Vorige maand kwamen er nog honderden mensen om bij een tsunami in het uiterste zuiden van Sumatra, nadat de vulkaan Anak Krakatau was uitgebarsten in de straat van Soenda. Maar wat krijg je hier als reiziger van mee, wanneer je op hetzelfde moment een rondreis door Sumatra aan het maken bent? Helemaal niks! Sumatra is het op 5 na grootste eiland ter wereld. De straat van Soenda ligt op zo’n 2.000 kilometer van Medan, het startpunt van de meeste reizigers voor hun reis door Sumatra. Natuurlijk moet je natuurgeweld niet onderschatten, maar als je meteen al uit gaat van het ergste, dan kun je, volgens mij, beter thuisblijven.

 

Voor locals heeft zo’n natuurramp veel meer gevolgen. Kijk naar de aardbeving op Lombok vorig jaar. Het is momenteel al lang weer veilig voor toeristen om naar Lombok af te reizen, maar mensen zijn bang en blijven weg.

 

Sumatra

 

 

#positivetravels is een kwestie van bewuste keuzes maken op reis. Zorgen voor een positieve impact voor lokale mensen, dieren en natuur. Daarbij is ook het klimaat een ontzettend belangrijke factor. Duurzaam reizen is momenteel een ontzettend populair onderwerp en terecht! Als we met z’n allen niet snel ingrijpen, ziet de toekomst er voor onze kinderen en kleinkinderen behoorlijk treurig uit. Daarom maak ik tegenwoordig steeds vaker keuzes, waar ik eerder niet zo diep over nadacht.

 

Hoewel het voor het klimaat misschien beter is, is niet meer reizen voor mij echt geen optie. Ook niet meer vliegen wordt moeilijk, want ik ben nu eenmaal gek op verre bestemmingen. Ik heb dan ook ontzettend veel respect voor Daisy die samen met haar vriend een ontzettend gave wereldreis maakt en daarbij alleen gebruik maakt van het vliegtuig, als het écht niet anders kan. Waar ik wel rekening mee houd is dat ik de CO2 uitstoot van een vlucht altijd compenseer en dat ik de uitstoot ook zoveel mogelijk probeer te beperken. Eerder stond ik er nooit zo bij stil dat je bij een rechtstreekse vlucht niet alleen tijd, maar ook ontzettend veel CO2 uitstoot bespaart. Voor mij is dat dubbel een reden om zoveel mogelijk rechtstreeks te vliegen. Ook kies ik er voor om minder, maar langer op reis te gaan.

 

 

Ben jij op zoek naar een reisorganisatie die reizen met positieve impact ook zo belangrijk vind? Dan zit je bij Better Places altijd goed. Zij bieden prachtige reizen naar o.a Indonesië aan waarbij duurzaamheid op nummer 1 staat. 

 

 

Na onze reis door Costa Rica, begin vorig jaar, ben ik er wel achter dat er qua ecotoerisme in Azië nog ontzettend veel winst te behalen valt. Soms vraag ik me af wanneer landen als Indonesië en Maleisië eindelijk in gaan zien dat ze met hun prachtige regenwouden eigenlijk goud in handen hebben als het gaat om ecotoerisme. Helaas blijft op lange termijn denken een lastig punt. Ook als het gaat om plastic en zwerfafval valt er nog veel winst te behalen. Hier kunnen wij als reizigers ook onze verantwoordelijkheid nemen. In Midden-Amerika reisde ik met een hervulbare waterfles. Deze kon op ontzettend veel plekken gratis gevuld worden. Ik bespaarde hiermee niet alleen ontzettend veel plastic flessen, maar het scheelde ook heel veel geld. In Azië ga ik voor het eerst een waterfles met speciale filter uittesten. Met deze fles kan ik gewoon water uit de kraan of een rivier nemen. De filter zorgt er voor dat virussen en bacteriën gedood worden. Het lijkt mij echt ideaal.

 

Ook plasticvrij op reis? Lees hier hoe je dat precies doet.