My Travel Secret ...
ultieme packing list Azië
Azië

Mijn ultieme packing list voor een reis door zuidoost-Azië

Op het moment van dit schrijven, staan we op het punt om weer naar Azië te vertrekken. Dit keer zullen we 3 weken door Sumatra gaan reizen. Wat ik mee neem tijdens een reis door zuidoost-Azië komt altijd op hetzelfde neer of ik nu voor 3 weken ga of voor 4 maanden. Sommige mensen vinden dit raar, want voor 4 maanden heb je toch veel meer spullen nodig? Als je het mij vraagt niet. Kleding laat je onderweg wassen of koop je voor een prikkie nieuw en wanneer je toiletspullen op zijn, koop je ter plekke nieuwe. Veel reizigers die voor het eerst een reis door zuidoost-Azië maken, nemen veel te veel spullen mee en sjouwen zich helemaal te pletter. Om dit te voorkomen heb ik mijn ultieme packing list voor zuidoost-Azië gemaakt. Een lijst met tips en tricks om jou een beetje te helpen met pakken.

 

 

Wat heb ik écht nodig?

 

Er zijn om precies te zijn 2 dingen waar ik tijdens een reis niet zonder kan en dat zijn mijn paspoort en mijn pinpas/creditcard. Zonder deze 2 dingen kan ik écht niet, voor de rest is alles te koop. Ook een telefoon en/of camera ;-) Toch zal ik zonder die laatste  2 dingen niet snel vertrekken, maar raak ik ze kwijt of vergeet ik ze om één of andere reden mee te nemen, dan kan ik altijd een nieuwe kopen, zolang ik een pinpas/creditcard hebt. Ik bewaar mijn pinpas en creditcard nooit op dezelfde plek. Wordt mijn portemonnee gestolen, dan heb ik altijd nog een creditcard achter de hand. Dit doe ik ook wanneer ik veel cash op zak heb.

 

Tip: “Bewaar je pinpas en creditcard nooit bij elkaar. Word je portemonnee gestolen, dan heb je altijd nog een pasje als reserve.”

 

 

Handbagage

 

In mijn handbagage stop ik naast (kostbare) spullen die kapot zouden kunnen gaan in de ruimbagage, ook praktische dingen, zoals deodorant, een tandenborstel en tandpasta.  Verder stop ik er ook een extra setje kleding in, bijvoorbeeld een jurkje, slippers en een bikini in. Waarom? Het kan altijd voorkomen dat je grote backpack een vlucht later pas mee komt en dan is het fijn om alvast een setje kleding te hebben die matcht met de weersomstandigheden. Iets wat ook onmisbaar is in mijn handbagage is een trui of vest. Als je vanuit Nederland vertrekt heb je deze vaak al aan, maar veel mensen proppen die trui of dat vest in hun grote backpack tijdens het reizen door zuidoost-Azië. Niet doen! De keren dat ik in een vliegtuig, trein of bus zat met de airco op standje vrieskou, zijn ontelbaar. Op zo’n moment kun je echt door de grond zakken wanneer je je trui niet bij de hand hebt. Gebruik je medicijnen? Stop deze dan zeker in je handbagage en informeer op voorhand even mij je huisarts naar een medisch paspoort voor op reis.

 

Tip: “Zorg er altijd voor dat je een trui of vest in je handbagage hebt zitten!! De keren dat ik in een vliegtuig, bus of trein zat met de airco op standje vrieskou, zijn ontelbaar.”

 

ultieme packing list Azië

 

 

Een overzicht van spullen die standaard in mijn handbagage zitten:

 

 • Portemonnee met pinpas. Mijn creditcard verstop ik ergens anders ;-)
 • Paspoort
 • Telefoon
 • Ipad met connector voor SD-kaart
 • Camera met extra accu en SD kaarten
 • Videocamera met extra accu’s en micro SD kaarten
 • Opladers van de elektronische apparatuur
 • Mobiele oplader
 • Oortjes om muziek te luisteren
 • Reiskussentje

 

 • Notitieboekje met pen
 • Kopie van paspoort, reisverzekering en vluchtschema
 • Trui of vest
 • Setje extra kleding (incl. slippers)
 • Extra paar sokken voor koude voeten in vliegtuig
 • Toiletspullen (tandpasta, tandenborstel, gezichtscrème, deodorant én oordopjes!)
 • Paracetamol en eventueel andere medicijnen
 • Een klein pakje vochtige reinigingsdoekjes
 • Pleisters
 • Plastic tasje voor als ik weer eens wagenziek word ;-)

 

 

 

Zoektocht naar de perfecte handbagage tas

 

Dit jaar ben ik voor het eerst in jaren op zoek gegaan naar een nieuwe tas voor mijn handbagage. Voorheen had ik zo’n typische backpackers rugzak, heel praktisch, maar hij zag er alles behalve hip uit. Dat moest anders! Ik ging op zoek naar een rugzak die heel praktisch én hip is. Eentje die ik zowel mee kan nemen op een jungle trek van een paar dagen én waarmee ik gezien kan worden tijdens een van mijn weekendjes weg, dichterbij huis. Hij moet uiteraard ook voldoen aan de eisen van afmetingen voor handbagage, dus niet té groot. Na lang zoeken stuitte ik op de Fjällräven Rucksack 21L bij Duifhuizen Tassen & koffers. Het was liefde op het eerste gezicht! De tas is niet alleen ontzettend mooi en stoer, hij is met een inhoud van 30 liter, groot genoeg voor alle spullen die ik tijdens tijdens een jungle trek nodig heb. Hij heeft 2 zijvakken voor een fles en door de aparte vakken binnenin, kan ik de spullen ook goed van elkaar scheiden. Klein minpuntje is dat de tas niet een extra vak aan de voorkant heeft. Verder kan ik met de Fjällräven Rucksack 21L absoluut gezien worden tijdens één van mijn weekendjes weg. Hij is hip, mooi afgewerkt en van super goede kwaliteit. We zijn een goede match!

 

 

Grote backpack

 

Ik heb 2 grote backpacks. Een Gregory Jade van 38 liter en een Vaude Cimone van 55 liter. Beide zijn ontzettend fijne tassen, maar de Vaude vind ik voor een reis door zuidoost-Azië vaak te groot. Ga ik op reis naar Nepal, dan neem ik hem wel mee, omdat ik daar wat meer warme kleding nodig heb. Ook neem ik hem mee wanneer ik op voorhand al weet dat ik veel wil gaan shoppen, just in case ;-) Dit keer gaat de Gregory backpack weer mee. 38 Liter lijkt misschien heel erg weinig, maar geloof me, hij is echt meer dan groot genoeg! Je hebt in zuidoost-Azië echt niet zo heel veel kleding nodig. Zorg dat je kleding meeneemt die bij mekaar matcht, zodat je kan afwisselen en maak gebruik van de Laundry Service die je werkelijk overal tegenkomt. Of ga ter plekke nog even shoppen ;-) Qua schoenen neem ik meestal 1 paar slippers en 1 paar sportschoenen mee. Uit ervaring weet ik dat ik prima kan lopen op sportschoenen in de jungle. Wat onmisbaar is voor mij in de jungle is een regenjas, want de jungle wordt niet voor niks het regenwoud genoemd.  Verder neem ik een legging mee voor s’nachts, voor het geval het ‘s nachts sterk afkoelt, wat best wel vaak het geval is. Houd bij het uitkiezen van kleding ook rekening met een eventueel bezoek aan een tempel of andere religieuze plekken. Hier gelden kledingvoorschriften, waar je je uiteraard ook aan dient te houden.

 

Naast kleding zit er in mijn grote backpack voornamelijk toiletspullen. Ik probeer zo min mogelijk mee te nemen, maar vaak stop er op het laatste moment toch nog van alles bij. Ik ga geen exacte lijst maken van dingen die ik mee neem, want voor jou zijn ze misschien helemaal niet relevant, maar ik zal een paar tips geven. Ten eerste is in Azië (bijna) alles te koop, dus geen paniek wanneer je iets vergeet. Ga je naar een gebied waar Malaria voorkomt, neem dan vanuit Nederland al goed spul mee met DEET er in. In Azië kun je deze soms moeilijk vinden. Informeer bij de GGD of het aan te raden is om malariapillen te slikken. Ook neem ik vanuit Nederland vaak al een tube langwerkende zonnebrand mee, van Vision of het huismerk van het Kruitvat. Dan weet ik zeker dat ik goed spul hebt en qua prijs is zonnebrand in Azië echt niet heel veel goedkoper. Verder zweer ik bij de shampoo bars van Lush. Dit is een blok zeep (shampoo) die je kunt gebruiken om je haar, maar eventueel ook je lichaam te wassen. Dit scheelt zo veel plek en gewicht in je backpack.

 

Tip: “Neem niet te veel kleding mee tijdens je trip door Azië. Zorg dat je nog wat ruimte over hebt in je backpack, zodat je ter plekke nog kunt gaan shoppen :-)”

 

ultieme packing list Azië

 

 

Welke spullen ontbreken verder niet in mijn backpack?

 

 • Transporthoes met slotje
 • Lakenzak
 • Drybag om waardevolle spullen te beschermen tegen regen
 • Reishanddoek of hammamdoek
 • Zaklamp
 • EHBO setje

 

Ik heb de eerste keren op reis door Azië steeds een wereldstekker meegenomen, maar uiteindelijk nooit gebruikt. In de meeste ho(s)tels kun je ze eventueel ook lenen. Ook heb ik nog nooit gebruik gemaakt van een eigen klamboe, dus die gaat ook niet meer mee. Een moneybelt is misschien wel handig om mee te nemen, maar persoonlijk gebruik ik hem eigenlijk nooit.

 

Praktische tips vóór vertrek

 

Er zijn een paar praktische zaken waar ik op let voordat ik op reis ga. Als eerste zorg ik dat ik altijd een kopie heb van belangrijke papieren zoals paspoort, reisverzekering en vluchtschema’s. Ook maak ik voor mezelf een handig lijstje met gegevens van paspoort, polisnummers, vluchtnummers, rekeningnummer en telefoonnummer van desbetreffende bank, in het geval dat ik een bankpas moet blokkeren. Deze lijst mail ik naar mezelf toe, zodat ik er praktisch altijd bij kan en geef ik aan mijn ouders. Vliegtickets zijn tegenwoordig bijna allemaal digitaal en print ik niet meer uit. Vaak is het laten zien van je paspoort of vluchtschema op je telefoon al genoeg.

 

Verder zorg ik dat ik de digitale Lonely Planet en/of Rough Guide van het land waar ik naar toe ga, op mijn Ipad heb staan en dat ik de juiste kaart op Maps.me heb gedownload. Deze app werkt offline en is echt super handig als je ergens de weg niet weet. Andere apps die ik verder vaak gebruik op reis zijn die van Booking.com, Agoda, Tripadvisor, Skyscanner en Instagram.

 

Tip: “Maak voor vertrek een document met daarin alle belangrijke gegeven zoals kopie van je paspoort, gegevens van je reisverzekering en je bankgegevens (inclusief telefoonnummer indien pas geblokkeerd moet worden) en mail die naar jezelf toe. Zo heb je ze (bijna) altijd bij de hand.”

 

Check voor vertrek ook goed of een een visum nodig hebt voor de landen waar je naar toe gaat. Binnen zuidoost-Azië kun je op de meeste plekken wel een Visa on Arrival krijgen, maar in het geval van bijvoorbeeld Vietnam moet je op voorhand al een Letter of Approval aanvragen. De Visa’s on Arrival zijn vaak ook maar voor een bepaald aantal dagen geldig. Ga je langer, dan zul je op voorhand al een visum moeten aanvragen.

 

Als laatste: zet je pinpas op werelddekking!

 

ultieme packing list voor Azië

 

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Duifhuizen, maar helemaal gebaseerd op mijn eigen mening en ervaring.  lees hier de disclaimer

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Sabine
  25 mei 2016 at 15:02

  Handige tips zeg! Ik doe vaak ongeveer hetzelfde, vooral met de documenten. Stuur ook alles naar familie. Altijd handig.

  • Reply
   Sigrid
   26 mei 2016 at 14:58

   Dank je wel!

 • Reply
  Daphne
  26 mei 2016 at 11:01

  Wat een geweldige tas enne groen is super!

  Ik heb altijd een sarong bij, kan als handdoek, is erg dun en droogt in 5 minuten.
  Ideaal!
  En een grote sjaal, multifunctioneel inzetbaar.

  Enjoy your trip.

  • Reply
   Sigrid
   26 mei 2016 at 14:58

   Ja goeie! Thanks? En groen is echt mooi he?

 • Reply
  Simone
  29 mei 2016 at 10:55

  Deze heb ik even opgeslagen voor onze reis! Thanks! :D Geniet van je tijd in Sumatra Sigrid!

  • Reply
   Sigrid
   30 mei 2016 at 12:58

   Thanks Simone ?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.