My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra / Wildlife

Off the beaten path: Orang-oetans spotten in Ketambe, Sumatra

Home » Wildlife » Off the beaten path: Orang-oetans spotten in Ketambe, Sumatra

Ga jij op reis naar Sumatra en wil je graag orang-oetans in het wild spotten? Dan raad ik je van harte een bezoek aan Ketambe aan. Ketambe is één van de toegangspoorten tot het Gunung Leuser National Park, hét leefgebied van de orang-oetan in Sumatra. Veel is er in het dorp niet te beleven, maar een te gekke jungle ervaring is hier gegarandeerd.

Orang-oetans Ketambe

Waar de meeste mensen naar Bukit Lawang reizen om orang-oetans in het wild te zien, raad ik aan om iets verder te kijken. Begrijp me niet verkeerd, Bukit Lawang is top. Het is een prachtig dorp, de mensen zijn super vriendelijk en het is een van de meest relaxte plekken waar ik ooit ben geweest. Toch is het niet mijn favoriete plek om orang-oetans in het wild te spotten, puur om het feit dat de dieren hier over het algemeen niet wild, maar semi-wild zijn. Doordat ze regelmatig gevoerd worden, zijn ze gewend aan mensen.

In Ketambe is het anders. Hier is de ervaring veel avontuurlijker. De orang-oetans zijn niet gewend aan mensen en het is niet op voorhand te voorspellen waar de dieren zitten. Dit maakte voor mij de jungle ervaring veel echter en puurder. Wat wel een dingetje is, is dat Ketambe een stuk lastiger bereikbaar is dan Bukit Lawang. Ketambe ligt namelijk aan de andere kant van het Gunung Leuser National Park. Hemelsbreed niet eens zo heel ver van Bukit Lawang verwijderd, maar in de praktijk ben je minimaal een dag onderweg wanneer je van Medan of Bukit Lawang naar Ketambe reist.

Ketambe Sumatra
Ketambe 2013

Mijn eerste kennismaking met Ketambe

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met Ketambe toe ik in 2013 een maand in mijn eentje door Sumatra reisde. Ik bezocht o.a Bukit Lawang, maar wilde meer zien dan alleen maar semi-wilde orang-oetans. Daarom nam ik de bus richting Ketambe. Ik checkte in bij het Friendship Guesthouse en ontmoette ik een verdwaalde Pool die geen idee had wat hij in Ketambe kwam doen. De volgende dag gingen we samen met een gids de jungle in, op zoek naar orang-oetans.

De jungle trek was werkelijk fantastisch. Na minder dan één uur lopen stonden we al oog in oog met een grote groep orang-oetans. Uiteraard bleven we op gepaste afstand van de dieren, maar werd het even heel spannend toen de alfa-man van de groep uit het niets recht op ons af kwam stormen. Gelukkig was het niet meer dan ons even duidelijk maken wie de baas was en zoefde hij langs ons af.

De volgende dag kon ik het niet laten om nog een keer de jungle in te gaan. Er was inmiddels een nieuwe toerist gearriveerd en ook deze wilde op jungle trek. Dit keer duurde het een stuk langer voordat we orang-oetans zagen, maar werd ons geduld uiteindelijk wel beloond.

Ketambe Sumatra

Na 4 jaar terug naar Ketambe

Na 4 jaar ging ik eindelijk weer eens terug naar Ketambe, dit keer samen met mijn vriend tijdens een rondreis van 3 weken door Sumatra. Dit keer stond eigenlijk alleen een bezoek aan Kedah op de planning, maar doordat we onverwacht een dag extra te besteden hadden, besloten we om deze dag in Ketambe door te brengen. We checkten weer in bij het Friendship Guesthouse en hier leek in de loop van jaren weinig veranderd. Helaas werkte de gids ,met wie ik 4 jaar eerder de jungle in ging, niet meer voor het guesthouse, maar maakten we wel kennis met de allerbeste en fijnste gids van Ketambe en omgeving: Jhon, aka JFK, Kanedi. Jhon kon ons echt alles over de jungle vertellen, was leuk in de omgang en bleef rustig toen wij na uren lopen eindelijk oog in oog kwamen te staan met een alfa-man. Mijn mooiste orang-oetan ervaring tot dan toe.

Orang-oetans Sumatra

Wat je moet weten over Ketambe

Bereikbaarheid:

Medan naar Ketambe:

Vanuit Medan is Ketambe bereikbaar per (minibus) vanaf Padang Bulan. Hier neem je eerst de rechtstreekse bus naar Kutacane. Deze bus passeert ook Berastagi, dus mocht je hier zijn, dan kun je daar ook opstappen. De rit duurt, afhankelijk van de drukte op de weg, ongeveer 8-9 uur (230 km). Vanuit Kutacane is het nog zo’n 45-60 minuten met een gedeelde taxi (labi-labi) naar Ketambe (30 kilometer). De gedeelde taxi’s rijden tot ongeveer 17.30u, daarna ben je aangewezen op een brommer taxi (becak) of (Grab) taxi.

Er rijden ook gedeelde taxi’s tussen Medan en Kutacane. Dit is uiteraard wel iets duurder, maar nog steeds betaalbaar en een stuk comfortabeler. Het enige nadeel is dat de taxi’s pas gaan rijden wanneer ze vol zijn en dit kan soms een tijd duren. Vanuit Kutacane reis je door naar Ketambe zoals hierboven beschreven. Natuurlijk is het ook mogelijk een privé taxi van Medan naar Ketambe te regelen, maar dit is qua prijs, alleen aan te raden wanneer je met meer dan 4 personen reist.

De laatste optie is om van Kuala Namu Airport naar Kutacane te vliegen met Susi Air. Dit is de snelste manier, maar tevens de meest onbetrouwbare manier, omdat het vaak onduidelijk is of Susi Air nu wel of niet vliegt.

Kutacane Sumatra
Onderweg van Ketambe naar Medan

Banda Aceh/ Takengon naar Ketambe

De rit van Banda Aceh of Takengon naar Ketambe is een behoorlijke rit, dwars door het Gunung Leuser National Park. Het is vanuit Banda Aceh eigenlijk niet te doen, om met de bus in 1 dag naar Ketambe te reizen, daarom raad ik een stop in Takengon of Blangkejeren (Kedah) aan. De rit Takengon naar Ketambe duurt ongeveer 9 uur en vanuit Blangkejeren ben je 3 uur onderweg.

Ook zou je vanuit Banda Aceh met Susi Air naar Kutacane (of Blangkejeren) kunnen vliegen, maar hiervoor geldt ook dat de vluchtschema’s erg onbetrouwbaar zijn.

Ketambe Sumatra
Doorgaande weg tussen Kutacane en Takengon (Atjeh provincie, Sumatra)

Overnachten in Ketambe:

Er zijn in Ketambe een handjevol accommodaties die allen vrij eenvoudig zijn. Ze liggen verspreid langs de doorgaande weg. Mijn ervaring is dat vooraf boeken absoluut niet nodig is. Kijk gewoon welke accommodatie jouw het meeste aanspreekt en check eerst de kamer voor dat je iets toe zegt.

Friendship Guesthouse Ketambe Sumatra
Friendship Guesthouse, Ketambe

Geldzaken

Houdt er rekening mee dat je in Ketambe niet kunt pinnen en dat betalen met creditcard lastig is. Neem dus altijd genoeg cash mee. Een overnachting in Ketambe kost tussen de 50.000 en 200.000rp per nacht en eten en drinken is er spotgoedkoop. Een jungle trek zal het meest kosten. Wij betaalden in 2017 250.000rp p.p (€20) voor een jungle trek van 1 dag, met minimaal 2 personen. Neem voor meer informatie contact op met Jhon Kanedi: info@jfk-ketambe.com of via Facebook.

Ketambe Sumatra

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

Ketambe Sumatra

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights