My Travel Secret ...
orang-oetans maleisie
Azië Maleisië Wildlife

Orang-oetans spotten in het wild, deel 1: Maleisisch Borneo

 

Home » Wildlife » Orang-oetans spotten in het wild, deel 1: Maleisisch Borneo

 


 

De droom van vele reizigers en dierenliefhebbers, orang-oetans spotten in hun natuurlijke leefomgeving. Wat is er nou mooier dan deze prachtige dieren hoog in de bomen, door de jungle te zien slingeren? Voor mij was het ooit dé reden om naar Azië af te reizen. Naar Maleisisch Borneo om precies te zijn, nu al weer 13 jaar geleden. Time flies! Sinds die tijd ben ik vele malen terug geweest naar Azië en heb ik enkele keren de kans gekregen oog in oog te staan met een orang-oetan in Borneo en Sumatra. Een mooiere reiservaring bestaat er niet voor mij.

 

Er zijn 2 plekken in Azië waar nog orang-oetans in het wild leven, Sumatra (Indonesië) en Borneo, dat dan weer onder te verdelen is in het Maleisische-en Indonesische deel. Helaas wordt de orang-oetan ernstig met uitsterven bedreigd. Dit komt o.a door het verdwijnen van hun leefgebied voor palmolieplantages. De meeste mensen zullen in 2015 wel hebben gehoord over de vele bosbranden in Indonesië, de reden hiervoor: het aanleggen van nieuwe palmolieplantages. Dit is echt een gigantisch groot probleem in zowel Indonesië als Maleisië. Een ander probleem  is de illegale dierhandel en worden orang-oetan moeders doodgeschoten, zodat hun baby’s gevangen en verkocht kunnen worden als huisdier.

 

Gelukkig zijn er nog steeds een paar plekken in Maleisië en Indonesië waar je naar toe kan om orang-oetans in het wild te kunnen zien. Ik zet deze plekken op een rijtje en deel uiteraard mijn favoriet met je. Om het artikel niet al te lang te laten worden, heb ik besloten om het te verdelen in de 3 regio’s: 1. Maleisisch Borneo, Indonesisch Borneo en Sumatra. Vandaag deel 1: Maleisisch Borneo.

 

 

1. De Kinabatangan rivier (Sabah)

 

Onze eerste reis naar Azië ging, zoals eerder al gezegd, naar Maleisisch Borneo. Het enige doel dat we hadden was het spotten van orang-oetans in Borneo in het wild. We boekten een trip naar de Kinabatangan rivier en verbleven hier 2 nachten. Op de weg van Sandakan naar de rivier, maakten we een korte tussenstop bij de Gomantong cave, een gigantische grot, bekend om zijn zwaluwnestjes en vele vleermuizen. Wij waren totaal niet geïnteresseerd in de grot en stonden buiten een beetje verveeld te wachten op onze gids, toen er hoog in de bomen iets begon te bewegen. Een orang-oetan! Hier hadden we helemaal geen rekening mee gehouden, maar wat gaaf was dit. En dit was niet het enige of dé enige kan ik beter zeggen, want iets verderop bleek ook nog een moeder met baby te zitten!! Dit was onze eerste echte ontmoeting met een orang-oetan in het wild. Helaas waren er in 2003 nog geen digitale camera’s en hebben we deze ontmoeting niet goed vast kunnen leggen, maar de rood-bruine vlek tussen de groene bladeren, is toch echt het bewijs ;-)

 

Orang-oetan Borneo

Onze allereerste wilde orang-oetan ooit!! Januari 2003.

 

Later vervolgden we onze trip en de rivier cruise over de Kinabatangan rivier was echt geweldig. We zagen veel wildlife, waaronder verschillende vogels, slangen, apen (makaken en neusapen), maar helaas geen orang-oetan meer. 10 Jaar later gingen we terug en boekten we een zelfde soort trip met Uncle Tan. Het grote verschil met 10 jaar eerder was dat de ontbossing in de jaren echt schrikbarend hard was gegaan. Waar we eerder door de weelderige jungle voeren, stond nu een strook bomen langs de rivier, met direct daarachter palmolieplantages. Vreemd genoeg, maar ook beangstigend, spotten we juist hier een orang-oetan. Natuurlijk waren we blij dit prachtige dier in het wild te zien, maar het was ook wel erg dubbel. Gelukkig zagen we ook dat hoe verder je de rivier op voer, hoe mooier en dichtbegroeider het werd. Weer spotten we er de prachtige neusapen en makaken en dit keer zagen we ook gibbons. Een vriendin van me die ook een tour boekte naar de Kinatangan rivier, zag zelfs de zeldzame Pygmy olifanten. Deze dwerg olifanten komen alleen voor op Borneo.

 

De kans om orang-oetans te spotten nabij de Kinabatangan rivier is niet super groot, maar is zeker aanwezig. Het is een kwestie van heel veel geluk en een goede gids. Maar ook al spot je geen orang-oetans, een tocht over de Kinabatangan rivier is zeker de moeite waard! Er zijn verschillende organisaties die trips aanbieden. Uncle Tan is een goede budget optie, maar ik heb ook hele goede dingen gehoord over Osman Homestay. Het makkelijkste is om een tour te boeken met de transfer vanuit Sandakan (of Kota Kinabalu) er bij.

 

Orang oetan Borneo

Kinabatangan Rivier, rechtsboven de orang-oetan die wij hebben gespot.

 

 

2. Danum Valley (Sabah)

 

Een plek die heel hoog op mijn bucketlist staat om te bezoeken, is Danum Valley in Maleisisch Borneo. Hier vind je nog echte ongerepte jungle, waar o.a nog orang-oetans in het wild leven. Deze plek wordt niet voor niks het hart van Borneo genoemd. De biodiversiteit hier is enorm en naast orang-oetans vind je er o.a de Borneo neushoorn, 8 soorten neushoornvogels, de Maleise beer, verschillende soorten katachtigen en gibbons. Om Danum Valley te bereiken kun je het best naar Lahad Datu vliegen en vanuit hier naar Danum Valley afreizen (82km). Er zijn 2 plekken waar je kunt verblijven, namelijk bij Borneo Rainforest Lodge (schrik niet van de prijs!) en het Danum Valley Field centre (onderzoekscentre). Voor de ultieme jungle ervaring en wat avontuur (én de prijs) zou ik voor het Field Centre gaan, maar ben je op zoek naar iets dat op voorhand prima geregeld is, maar waar je uiteraard meer voor betaald, dan is de Rainforest Lodge een goede optie. Het Field Centre is eigenlijk een plek waar onderzoekers en wetenschappers verblijven, maar heeft ook plek voor reizigers. Het is wel verstandig om dit op voorhand te regelen, omdat het niet mogelijk is om hier onaangekondigd aan te komen. Daarbij is het niet altijd even makkelijk om contact met ze te krijgen. Probeer het in ieder geval op telefoonnummer: +60-898841100 0f +60-88881688. Kijk uit! De website danumvalley.info is niet de website van het field centre. Iedere maandag, woensdag en vrijdag rijdt er om 3.30pm  een minibus van Lahad Datu naar het Field centre. De kosten zijn 100RM p.p. Een taxi vanuit Lahad Datu naar Danum Valley kost minimaal 300RM.

 

 

3. Tabin Wildlife Reserve (Sabah)

 

Een alternatief voor Danum Valley is het Tabin Wildlife Reserve. Ook dit park is ook bereikbaar via Lahad Datu (48km). In het Tabin Wildlife Reserve komen zowel wilde orang-oetans voor, als orang-oetans die door het Sepilok Rehabilitatie centrum zijn uitgezet in het wild. De kans om hier daadwerkelijk oerang-oetans te zien is zeer groot. De totale oppervlakte van het park is 122.539ha. Aangeraden wordt om vervoer van en naar het park van te voren te regelen, omdat de kans aanwezig is dat als je op de bonnefooi aankomt, je geen vervoer meer terug kunt vinden. Er rijden namelijk geen bussen van en naar het park. Er is bij het park ook een resort aanwezig en hoewel dit er te gek uit ziet, is het jammer genoeg ook wel erg prijzig.

 

 

Wilde orang-oetans spotten in Sumatra? Check dan even deze artikelen:

Orang-oetans spotten in het wild: Sumatra

Kedah: dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Off the beaten path: Orang-oetans spotten in Ketembe, Sumatra

 

Naast orang-oetans in het wild spotten, zijn er op het Maleisisch gedeelte van Borneo ook nog 2 rehabilitatiecentrums waar orang-oetans opgevangen worden die in beslag genomen zijn om diverse redenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze als huisdier gehouden werden of dat ze gewond waren. Ook zie je hier veel baby’s die hun moeder ooit zijn verloren. Het bekendste rehabilitatie centrum is Sepilok in de deelstaat Sabah, vlakbij de stad Sandakan (23km). Het centrum is bereikbaar met het openbaar vervoer, door in Sandakan bus 14 te nemen. Deze vertrekt ieder uur. Geef aan dat je naar Sepilok toe wilt, zodat de buschauffeur stopt op “Batu 14”, het kruispunt naar Sepilok toe. Vanuit hier is het nog 2,5 km lopen naar het centrum toe. Als je geluk hebt staan er taxi’s op de kruising te wachten. (3-5RM p.p) Het park is toegangkelijk voor bezoekers van 9-11u en van 14-15.30u.

Het tweede rehabilitatie centrum is het Semenggoh Rehabilitatie centre, in de deelstaat Sarawak. Dit centrum is een stuk minder toeristisch als Sepilok. De orang-oetans hier worden 2x daags gevoerd (9 en 15u) en daar kunnen bezoekers bij zijn. Let wel! Op gepaste afstand, want contact met de dieren is strikt verboden! Gedurende de dag is het mogelijk om diverse routes in het Semenggoh Nature Reserve te lopen. Aanrader! Semenggoh is makkelijk bereikbaar vanuit de stad Kuching per openbaar vervoer. Bus K6 (Saujana busstation) rijdt om 7u, 9.30u, 13u, 15u en 17u richting het park. Bus 6 om 7.20u en 13.20u. De rit kost 2.50RM. Een taxi vanuit Kuching kost ongeveer 40RM enkele reis of 90RM retour inclusief wachttijd.

 

Borneo orang oetan

Jonge orang-oetans in een rehabilitatie centrum, januari 2003.

 

 

You Might Also Like...

 • Lizette
  17 januari 2016 at 09:07

  Zulke mooie ervaringen! Ik ben op Sumatra geweest en zal de bijzondere ontmoetingen nooit vergeten.

  • Sigrid
   27 januari 2016 at 08:10

   Ja dit zijn inderdaad de dingen die je nooit meer vergeet, zo bijzonder!

 • Jenny - ikreis.net
  3 februari 2016 at 00:05

  Mijn eerste ‘wilde’ ervaring was in Semonggoh in 2004. Heel eeg bijzonder!

  Echter, dit moment valt bijna in het niet vergeleken met de orang-oetan met jong die ik later tijdens een trekking vanuit Ketambe op Sumatra zag. Dat vergeet ik nooit..

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:23

   Semonggoh en Ketembe zijn echt niet te vergelijken he? Zo’n gave plek! Maar goed dat deze plek zo moeilijk bereikbaar is, dan blijft hij tenminste nog onaangetast door toeristen ;-)

 • Sanne
  3 februari 2016 at 00:21

  Ah dit is echt heel bijzonder. Heel gaaf! Benieuwd ook naar je andere Wild Life verhalen voor Vakantieboulevard ;)

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:21

   Jaaaa zo leuk dat ik daar aan mee mag werken. Ga mijn best doen ;-)

 • Eva - eighty7
  3 februari 2016 at 08:49

  Lijkt me een geweldige ervaring om orang-oetans in het echt te zien. Echt vreselijk dat het er zo snel minder worden door handel en het verdwijnen van hun leefgebied :(

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:20

   Ja is echt gaaf!! En de kans wordt helaas steeds kleiner :-( Ga zolang het nog kan.

 • Karlien
  3 februari 2016 at 11:25

  Wow wat mooi. Lijkt me zo machtig om ze in het wild te zien. Helaas dat ze met uitsterven bedreigd worden.

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:18

   Ja erg he! En alleen maar om geld :-( Het is zo ontzettend triest.

 • Carolien | Dream the World
  3 februari 2016 at 12:19

  Ook ik heb Orang Oetans in het (semi) wild gezien in Maleisisch Borneo. Wat zoeven ze mooi en behendig door die boomtoppen hé. Ik heb nooit begrepen hoe zo’n groot dier zo makkelijk via dunne takken zich kan voortbewegen. Echt zo’n oetan boven je hoofd vergeet je nooit meer. Je noemt gebieden in Maleisisch Borneo waar ik niet geweest ben. Ik denk dat dit land of Sumatra (weer) op mijn bucketlist komt!

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:17

   Idd ongelofelijk he, hoe soepel ze door de toppen slingeren. Zo gaaf om te zien :-) Als je nog niet op Sumatra bent geweest, zou ik zeker daar een keer heen gaan!!

 • ivonne
  3 februari 2016 at 15:40

  Ik heb ooit Orang Oetans gezien op Sumatra, wat een geweldige mooie en lieve dieren zijn het. Sinds die tijd wil ik ze zo graag nog een keer zien en dan combineren met een trip naar Maleisië. maar ja, ik wil zo veel ;)

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:16

   Hahaha herkenbaar…die eindeloze bucketlist ;-)

 • Simone
  3 februari 2016 at 20:20

  Wat een mooie dieren Sigrid! Sabah is volgens mij wel echt een orang oetan walhalla. Is dat niet ook die plek die nu als gevaarlijk wordt gezien ivm ontvoeringen enzo? Het lijkt me een prachtig mooie plek en die dieren, wat wordt daar gruwelijk mee om gegaan zeg. Moeder doodschieten om de kindjes te kunnen ontvoeren. Bah.. Ik zou ze best wel eens in hun vrij en wilde habitat willen zien!

  • Sigrid
   3 februari 2016 at 22:15

   Mooi he? Deze plekken zijn relatief veilig, maar is niet heel erg ver van de plek waar de Filipijnen en Maleisië en conflict hebben. Tegen de tijd dat jij ze gaat zien, geef maar een gil ;-)

 • Wendy
  6 juli 2016 at 15:08

  Mooi geschreven Sigrid en waardevolle tips voor ons, thanx.
  Wij vertrekken over 7 weken naar Borneo.
  Wordt de eerste keer Borneo voor ons, zijn al wel op andere eilanden/ landen geweest in Azië.
  Kan niet wachten om de orang oetangs in het wild te kunnen spotten nu het nog kan.

  • Sigrid
   6 juli 2016 at 16:15

   Oh wat een heerlijk vooruitzicht! Hoop echt dat jullie ze in het wild gaan zien. Liefs Sigrid

 • marita
  16 september 2016 at 15:51

  Weet jij een goede organisatie die onze zelf samengestelde reis kan organiseren vanuit Nederland? Met een goede prijs/kwaliteit verhouding?

  • Sigrid
   18 september 2016 at 18:39

   Hoi Marita, ik vind Footprint Travel een hele fijne organisatie of eventueel Riksja reizen.