My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Orang-oetans voeren in Bukit Lawang: Do or don’t?

 

Home » Sumatra » Orang-oetans voeren in Bukit Lawang: Do or don’t?

 


 

De hoofdzaak waarom veel mensen naar Sumatra reizen, is toch wel het zien van orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving. Wat is er nou mooier dan deze prachtige dieren door de toppen van de bomen zien slingeren? Wat mij betreft niet veel! Om dit te doen reizen de meeste mensen af naar Bukit Lawang, een klein, idyllisch dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Het is geen geheim dat ik gek ben op deze plek. Al verschillende keren verbleef ik er en als ik nú terug zou mogen, zou ik geen seconde twijfelen. Toch is er iets waar ik me in Bukit Lawang gigantisch aan stoor. Er worden met regelmaat orang-oetans gevoerd tijdens een jungle trek. Wat vind jij? Is dit een do or don’t?

 

Jaren geleden was er in Bukit Lawang een rehabilitatie project. In beslag genomen orang-oetans werden hier opgevangen en weer klaargestoomd voor een leven in de jungle. Dit project is inmiddels gesloten, maar er bleef een feeding platform bestaan. Hier werden de orang-oetans uit het project 2 maal daags gevoerd. Op deze manier kon er een oogje op de dieren worden gehouden en door door inkomsten te genereren door middel van toerisme, kon dit geld weer gebruikt worden voor natuurbehoud. Het voeren werd uitsluitend gedaan door mensen die voor het nationale park werkten en daarbij moesten toeristen op afstand blijven. Inmiddels is het feeding platform gesloten.

 

Orang-oetans Bukit Lawang

 

De enige manier om momenteel de orang-oetans in levende lijve te zien is door middel van een jungle trek. Tijdens deze trek ga je samen met een gids en zijn begeleider de jungle in, op zoek naar orang-oetans en andere wilde dieren. Op het moment dat je het Nationale Park betreed, stuit je op een bord met daarop de regels van het Nationale Park. Eén van deze regels is dat het absoluut niet is toegestaan om dieren te voeren. Het is dus niet eens een serieuze overweging of je orang-oetans in Bukit Lawang wel of niet moet voeren. Het is gewoon duidelijk: DON’T!! Het mag gewoon niet en één van de redenen daarvoor is dat wij ziektes over kunnen brengen aan de dieren. Het is eigenlijk al niet toegestaan om het park te betreden wanneer je grieperig bent, omdat dit een te groot risico is voor de orang-oetans, zij kunnen hier namelijk ook ziek van worden. Ook wordt wel eens beweerd dat de orang-oetans dit voedsel nodig hebben, dat ze anders niet kunnen overleven. Dit is echt de grootste onzin, want het Gunung Leuser National Park is groot genoeg om alle dieren te voeden. Het “probleem” is alleen dat de dieren dan verder het park in zullen gaan trekken en moeilijker vindbaar zijn voor de gidsen.

 

Zijn het nu de gidsen of de toeristen die ik het kwalijk neem? In de eerste instantie neem ik het de gidsen die het doen zeer kwalijk. Zij weten heel goed waar ze mee bezig zijn en weten dat als de dieren lekker dichtbij komen, de toeristen daar blij van worden en dat ze op die manier vaak toch een fijne fooi verdienen. Vaak mogen de toeristen zelf ook nog een banaan aan het dier voeren en waarom niet de orang-oetan ook nog een hand of knuffel geven? Omdat het wilde dieren zijn! Je geeft een wild dier geen hand of knuffel en al helemaal geen banaan. Je laat zo’n dier met rust, je laat hem dier zijn. Een wilde orang-oetan hoort hoog in de boom toppen, maar van veel van de Bukit Lawang foto’s op Instagram, zit de orang-oetan op de grond of laag in de boom, met een uitgestrekte hand of een stuk fruit in z’n mond.

 

Orang-oetans Bukit Lawang

 

De toeristen kan ik het niet helemaal kwalijk nemen, want vaak is het puur onwetendheid. Toch vind ik dat je als bezoeker eigenlijk wel een beetje in kan lezen voor je reis. Mijn missie is het om mensen, die naar Sumatra reizen, bewust te maken van het probleem. En voel je absoluut niet schuldig als jij achteraf denkt “Oh nee, misschien was mijn gids toch niet zo geschikt als ik dacht!” Ik ben er de eerste keer ook in gestonken, maar toen ik er later over na gingen denken, kwam ik toch echt wel tot het besef dat het echt niet normaal is dat een zwarte gibbon, met een banaan in zijn mond door de jungle loopt! Een gibbon hoort toch ook hoog door de bomen te slingeren, ver van de mensen af? Ik had vooraf wel wat research gedaan, maar hier helemaal niks over gelezen, vandaar dat ik er nu zelf maar over schrijf.

 

Als eerder schreef ik over Mina, een orang-oetan met een verhaal, een geschiedenis. Doordat ze deze orang-oetan maar blijven voeren, hebben zich al vele gevaarlijke situaties voor gedaan, omdat ze mensen aanvalt in ruil voor eten. Helaas geldt hetzelfde nu ook voor andere orang-oetans, waaronder Jacky en Suma. Door het voeren blijven ze te dicht bij de mensen en zullen ze zich nooit meer als (wilde) orang-oetan gedragen.

 

Wat vind jij? En heb jij zelf ervaring met een jungle trek in Bukit Lawang? Ik hooor het graag! Ben je op zoek naar tips voor een te gekke jungle trek in Bukit Lawang, lees dan nog even dit artikel.

 

 

Voorbeelden van foto’s op Instagram:

Orang-oetans Bukit Lawang

 

Orang-oetans Bukit Lawang

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Noord-Sumatra in 1 week

5x leuke dingen doen in Bukit Lawang, Sumatra

Vervoer van Kuala Namu airport naar Bukit Lawang

Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.