My Travel Secret ...
Menu
Azië / Myanmar

Off the beaten track: A Myint, Myanmar

 

Home » Myanmar » Off the beaten track: A Myint, Myanmar

 


 

Niet heel veel reizigers bezoeken tijdens een reis naar Myanmar de stad Monywa. Niet geheel onterecht, want de stad zelf is niet echt een bezoek waard. Het is er ongezellig en de hotels die er zijn, zijn veel te duur voor wat je krijgt. De meeste toeristen die komen, komen voor een paar attracties die in de buurt van deze stad liggen, waaronder Bodhi Tataung en Thanboddhay Paya, maar zijn deze nou echt de moeite waard om een omweg te maken op weg van Bagan naar Mandalay? Als je het mij vraagt niet! Dé reden om  Monywa wel te bezoeken, is wat mij betreft het dorp A Myint, dat 24 km ten zuiden van de stad ligt.

 

Het duurde even voordat we de taxichauffeur uitgelegd hadden waar we nu precies heen wilde, het is namelijk niet een plek waar de meeste toeristen heen gaan, maar uiteindelijk begreep hij ons. We reden minstens 1 uur over een niet al te beste weg, maar het landschap was prachtig, dus wij vermaakten ons wel. A Myint bleek een piepklein dorp te zijn, met onverharde wegen. Wat direct onze aandacht trok, was een terrein, met prachtige, oude stupa’s en een houten klooster op de achtergrond. Terwijl wij vol verbazing het terrein op liepen, kwam er vanuit het klooster een monnik op ons aflopen, hij was niet ouder dan 12 jaar. Hij gebaarde ons dat we met hem mee mochten lopen en we liepen richting het klooster. Eenmaal binnen troffen we een donkere, sobere ruimte aan, waar een oudere monnik zat. Het klooster zag er niet anders uit dan de andere kloosters die we eerder in Myanmar hadden gezien. Na een kopje thee, liepen we met de jonge monnik mee naar buiten en gaf hij ons een rondleiding over het gehele tempelcomplex.

 

Het was ongelofelijk te zien dat de muurschilderingen in sommige stupa’s van zo’n mooie kwaliteit bleken te zijn. Ik kon er met mijn verstand niet bij, dat deze plek niet beschermt wordt door bijvoorbeeld een Unesco. Kinderen speelden in, op en rondom de tempels, er stonden hier en daar nog boeddha beelden in de tempels, maar de meeste waren beschadigd. Het is bijna niet te omschrijven hoe magisch deze plek voor ons was en ik denk dat in dit geval beelden meer zeggen dan woorden. Nadat we afscheid hadden genomen van onze jonge vriend, struinden we nog een hele tijd rond over het terrein en door het dorp. Ondertussen waren wij zelf de attractie van het dorp geworden.

Off the beaten track: A Mying Myanmar