My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

(Noord-) Sumatra in 1 week

 

Home » Sumatra » (Noord-) Sumatra in 1 week

 


 

Regelmatig help ik andere reizigers met het samenstellen van hun reis door Sumatra. Dat doe ik graag, want Sumatra is misschien wel mijn favoriete eiland in zuidoost-Azië. Wat me opvalt is dat veel mensen Sumatra in 1 week willen zien, want vaak willen ze het combineren met een reis door Bali en/of Java. Op zich niks mis mee, maar bedenk van te voren dat Sumatra één van de grootste eilanden ter wereld is en dat je in 1 week maar echt een heel klein gedeelte kunt zien. De meeste mensen reizen daarom af naar de hoofdstad Medan, het ideale startpunt voor jouw week door Noord-Sumatra.

 

Bukit Lawang

 

Dé reden om naar Sumatra af te reizen is voor de meeste reizigers het zien van Orang-oetans. Een bezoek aan Bukit Lawang mag daarom niet ontbreken. En ook al zijn de orang-oetans voor jou niet de reden naar Sumatra te reizen, dan is Bukit Lawang nog een absolute aanrader om een paar dagen te relaxen en te genieten van de prachtige natuur van het Gunung Leuser National Park. Vanuit Medan of Kuala Namu airport ben je met het openbaar vervoer binnen 3-4 uur in Bukit Lawang. Ik raad je aan om minimaal 2 volle dagen in Bukit Lawang te verblijven. Je kan in deze 2 dagen op jungle trek gaan of 1 dag op jungle trek en dit combineren met een dag relaxen of andere leuke dingen.

 

Benieuwd naar mijn favoriete accommodaties in Bukit Lawang? Ik heb ze voor je op een rij gezet.

 

Sumatra in 1 week

 

 

Lake Toba

 

Bukit Lawang is prima te combineren met een bezoek aan Lake Toba, het grootste meer van zuidoost Azië en één van de hoogtepunten van Sumatra. Tussen Lake Toba en Bukit lawang rijden gedeelde taxi’s. Deze vertrekken s’ochtends vroeg en komen aan het einde van de dag op de plaats van bestemming aan, je bent dus een volle dag kwijt met reizen. Bij Lake Toba verblijf je op Tuk Tuk of Samosir eiland. De boottocht hier naar toe zit over het algemeen bij de taxiprijs inbegrepen. Blijf minimaal 2 dagen bij Lake Toba om een goede indruk te krijgen van de geweldige omgeving. De airport is vanuit hier ook weer goed bereikbaar met een gedeelde taxi (of vice versa).

 

Op zoek naar de leukste hotels nabij Lake Toba?

 

Sumatra in 1 week

 

 

Berastagi

 

Ben je een snelle reiziger dan kun je eventueel nog een extra stop maken in Berastagi. Berastagi ligt tussen Bukit Lawang en Lake Toba in. Vanuit Berastagi kun je de Sinabung of Sibayak vulkaan beklimmen of de Sipiso-piso waterval bezoeken. De gedeelde taxi vanuit Lake Toba of Bukit Lawang maakt ook een stop in Berastagi.

 

Tangkahan

 

Een andere optie voor snelle reizigers en/of mensen die vooral voor de geweldige natuur naar Sumatra komen is Tangkahan een aanrader. Het is één van mijn favoriete plekken, door de fantastische ligging aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Waar Bukit Lawang bekent staat om de orang-oetans, is er in Tangkahan een opvang centrum voor olifanten. Absoluut een must-visit! Tangkahan ligt niet heel erg ver van Bukit Lawang, maar is toch een stuk lastiger bereikbaar. Vanuit Bukit Lawang kun je het best een jeep huren of locals regelen waarbij je achterop de brommer/motor kan. De rit duurt ongeveer 2 uur. Met het openbaar vervoer ben je een stuk langer onderweg, omdat je helemaal via Binjai terug moet. Dit kost je ongeveer 5-6 uur. Vanuit Tangkahan kun je eventueel weer doorreizen naar Lake Toba of Berastagi, bij voorkeur met een gedeelde taxi.

 

Ben je groot natuurliefhebber en kom je echt alleen voor de jungle naar Sumatra, dan raad ik aan om Bukit Lawang met Tangkahan te combineren en Lake Toba en Berastagi links te laten liggen. Een week is dan een prima tijd voor het maken van één of meerdere jungle trekkingen. Het is zelfs mogelijk om door de jungle van Bukit Lawang naar Tangkahan trekken. Deze trek duurt 5 dagen.

 

Sumatra in 1 week

 

Al met al zal ik zelf niet zo snel adviseren om maar 1 week naar Sumatra te gaan. Sumatra is zo mooi en divers en heeft zo veel te bieden, zelfs super mooie eilanden en bounty stranden, iets dat heel veel mensen niet eens weten. Ik zou eerder adviseren Java en Bali links te laten liggen en de volle 3-4 weken in Sumatra door te brengen, maar ja ik heb dan ook een lichte voorkeur ;-) Ik hoop op deze manier mensen te inspireren om Sumatra zeker niet over te slaan tijdens hun reis door Indonesië en te laten zien dat je zelfs in 1 week al ontzettend mooie dingen kunt zien.

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

5x leuke dingen doen in Bukit Lawang, Sumatra

Vervoer van Kuala Namu airport naar Bukit Lawang

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer