My Travel Secret ...
Menu
Albanië / Europa

My Travel Diary #26: Sarande, Albanië

Home » Albanië » My Travel Diary #26: Sarande, Albanië

Het is alweer 11 weken geleden dat we in Albanië arriveerden en eigenlijk is er sinds de laatste update maar weinig veranderd. Nog steeds zitten we in ons fijne appartement in Sarande, kunnen we geen gebruik maken van het openbaar vervoer en zijn alle grenzen dicht. We vermaken ons hier prima, maar we willen nu stiekem toch ook wel weer terug naar Nederland. We moeten wel, want mijn vriend gaat in juli weer voor 3 maanden aan het werk voor zijn oude werkgever. Gelukkig lijkt de situatie op korte termijn te gaan veranderen.

Albanië heeft de Corona crisis verrassend goed aangepakt. Zodra er 2 besmettingen waren, is het land op slot gegaan en hebben ze het hele openbaar vervoer stilgelegd. Een lockdown was er in eerste instantie niet, maar deze hebben ze geleidelijk aan ingevoerd. Geen algehele lockdown, maar in het ergste geval mochten we maar 1,5 uur per dag naar buiten om boodschappen te doen en hiervoor moest van te voren toestemming worden gevraagd.

sarande
De omgeving van Sarande, Albanië

Gelukkig ziet het er nu veel beter uit. Het land is nu opgedeeld in verschillende zones. Rode zones, waar nog restricties gelden en groene zones waar het leven bijna weer hetzelfde is als voor de crisis. Alleen het openbaar vervoer ligt nog plat en bij restaurants mag je alleen buiten zitten. In winkels en op de stranden gelden bepaalde regels, maar daar heb je als bezoeker eigenlijk helemaal geen last van. Vanuit de rode zones mag je niet zomaar naar de groene zones reizen, maar vanuit de groene zone mag je wel andere groene zones bezoeken.

Wij bevinden ons gelukkig in een groene zone. Sterker nog, in Sarande is er gedurende de hele crisis (nog) geen officiële Corona besmetting vastgesteld. We hebben ons mede daarom ook nooit onveilig gevoeld. Nu de maatregelen losser zijn en het qua weer echt zomers begint te worden (+25 graden), begint het voor ons zelfs een beetje als vakantie aan te voelen. Een paar keer per week gaan we naar het strand en we pakken regelmatig een drankje op het terras.

Sarande
De omgeving van Sarande, Albanië

We hebben in de tussentijd een paar ontzettend leuke dagtripjes gemaakt naar plekken niet ver van Sarande. Ten eerste een dagtrip naar Ksamil en Butrinti. Op de brommer reden we eerst naar Butrinti, een van de belangrijkste archeologische plekken in Albanië. Hier vind je prachtige overblijfselen uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Sinds 1992 staat het op de Unesco werelderfgoedlijst. Echt een must visit in Albanië.

Butrint
Butrint, Albanië

in Ksamil waren we al eens eerder geweest aan het begin van onze trip. Dit is vanwege de mooie, witte stranden volgens velen dé strandbestemming in Albanië. We hebben nog even getwijfeld om hier voor langere tijd te gaan zitten, maar uiteindelijk hebben we er toch maar voor gekozen om in Sarande te blijven. Ksamil vonden we wel leuk om te bezoeken, maar door de hele situatie van dit moment was het er een beetje sfeerloos. Wel vonden we tussen Ksamil en Sarande een aantal hele mooie stranden en uitkijkpunten die absoluut de moeite waard waren.

ksamil
Ksamil Albanië

Een week later kregen wij van Sonja en Ruud, een Nederlands stel dat ook voor langere tijd in Sarande verblijft, de kans om hun auto te lenen. Zo ontzettend fijn! Van Sarande reden we zo’n 45 kilometer naar het noorden, richting Himare. Onderweg werden we getrakteerd op fantastische uitzichten over de kustlijn en zagen we super schattige, authentieke dorpjes.

Albaneese riviera
De kustlijn van de Albaneese Riviera

Himare smaakte absoluut naar meer. Het was een leuke badplaats in een prachtige omgeving. Het was een stuk minder ontwikkelt dan Sarande, maar dat had ook wel z’n charme. Misschien dat we in de komende week/weken nog wel een keer teruggaan.

Himare
Himare, Albanië

Momenteel is het vooral goed in de gaten houden wanneer de grenzen opengaan. Albanië heeft aangekondigd dat alle grenzen voor het einde van deze maand open zouden zijn, maar eerst zien, dan geloven. Ook Griekenland heeft aangekondigd op korte termijn open te gaan en aangezien Corfu op maar een paar kilometer van Sarande ligt, zou dat ook nog een goede optie zijn. De vraag is alleen of er binnenkort ook vluchten van Corfu naar Nederland, België en/of Duitsland gaan. Wij wachten vol spanning af. Tot die tijd genieten wij van onze laatste weken in het fijne Sarande.

Himare
Himare Albanië
Sarande
Butrint
Butrint Albanië

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Albanië

albanie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights