My Travel Secret ...

My Travel Diary #66: de eerste tegenvallers, maar ook hét hoogtepunt tot nu toe

by Sigrid
hoogtepuntzuid-india
Home » Azië » My Travel Diary #66: de eerste tegenvallers, maar ook hét hoogtepunt tot nu toe

De eerste 2 weken van onze reis door India zitten er inmiddels weer op. En deze weken zijn met twee woorden te omschrijven: volop genieten! Kerala bleek zo veel mooier en relaxter dan we ooit hadden durven dromen. De combinatie van mooie (lege) stranden, een prachtige natuur, vriendelijke mensen en overheerlijk eten is voor ons echt ideaal. Wij houden van deze regio. Mocht je eerdere updates hebben gemist, dan kun je ze checken via deze link.

coonoor

Maar we moeten door en dat betekent dat we Kerala gaan verlaten. We reizen door naar de buurstaat Tamil Nadu, waar we een bezoek brengen aan het bergdorp Kodaikanal. Over deze plek heb ik veel goede dingen gelezen. 

De rit van Munnar naar Kodaikanal verloopt verrassend soepel. Er rijdt geen rechtstreekse bus tussen beide plekken en we moeten 2x overstappen, maar beide keren zitten we binnen 2 minuten alweer in de aansluitende bus. Tijd om snel even naar de wc te gaan of iets te eten is er niet, maar wij zijn al lang blij dat we rijden. In totaal zijn we zo’n 7 uur onderweg. 

munnar naar Kodaikanal
Busrit Munnar naar Kodaikanal

Zodra we Tamil Nadu binnen rijden lijkt het alsof we een andere wereld binnen rijden. Er is meer troep, minder groen, veel meer hindoeïstische tempels en de mensen lijken veel afstandelijker en spreken bijna geen Engels. Het is even schakelen. 

Wanneer we na een vermoeiende rit eindelijk bij onze accommodatie in Kodaikanal arriveren, begint de ellende. De kamer die we hebben geboekt, blijkt niet te bestaan. Op zich niet heel erg wanneer er een goed alternatief kan worden aangeboden, maar dat is in onze ogen niet het geval. We hebben niet voor niets meer dan €55 per nacht betaald en ja, voor dat geld verwachten we wel een beetje comfort, zeker in India. Dit is niet waar we voor gekomen zijn, daarom besluiten we te vertrekken. 

Kodaikanal
Kodaikanal

In eerste instantie lijkt onze host heel erg begripvol en biedt ons een volledige refund aan, waar wij uiteraard heel erg blij mee zijn. Totdat ze uit het niets 180 graden draait, ontzettend onbeschoft wordt en ons voor van alles en nog wat uit begint te maken. Binnen een paar seconden escaleert de situatie en besluiten we dat we hier echt geen seconde langer willen blijven. 

We nemen ter plekke contact op met Booking.com en leggen de situatie voor. Gelukkig reageren zij heel erg begripvol. Jammer genoeg kunnen we ons gesprek niet afmaken, omdat de elektrische tijd er (heel toevallig?) mee uitscheidt. We kunnen daardoor ook geen taxi bellen, om ons in de middle of nowhere op te halen en moeten uiteindelijk meer dan een uur wachten op de taxi die de accommodatie regelt. Ik kan je vertellen dat de stoom onderhand uit mijn oren kwam. Gelukkig hebben we uiteindelijk met veel moeite ons geld wel terug gekregen, maar van harte ging het niet. 

coonoor

Omdat we noodgedwongen op zoek moeten naar een alternatieve accommodatie wordt de situatie er niet beter op. Reden is dat het een landelijk feestweekend is en alles volgeboekt of ruk is. We hebben het nog wel geprobeerd, maar ook deze accommodatie leek op de plaatjes en in de beschrijving ook weer veel beter, dan het in werkelijkheid was. Denk aan een grote stofbende, een keuken zo smerig dat je niks aan durfde te raken en overal vliegen in huis. En heel eerlijk, ik ben echt niet de moeilijkste en kan echt wel ergens tegen, maar dit was gewoonweg niet te doen. 

Omdat niet alleen de accommodaties tegenvallen, maar ook de stad zelf, zijn we na 2 nachten Kodaikanal alweer in de bus gestapt. We hebben helaas niet kunnen ontdekken waarom dit zo’n leuke plek zou moeten zijn. Wel weten we dat het niet onze plek is. 

coonoor
Coonoor

En dan begint de zoektocht naar de volgende bestemming en dat viel ons even tegen. We zoeken naar een plek tussen Kodaikanal en Bandipur National Park, omdat we daar 10 dagen later een tour hebben geboekt. Het enige probleem is dat heel India dit weekend dus vakantie heeft en alle leuke, betaalbare hotels volgeboekt lijken te zijn. 

Uiteindelijk valt ons oog op het super de luxe Radisson Blu hotel in Coimbaitore. Hier is de komende 3 nachten een kamer vrij voor nog geen €54 per nacht inclusief een gigantisch ontbijtbuffet. Azië kenners zullen misschien denken dat dit nog steeds erg duur is, maar de prijzen voor (goede!) accommodaties in India liggen echt wel een stuk hoger dan bijvoorbeeld in Thailand. Goedkope accommodaties zijn er genoeg, maar vaak ontbreekt comfort, hygiëne en/of een goede locatie. 

Radisson Blu Coimbatore
Radisson Blu Coimbatore

Wat locatie betreft is het Radisson hotel ook absoluut geen topper, het ligt namelijk in een grote en dus (te) drukke stad. Maar het enige wat wij willen is even helemaal niks doen en rust en daarvoor is dit hotel uitermate geschikt. Het is een van de meest comfortabele hotels waar wij tot dat moment zijn verbleven. Echt op en top genieten. 

Na 3 nachten reizen we van Coimbatore door naar Coonoor, één van de hill stations in de Western Ghats. Vanwege de aangename temperatuur en de mooie ligging verbleven hier in het verleden veel Engelsen. Coonoor is een stuk minder toeristisch dan het nabijgelegen Ooty en voor het eerst is dit een plek waar we heerlijk op eigen gelegenheid kunnen gaan hiken. Daar maken we dan ook optimaal gebruik van. In 3 dagen tijd lopen we meer, dan in de eerste 3 weken van onze reis en dat voelt ontzettend goed. 

Hiken coonoor
Hiken in Coonoor

Vanuit Coonoor wijken we een beetje van de route af en reizen we door naar Wayanad, een prachtige regio in onze favoriete staat Kerala. Wayanad bezochten wij al eerder, tijdens onze eerste reis naar India in 2014 en hieraan hebben we alleen maar goede herinneringen. Een goede reden om terug te gaan. 

Omdat ook Wayanad een prachtige natuur heeft en je hier heerlijk kunt hiken boeken we een luxe hostel midden in het groen. Het is echt geweldig mooi gelegen vlakbij Chembra Peak, de hoogste berg van Wayanad (2.100m). Wat wij niet hadden verwacht is dat dit hostel een party hostel zou zijn, waar ze tot laat in de avond keiharde muziek draaien. Weer een flinke tegenvaller. We besluiten na 1 nacht alweer te vertrekken, want hier hebben we echt geen zin in. We komen hier voor onze rust. Gelukkig vinden we al snel een beter alternatief.

wayanad
Wayanad

Een andere tegenvaller is dat toegang tot het natuurgebied bij Chembra Peak voor buitenlanders ineens €40 kost i.p.v €17. Dat is meer dan bijvoorbeeld toegang tot een populair nationaal park waar tijgers, luipaarden en olifanten lopen. En dat voor een hike van maximaal 3 kilometer lang. Wij vinden dit voor Indiase begrippen wel heel erg duur en besluiten deze wandeling over te slaan. In plaats daarvan wandelen we rond tussen de theeplantages die op weg naar Chembra Peak liggen. Een top alternatief, want de uitzichten zijn geweldig. 

Wayanad
Hiken in Wayanad, Kerala

En dan na dik 4 weken is eindelijk het moment aangebroken waar we voor de reis het meest naar uitgekeken hebben,  we gaan op tijger safari in Bandipur National Park. Van Kalpetta (Wayanad) reizen we door naar onze jungle lodge vlakbij het nationale park. Hier worden we opgewacht door onze gids en maken we kennis met de 4 mensen met wie we de komende 3 dagen op pad gaan. 

bandipur np
Jeepsafari in Bandipur National Park

Normaal gesproken zijn wij geen fan van groep tours, zeker niet tijdens safari’s. Je weet immers nooit met wie je in een jeep komt te zitten. Deze tour wordt echter georganiseerd door een Indiase wildlife fotograaf. De kans om op deze manier tijgers en/of luipaarden te spotten is een stuk groter, dan wanneer je een tour boekt via het nationale park of een random hotel. Iedereen is gewoon een beetje beter gemotiveerd om daadwerkelijk wilde dieren te zien. Dat is in ieder geval onze ervaring.

Luipaard Bandipur np
Luipaard in Bandipur National Park, India

De tour maakt al onze verwachtingen waar. Tijdens de eerste safari spotten we al gelijk 2 luipaarden van heel dichtbij. Ook spotten we olifanten, herten, wilde honden en een lippenbeer. Maar het hoogtepunt van de tour is met stip de tijger die we tijdens de ochtendsafari op dag 2 spotten. Het is een tijger die normaal gesproken helemaal niet in dit gebied rondloopt, dus de gidsen zijn nogal enthousiast. Ons maakt dat gegeven weinig uit. Onze missie is geslaagd, we hebben (weer) een tijger in het wild gespot. 

tijger bandipur
Tijger in Bandipur National Park

Na 3 hele toffe dagen reizen we door naar Bangalore waar we onze reis door het zuiden van India eindigen. Vanuit hier nemen we het vliegtuig richting de heilige stad Varanasi in het noorden. Hoewel de laatste 2 weken in zuid-India niet altijd vlekkeloos verliepen kijken we terug op een hele mooie reis. Volgende keer een update vanuit het noorden.

Klik hier voor een overzicht van alle reisupdates

safari bandipur
Safari in Bandipur National Park, India

Check hier alle artikelen over India

India Travel Guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights