My Travel Secret ...
Menu
Azië / India

My Travel Diary #65: Fort Kochi en omgeving

Home » Azië » My Travel Diary #65: Fort Kochi en omgeving

Zoals je in mijn vorige reisupdate hebt kunnen lezen, zit onze eerste week India er inmiddels op. Het is fijn om terug te zijn en alle stress die ik voor de reis had, is allang weer verdwenen. Geloof het of niet, maar India is écht een fantastisch land om te gaan backpacken. Zeker de staat Kerala, waar wij nu zijn. Het is hier zo anders dan het India waar de meeste mensen in eerste instantie aan denken. Een wereld van verschil. De komende maanden ga ik jullie meenemen op reis door het andere India. Hopelijk kan ik iemand inspireren om toch eens na te denken over een reis naar dit veelzijdige land. 

Munnar
Munnar

Nadat we de eerste week van onze reis door Kerala door hebben gebracht in de regio van Kannur en Nileshwar reizen we zuidwaarts richting de stad Kochi. We doen dit per trein. Omdat het als buitenlander lastig is om online treintickets te kopen zonder een indiaas telefoonnummer en wij nog steeds weigeren in ieder land een simkaart aan te schaffen, is Vinod van Riverlap Homestay zo lief om kaartjes voor ons te regelen. Het enige “probleem” is dat we het eerst uur moeten afleggen in een trein met niet gereserveerde zitplaatsen, zoals op de heenweg, maar die rit verliep hartstikke soepel, dus wij maakten ons vooral geen zorgen. In het ergste geval zouden we een uurtje moeten staan. Daar ga je toch niet dood van?

nileshwar trein
Het treinstation van Nileshwar

En inderdaad, we moesten een uurtje staan. Maar zo relaxed als dat op de heenweg was, zo stressvol was het dit keer. Een uur lang stonden we als beesten hutje mutje op elkaar gepropt. Ruimte om te bewegen was er niet en bij iedere stop die we maakten, stapten er weer meer mensen in de trein, dan dat er uit gingen. De hel! 

Het tweede gedeelte van de reis liep gelukkig een stuk beter. De zitplaatsen die we hadden waren niet de schoonste en meest comfortabele, maar we konden in ieder geval gewoon zitten. Zo’n 5 uur later arriveerden we behoorlijk gaar in Kochi en namen we een tuk tuk naar onze homestay. 

Fort Kochi
Fort Kochi, Kerala

Kochi was de eerste plek waar we echt veel andere toeristen tegenkwamen. Niet alleen westerse toeristen, maar ook veel binnenlandse reizigers. Zij waren vooral bezig met uitgebreide fotosessies in het centrum van het koloniale Fort Kochi, het gedeelte van de stad waar wij verbleven. 

Van Fort Kochi had ik eerlijk gezegd wel iets meer verwacht. Het is een leuke plek om gezien te hebben, maar je hoeft hier, wat mij betreft, echt niet meer dan 1 of maximaal 2 dagen te blijven. Het koloniale centrum vond ik een beetje verloederd en is niet zo mooi bijgehouden zoals bijvoorbeeld het oude centrum van Galle in Sri Lanka. Best zonde. En de stranden van Fort Kochi zijn waarschijnlijk de meest vieze stranden van Kerala. Echt heel erg ranzig. 

fort kochi
Fort Kochi, Kerala

Wat wel leuk was van ons bezoek aan Fort Kochi was onze homestay, Leelu Homestay. Hier werden we ontvangen door Roy, een ontzettend vriendelijke man, die helaas een paar maanden eerder zijn vrouw was verloren. Roy zorgde iedere ochtend voor de beste ontbijtjes en de leukste (maar lange!) gesprekken. Mocht je een bezoek aan Fort Kochi brengen, boek dan zeker een kamer bij Roy. Zijn homestay zit om de hoek van de gezelligste straat van Fort Kochi. Klik hier voor meer informatie.

Kathakali kochi
Op advies van Roy bezochten we een Kathakali voorstelling Kochi. Leuk voor een keertje.

Omdat wij het na 3 nachten wel hadden gezien in Fort Kochi besloten we, voordat we de bergen in zouden gaan, nog even een paar stranddagen in te lassen. We stapten in de tuk tuk naar één van de mooiste stranden in de buurt van Kochi, Marari Beach. Nou ja, helemaal in de buurt was het niet, want Marari bleek dichter bij de toeristische stad Alleppey te liggen dan bij Kochi, maar mooi was het strand zeker. Misschien niet zo mooi als het Azhithala strand dat we eerder bezochten vanuit Riverlap Homestay in Nileshwar, maar het water bij Marari was een stuk helderder en blauwer en doordat de zee hier minder ruw was, konden we hier veel relaxter zwemmen. 

Marari
Marari Beach

Ook bij Marari Beach boekten we weer een hele fijne homestay, Marari Charlys Homestay. Dit was de homestay met tot nu toe de allerbeste prijs/kwaliteit verhouding, want voor maar €19 per nacht boekten we een mega comfortabele kamer met groot bed, airco en inclusief een heerlijk ontbijt (bananen/kokos pannenkoeken!) Ook hier was de host weer ontzettend aardig en behulpzaam. Klik hier voor meer informatie.

Marari Beach
Vissers op Marari Beach

Naast onze dagen slijten op het strand maakten we ook nog een uitstapje naar de backwaters van Alleppey. Omdat dit misschien wel de meest populaire backwaters van Kerala zijn, was ik een beetje bang voor de drukte, maar het viel ons 100% mee. Ja, uiteraard was het er drukker dan in Nileshwar waar helemaal geen andere toeristen waren, maar in Alleppey boekten we tegen een spotprijs de meest relaxte boot ooit. Een ontzettend fijne ervaring. 

backwaters kerala
Een boottocht door de backwaters van Alleppey

Vanuit Marari Beach trokken we uiteindelijk het binnenland in richting de theeplantages van Munnar. Omdat ik overal las dat Munnar zelf niet echt de moeite waard was, maar de omgeving des te meer, boekten we een homestay op 20 kilometer van de stad. Deze homestay, Riverbench Homestay, was dé perfecte plek om de drukte te vermijden en om helemaal tot rust te komen midden in het groen. Er lag voor de deur zelfs een rivier inclusief verschillende natuurlijke baden. Heel erg relaxed. 

munnar
De natuur bij Riverbench Homestay, Munnar

Ons plan was om in Munnar vooral veel te gaan hiken, maar dit bleek op eigen houtje toch wel erg lastig te zijn vanwege een speciale permit die je hier voor nodig had. Het werd ook afgeraden i.v.m wilde olifanten die regelmatig door de theevelden bleken te lopen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ook hartstikke gevaarlijk. We besloten daarom maar gewoon een tour, inclusief gids te boeken. 

hike munnar
Hiking tour Munnar

Helaas zat het weer tijdens de tour niet echt mee, maar voor €10 p.p konden we niet klagen. Naast de fee voor de gids was ook het ontbijt, een snack en water inbegrepen in de prijs. En ik weet zeker dat wanneer het weer mee zou zitten, je een fantastische (halve) dag hebt. Wij waren dit keer helaas niet helemaal overtuigd. 

Na Munnar trokken we hoger de bergen in, naar Kodaikanal. Over dit avontuur volgt later een nieuwe uitgebreide update.

Klik hier voor een overzicht van al onze reisupdates

Munnar
Munnar
Marari
Marari Beach

Check hier alle artikelen over India

India Travel Guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights