My Travel Secret ...

My Travel Diary #50: Jardín, Medellin en Guatapé

by Sigrid
jardin
Home » Colombia » My Travel Diary #50: Jardín, Medellin en Guatapé

Na onze week in Salamina en zijn prachtige omgeving hebben we weer helemaal zin om meer van Colombia te gaan ontdekken. Mocht je de update over Salamina hebben gemist, check hem dan zeker even, want deze (nog) onbekende plek is tot nu toe met stip onze favoriete bestemming binnen Colombia. 

Nadat we Salamina hebben verlaten en een een korte stop in Aguadas hebben gemaakt, reizen we door naar Jardín. De rit verloopt ondanks 2 keer overstappen verrassend snel. In nog geen 1,5 uur reizen we van Aguadas naar La Pintada. Hier moeten we vervoer zien te regelen naar Penalisa wat zo’n 45 kilometer verderop ligt. Helaas blijken er op dit stuk amper bussen te rijden en is de motortaxi de goedkoopste optie. Voor ongeveer €6 p.p staan we binnen 30 minuten op de juiste plek in Penalisa te wachten op de bus naar Jardín en ook hier hebben we geluk, want binnen 10 minuten worden we opgepikt. 

jardin
Jardín

Bij aankomst in Jardín lopen we rustig over straat richting ons hotel wanneer ik ineens iemand mijn naam hoor roepen. 2 meiden komen op ons afgerend en we zien dat het Sophie en Nell zijn, 2 zussen die we 2,5 maand eerder tijdens de Quilotoa Loop in Ecuador hebben ontmoet. Zo leuk om hen hier in Jardín terug te zien.

Jardín is nog veel leuker dan verwacht. Het is kleurrijk, authentiek en er hangt een fijne sfeer. Het stadje is prachtig gelegen en wordt omringt met een schitterende natuur, waar je heerlijk kunt wandelen. Het centrale plein staat vol met gekleurde terrassen en vooral in de weekenden is het hier gezellig druk. Dit zijn ook de dagen dat de cowboys trots met hun paarden door de straten van de stad marcheren. 

jardin colombia
Jardín

De eerste dagen van ons verblijf in Jardín slapen we bij het onwijs mooie Hotel Plantación. Dit duurzame hotel ligt op een rustige locatie op nog geen 10 minuten lopen van het centrale plein. Onze kamer is prachtig en ontzettend comfortabel en dat is maar goed ook, want de dagen dat we hier zijn regent het alleen maar en komen we het hotel amper uit. 

hotel plantacion
Hotel Plantacíon
hotel plantacion jardin
Hotel Plantacíon

Omdat wij Jardín te leuk vinden en we vanwege de vele regen tijdens de eerste dagen niet veel hebben kunnen doen, besluiten we langer in Jardín te blijven dan vooraf gepland. Dat is het fijne van flexibel kunnen reizen. Gelukkig klaart het snel op en kunnen we de omgeving te voet ontdekken. We maken verschillende mooie wandelingen, waarbij we op zoek gaan naar de mooiste uitkijkpunten en brengen veel tijd door op het terras. Wat is er nu fijner dan een beetje mensen kijken in het zonnetje, onder het genot van een drankje en hapje? 

jardin colombia
Jardín

Ondanks dat Jardín op maar 3-4 uur rijden ligt van de populaire stad Medellin en het, volgens ons, één van de gezelligste stadjes van Colombia is, blijken veel (Nederlandse) reizigers nog nooit van deze plek gehoord te hebben. Hier kwamen wij achter toen we navraag deden via een poll op Instagram en op de momenten dat we andere reizigers vertelden over ons  bezoek aan Jardín. Veel van hen hadden geen idee waar we het over hadden. 

jardin
Jardin

Waarom Jardín niet zo populair is vraag ik me nog steeds af. Misschien wordt het niet genoeg uitgelicht door de Lonely Planet of te weinig genoemd in blogs? Wanneer je online gaat zoeken naar de perfecte reisroute door Colombia, dan wordt Jardín namelijk zelden genoemd. Zo zonde want als je het ons vraagt is Jardín een plek die je zeker niet mag missen wanneer je op reis gaat naar Colombia.

jardin colombia
Jardín

Na 10 dagen is het (helaas) tijd om Jardín te verlaten en reizen we door naar Medellin. Veel reizigers vinden dit de leukste stad van Colombia en onze verwachtingen zijn daarom best hoog gespannen. Mijn vriend vindt Medellin nog wel leuk, maar ik vind er eerlijk gezegd weinig aan. Ik ben sowieso geen stadsmens en Medellin is te groot en te druk voor mij en het mist sfeer. Wat wel fijn is is dat er veel verschillende hippe restaurantjes te vinden zijn en dat we eindelijk weer iets anders kunnen eten dan alleen maar Mexicaans, pizza en pasta. 

medellin
Uitzicht over Medellin

Wat ik wel erg leuk vindt is ons bezoek aan de stichting Children of  Medellín. Deze stichting is in 2008 opgericht door een Nederlander en heeft als doel kansarme kinderen een betere toekomst te geven door ze een gelukkig en zelfstandig leven te bieden waarin ze actief deel kunnen nemen aan de maatschappij. De kinderen leren stapsgewijs wie ze zijn, welke talenten ze hebben en wat ze moeten doen om hun dromen waar te maken. 

children of medellin
Stichting Children of Medellín

Veel van de kinderen die aangesloten zijn bij deze stichting hebben veel meegemaakt en dingen gezien die (jonge) kinderen niet zouden moeten zien. Op de stichting kunnen ze even alles achter zich laten en weer helemaal kind zijn. Voor meer informatie over de stichting Children of Medellín check hun website

medellin
Medellín

Eén van de plekken die je eigenlijk niet mag missen tijdens een bezoek aan Medellín is de eens zo beruchte wijk Comuna 13. In de jaren 90 was dit dé gevaarlijkste wijk ter wereld, maar door ingrijpen van de bewoners is het de laatste jaren uitgegroeid tot één van de meest innovatieve en hippe wijken van Colombia. Wij vonden het super interessant om hier een rondleiding te krijgen van een meisje dat hier is opgegroeid. Het maakte behoorlijk wat indruk op ons.

communa 13
Communa 13 Medellín

Voordat we vanuit Medellín doorvliegen naar de Caribische kust maken we nog een uitstapje naar Guatapé, een kleurrijk dorp op ongeveer 2 uur rijden van Medellín. Vlakbij Guatapé vind je de La Piedra del Peñol, een gigantische rots die je kunt beklimmen en vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving en een prachtig stuwmeer. 

guatape
Guatapé

De meeste mensen bezoeken Guatapé als dagtrip vanuit Medellín en daarom kan het er overdag best wel druk zijn. Om de drukte een beetje te vermijden kozen wij er daarom voor om 2 nachten in Guatapé te overnachten. Achteraf maar goed ook, want ook in Guatapé was het weer niet al te best en nu konden we de rots beklimmen op het moment dat de zon plotseling toch nog even doorkwam. Toch jammer als je één van de mooiste uitkijkpunten van Colombia bezoekt en het kneiter bewolkt is. 

guatape
Guatapé

Uiteindelijk vond ik ons uitstapje naar Guatapé leuk, maar vond ik het dorp en de rots ook wel een beetje overgewaardeerd. Het is zo ontzettend toeristisch en dat is waarschijnlijk niet voor niets. Het allerfijnste aan Guatapé was voor mij ons verblijf bij Serendipity Boutique Hotel. Dit hotel is een hele dikke aanrader. Van het begin tot het eind werden we hier in de watten gelegd en konden we genieten van een heerlijk relaxed verblijf, inclusief jacuzzi. Als je dan toch een bezoek brengt aan Guatapé zorg dan dat je hier een nachtje (of meer) blijft slapen, want een betere plek ga je zeker niet vinden.

hotel guatape
Serendipity Boutique Hotel Guatapé
hotel guatape
Serendipity Boutique Hotel Guatapé

Medellín en Guatapé zijn onze laatste stops in de koffieregio. Vanuit hier vliegen we door naar de kust. De laatste weken van onze reis door Colombia zijn in zicht, maar voordat we naar huis vliegen zullen we (eindelijk) nog wat tijd doorbrengen aan het strand en in de jungle. Daarover meer in de volgende update.

guatape
Guatapé
guatape
Guatape
comuna 13
Comuna 13 Medellín
jardin colombia
Jardín
Jardín
Jardín
jardin cock of the rock
De beroemde Cock of the rock vogel in Jardín
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights