My Travel Secret ...
Menu
Colombia / Latijns-Amerika

My Travel Diary #48: Kleurrijke dorpjes in de Colombiaanse koffieregio

Home » Colombia » My Travel Diary #48: Kleurrijke dorpjes in de Colombiaanse koffieregio

Na onze jungle trip naar de Amazone vliegen we via Bogota door naar Pereira, een stad gelegen in de koffieregio van Colombia. Vanuit hier zullen we doorreizen naar één van de populairste plekken in Colombia, Salento. De vlucht verloopt voorspoedig en de rit naar Salento is prachtig. We kunnen niet wachten om deze voor ons nieuwe regio te gaan ontdekken. 

salento
Salento

Salento is alles wat we ervan verwachten. Kleurrijk, sfeervol en super gezellig. De Colombiaanse vakantieperiode is inmiddels voorbij en daarom valt het met de drukte gelukkig ook wel mee. Er zijn ontzettend veel leuke cafés, restaurantjes en winkeltjes. 

Salento
Salento

Onze Airbnb accommodatie is prachtig gelegen. Vanuit ons terras hebben we een mooi uitzicht over het dorp en op nog geen 2 minuten lopen staan we op één van de mooiste uitkijkpunten van het dorp. We hebben geboekt voor 3 nachten, maar wij zien ons op deze plek wel langer zitten, dus we willen bijboeken. Helaas gaat dat feest niet door, want alles blijkt volgeboekt. Gelukkig vinden we al snel een prima alternatief

airbnb salento
Onze Airbnb in Salento

In Salento voelt mijn vriend zich al snel niet helemaal lekker. Hij is koortsig, heeft hoofdpijn en een zere keel. Het is de tijd dat ook Colombia in de ban is van Omicron, dus we verwachten dat het dat is, maar het kan er ook best mee te maken hebben, dat we in Leticia dag en nacht de airco aan hadden i.v.m de hitte. We zullen het nooit weten, want we hebben geen sneltest bij de hand en testen blijkt toch iets lastiger dan verwacht. We sluiten ons daarom voor de zekerheid maar een paar dagen op en kijken vooral veel tv vanuit bed. Blijkt die Chromecast toch nog heel erg handig te zijn op reis ;-) 

salento
Uitzicht over Salento vanaf onze Airbnb

Na een paar dagen vooral in bed doorgebracht te hebben, gaan we eindelijk een bezoek brengen aan één van de hoogtepunten van Salento, de Cocora Vallei. Deze vallei staat vol met waxpalmen, de nationale boom van Colombia. Deze palmen kunnen meer dan 60 meter hoog worden en tot 200 jaar oud. Ze komen voornamelijk voor in de koffieregio, maar door ontbossing zijn er al vele verdwenen. De Cocora Vallei is veruit de meest populaire plek waar je ze kunt aanschouwen. 

cocora
Cocora Vallei Salento

Vanuit het centrum van Salento is het een rit van ongeveer 30 minuten naar de Cocora Vallei. Deze rit kost een paar euro p.p retour. Je kunt bij de Cocora Vallei prachtig wandelen, maar omdat wij net een paar dagen niet fit zijn geweest, besluiten we dat het verstandiger is om het even rustig aan te doen. We moeten daarom de prachtige (lange) wandeling van zo’n 12 kilometer die iedereen aanraadt laten schieten. Het is helaas niet anders. 

cocora
Cocora Vallei

Door wij besluiten niet uitgebreid te gaan hiken, hebben we lekker veel tijd te besteden in de vallei met de palmen. De plek is zo ontzettend fotogeniek en mooi. Het is een plek die je niet mag missen wanneer je Salento bezoekt. Enige nadeel is dat het wel ontzettend populair en dus druk is. Ik raad daarom aan om ’s ochtends zo vroeg mogelijk vanuit Salento te vertrekken. De eerste jeep vertrekt rond 7.00 u. Ook is het bij de ingang een beetje een poppenkast, met allerlei gekke fotopunten en attracties voor kinderen. Gelukkig verdwijnen deze zodra je verder de vallei in loopt. 

Cocora
Cocora Vallei Salento

Na dik een week in Salento te hebben doorgebracht vinden we het wel genoeg en maken we een plan om verder te reizen. Onze eerste stop is Filandia, een dorp wat vaak vergeleken wordt met Salento, maar dan minder toeristisch en dus ook minder druk. Dat klinkt ons als muziek in de oren. 

Filandia
Filandia

Filandia is net als Salento ook heel erg kleurrijk, maar het mist in onze ogen karakter. Daarbij merken we er helemaal niks van dat het minder druk zou zijn, want de dagen dat wij er zijn wordt Filandia overlopen met vooral lokale toeristen. Oké het heeft er zeker mee te maken dat het weekend is, maar het is voor ons toch een kleine tegenvaller. 

filandia
Filandia

Een andere tegenvaller is ons hotel. Het is veel minder mooi en comfortabel dan verwacht en dat terwijl we voor Colombiaanse begrippen best veel hebben betaald. We balen als een stekker dat we 3 nachten hebben geboekt. Het liefst waren we na 1 nacht al vertrokken.

filandia
De omgeving van Filandia was prachtig

Wat wel erg leuk was in Filandia was onze trip naar het Barbas Bremen Nature Reserve. Dit natuurreservaat ligt op 20 minuten rijden van het centrum en hier leven een aantal groepen brulapen. Die wilden wij als groot wildlife liefhebber natuurlijk wel zien.

barbas bremen
Barbas Bremen Nature Reserve

Helaas begon de trip ontzettend regenachtig en hadden wij er naar 2 uur lopen weinig vertrouwen in dat we de dieren nog zouden zien. Onze gids vertelde dat bij slecht weer de apen meestal hoog in de boom blijven zitten en zich amper laten zien of horen. Gelukkig klaarde het op en tegen het einde van de tour zagen we 1 groep van heel dichtbij. Ontzettend leuk. De brulapen in Colombia zijn in tegenstelling tot de brulapen die we eerder in Costa Rica en Guatemala zagen bruin/rood gekleurd i.p.v zwart. Van ver weg lijken ze zelfs een beetje op orang-oetans. 

Onze trip naar Barbas Bremen maakte ons verblijf in Filandia in één klap goed. Zo blij dat we dit nog hebben gedaan. 

brulaap
Brulaap in het Barbas Bremen Nature Reserve

Na 3 dagen verlaten we Filandia en reizen we door naar het onbekende en ook kleurrijke Salamina. We hebben na onze ervaring in Filandia even getwijfeld of we dit wel moesten doen, want we waren bang dat er geen dorp meer kon tippen aan het oh zo leuke Salento of aan het sfeervolle Barichara en Villa de Leyva. Gelukkig hadden we het mis….. Alles over ons bezoek aan Salamina vertel ik in de volgende update, want er is te veel leuks te melden over dit bijzondere plekje.

salento
Salento
brulapen
Brulapen in Barbas Bremen
salento
Salento
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights