My Travel Secret ...
Menu
Ecuador / Latijns-Amerika

My Travel Diary #44: Cotopaxi National Park en authentiek Guamote

Home » Ecuador » My Travel Diary #44: Cotopaxi National Park en authentiek Guamote

Nadat we één van de allermooiste wandelingen in Ecuador, de Quilotoa Loop, hebben afgerond reizen we terug naar Latacunga. We pikken onze backpacks op en stappen op de bus richting Machachi. Hier zullen we opgehaald worden door een busje van één van de populairste hostels in Ecuador, Secret Garden Cotopaxi. Dit hostel ligt letterlijk in de middle of nowhere en hier zullen we de komende 3 dagen doorbrengen. Over deze plek hebben we alleen maar lovende dingen gehoord en gelezen, dus we kijken er erg naar uit. 

secret garden
Secret Garden Cotopaxi

Bij aankomst zijn we blij verrast. Het hostel ligt op een werkelijk prachtige plek vlakbij Cotopaxi National Park. Vanuit hier hebben uitzicht over maar liefst 5 vulkanen, waaronder de iconische Cotopaxi vulkaan. Het is één van de mooiste uitzichten in Ecuador. 

Hoewel de ligging van het hostel echt fantastisch is en het hostel er ontzettend leuk uitziet, merken we al snel dat dit hostel niet helemaal ons ding is. Het is er onwijs druk en het is zo’n plek waar je verplicht met “honderd” man aan een tafel moet gaan zitten ontbijten/lunchen/dineren. Super leuk als je alleen gaat backpacken, want het is de ideale manier om andere backpackers te leren kennen, maar voor ons dus niet.

secret garden cotopaxi
Secret Garden Cotopaxi

Ook wordt het hostel gerund door (te veel) vrijwilligers. Het gevolg hiervan is dat veel dingen gewoon niet heel erg lekker lopen. Op zich kunnen we daar wel doorheen kijken, maar als voor de zoveelste keer iets fout gaat ga je je gewoon irriteren. Daarvoor betaal je voor dit hostel gewoon echt te veel geld. Wat is er nou moeilijk aan om de hele dag warme i.p.v koude koffie te serveren, de haard op tijd aan te steken en er voor te zorgen dat een jacuzzi warm is wanneer gasten deze hebben gereserveerd? Doe gewoon wat je beloofd. 

secret garden cotopaxi
Met onze kamer bij Secret Garden Cotopaxi was niks mis

Ook onze paardrijtour is één grote grap. Dat het weer ruk is, daar kan Secret Garden niks aan doen, dat is gewoon pech hebben, maar een gids die continu zijn groep honderden meters achter zich laat en zelfs uit het oog verliest, terwijl 3 van de 4 deelnemers amper ooit op een paard hebben gezeten…Ja daar vind ik wel iets van. Dat is zo ontzettend onverantwoordelijk. Maar goed, de omgeving en het park waren wel echt mooi en het was gaaf om de Cotopaxi vulkaan van zo dichtbij te zien. 

Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt was ons verblijf bij Secret Garden geen succes was en zeker geen hoogtepunt van onze reis door Ecuador. Toch kan ik snappen dat andere reizigers dit heel anders ervaren. De omstandigheden tijdens ons verblijf waren gewoon niet optimaal en deze plek heeft wel weer bevestigd dat ik gewoon weg moet blijven van de typische (sociale) backpackers hostels ;-)

cotopaxi national park
Paardrijden in Cotopaxi National Park

Van Secret Garden reizen we door naar Guamote. Niet veel reizigers maken hier een stop, maar wij vonden het de ideale tussenstop op de (lange) weg richting het zuiden. Guamote is één van de meest authentieke regio’s in Ecuador, maar ook één van de allerarmste. Iedere donderdag vindt  hier de lokale markt plaats en als je één markt in Ecuador uit wilt kiezen om te bezoeken, dan raad ik deze aan. Hier kijk je pas echt je ogen uit. 

guamote
Guamote

Op voorhand vond ik het best wel spannend om de markt in Guamote te bezoeken. Ik had namelijk gelezen over de dierenmarkt waar o.a koeien, varkens, paarden en cavia’s verhandeld worden. Vaak worden de dieren op zo’n lokale buitenlandse markt niet al te best behandeld, maar dat bleek hier heel erg mee te vallen. De meeste dieren zagen er hartstikke gezond uit. Een hele opluchting. 

guamote
Guamote

We verbleven in Guamote in een ontzettend leuke eco lodge, “Inti Sisa”. Dit hotel ondersteunt verschillende projecten in de regio en zet zich o.a in voor kansarme ouderen en kinderen. Samen met de belg Tom, die al meer dan 10 jaar in Guamote woont, bezochten we een van deze projecten in de bergen van Guamote. Best heftig om te zien hoe sommige mensen hier blijken te wonen. Ik wil niet weten hoe zij het zonder hulp van Inti Sisa zouden moeten redden. 

guamote
De bergen rondom Guamote, Ecuador

Van Guamote namen we de bus richting de allermooiste stad van Ecuador, Cuenca. Deze koloniale stad was voor ons de ideale plek om even op adem te komen. We boekten een heerlijke Airbnb en deden we eigenlijk helemaal niet zo heel erg veel. ’s Ochtends haalden we broodjes bij de bakker die we op ons heerlijke dakterras opaten. Vervolgens werkten we een paar uur. In de middag slenterden we door de stad en testten we zoveel mogelijk lunch-en koffiezaken en ‘s avonds hingen we voor de tv. Super relaxed. 

cuenca
Cuenca

Inmiddels kwam het einde van onze reis door Ecuador in zicht. Na ons verblijf in Cuenca hadden we nog maar 2 weken voordat we door zouden vliegen naar Bogota, Colombia. Hoe we die laatste 2 weken door hebben gebracht, lees je hier snel. 

cuenca
Ons heerlijke dakterras in Cuenca, Ecuador
cuenca
Cuenca
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights