My Travel Secret ...
Menu
Ecuador / Latijns-Amerika

My Travel Diary #42 : Otavalo en het onbekende Apuela

Home » Ecuador » My Travel Diary #42 : Otavalo en het onbekende Apuela

Inmiddels zijn we alweer 7 weken onderweg in Ecuador. We hebben in deze weken zo ontzettend veel moois gezien en gedaan. Qua updates ben ik pas bij week 2 en wordt het wel weer eens tijd om jullie bij te gaan praten. 

In de vorige update vertelde ik over ons heerlijke verblijf in Mindo. Tijdens dit verblijf kregen wij de tip van een medereiziger om in het noorden van Ecuador vooral ook een bezoek te brengen aan het dorp Apuela. Dit dorp zou qua natuur op Mindo lijken, maar dan nog veel indrukwekkender en zonder toeristen. Dat klonk voor ons als muziek in de oren en omdat wij sowieso het plan hadden om richting het noorden te gaan besloten wij deze plek te gaan bezoeken. 

apuela
Pacheco Farmhouse Apuela

Maar voordat we naar Apuela reisden maakten we eerst een stop in Otavalo, een stad in het noorden van Ecuador, die bekend staat om haar verschillende markten. Otavalo ligt op 2 uur rijden van de hoofdstad Quito. Het is een middelgrote stad die op ons meteen een fijne, vriendelijke indruk maakte. De omgeving was er prachtig en ondanks dat het er best wel druk was, want wij waren hier midden in een vakantieperiode, voelde het er toch heel erg gemoedelijk en relaxed. 

otavalo
Otavalo

De beroemde (dagelijkse) markt bleek een stuk minder authentiek dan verwacht. Deze was vooral gericht op toeristen en minder op locals. Dat was een kleine tegenvaller. Gelukkig was er 2x per week (woensdag en zaterdag)  ook een grote, lokale markt waarbij de hele binnenstad vol stond met marktkramen en waar veel locals vanuit de omgeving op af kwamen. Deze markt is wel een dikke aanrader. 

Otavalo
De zaterdag markt in Otavalo

Vanuit Otavalo maakten we een uitstapje naar één van de mooiste meren die wij tot nu toe in Ecuador hebben gezien, Laguna Cuicocha. Dit meer ligt bij de Cotachachi vulkaan en hier kun je een prachtige wandeling omheen maken. De uitzichten over het meer, de vallei en de vulkaan waren echt fenomenaal en mocht je Otavalo in de toekomst gaan bezoeken, dan is een bezoek aan dit meer echt een dikke aanrader.  Wel hadden we de wandeling een beetje onderschat, want 14 kilometer op en af op deze hoogte bleek toch wel erg pittig te zijn.

Laguna cuicocha
Laguna Cuicocha

Na 5 dagen Otavalo namen we de bus richting Apuela, in de (nog onbekende) Intag Vallei. Alleen de rit er naartoe was al de moeite waard, want 2 uur lang zaten we met verbaasde blikken te genieten van het meest fantastische landschap, waarbij dichtbegroeide bergen, watervallen en ongerepte valleien elkaar afwisselden. Dit gebied bleek nog zo onaangetast en zo ontzettend puur. 

intag vallei
Apuela

Onze accommodatie, Pacheco Farmhouse, lag op een paar kilometer van Apuela. Het dorp zelf stelde niet zo heel veel voor, maar de omgeving was ontzettend mooi. Omdat deze regio nog niet zo bekend is bij toeristen had ik verwacht dat er niet zo heel veel te doen was, maar dit viel heel erg mee. Er waren verschillende wandelroutes in de omgeving, er lag een belangrijke archeologische plek op maar een paar kilometer van ons hotel en er lag zelfs een thermaal bad op nog geen 15 minuten lopen. 

Pacheco Farmhouse, Apuela
Pacheco Farmhouse Apuela

Bij Pacheco Farmhouse werden we verwelkomd door Dolf en Helena, een Nederlands stel dat al meer dan 10 jaar geleden hun hart verloren had aan deze regio en die momenteel (tijdelijk) deze accommodatie runnen. En wij snappen nu helemaal waarom. De omgeving, de temperatuur, de rust, wat wil je nog meer? Ontzettend leuk om landgenoten te ontmoeten die hun dromen achterna jagen en hun hart volgen. 

apuela
Pacheco Farmhouse Apuela

Ons favoriete moment in Apuela was het moment dat wij tijdens een wandeling onverwacht een Cock of the Rock spotten. Veel vogelaars komen speciaal voor deze vogel op plekken als Mindo af, maar wij spotten hem gewoon hier zonder enige moeite. Dat was wel even een bijzonder momentje. Dolf vertelde later dat ze iedere ochtend te zien zijn in een dal vlakbij het dorp. Mocht je deze vogel dus ook willen spotten, dan weet je waar je moet zijn. 

cock of the rock
De Cock of the Rock die wij spotten in Apuela

Helaas zat ons verblijf in Apuela er na 3 dagen weer op. Via Otavalo reisden we terug naar Quito, waar weer een ander ontzettend gaaf avontuur op ons te wachten stond. Daarover later meer.

Otavalo
Otavalo
Cuicocha
Laguna Cuicocha
cuicocha
Laguna Cuicocha
Otavalo
Otavalo
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights