My Travel Secret ...
Menu
Albanië / Europa

My Travel Diary #28: afscheid nemen van Albanië

Home » Albanië » My Travel Diary #28: afscheid nemen van Albanië

Nadat we dik 3 maanden door hebben gebracht in Sarandë, begint deze stad in het zuiden van Albanië echt een beetje als thuis te voelen. We hebben het er ontzettend naar onze zin en als we niet terug naar Nederland zouden moeten, zouden we het hier makkelijk nog een paar maanden vol kunnen houden. Maar helaas moeten we wel terug, want mijn vriend gaat vanaf 6 juli weer voor 3 maanden aan de slag bij zijn oude werkgever, dus de tijd begint een beetje te dringen.

Ons plan is in eerste instantie om op 2 juli van Tirana naar Eindhoven te vliegen. Het is inmiddels halverwege juni en we willen voor die tijd ook nog nog wat plekken in het noorden van Albanië bezoeken. Het Coronabeleid in Albanië is op dat moment best wel soepel. Alles is eigenlijk wel weer open en in vergelijking tot een paar weken eerder, is het ook weer toegestaan om door het hele land rond te reizen met een (huur)auto. Het enige wat nog niet functioneert is het openbaar vervoer, maar ook daar zal binnen een paar dagen verandering in komen en daar stemmen wij ons plan op af.

sarande
Sarandë, Albanië

Maar zoals de laatste maanden zo vaak gebleken, is in Albanië niks zeker. Uit het niets beginnen de Coronabesmettingen op te lopen. Van 5-15 besmettingen per dag stijgen de cijfers naar 60-80 besmettingen per dag. Zo hoog is het aantal besmettingen in heel de crisisperiode nog niet geweest. De president begint te dreigen met een nieuwe lockdown en het openbaar vervoer wordt wederom uitgesteld. We worden er een beetje zenuwachtig van, want ineens is ook helemaal niet meer duidelijk of alle geplande vluchten van en naar Albanië van de komende weken wel zullen doorgaan.

albanie
Sarandë, Albanië

Door alle plotselinge veranderingen is het lastig om nog te genieten van ons verblijf in Sarandë. We zijn eigenlijk alleen nog maar bezig met het nieuws te checken en te kijken welke vluchten er op dat moment van en naar Tirana airport vliegen. Steeds meer beseffen we, dat het alles behalve zeker is dat we op 2 juli naar huis kunnen vliegen. Daarom besluiten we dat zodra we de kans krijgen een vlucht naar Nederland of Duitsland te boeken, we deze moeten grijpen en niet te lang meer af moeten wachten. Ons plan om het noorden van Albanië te bezoeken zetten we in de ijskast en binnen een aantal dagen boeken we een vlucht van Tirana (via Belgrado) naar Amsterdam. Air Serbia is op dat moment één van de weinige luchtvaartmaatschappijen die toestemming heeft om van en naar Tirana te vliegen en voor ons de enige optie om binnen een aantal dagen in Nederland te arriveren.

sarande
Sarandë, Albanië

Hoewel het tot het laatste moment spannend blijft of de geboekte vlucht wel zal vertrekken, valt er op het moment van boeken wel een last van onze schouders. We hebben nog een aantal dagen voordat we naar huis vliegen en deze dagen willen we wel nog optimaal genieten van ons verblijf in Albanië en vooral niet te veel stressen. Voor de laatste paar nachten in Sarandë boeken we daarom een leuk hotel met een prachtig uitzicht over de stad. Het bevindt zich op een andere locatie dan ons vaste appartement en daarom krijgen we helemaal een vakantiegevoel van deze plek. Ondertussen bezoeken we voor het laatst onze favoriete plekjes in de stad en nemen we afscheid van Ruud en Sonja, met wie we in de tussentijd goed bevriend zijn geraakt. Dankzij hun en hun fijne autootje konden we een aantal leuke dagtrips naar o.a Himarë en Gjirokaster maken. Dan zit onze tijd er in Sarandë helaas op.

sarande
Sarandë, Albanië

Om van Sarandë naar Tirana te reizen hebben we 2 keuzes: een rechtstreekse taxi naar de airport voor minimaal 100 euro enkele reis of het huren van een auto en eventueel nog een stop maken onderweg. We kiezen voor het laatste en blijven 2 nachten in het pittoreske Berat, een door Unesco beschermde stad op een kleine 2 uur rijden van Tirana.

berat
Uitzicht over Berat

Onze tijd in Berat is ontzettend fijn. Het is een mooie stad met sfeervolle straatjes en je kunt er heerlijk wandelen. De dag van aankomst doen we niet zo heel veel. We gaan alleen uitgebreid en ontzettend lekker eten bij Piccolo Grande Amore. Hier krijgen we allerlei kleine, Albanese gerechten voorgeschoteld. Echt genieten!

berat
Piccolo Grande Amore, Berat

De volgende dag staan we vroeg op. Berat is best toeristisch en we willen de drukte voor zijn. Na het ontbijt maken we een mooie wandeling naar een prachtig uitkijkpunt. Helaas is het weer niet al te best, maar dat mag de pret niet drukken. In de middag bezoeken we het kasteel van Berat. Ook vanaf hier heb je mooie uitzichten over de stad en het complex zelf is een fijne plek om rond te slenteren. We genieten van de doorgebroken zon en onze laatste dag in Albanië.

berat albanie
Uitzicht vanaf Berat Castle

De volgende dag is het tijd om te vertrekken. We leveren onze huurauto in en vliegen van Tirana via Belgrado naar Amsterdam. We hadden gedurende de reis wel wat extra gezondheidschecks verwacht, maar op de mondmaskers in het vliegtuig na, is er weinig verschil met vliegen voor Corona. Best raar eigenlijk. Nu zijn we weer terug in Nederland. Francois gaat 3 maanden werken op zijn oude werkplek en ik werk ondertussen door aan mijn websites. Wat erna gaat gebeuren? Dat weet niemand. Ons plan om voor een aantal maanden naar zuid-Amerika te gaan is in ieder geval uitgesteld tot het hele Corona gebeuren in een rustiger vaarwater is gekomen. We hebben verder echt nog geen flauw idee.

berat albania
Berat, Albanië
Berat
Berat Castle

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Albanië

albanie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights