My Travel Secret ...
Menu
Reistips

De Microsoft Surface Go: de beste laptop voor op reis?

Home » Reistips » De Microsoft Surface Go: de beste laptop voor op reis?

Begin dit jaar hebben wij 3 maanden voor midden-Amerika gereisd. Lang heb ik getwijfeld of ik tijdens deze reis een laptop mee zou nemen of dat een Ipad Air voldoende zou zijn. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om naast mijn Ipad ook mijn 11.6″ Chromebook mee te nemen, zodat ik tijdens deze reis af en toe een blogpost online kon zetten om iedereen thuis een beetje op de hoogte te houden. Achteraf gezien heb ik geen spijt van deze keuze, want ik heb beide apparaten echt heel veel gebruikt. Onhandig was het soms wel, want mijn handbagage tas was verre van lichtgewicht.

Volgens Microsoft moet dat een stuk makkelijker kunnen. Zij hebben de Microsoft Surface Go op de markt gebracht. Een laptop en tablet in één. Met een gewicht van maar 522 gram en maar 0,83 cm dik zou deze ideaal zijn voor op reis. Dit gewicht is wel exclusief het toetsenbord, de Type Cover. Deze wordt apart geleverd (en moet dus apart besteld worden) en heeft een gewicht van ongeveer 245 gram. Van Coolblue kreeg ik de kans deze laptop voor op reis uit te testen. Super fijn, want momenteel zijn wij een nieuwe langere reis aan het voorbereiden en wie weet gaat deze laptop het mijn volgende reis een stuk makkelijker maken.

beste laptop voor op reis

 

Mijn eerste indruk

Bij het uitpakken van de laptop valt me direct de goede kwaliteit op. De tablet ziet er ontzettend mooi en stijlvol uit en voelt degelijk aan. Qua afmeting lijkt hij net iets groter dan mijn Ipad Air. Ook voelt hij iets zwaarder aan, maar het verschil is echt minimaal.

Zoals eerder gezegd wordt het toetsenbord apart geleverd en ook deze ziet er ontzettend mooi uit. Er lijkt een soort fluwelen laag over te zitten, die heel erg prettig aanvoelt. Door een soort magneet systeem is het heel makkelijk de Type Cover aan de tablet te bevestigen, 1 klik en hij zit vast. Het toetsenbord is net iets kleiner dan het toetsenbord van mijn Chromebook en ik vraag me af of dit een probleem gaat zijn.

Beste laptop op reis

Aan de slag met de Microsoft Surface Go

Het instellen van de laptop gaat heel makkelijk, zelfs voor een digibeet als mij. Het opstarten kun je door middel van gezichtsherkenning instellen, wat heel makkelijk en snel werkt. Ik verbind de laptop met wifi, log in met mijn Microsoft account en kan aan de slag. Het beeldscherm is ontzettend mooi en helder. De kleuren spatten er echt van het scherm af. Dit is echt een groot verschil met mijn Chromebook.

De tablet heeft aan de achterkant een hele handige en stevige standaard zitten. Makkelijk tijdens het werken of als je bijvoorbeeld in het vliegtuig een filmpje wilt kijken. Dit is iets wat ik bij mijn Ipad echt mis. Ook fijn is dat de Type Cover helemaal niet in de weg zit wanneer je de laptop als tablet gebruikt. Je hoeft hem niet steeds los te klikken, maar slaat hem gewoon naar achter.

Beste laptop

Op pad met de Microsoft Surface Go

Ik ben enkele keren met de Microsoft Surface Go binnen Nederland op pad geweest. In de trein sla ik de laptop open en kan ik snel en makkelijk mijn mail bijwerken. Ook typ ik wat blog posts en werk ik Instagram bij. Het typen op een (iets) kleiner toetsenbord blijkt helemaal geen probleem te zijn. Onderweg stop ik de laptop makkelijk weg in een tas en voelt het niet anders dan dat ik een boek in mijn tas heb zitten. Af en toe schrik ik zelfs, omdat ik het idee heb dat de laptop weg is, omdat mijn tas zo licht aanvoelt. Gelukkig is dit niet het geval.

Laptop voor op reis

Is de Microsof Surface Go dé beste laptop voor op reis?

Of de Microsoft Surface Go dé beste laptop is voor op reis durf ik niet te zeggen, want ik ben geen laptop expert. Wel vind ik deze laptop echt ideaal om mee te nemen op reis. De belangrijkste kenmerken: hij is licht, neemt weinig plaats in beslag en heeft een accuduur van meer 9 uur. Ook is de laptop is super snel en kun je er fijn op werken. Hij werkt op Windows 10 en het Office pakket is al voorgeïnstalleerd, iets dat ik op mijn Chromebook heel erg mis. Verder is Windows Ink een ontzettend leuke en handige feature, waarmee je met behulp van een speciale bluetooth stylus gebruik kunt maken van een digitaal kladblok. Ook is in vergelijking met andere Microsoft Surface laptops de Surface Go ontzettend vriendelijk geprijsd. De actuele prijzen check je hier.

Reis laptop

De nadelen van de Microsoft Surface Go

Heel veel nadelen heb ik aan deze laptop nog niet kunnen ontdekken. Wel vind ik het jammer dat de Type Cover niet standaard met de tablet wordt meegeleverd, want dit toetsenbord is wel echt noodzakelijk om optimaal gebruik te kunnen maken van de Microsoft Surface Go. Een ander nadeel is dat er geen USB aansluiting op de laptop zit en ik mis een SD card reader. Dit zijn dingen die makkelijk verholpen kunnen worden door een speciale adapter.

Verder is het aanbod apps in Windows een stuk beperkter, dan via Android en Itunes. Een paar apps die ik veel gebruik, zoals Maps.me, Plann en Snapseed zijn helaas niet terug te vinden. Wel zijn hier alternatieven voor te krijgen en kan ik deze apps ook nog gewoon via de telefoon gebruiken.

Al met al wegen de voordelen van deze laptop voor mij echt veel zwaarder dan de nadelen en is wat mij betreft de Microsoft Surface Go een dikke aanrader! Ben jij op zoek naar een ontzettend fijne en vooral handzame laptop voor op reis? Check dan zeker deze laptop en tablet in één. 
Reis laptop

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coolblue, maar zoals altijd gebaseerd op mijn eigen mening. Lees hier de disclaimer.