My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra

Waarom je Medan beter kunt overslaan tijdens jouw reis door Sumatra

Home » Sumatra » Waarom je Medan beter kunt overslaan tijdens jouw reis door Sumatra

Eigenlijk is het bijna onmogelijk om Medan te vermijden, wanneer jij op reis gaat naar Sumatra. De hoofdstad ligt namelijk ontzettend strategisch ten opzichte van veel bezienswaardigheden en Medan Airport (of te wel Kuala Namu Airport) is voor veel reizigers dan ook de start van hun reis door Sumatra. Mijn advies is dan ook niet om Medan Airport te vermijden, maar wel de stad zelf.

Medan is met meer dan 2,2 miljoen mensen de 4e grootste stad van Indonesië en de grootste stad buiten Java. Wie zelf ooit een grote stad in Indonesië heeft bezocht, zal beamen dat de meeste steden vooral ontzettend druk, chaotisch en vies zijn. Medan is hier zeker geen uitzondering op, maar waar de meeste steden nog wel iets van een hoogtepunt hebben, heeft Medan de reiziger eigenlijk niks te bieden en mist het ook nog eens sfeer, daarom raad ik aan zo snel mogelijk door te reizen naar één van de hoogtepunten van Noord-Sumatra. Mocht je nu denken, ze lult uit haar nek, want Medan heeft zeker wel leuke dingen die de moeite waard zijn, laat dan vooral een berichtje en tips achter voor andere reizigers. Zelf ben ik niet zo’n stedenmens en na 4x in Medan te zijn beland, doe ik er tegenwoordig alles aan om deze stad zoveel mogelijk te vermijden. Hoe ik dat doe, lees je hier.

Medan Sumatra

Als je zoekt op highlights Medan, staat de moskee eigenlijk altijd op 1, maar zeg nou zelf…daarvoor kom je toch niet naar Sumatra? © Ismail Rahmat Batubara via Flickr

Kuala Namu Airport

Houdt er rekening mee dat Kuala Namu Airport op ongeveer 1 uur rijden van de stad Medan ligt. Start jij je reis bij Lake Toba, dan is het niet eens nodig om via Medan te reizen, want tegenwoordig rijden er gedeelde taxi’s van de airport naar Parapat, de plek waar de ferry naar Tuk-Tuk eiland en Samosir vertrekt. Arriveer je laat en rijden er geen gedeelde taxi’s meer, dan is er in de buurt van de airport één hotel waar je kunt verblijven, the Crew Hotel.

Begin jij je reis in Bukit Lawang dan rijdt er een bus vanaf de airport richting Binjai, een stad tussen Medan en Bukit Lawang in. Deze bus rijdt via Medan, wat voor veel oponthoud kan zorgen, maar het voordeel is dat je niet in Medan hoeft uit te stappen. In Binjai stap je over in een minibus naar Bukit Lawang. Hoe het precies in zijn werk gaat heb ik in deze blogpost uitgelegd.

Zorg dat je in de ochtend arriveert op Kuala Namu airport

Als je voor 13.00u arriveert op Kuala Namu Airport is het altijd nog mogelijk om dezelfde dag met het openbaar vervoer (bus of shared-taxi) door te reizen naar bijvoorbeeld Bukit Lawang, Berastagi of Lake Toba. Arriveer je later dan kan het zijn dat je afhankelijk bent van een taxi. Nu zijn taxi’s in Sumatra relatief goedkoop, maar weet je op voorhand dat je laat arriveert, boek dan een taxi via je hotel. Dit is vaak stukken goedkoper dan ter plekke op de airport een taxi te huren. Wil je liever wachten tot de volgende dag en dan een (goedkope) shared taxi pakken, dan is er in de buurt van de airport helaas maar één hotel, the Crew Hotel.

Reis jij via Kuala Lumpur naar Medan en ben je hier genoodzaakt een late vlucht naar Medan te nemen, dan zou ik er persoonlijk eerder voor kiezen om een nachtje in de buurt van Kuala Lumpur Airport te verblijven, om de volgende dag een vroege vlucht naar Medan nemen. De keuze in (betaalbare) hotels in de buurt van Kuala Lumpur Airport is namelijk een stuk groter dan rondom Kuala Namu Aiport.  Mijn favoriet is het Sri Enstek Hotel. Zij hebben een shuttle service van en naar de airport. Voor Jakarta Airport geldt hetzelfde, al ben ik hier helemaal geen fan van en zou ik altijd Kuala Lumpur boven Jakarta kiezen. Nergens proberen ze je namelijk harder op te lichten als op Jakarta Airport. Reis je toch via Jakarta, boek dan een hotel inclusief een (gratis) pick-up op de airport. Zelf heb ik een goede ervaring met het Zest Hotel.

Klik hier voor meer hotels in de buurt van Kuala Lumpur Airport
Klik hier voor meer hotels in de buurt van Jakarta Airport
Medan Sumatra

© Ken Marshall via Flickr 

Reizen tussen de bestemmingen in Noord-Sumatra

Eenmaal in Sumatra, dan is het niet nodig om tussen de bestemmingen in, in Medan te overnachten. Dit komt omdat er over het algemeen altijd wel gedeelde taxi’s rijden tussen Lake Toba, Berastagi, Bukit Lawang en bij genoeg animo zelfs van en naar Tangkahan. Reis je met het openbaar vervoer, dan heb je hooguit een overstap in Medan, maar let dan wel goed op dat je vroeg in de ochtend vertrekt, want het openbaar vervoer duurt langer dan met een (gedeelde) taxi en check goed op welk busstation je precies arriveert én weer vertrekt. Mijn voorkeur gaat uit naar de gedeelde taxi’s. Ben je toch genoodzaakt een tussenstop te maken maken, omdat je bijvoorbeeld niet naar Lake Toba wilt doorreizen, maar naar Kutacane/Ketembe, kies dan voor een stop in Berastagi i.p.v Medan. Geloof me, dit is echt een betere optie ;-)

Sumatra verlaten via Medan

Waar veel reizigers hun reis door Sumatra beginnen op Kuala Namu Airport, zijn er minstens zo veel die via Kuala Namu Airport weer verder vliegen naar hun volgende bestemming. Ik probeer er altijd op te letten dat mijn vlucht niet eerder vertrekt dan 14.00u, zodat ik vanuit Bukit Lawang, Berastagi of Parapat/Lake Toba nog dezelfde dag richting de airport kan reizen. Een voordeel is dat je voor de meeste vluchten niet eerder dan 1 uur voor vertrek aanwezig hoeft te zijn.

Als je dan toch in Medan strandt

Soms kom je er gewoon niet onderuit en ben je genoodzaakt in Medan te overnachten. Mijn tips: blijf nooit meer dan 1 nacht, boek een fijn hotel en zorg eventueel dat je laat arriveert, zodat je hier niet meer tijd verspilt dan nodig is. Heb je de volgende ochtend een hele vroege vlucht, dan zou ik overwegen in hotel in de buurt van de airport te overnachten, anders zou ik iets anders zoeken in de stad. Mijn favoriete hotels zijn het Swiss Bellin Hotel en Hotel Deli River. Bij het laaste hotel geldt de tip “zorg dat je laat arriveert” niet, maar raad ik juist aan om vroeg te komen om gebruik te maken van de geweldige tuin met zwembad. Hier heb je amper in de gaten dat je in de stad zit.

Wat is jouw ervaring met de stad Medan? Aanrader voor andere reizigers? of ben je het met mij eens?

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Verborgen pareltjes: Abdi Homestay Harau Valley

Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang

De hoogtepunten van noord-Sumatra

Tips voor een bezoek aan Pulau Weh

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

Sumatra

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer