My Travel Secret ...
Medan Sumatra
Indonesië Sumatra

Waarom je Medan beter kunt overslaan tijdens jouw reis door Sumatra

 

Home » Sumatra » Waarom je Medan beter kunt overslaan tijdens jouw reis door Sumatra

 


 

Eigenlijk is het bijna onmogelijk om Medan te vermijden, wanneer jij op reis gaat naar Sumatra. De hoofdstad ligt namelijk ontzettend strategisch ten opzichte van veel bezienswaardigheden en Medan Airport (of te wel Kuala Namu Airport) is voor veel reizigers dan ook de start van hun reis door Sumatra. Mijn advies is dan ook niet om Medan Airport te vermijden, maar wel de stad zelf.

 

Medan is met meer dan 2,2 miljoen mensen de 4e grootste stad van Indonesië en de grootste stad buiten Java. Wie zelf ooit een grote stad in Indonesië heeft bezocht, zal beamen dat de meeste steden vooral ontzettend druk, chaotisch en vies zijn. Medan is hier zeker geen uitzondering op, maar waar de meeste steden nog wel iets van een hoogtepunt hebben, heeft Medan de reiziger eigenlijk niks te bieden en mist het ook nog eens sfeer, daarom raad ik aan zo snel mogelijk door te reizen naar één van de hoogtepunten van Noord-Sumatra. Mocht je nu denken, ze lult uit haar nek, want Medan heeft zeker wel leuke dingen die de moeite waard zijn, laat dan vooral een berichtje en tips achter voor andere reizigers. Zelf ben ik niet zo’n stedenmens en na 4x in Medan te zijn beland, doe ik er tegenwoordig alles aan om deze stad zoveel mogelijk te vermijden. Hoe ik dat doe, lees je hier.

 

Medan Sumatra

Als je zoekt op highlights Medan, staat de moskee eigenlijk altijd op 1, maar zeg nou zelf…daarvoor kom je toch niet naar Sumatra? © Ismail Rahmat Batubara via Flickr

 

 

Kuala Namu Airport

 

Houdt er rekening mee dat Kuala Namu Airport op ongeveer 1 uur rijden van de stad Medan ligt. Start jij je reis bij Lake Toba, dan is het niet eens nodig om via Medan te reizen, want tegenwoordig rijden er gedeelde taxi’s van de airport naar Parapat, de plek waar de ferry naar Tuk-Tuk eiland en Samosir vertrekt. Arriveer je laat en rijden er geen gedeelde taxi’s meer, dan is er in de buurt van de airport één hotel waar je kunt verblijven, the Crew Hotel.

 

Begin jij je reis in Bukit Lawang dan rijdt er een bus vanaf de airport richting Binjai, een stad tussen Medan en Bukit Lawang in. Deze bus rijdt via Medan, wat voor veel oponthoud kan zorgen, maar het voordeel is dat je niet in Medan hoeft uit te stappen. In Binjai stap je over in een minibus naar Bukit Lawang. Hoe het precies in zijn werk gaat heb ik in deze blogpost uitgelegd.

 

 

Zorg dat je in de ochtend arriveert op Kuala Namu airport

 

Als je voor 13.00u arriveert op Kuala Namu Airport is het altijd nog mogelijk om dezelfde dag met het openbaar vervoer (bus of shared-taxi) door te reizen naar bijvoorbeeld Bukit Lawang, Berastagi of Lake Toba. Arriveer je later dan kan het zijn dat je afhankelijk bent van een taxi. Nu zijn taxi’s in Sumatra relatief goedkoop, maar weet je op voorhand dat je laat arriveert, boek dan een taxi via je hotel. Dit is vaak stukken goedkoper dan ter plekke op de airport een taxi te huren. Wil je liever wachten tot de volgende dag en dan een (goedkope) shared taxi pakken, dan is er in de buurt van de airport helaas maar één hotel, the Crew Hotel.

 

Reis jij via Kuala Lumpur naar Medan en ben je hier genoodzaakt een late vlucht naar Medan te nemen, dan zou ik er persoonlijk eerder voor kiezen om een nachtje in de buurt van Kuala Lumpur Airport te verblijven, om de volgende dag een vroege vlucht naar Medan nemen. De keuze in (betaalbare) hotels in de buurt van Kuala Lumpur Airport is namelijk een stuk groter dan rondom Kuala Namu Aiport.  Mijn favoriet is het Sri Enstek Hotel. Zij hebben een shuttle service van en naar de airport. Voor Jakarta Airport geldt hetzelfde, al ben ik hier helemaal geen fan van en zou ik altijd Kuala Lumpur boven Jakarta kiezen. Nergens proberen ze je namelijk harder op te lichten als op Jakarta Airport. Reis je toch via Jakarta, boek dan een hotel inclusief een (gratis) pick-up op de airport. Zelf heb ik een goede ervaring met het Zest Hotel.

 

Klik hier voor meer hotels in de buurt van Kuala Lumpur Airport

 

Klik hier voor meer hotels in de buurt van Jakarta Airport

 

Medan Sumatra

© Ken Marshall via Flickr 

 

 

Reizen tussen de bestemmingen in Noord-Sumatra

 

Eenmaal in Sumatra, dan is het niet nodig om tussen de bestemmingen in, in Medan te overnachten. Dit komt omdat er over het algemeen altijd wel gedeelde taxi’s rijden tussen Lake Toba, Berastagi, Bukit Lawang en bij genoeg animo zelfs van en naar Tangkahan. Reis je met het openbaar vervoer, dan heb je hooguit een overstap in Medan, maar let dan wel goed op dat je vroeg in de ochtend vertrekt, want het openbaar vervoer duurt langer dan met een (gedeelde) taxi en check goed op welk busstation je precies arriveert én weer vertrekt. Mijn voorkeur gaat uit naar de gedeelde taxi’s. Ben je toch genoodzaakt een tussenstop te maken maken, omdat je bijvoorbeeld niet naar Lake Toba wilt doorreizen, maar naar Kutacane/Ketembe, kies dan voor een stop in Berastagi i.p.v Medan. Geloof me, dit is echt een betere optie ;-)

 

 

Sumatra verlaten via Medan

 

Waar veel reizigers hun reis door Sumatra beginnen op Kuala Namu Airport, zijn er minstens zo veel die via Kuala Namu Airport weer verder vliegen naar hun volgende bestemming. Ik probeer er altijd op te letten dat mijn vlucht niet eerder vertrekt dan 14.00u, zodat ik vanuit Bukit Lawang, Berastagi of Parapat/Lake Toba nog dezelfde dag richting de airport kan reizen. Een voordeel is dat je voor de meeste vluchten niet eerder dan 1 uur voor vertrek aanwezig hoeft te zijn.

 

 

Als je dan toch in Medan strandt

 

Soms kom je er gewoon niet onderuit en ben je genoodzaakt in Medan te overnachten. Mijn tips: blijf nooit meer dan 1 nacht, boek een fijn hotel en zorg eventueel dat je laat arriveert, zodat je hier niet meer tijd verspilt dan nodig is. Heb je de volgende ochtend een hele vroege vlucht, dan zou ik overwegen in hotel in de buurt van de airport te overnachten, anders zou ik iets anders zoeken in de stad. Mijn favoriete hotels zijn het Swiss Bellin Hotel en Hotel Deli River. Bij het laaste hotel geldt de tip “zorg dat je laat arriveert” niet, maar raad ik juist aan om vroeg te komen om gebruik te maken van de geweldige tuin met zwembad. Hier heb je amper in de gaten dat je in de stad zit.

 

 

Wat is jouw ervaring met de stad Medan? Aanrader voor andere reizigers? of ben je het met mij eens?

 

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Verborgen pareltjes: Abdi Homestay Harau Valley

Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang

De hoogtepunten van noord-Sumatra

Tips voor een bezoek aan Pulau Weh

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  ilse
  6 juni 2017 at 21:04

  Okay, je hebt ons overtuigd….wij gaan NIET naar Medan….whoehahahha

  • Reply
   Sigrid
   8 juni 2017 at 15:39

   Whahahaha goed zo, je mist er niks aan ;-)

  • Reply
   Vincent van der Geld
   2 augustus 2019 at 02:12

   Nou ik vindt dat Medan wel wat te bieden heeft. Zoals de keuken, bezichtiging paleis, bezichtiging grote moskee, wandelen en eten over de merdeka walk, de bedrijvigheid en handwerk. Het uitgaansleven met veel live muziek,en nog veel meer dingen .

   • Reply
    Sigrid
    2 augustus 2019 at 11:15

    Leuk om te horen! Misschien moet ik het nog een kans geven. Toch vind ik nog steeds dat wanneer je maar 2 of 3 wkn in Sumatra hebt, je niet te lang in Medan moet blijven hangen. Zelfde geldt voor Padang, al vind ik die stad net iets fijner om te verblijven.

 • Reply
  Kimberley
  16 februari 2018 at 03:49

  Ik ben 2 dagen in Medan geweest en heb me er prima vermaakt! Het was onze eerste kennismaking met Indonesië dus sowieso erg interessant om te zien hoe het stadsleven er aan toe gaat. We hebben het Noord-Sumatra museum en Tjong a Fie huis bezocht, en een wandeling gemaakt langs oude Nederlandse koloniale gebouwen. Ook de moskee en het paleis zagen er erg mooi uit maar helaas hadden we geen tijd meer om die te bezoeken. Daarnaast hebben we heerlijk gegeten bij de Merdeka Walk, waar we savonds tussen de locals op het grote grasveld een drankje dronken. Overigens waren we zelf volgens mij de grootste bezienswaardigheid, aangezien veel kinderen met ons op de foto wilden en veel mensen een praatje maakten. Ik vind juist dat je zeker een dagje naar Medan moet gaan omdat ook dit een belangrijk onderdeel van Sumatra is, naast de mooie natuur! Maar ik ben dan ook een stadsmens ;)

 • Reply
  Ellen
  6 september 2018 at 11:02

  Hoe kun jij nou zo stellig zeggen dat je Medan moet overslaan? hoe lang ben je geweest? Vind je echt dat je daar een mening over kan vormen in de korte tijd dat je er bent geweest? In elke plek op de wereld is altijd iets moois te zien en te ontdekken. Je moet alleen wel goed kijken en ervoor openstaan. Wij zijn nog niet in Medan geweest maar iedereen raadde ons af om naar Jakarta te gaan, zou ook een stinkstad zijn en niet de moeite waard. Ik had het absoluut niet willen missen en ben blij dat ik niet naar het merendeel bloggers heb geluisterd. Ik heb er interessante dingen gezien, heerlijk gegeten en lieve mensen ontmoet. Ik vind echt dat je Medan tekort doet. Ook de mensen in Medan hebben het toerisme hard nodig en ik weet zeker dat wanneer je een open blik hebt, ook Medan de moeite waard is. Net zoals Kimberley hierboven beschreef.

  • Reply
   Sigrid
   6 september 2018 at 19:01

   Hoi Ellen, bedankt voor je reactie. Ik leg in deze blogpost uit waarom ik vind dat je Medan beter kunt overslaan tijdens jouw reis door Sumatra, ik zeg helemaal niet dat jij Medan moet overslaan. Al mijn tips zijn gebaseerd op mijn ervaring en na Medan 5x te hebben bezocht (is dat genoeg om een mening hierover te hebben?), kan ik wel 100 redenen bedenken om zo snel mogelijk door te reizen. Maar als jij wel blij wordt van super drukke, chaotische steden dan moet je de stad vooral bezoeken en op zoek gaan naar de mooie plekken. De meeste reizigers blijven maximaal 3 weken in Sumatra, vaak zelfs veel korter, vandaar dat ik vind dat ieder uur in Medan er een te veel is, want Sumatra is zo ontzettend groot en heeft zo veel mooiere plekken te bieden. Iedereen mag natuurlijk zelf beslissen hoe hij/zij een reis plant, ik probeer alleen om (praktische) tips te geven.

 • Reply
  Willem Jan Triel
  15 september 2018 at 18:02

  Beste Sigrid,

  Ik heb een maand in Medan gewoond. En wat jij zegt is in mijn ogen of je bent een wereldvreemde persoon met de verkeerde job of…. je kunt gewoon niet tegen de hitte van elke dag 35 graden daar :)….
  tot zover mijn commentaar op dit stuk…

  Wat is Medan dan wel ?

  Wie Indonesië wilt kennen, en dan bedoel ik HEEL Indonesië en geïnteresseerd is in cultuur, Indo keuken, koloniale (nederlandse ) geschiedenis, lekker shoppen, Batik cultuur en een soort dynamische Can do stads mentaliteit houdt met de allure van een wereldstad,(want dat is Medan eigenlijk, of is zoals een drukke stad in de USA zoals New York), dan heb je echt een fantastische vakantie of plek waar je moet zijn. Medan is de stad die als kruispunt Azie maskeert.

  Medan is de wereldstad, waar de verschillende (aziatische) voedsel culturen bij elkaar komen. dat zie je in de honderden eettentjes en restaurant’s in de grote shopping mall’s. En ja, ook de Burger King, KFC, en de Mac en alle andere fastfoodketen zijn present.

  Medan kent veel afwisselingen; arm tot superrijk, van krot wijken tot supermoderne architectuur wijken.
  Mijn tip om te verblijven is de wijk Medan Kota. Dat is het centrum van de stad, in de buurt van het ultramoderne trein station. Er zijn genoeg hotel’s te vinden daar. Van goedkoop tot 5 sterren hotel. Ook is naast het station een groot stadspark in het midden, voor als je meteen de natuur wilt leren kennen, en wilt gaan sporten. Om 6 uur s’ochtends stikt het van de mensen die aan sport doen daar.

  De oude gebouwen, zijn meestal gedateerd van de (Nederlandse) imperialistische tijdperk, het unieke is dat deze gebouwen nog steeds worden gebruikt. Mijn tip is dan ook het paleis van de Sultan. En breng ook in de avond een bezoek aan het oergezellige eetcafe Tiptop.

  Het vervoer in Medan is chaotisch en ik raad aan om te reizen in de comfort taxi’s van Blue Bird. Ook kun je terecht in de rijdende busjes die je voor een paar Rupiah letterlijk OVERAL je brengt in Medan. Ben je avontuurlijk of wilt je gewoon aanpassen aan de normale indo op de straat, dan ga je gewoon met GO Jek. Een soort Uber, die je kunt bestellen en kunt gaan per motorfiets of auto. (Tip) En natuurlijk de Beja’s. Met hun moet je wel onderhandelen voor de prijs.

  Zoals gezegd, kun je zeer goed shoppen in Medan. Dit geld voor kleding, sieraden, ICT, ja alles eigenlijk. De dure kleding die je in Europa koopt, kun je heel voordelig hier kopen in Medan: Bezoek kedai kopi pajak petisah (tip). Eet eerst je ontbijt en ontmoet de mensen daar en ga dan shoppen.

  Zoals gezegd, Indonesië herbergt veel verschillende volkeren. 1 daarvan is de Batak’s mensen. Deze mensen hebben een eigen subcultuur en taal in Indonesië. De bakermat is in de deelstaat, waar ook de stad Medan zich bevindt. Deze deelstaat is overige’s net zo groot als ongeveer Beieren of Tsjechië en herbergt ongeveer zo’n 13.7 miljoen mensen.
  De Batak zelf komen van het vulkaan eiland Samosir, wat midden in deze deelstaat ligt. Ga voor de mooie bijzondere kleding kijken of bezoek na Medan, het eiland Samosir voor een paar dagen of week. (tip).

  Zoals gezegd. Medan heeft een Can Do mentaliteit wat we kennen zoals in de USA. Het is dan ook een kapitalistische maatschappij, maar waar ook oog is voor sociale tolerantie in de vorm van religie. Letterlijk op elke hoek van de straat is er wel een kerk of moskee te vinden, of andere tempels.

  Kort gezegd: Medan is een wereldstad, die ondanks de tropische temperaturen van alles te bieden heeft en die het verblijf zeer zeer aangenaam zult maken.

  Praktische tips: In algemeenheid moet je wel een paar dingen in oog houden. Dat wilt zeggen gebruik je gezonde verstand, net zoals in elke andere stad. Ook moet je je aanpassen aan de cultuur en levensomstandigheden van de locatie waar je bent. Maar dat is logisch, want anders ga je niet op vakantie.

  Praktische tips:
  – Ga niet overdreven lopen met een backpack op straat, drink totaal geen water, of weiger dan ook met elke vorm van vervoer te gaan. Uitleg: In Medan is het elke dag 35 a 36 graden C. Dat is onprettig voor het menselijke lichaam, en helemaal voor ons westerse lichaam. Neem de tijd om in Medan, er valt genoeg te doen, om te wennen aan het klimaat.
  – De mensen daar gebruiken allemaal een smartphone. Met de smartphone kun je letterlijk heel heel veel dingen makkelijk regelen. Afspraak is afspraak daar. Voertaal engels.
  – Het verkeer is druk, heel erg druk, Maar laat je niet daardoor overdonderen. Het verkeer is niet snel, je kunt gewoon oversteken als dat nodig is. Steek je hand op, en steek / loop normaal over.
  – Hou rekening met de muskieten in Medan. In Medan is er geen malaria, maar geloof me,ze weten je te vinden.
  – het eten en de prijzen,(Rupiah koers van 140918); 1000 tot 17500 IRH ( 0 tot 1 euro) kun je goed eten bij zo’n stalletje tot zeer slecht voedsel. Van 17500 tot 25000 IRH ( 1 tot 5 euro) Goed eten in goedkope restaurants; 30000 tot 150 000 IDR ( 5 euro tot 20 euro) Goed eten en veilig voedsel. Mijn advies, eet alleen HIER ijs. Niet bij de kraampjes.
  – Hoe rekening ermee dat in Medan ze het hurk toilet gebruiken en geen zit toilet. Alleen in de hotels hebben ze zit toiletten.
  – Stel je open voor andere culturen en wees niet koppig of arrogant opstellen tegen andere culturen of levenswijze.
  – Drink geen water uit de kraan, maar koop flesjes water uit de supermarkt. Meestal verstrekt een (goed ) hotel ze gratis. Let op, loop alles flesjes water die ook echt aan de dop dicht geseald zijn.

  Selamat menikmati kota Medan !!!!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.