My Travel Secret ...

Zo reis je met de boot van Langkawi naar Thailand via Koh Lipe of Satun

by Sigrid
langkawi naar thailand
Home » Thailand » Zo reis je met de boot van Langkawi naar Thailand via Koh Lipe of Satun

Veel reizigers die een bezoek brengen aan het prachtige Langkawi (Maleisië) combineren hun reis met een bezoek aan Thailand. Ze gaan een paar dagen relaxen op het paradijselijke Koh Lipe of reizen noordwaarts richting Krabi, Phuket en/of Bangkok.

Voor ons was Langkawi dé ideale uitvalsbasis voor een visa run vanuit Thailand. Na 60 dagen verliep ons visum voor Thailand en hadden we 2 keuzes: ter plekke verlengen of een uitstapje maken naar één van de buurlanden van Thailand. Wij kozen voor het laatste en brachten daarom een paar heerlijke dagen door op Langkawi. Hoe wij daarna heel makkelijk (én goedkoop) terug reisden van Langkawi naar Thailand deel ik hier met je.

ferry langkawi thailand
Tammalang Pier Satun

Er zijn een aantal manieren om van Langkawi naar Thailand te reizen. Ten eerste kun je vliegen. Het enige nadeel is dat er momenteel geen rechtstreekse vluchten zijn en dat het relatief duur is. Deze optie is eigenlijk alleen aan te raden wanneer je niet al te veel tijd hebt en door wilt reizen naar een bestemming die niet in het uiterste zuiden van Thailand ligt. Zelf vlogen wij de heenreis van Krabi via Kuala Lumpur naar Langkawi. De vlucht duurde in totaal ongeveer 5,5 uur en kostte ons €60 p.p. Op zich valt deze prijs nog mee, maar meestal zijn de vluchten een stuk duurder.

Klik hier voor de actuele prijzen van vluchten van Langkawi naar Thailand

De makkelijkste én goedkoopste manier om van Langkawi naar Thailand te reizen is wat mij betreft per boot/ferry. Je hebt daarbij 2 opties: 1. de boot van Langkawi naar Koh Lipe en 2. de ferry van Langkawi naar Satun, op het vasteland van Thailand. Beide opties zal ik hier uitgebreid bespreken, maar ten eerste is het goed om te weten dat de boten naar Thailand vanaf 2 verschillende plekken op Langkawi vertrekken. Welke locaties dit precies zijn lees je hier:

De Kuah Jetty Terminal, Langkawi

De meeste boten van Langkawi naar Thailand vertrekken vanaf de Jetty Terminal in Kuah. Om hier te komen reis je het makkelijkst met de taxiservice van Grab. Openbaar vervoer is er eigenlijk niet, wel (gedeelde) taxi minivans, maar deze zijn over het algemeen een stuk duurder. Wij betaalden van Pantai Cenang naar de Jetty Terminal met Grab  in totaal 24 ringgit voor 2 personen, de minivans rekenen 38 ringgit p.p. De rit van Pantai Cenang naar de Jetty Terminal duurt ongeveer 40 minuten

Bij de Kuah Jetty Terminal ligt een groot winkelcomplex waar je uitgebreid (tax free) kunt shoppen. Houdt er alleen rekening mee dat niet alle winkels al vroeg geopend zijn. Wel kun je nog wat eten/drinken bij Starbucks of bij de 7Eleven. Zodra je door de douane bent, is er geen mogelijkheid meer om je laatste ringgits op te maken. 

ferry langkawi thailand
Kuah Jetty Complex, Langkawi

Telaga Terminal, Langkawi

Naast de Kuah Jetty Terminal is er nog een haven waarvan boten van Langkawi naar Thailand en met name Koh Lipe vertrekken, de Telaga Terminal. Deze haven ligt aan de andere kant van het eiland. Check daarom altijd heel goed vanaf welke haven jouw boot naar Koh Lipe vertrekt. De Telaga Terminal ligt op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Pantai Cenang. Ook hierheen reis je het makkelijkst met Grab. 

langkawi naar thailand

Van Langkawi naar Koh Lipe

Om van Langkawi naar Koh Lipe te reizen heb je momenteel de keuze tussen 2 verschillende maatschappijen: de Satun Pakbara speedboat club en Bundhaya. De Satun Pakbara speedboat club vertrekt vanaf de Telaga Terminal en Bundhaya vanaf de Kuah Jetty Terminal. Vanaf de Telaga Terminal duurt de overtocht ongeveer 1-1.5 uur. Vanaf de Kuah Jetty 1,5-2 uur. Tickets kosten ongeveer 160 ringgit/1.400 baht (€38) en deze kun je ter plekke kopen bij een lokale reisagent of online boeken via 12go.asia. Klik hier voor meer informatie.

Tot 15 maart 2023 ziet het schema van de route Langkawi-Koh Lipe er als volgt uit: 

 • Vertrek 9.30u: Satun Pakbara Speedboat Club (Telaga Terminal)
 • Vertrek 10.00u: Bundhaya (Kuah Jetty)
 • Vertrek 14.30u: Satun Pakbara Speedboat Club (Telaga Terminal)
 • Vertrek 14.30u: Bundhaya (Kuah Jetty) 

Van 15 maart tot 31 mei 2023 zal er vanuit beide havens nog maar 1 boot per dag richting Koh Lipe vertrekken en ziet het schema er als volgt uit:

 • Vertrek 10.30u: Satun Pakbara Speedboat Club (Telaga Terminal)
 • Vertrek 11.30u: Bundhaya (Kuah Jetty)

Klik hier voor actuele prijzen van boottickets van Langkawi naar Koh Lipe

Zorg dat je altijd minimaal 1 uur voor vertrek aanwezig bent, want je moet voor het boarden ook nog door de immigratie. Waar je wel even rekening mee moet houden dat er in het laagseizoen (juni t/m oktober) minder of misschien wel helemaal geen boten varen tussen Langkawi en Koh Lipe. Je zult dan via het vasteland moet reizen. 

Zeker in het hoogseizoen (december t/m half maart) raad ik aan om op voorhand je tickets voor de boot tussen Langkawi en Koh Lipe te boeken. Dit kan heel makkelijk online via 12go.asia of ter plekke via een lokale reisagent. 

Klik hier om online jouw tickets van Langkawi naar Koh Lipe te reserveren

langkawi koh lipe
Onderweg van Langkawi naar Thailand

Van Langkawi naar Satun (Tammalang Pier)

Wat veel reizigers niet weten is dat de ferry van Langkawi naar Koh Lipe niet de enige manier is om met de boot van Langkawi naar Thailand te reizen. Er vertrekt namelijk ook dagelijks een ferry van de Kuah Jetty Terminal naar de Tammalang Pier (Satun) op het vasteland van Thailand. Wil jij van Langkawi naar Thailand, maar niet perse naar Koh Lipe, dan is dit wat mij betreft de beste optie, want de overtocht duurt  dik 1 uur en een ticket kost maar 45 ringgit (ongeveer €10). De ferry vertrekt in dagelijks om 13.00u, maar heeft in een enkele keer een afwijkende vertrektijd. De actuele tijden kun je checken op de website van Langkawi Andaman Ferry.

Een ticket koop je bij het kantoor van Langkawi Andaman Ferry bij de  Kuah Jetty Terminal. Online reserveren is helaas (nog) niet mogelijk, maar vooraf reserveren is ook niet perse nodig. Ons is verzekerd dat je zonder problemen op de dag zelf een ticket kunt kopen. Kom wel op tijd, minstens een uur voor vertrek, want voordat je kunt boarden moet je ook nog door de immigratie. Zelf reisden wij midden in het hoogseizoen (januari 2023) en onze boot was nog niet eens voor 20% vol. Zorg dat je tijdens de rit een vest/trui bij de hand hebt, want aan boord kan het erg koud zijn. 

ferry langkawi thailand
De ferry van Langkawi naar Satun, Thailand

Zo reis je van Satun naar Trang, Hat Yai en Krabi

Zodra je arriveert bij de Tammalang Pier in Satun kun je heel makkelijk (en goedkoop) verder reizen naar plekken als Trang, Hat Yai en Krabi. Vanaf het busstation in Satun vertrekken namelijk minibussen naar al deze plekken. Om van de Tammalang Pier naar het busstation te reizen kun je gebruik maken van een songtaew (gedeelde taxi) Deze kost ongeveer €40 baht p.p en de rit duurt zo’n 10-15 minuten.

langkawi naar satun thailand
Songtaew bij de Tammalang Pier, Satun

Zelf reisden wij van Satun door naar Trang om vervolgens de ferry naar Koh Mook te pakken. Dit kon helaas niet in 1 dag, omdat de publieke boten van Trang naar Koh Mook tussen 11.30u en 13.30u vertrekken en wij pas na 14.00u in Trang arriveerden. Wil je wel in 1 dag doorreizen, dan is dit wel mogelijk, maar zul je (vooraf) privé vervoer moeten regelen. Dit kan o.a online via 12go.Asia.

Onze reis van Langkawi naar Koh Mook zag er uiteindelijk als volgt uit:

 1. Taxi Pantai Cenang – Kuah Ferry terminal: 35 minuten, 24 ringgit (€5). 
 2. Ferry Langkawi – Tammalang Pier, Satun: 1 uur en 15 minuten, 45 ringgit p.p (ongeveer €10) vertrek 9.30u* (aankomst 9.45u lokale tijd, 1 uur tijdsverschil
 3. Songtaew Tammalang Pier – Busstation Satun: 10- 15 minuten, 40 baht p.p (ongeveer €1.15) vertrek 10.15u
 4. Minibus Satun Busstation – Trang: 3 uur en 15 minuten, 140 baht p.p (ongeveer €4) vertrek 11.00u 
 5. Minibus/ferry Trang hotel – Koh Mook: 2,5 uur, 250 baht p.p (ongeveer €7) Deze hebben we dus 1 dag later genomen, vertrek 11.00u, aankomst 13.30u.

*Toen wij de ferry van Langkawi naar Satun namen vertrok de boot om 9.30u. Inmiddels is deze tijd veranderd naar 13.00u. Check de actuele vertrektijd op de website van Andaman Ferry.

langkawi naar thailand
Satun bus terminal

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights