My Travel Secret ...
Menu
Thailand / Wildlife

Kui Buri National Park: Wilde olifanten spotten in Thailand

Home » Thailand » Kui Buri National Park: Wilde olifanten spotten in Thailand

Ga jij op reis naar Thailand en wil je dolgraag olifanten in het wild zien? Dan is er één plek die ik je niet vaak genoeg kan aanbevelen en dat is Kui Buri National Park. Het mooie van Kui Buri National Park is dat het relatief onbekend is en dat het daarom een stuk minder druk is, dan parken als Khao Sok of Khao Yai National Park. Het grote voordeel van Kui Buri National Park is dat de kans écht heel erg groot is om olifanten in het wild te zien. Op internet wordt zelfs gesproken over een kans van 99%. Hoe gaaf is dat? 

Eerlijk is eerlijk, voordat wij voor de vijfde keer op reis gingen naar Thailand, had ik nog nooit van Kui Buri National Park gehoord. Best bizar, want ik ben gek op het spotten van dieren in het wild, zeker wanneer het gaat om olifanten én ik ben gek op reizen naar Azië. Het eerste wat ik vaak doe wanneer ik een nieuwe trip heb gepland, is zoeken naar de beste plekken om wildlife te spotten. Dat deed ik ook voor deze reis en zo kwam ik in de eerste instantie uit bij Khao Yai National Park

olifanten thailand

Khao Yai National Park bleek echt een te gekke plek te zijn. We bleven overnachten in het park en maakten verschillende jungle wandelingen. We zagen veel wilde dieren, waaronder (neushoorn)vogels, apen, herten en een stekelvarken. Olifanten zagen we niet, maar hoorden we wel, toen we in de dichte jungle een waarschuwing kregen van een mannetje dat heel dichtbij bleek te zijn. Het getrompetter klonk echt door merg en been. Ik verstijfde zo, dat ik de eerste seconden mijn benen niet kon verzetten. Achteraf een hele gave ervaring, op dat moment best beangstigend. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Khao Yai National Park

Aan het einde van onze reis kwamen we onverwacht nog 10 dagen terug in Thailand. In die dagen bezochten we o.a Krabi en maakten we een hele gave roadtrip van Krabi naar Hua Hin. In de voorbereiding op deze roadtrip stuitte ik op 2 nationale parken die zeer de moeite zouden zijn voor wildlife liefhebbers. Kaeng Krachan National Park en Kui Buri National Park. Beide parken lagen redelijk op de route en daarom besloten we om ze allebei te bezoeken

kui buri national park
Entree Kui Buri National Park

Ligging van Kui Buri National Park

Kui Buri National Park ligt in de relatief onbekende Prachuap Khiri Khan Provincie, op ongeveer 270 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bangkok. De dichtstbijzijnde toeristische plek is de stad Hua Hin, op zo’n kleine 70 kilometer (1 uur rijden). De meeste reizigers bezoeken Kui Buri National Park dan ook vanuit hier. 

Omdat wij vanuit de andere richting kwamen besloten we te overnachten aan de kust, vlakbij het Sam Roi Yot National Park en vanuit hier Kui Buri National Park te bezoeken. De afstand vanuit hier was maar 40 kilometer. 

Sam roi yot national park
Sam Roi Yot National Park

Hoe kom je bij Kui Buri National Park? 

Het grote nadeel van Kui Buri National Park is dat het niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Het komt erop neer dat je aangewezen bent op een huurauto, een auto met chauffeur of een tour. 

Wij hadden dus beschikking over een huurauto en hoewel ik dit van te voren nooit zou adviseren, ben ik na onze roadtrip door Thailand helemaal om. Een auto huren in Thailand is echt een hele dikke aanrader! Zeker in de Prachuap Khiri Khan Provincie waar het relatief rustig is op de weg en waar de wegen van prima kwaliteit zijn. Ja, het is even wennen om links te rijden en om in een automaat te rijden, maar eenmaal op gang, weet je binnen no-time niet beter. 

Wij huurden onze auto via Sunny Cars Nederland. We pikten hem op op de airport van Krabi en leverde hem in bij het Hua Hin Grand Hotel, midden in de stad. Een auto huur je in Thailand al vanaf €34 per dag. Dit is all in, dus inclusief een goede en betrouwbare verzekering. Dit is dus heel erg betaalbaar. Waar je even rekening mee moet houden is dat je wel in het bezit moet zijn van een internationaal rijbewijs en dat de creditcard/boeking op naam staat van de bestuurder. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Thailand

wildlife watching kui buri
Volg de borden “Wildlife Watching” om bij de juiste plek uit te komen.

Voor een auto met chauffeur zul je vanuit Hua Hin tussen de 1400 en 2200 baht (€42-66) betalen. Afhankelijk of je een enkele reis of een retourtje wilt boeken. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar ik heb even rondgevraagd en het kwam steeds uit op deze bedragen. Wil je dus op eigen gelegenheid het park bezoeken, maar geen auto huren, dan is dit de beste optie. 

Als laatste kun je vanuit Hua Hin en omgeving een tour boeken naar Kui Buri National Park. Je kunt kiezen voor een groepstour of een privé tour. De tours zijn meestal een halve dag, omdat Kui Buri National Park alleen tussen 14.00u en 18.00u geopend is. De prijs ligt gemiddeld rond €75 p.p, afhankelijk of het een privé of groepstour is.

Klik hier voor meer informatie over een georganiseerde tour naar Kui Buri National Park

olifanten thailand

Algemene informatie Kui Buri National Park

  • Kui Buri National Park is dagelijks geopend van 14.00u tot 18.00u. Vanuit Hua Hin is het park ongeveer 1 uur rijden. In 2023 is het park helaas van 1 september t/m 31 oktober gesloten!
  • Er zijn 2 toegangspoorten tot het park: het Kui Buri Hoofdkwartier en de Huai Leuk Wildlife Watching Area. Om olifanten te spotten moet je bij de Huai Leuk Wildlife Watching Area zijn. De enige reden om het hoofdkwartier te bezoeken, is wanneer je bij het park wilt overnachten, anders is het niet noodzakelijk.

Tip: Reis je met een huurauto richting het park, let dan goed op de borden ‘Wildlife Watching” Deze staan duidelijk aangegeven. De coördinaten zijn: 12.1388, 99.6467

  • De toegang tot Kui Buri National Park is 200 baht per persoon. Kinderen betalen 100 baht. Daarbij moet je een jeep met gids huren om het park in te gaan, want het is niet toegestaan het park te voet te verkennen of met eigen auto te betreden. De kosten van een jeep inclusief gids is 850 baht (ongeveer €25) vanuit de Wildlife Watching Area en 950 baht vanuit het hoofdkwartier.  In de jeep kunnen maximaal 6-8 personen. 

Met 2 personen waren wij uiteindelijk in totaal ongeveer €37 kwijt voor het park (entree, jeep en gids) en €34 voor de huurauto (excl. benzine). 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Thailand

kui Buri National Park

Overnachten in of nabij Kui Buri National Park

Het is mogelijk om in Kui Buri National Park te overnachten. Dit kan in de buurt van het hoofdkwartier. Je kunt hier een tent huren (270 baht) of je kunt je eigen tent meenemen (30 baht). Er is ook 1 eenvoudige bungalow te huur. Houdt er rekening mee, dat er geen restaurant is in of bij het park. De faciliteiten zijn zijn ontzettend eenvoudig.

Zoals eerder gezegd is Hua Hin een prima uitgangspunt om Kui Buri National Park te bezoeken. Dit is een populaire badplaats, waar een groot aanbod hotels is. 

Zelf sliepen wij in de buurt van Sam Roi Yot National Park in een klein dorpje aan het strand, in een heel leuk hotel, Lyndale Lodge. Helaas heeft dit hotel de Corona crisis niet overleefd, maar is er tegenwoordig in de buurt van Sam Roi Yot genoeg aanbod leuke hotels. Klik hier voor een overzicht.

Klik hier voor een overzicht van beschikbare hotels in Hua Hin klik hier.

Kui Buri National Park: Onze ervaring

Wij bezoeken Kui Buri National Park vanuit Sam Roi Yot. De weg er naar toe is redelijk rustig. Het is alleen even goed opletten, dat we de afslag naar de Huai Leuk Wildlife Watching Area niet missen. Gelukkig gaat dit goed. We arriveren tegen 14.00u bij het park. Er zijn een handjevol mensen. Nadat we onze entree tickets hebben gekocht gaan we van start. 

Onze gids is een vrouw van een jaar of 60. Ze spreekt amper Engels, maar doet wel heel erg haar best. Ik moet eerlijk bekennen, ik heb in de eerste instantie niet heel veel vertrouwen in haar bekwaamheid als gids. Na 10 minuten rijden zie ik in de verte tussen de struiken een olifant lopen. Hij komt onze kant op. De gids laat de jeep stoppen en we wachten geduldig af. 5 minuten later loopt de olifant op zijn gemak achter onze jeep door. Onze tour kan nu al niet meer stuk. 

olifant thailand

We rijden verder en zien even later verschillende mooie vogels. Wij vinden het super interessant, maar al snel wordt duidelijk, dat onze gids en de chauffeur echt geen zin hebben om voor iedere vogel te stoppen, hoe speciaal ook. Op den duur komen we bij een soort uitkijkpunt, waarbij je neerkijkt op een grote vlakte. We stappen uit de jeep en genieten van het mooie uitzicht. Onze gids ziet al snel in de verte een olifant, maar het is helaas te ver om er een foto van te maken. Vervolgens horen we in de verte verschillende olifanten keihard trompetteren. Er zijn er in ieder geval genoeg in de omgeving.  

Na een half uur komt er een man naar ons toe met de mededeling dat er iets verderop een kudde olifanten staat. Binnen een halve seconde draaien we om en haasten we ons in we in de juiste richting. Na 5 minuten lopen stuiten we op een stuk of 12 olifanten die heel rustig staan te grazen. Dit is echt niet te bevatten, zo mooi!

olifanten in het wild thailand

Kui Buri National Park maakte onze verwachtingen helemaal waar. Nog nooit zagen wij in Azië zoveel olifanten in het wild. Maar dit was nog niet alles, want uiteindelijk raakten wij de tel kwijt en wisten we gewoon niet meer hoeveel olifanten we nu precies hadden gezien. Het waren er in ieder geval meer dan 20. Verder zagen we ook nog een paar gaurs, een soort bizons. Deze zagen we veel in India, maar hadden we in zuidoost-Azië nog nooit gezien.

Ons bezoek aan Kui Buri National Park is één van mijn favoriete wildlife momenten in Azië en misschien wel hét hoogtepunt van onze reis door Thailand. Oog in oog staan met wilde dieren blijft voor mij het allermooist. Als jij op reis gaat naar Thailand en je wilt olifanten in het wild zien, sla dit park dan zeker niet over!

Lees ook: tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park

olifanten spotten thailand

Op zoek naar nog meer reisinspiratie voor een reis door Thailand? Check dan ook:

kui buri
olifanten thailand
olifanten thailand

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights