My Travel Secret ...

Zo reis je van Khao Sok naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui

by Sigrid
khao sok naar Koh Tao
Home » Thailand » Zo reis je van Khao Sok naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui

Ben jij benieuwd hoe je tijdens jouw reis door Thailand het beste van Khao Sok National Park naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui reist? In dit uitgebreide artikel deel ik al mijn (praktische) tips.

Om te beginnen is een van de belangrijkste dingen om te weten dat Khao Sok National Park uit 2 delen bestaat: 1. Khao Sok dorp oftewel Khlong Sok. Dit is het toeristisch dorp nabij de hoofdingang van het nationale park en 2. Het Cheow Lan meer, het beroemde meer dat je waarschijnlijk kent van de foto’s. Veel reizigers boeken een tour naar dit meer waarbij ze eventueel blijven slapen in een bungalow op het water. 

Wanneer je vervoer boekt van of naar Khao Sok National Park dan is dit in principe altijd van of naar Khao Sok dorp is en niet vanaf het Cheow Lan meer. Wil je dit wel, wat in sommige situaties best handig kan zijn, dan moet dit moet je altijd goed communiceren met jouw bus/taxi chauffeur of tour organisatie. Het startpunt van het Cheow Lan meer is de Ratchaprapha dam.

Lees ook: Al mijn tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park

khao sok naar Koh Tao

Van Khao Sok dorp of de Ratchprapha dam verder reizen naar de eilanden in de Golf van Thailand? 

Als je op de kaart van Thailand kijkt, dan zul je zien dat Khao Sok National Park ten westen ligt van de stad Surat Thani. Daarbij ligt Khao Sok dorp op zo’n 130 km en de Ratchprapha dam op 90 km. Het opstappunt van de boten op het meer ligt dus als het ware tussen Khao Sok dorp en Surat Thani in. 

Bijna alle toeristen komen naar Khao Sok National Park toe voor een (overnight) tour op het Cheow Lan meer. Deze tours starten en eindigen bijna allemaal in Khao Sok dorp. Het is vanaf het dorp dik 1 uur rijden naar de Ratchaprapha dam. Wat veel reizigers niet weten is dat wanneer je na je tour op het meer door wilt reizen naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui oftewel de eilanden in de Golf van Thailand, het soms veel handiger is om niet helemaal terug te reizen naar Khao Sok dorp, maar direct richting Surat Thani en de Donsak pier (ferry naar de eilanden) te gaan. Met de nadruk soms! Het kan je namelijk veel tijd schelen.

khao sok naar Koh Tao
Overnight bungalows Khao Sok NP

Je zult je misschien afvragen waarom niet alle reizigers meteen doorreizen naar Surat Thani of de eilanden in de Golf van Thailand. Daar zijn een aantal redenen voor. Ten eerste ben je afhankelijk van de eindtijd van jouw tour op het meer, oftewel de tijd dat je terug bent bij de Ratchaprapha dam. De Donsak pier ligt namelijk op minimaal 2,5 uur rijden van de Ratchaprapha pier. Reis je met het OV, dan is de minimale reistijd 4,5 uur.

Maak je een dagtour of eindigt jouw tour pas in de loop van de middag, dan is het vaak haasten en soms zelfs onmogelijk om de laatste boot van de Donsak pier naar de eilanden te halen. In dat geval kun je beter teruggaan naar Khao Sok dorp en de volgende dag op je gemak doorreizen naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui. Je kunt uiteraard ook een nachtje in Surat Thani blijven, maar Khao Sok dorp is altijd leuker dan een grote stad.

khao sok naar Koh Phangan
Khao Sok dorp

Waar het op neerkomt is dat je goed moet kijken hoe laat jouw tour eindigt en vanaf hoe laat je dus door kunt reizen. Boek je een standaard 2-daagse overnight tour, dan is de kans groot dat je tussen 10.30u en 12.00u alweer terug bent bij de Ratchaprapha dam. Tijd genoeg om direct door te reizen naar Koh Samui of Koh Phangan. Verder moet je altijd rekening houden met de vertrektijd van de laatste boot van de Donsak pier naar het eiland van jouw keuze. Momenteel is dat als volgt:

  • Laatste boot Donsak pier – Koh Tao: 14.30u (Lomprayah)
  • Laatste boot Donsak pier – Koh Phangan: 18.00u (Raja)
  • Laatste boot Donsak pier – Koh Samui: 19.00u (Seatran)

Zoals je ziet kun je tot best laat door reizen naar Koh Phangan of Koh Samui, maar wordt het i.v.m. de minimale reistijd van 2,5 uur naar de Donsak pier al iets lastiger om direct door te reizen naar Koh Tao. Dit is eigenlijk alleen mogelijk wanneer je voor 12.00u terug bent bij de Ratchaprapha dam en wanneer je op voorhand privévervoer regelt naar de Donsak pier. In alle andere gevallen raad ik aan om na je tour terug te gaan naar Khao Sok dorp en de volgende dag pas verder te reizen naar Koh Tao. Privévervoer van de Ratchaprapha dam naar de Donsak pier kost ongeveer €75-€100 enkele reis. Klik hier voor meer informatie en beschikbaarheid.

Klik hier om een taxi van de Ratchaprapha dam naar de Donsak pier te boeken

De reden waarom de laatste boot van de Donsak pier naar Koh Tao relatief vroeg vertrekt is dat Koh Tao een stuk verder weg ligt dan de andere eilanden en dat Lomprayah de enige maatschappij is die de route Surat Thani en Koh Tao vaart. Momenteel vertrekken er maximaal 3 boten per dag.

Voor Koh Phangan en Koh Samui heb je gelukkig wat meer speling. Voor deze route kun je uiteraard ook voor de snelste optie kiezen door privévervoer tussen de Ratchaprapha dam en de Donsak pier boeken, maar je kunt ook eventueel goedkoop reizen met het openbaar vervoer. Het enige waar je in dat geval rekening mee moet houden is extra reistijd. Hoe je precies met het openbaar vervoer van de Ratchaprapha dam naar Koh Phangan of Koh Samui reist, vertel ik je hieronder.

khao sok naar Koh samui
Ratchaprapha Dam, Khao Sok National Park

Ga jij na je tour op het meer eerst weer terug naar Khao Sok dorp en reis je vanaf daar door naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui? Klik dan hier voor meer informatie over vervoer van Khao Sok Dorp naar de eilanden in de Golf van Thailand.

Met het openbaar vervoer van de Ratchaprapha dam naar Koh Phangan of Koh Samui

Ten eerste nog even een reminder voor degene die na hun meerdaagse Khao Sok tour op het meer vanaf de Ratchaprapha dam met het openbaar vervoer door willen reizen naar Koh Tao: dit is i.v.m de lange reistijd naar Donsak (minimaal 4,5u) en de vertrektijd van de laatste boot van Donsak naar Koh Tao (14.30u) helaas niet mogelijk. Mijn advies: boek een taxi naar Donsak of blijf 1 nacht extra in Khao Sok dorp overnachten.

Reis je van de Ratchprapha dam direct door naar Koh Phangan of Koh Samui, dan heb je gelukkig meer mogelijkheden om goedkoop door te reizen met het openbaar vervoer. Mits je uiteraard rekening houdt de vertrektijd van de laatste boot (Koh Phangan: 17.30u en Koh Samui: 19.00u) en de minimale reistijd naar de Donsak pier, inclusief een extra stop in Surat Thani (+4,5 uur)

khao sok naar Koh Tao

Wanneer je van de Ratchaprapha dam naar Koh Phangan of Koh Samui wilt reizen met het openbaar vervoer is het het makkelijkst om met een gedeelde minivan naar het centrum van Surat Thani te reizen en vanuit daar een combiticket bus/boot naar het eiland van jouw keus te boeken.

Je kunt de gedeelde minibus van de Ratchaprapha dam vooraf online boeken via 12Go.Asia, maar je kunt ook vragen of de organisatie van jouw Khao Sok tour jou na de tour op het busstation langs de doorgaande weg afzet, zodat je direct na de lunch door kunt reizen naar Surat Thani. Het busstation bevindt zich op deze locatie en een ticket naar Surat Thani kost ongeveer 200 baht p.p. Bussen vertrekken regelmatig (minimaal 1 a 2x per uur) en de rit duur ongeveer 1,5u-2u.

khao sok naar Koh Phangan

Vanuit het centrum van Surat Thani zijn er een aantal bedrijven die combitickets bus/boot naar Koh Phangan en Koh Samui aanbieden, waaronder Phantip Travel, Seatran en Raja. Zij hebben allen een kantoor in het centrum van Surat Thani, van waar een bus vertrekt naar de Donsak pier. Ook Lomprayah is een bekende bootmaatschappij, maar hun laatste boot vertrekt om 14.30u en dat alleen haalbaar wanneer je voor 10.00u vertrekt vanaf de Ratchaprapha pier.

Bus/boottickets boek je heel makkelijk online via 12Go.Asia of ter plekke bij het kantoor van desbetreffende organisatie. Zelf heb ik goede ervaring met zowel Phantip Travel als met Seatran. Houdt rekening met extra drukte rondom de Full Moon party op Koh Phangan! Op deze dagen adviseer ik om sowieso vooraf de boot naar Koh Phangan te boeken. Klik hier voor meer informatie.

Reis je naar Koh Samui, dan raad ik aan om een ticket te boeken inclusief transfer naar je hotel. Dan hoef je er namelijk niet op te letten bij welke pier je arriveert en betaal je nooit teveel voor een taxi ter plaatse. Taxi’s zijn op Koh Samui namelijk behoorlijk prijzig. Je boekt al een bus/boot/taxi combiticket van Surat Thani naar je hotel in Koh Samui vanaf €15 p.p. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van de bus/boot combi van Surat Thani naar Koh Phangan of Koh Samui

khao sok naar Koh Phangan
Phantip Travel, Surat Thani

Van Khao Sok dorp naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui

Reis je niet vanaf de Ratchaprapha dam door naar Koh Tao, Koh Phangan of Koh Samui, maar zoals de meeste reizigers vanaf Khao Sok dorp, dan heb je een aantal mogelijkheden. Ten eerste kun je kiezen voor de snelste optie: de combinatie privévervoer en ferry. Je boekt een taxi van Khao Sok dorp naar de Donsak Pier nabij Surat Thani en vanaf daar stap je op de boot naar het eiland van jouw keuze. De rit van Khao Sok dorp naar de Donsak Pier duurt ongeveer 3 uur en kosten starten bij €75. Klik hier voor meer informatie.

Een ticket voor de ferry koop je los. Dit kan online via 12Go.Asia of ter plekke bij de pier. Afhankelijk van het eiland waar je naartoe reist, heb je keuze uit 3 maatschappijen, waarvan alleen Lomprayah naar Koh Tao vaart. Deze rit is erg populair en daarom raad ik aan om vooraf tickets te boeken. Dit kan online via 12Go.Asia of via je hotel of lokaal reisbureau. Klik hier voor meer informatie.

De vertrektijden van de ferry’s van Donsak naar Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui zien er momenteel als volgt uit:

  • Lomprayah (Koh Tao, Koh Phangan en Koh Samui): vertrek om 11.00u en 14.30u.
  • Seatran (Koh Phangan en Koh Samui): vertrek ieder uur naar Koh Samui (vanaf 5.00u) en iedere 3 uur naar Koh Phangan (vanaf 5.30u).
  • Raja (Koh Phangan en Koh Samui): vertrek ieder uur naar Koh Samui (vanaf 5.00u) en iedere 3 uur naar Koh Phangan (vanaf 5.00u)

Voor Koh Samui is het niet perse nodig om vooraf boottickets te reserveren. Reis je naar Koh Tao of rondom de Full Moon party naar Koh Phangan, dan raad ik aan om dit vanwege grote populariteit wel te doen (uiterlijk een paar dagen van te voren). Dit kan online via 12Go.Asia of ter plekke via je hotel of lokaal reisbureau.

Klik hier voor meer informatie, prijzen en actuele vertrektijden.

khao sok naar Koh Samui
Seatran ferry

Met het openbaar vervoer van Koh Sok dorp naar Koh Phangan of Koh Samui

Wil je met het openbaar vervoer van Khao Sok dorp naar de eilanden in de Golf van Thailand reizen, dan is de combi gedeelde minibus/boot het makkelijkst. Je boekt dan één ticket waarbij alle transfers zijn inbegrepen.

Reis je van Khao Sok naar Koh Phangan of Koh Samui, dan kun je zowel online als ter plekke een bus/boot combiticket aanschaffen. Ook hiervoor geldt, reis je rondom de Full Moon party richting Koh Phangan, boek dan uiterlijk een paar dagen van te voren je bootticket. Zo voorkom je teleurstelling. Naar Koh Samui is vooraf reserveren geen must.

Reserveer hier jouw bus/bootticket van Khao Sok naar Koh Phangan

Khao sok naar koh samui
Koh Samui

Met het openbaar vervoer van Koh Sok dorp naar Koh Tao

Reis je van Khao Sok naar Koh Tao, dan zul je zien dat er online alleen bus/boot tickets verkrijgbaar zijn in combinatie met de nachtboot. Deze raad ik alleen aan als het écht niet anders kan! De boot is erg primitief en minder veilig als de ferry van Lomprayah.

Uiteraard wil jij jouw tickets van Khao Sok naar Koh Tao wel veilig stellen. Zeker wanneer je reist volgens een strak schema. Je hebt in dit geval 2 opties: boek tickets via een lokaal reisbureau of je hotel ter plekke. Boek uiterlijk een paar dagen vooraf, want last-minute zijn de tickets nog weleens uitverkocht. Helaas spreek ik uit ervaring.

Wat je ook kunt doen is online een ticket naar Koh Tao boeken vanaf de Tapee pier in Surat Thani. Dit is het hoofdkantoor van Lomprayah. Vanaf hier rijden er 3 bussen per dag naar de Donsak pier voor de boot naar Koh Tao (10.00u, 12.00u en 13.00u) De prijs is ongeveer €23 p.p. Klik hier voor meer informatie.

Om vanaf Khao Sok naar de Tapee pier te reizen boek je vanuit Khao Sok dorp een gedeelde minivan naar Surat Thani. Deze vertrekken minimaal ieder uur. Reken op een reistijd van zeker 3 uur tussen Khao Sok dorp en de Tapee pier zodat je wat speling hebt. Boeken kan online, maar ook ter plekke. Bustickets van Khao Sok naar Surat Thani kosten ongeveer €7 p.p.

Reserveer hier jouw tickets van Surat Thani (Tapee pier) naar Koh Tao

Tapee pier Surat thani
Tapee Pier Surat Thani oftewel het hoofdkantoor van Lomprayah.

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

khao sok naar Koh Tao
De pier op Koh Tao

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights