My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra

De hoogtepunten van Noord-Sumatra

 

Home » Indonesië » De hoogtepunten van Noord-Sumatra

 


 

Het noorden van Sumatra is onder reizigers het meest populaire gedeelte van het eiland. Dit komt waarschijnlijk doordat de hoofdstad Medan relatief makkelijk bereikbaar is vanuit andere delen van Indonesië, maar ook vanuit Maleisië, Thailand en Singapore. Daarbij komen de meeste reizigers naar noord-Sumatra om orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien, wat begrijpelijk is, want nergens in Azië zijn deze prachtige dieren makkelijker in het wild te spotten dan hier. Maar het noord-Sumatra heeft nog veel meer moois te bieden. Vandaag zet ik de hoogtepunten van Noord-Sumatra op een rij.

 

 

Bukit Lawang

 

Bukit Lawang is een klein dorpje aan de rand van het Gunung Leuser National Park en het is dé plek om in Noord-Sumatra orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Ook ik ben groot fan van Bukit Lawang, want deze plek is voor mij één van de meest relaxte plekken in zuidoost-Azië. Het is vooral de ligging die het zo bijzonder maakt, want waar kun je nog voor een paar euro per nacht, vanaf je balkon genieten van het meest prachtige uitzicht over de jungle? Met een beetje geluk spot je vanaf hier ook nog eens een orang-oetan of andere apensoorten.

 

Maar ik ben niet alleen maar positief over Bukit Lawang. Er is een groot probleem met betrekking tot het voeren van orang-oetans tijdens een jungle trekking. Ten eerste is dit hartstikke verboden en ten tweede zou je denken dat gidsen hierin wel hun verantwoordelijkheid nemen, maar helaas…niets is minder waar. Tegenwoordig lijkt het voeren van de dieren meer regel dan uitzondering, daarom raad ik aan om voor je op jungle trek gaat, goed uit te zoeken of jouw gids echt een goede en verantwoordelijk gids is of dat hij zijn eigen portemonnee toch net iets belangrijker vind dan de dieren en de natuur. Een gewaarschuwd mens telt voor twee ;-)

 

Noord-Sumatra

 

 

Pulau Nias

 

Pulau Nias is een eiland voor de west-kust van Sumatra, op zo’n 125 km van de stad Sibolga. Het eiland wordt voornamelijk bezocht door surfers, maar is zeker ook een aanrader voor wie op zoek is naar een onontdekt, tropisch paradijs. Een voordeel van Nias is dat het een stuk makkelijker bereikbaar is, dan bijvoorbeeld buureilanden Banyak en Mentawai. Dit komt doordat de hoofdstad Gunung Sitoli beschikt over een plaatselijke airport. Nias eiland is in totaal zo’n 125 km lang en 40 km breed. Er leven zo’n 750.000 mensen en toeristen zie je er amper. Naast mooie stranden, is de natuur er prachtig en beschikken die Niassers over een interessante cultuur, die je nergens anders vind.

 

 

Lake Toba

 

Lake Toba is het grootste en diepste kratermeer ter wereld en is ontstaan na een uitbarsting van een zogenaamde supervulkaan duizenden jaren geleden. Het meer zelf is ongeveer 100 km lang, 30 km breed en 500 meter diep. In het meer ligt het schiereiland Samosir eiland, dat het makkelijkste bereikbaar is met de veerboot vanaf de plaats Parapat. Samosir eiland ligt op zo’n 1500 meter hoogte en heeft daardoor een aangenaam klimaat. Samosir is ontzettend mooi groen en is prima te verkennen per brommer. Naast een prachtige jungle vind je hier ook bergen, rijstvelden en watervallen. Naast de schitterende natuur kun je hier ook kennismaken met de Batak cultuur. Het toeristische gedeelte vind je in de plaats Tuk Tuk. Hier vind je vele guesthouses waar je prachtig uitzicht hebt over het meer. Ik bezocht Lake Toba in 2011 voor het eerst en kan niet wachten om nog eens terug te gaan.

 

Noord-Sumatra

 

 

Tangkahan

 

Wanneer je Bukit Lawang misschien iets te druk vind, maar toch een paar dagen nabij de jungle wilt verblijven, dan is Tangkahan een goede optie. Tangkahan is echt een verborgen parel. Hier vind je een handjevol accommodaties en deze zijn stuk voor stuk prachtig gelegen. Het is helaas wel wat moeilijker om hier orang-oetans te spotten, want degene die er zitten zijn, in tegenstelling van de dieren in Bukit Lawang, echt wild en laten zich niet makkelijk zien. Tangkahan is ook prima te combineren met een bezoek aan Bukit Lawang, want deze 2 plekken liggen maar op 2 uur rijden van mekaar af. Naast het maken van een jungle trekking kun je ook nog een bezoek brengen aan het olifanten opvangcentrum en hier eventueel één van deze prachtige dieren wassen. Absoluut een aanrader!

 

Noord-Sumatra

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Tips voor een bezoek aan Pulau Weh

Kedah: dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Verborgen pareltjes: Rimba Eco Lodge Padang

Orang-oetans spotten in het wild: Sumatra.

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat een affiliate link. Lees hierover meer in de disclaimer