My Travel Secret ...
Menu
Azië / Myanmar

De hoogtepunten van onze reis door Myanmar


Home » Myanmar » De hoogtepunten van onze reis door Myanmar

Myanmar is met stip één van de meest bijzondere bestemmingen die wij binnen zuidoost-Azië hebben bezocht. Het heeft iets puurs en authentieks wat je op veel plekken binnen deze regio niet meer vind. Heb jij plannen om door zuidoost-Azië te gaan reizen of ben je op zoek naar een top bestemming om op vakantie te gaan? Sla Myanmar dan zeker niet over! Vandaag blik ik terug op onze reis door dit inspirerende land en zet ik mijn persoonlijke hoogtepunten op een rij.

Zonsopkomst (en ondergang) bij de tempels van Bagan

Er is geen zonsopkomst die voor mij kan tippen aan de zonsopkomst bij de tempels van Bagan. Honderden tempels die opdoemen vanuit de mist, terwijl de zon langzaam doorkomt. Het is zo’n ontzettend speciaal moment!  Een bezoek aan Bagan mag dan ook niet ontbreken tijdens je route door Myanmar. Je hebt vast vele foto’s gezien, maar ik kan je verzekeren, die kunnen absoluut niet tippen aan het moment dat je dit fenomeen met eigen ogen mag aanschouwen.

Wil je echt iets speciaals doen, boek dan een ballonvaart. Wij deden dit niet en daar heb ik nog steeds een beetje spijt van. Laat je vooral niet tegenhouden door de prijs, want het is een absolute “once in a lifetime” ervaring en voor mij dé reden om ooit nog eens terug te willen. Naast zonsopkomst is de zonsondergang bij Bagan natuurlijk ook een dikke aanrader en een absolute must-see. De beste manier om de tempels te ontdekken is op de fiets of voor de iets minder sportieve types, de e-bike. Je kunt zo zelf beslissen naar welke tempels je gaat en het is een prima manier om de bussen vol toeristen te ontlopen.

Tip: Ga op zoek naar goede, maar minder populaire plekken om te genieten van zonsopkomst en ondergang. De meest populaire plekken zijn vaak afgeladen vol en dit heeft toch wel invloed op jouw unieke ervaring. Informeer bij je accommodatie of vraag advies bij andere reizigers.

Hoogtepunten van Myanmar
Bagan

Off the beaten track: de tempels van A Myint

De meest bijzondere ontmoeting in Myanmar hadden wij met een jonge monnik in het het dorpje A Myint. A Myint. ligt op zo’n uur rijden van de stad Monywa, in de provincie Sagaing en wordt zelden bezocht door toeristen. Na een tip in de Lonely Planet reisgids besloten wij het er op te wagen en dit was de beste beslissing die wij tijdens onze reis door Myanmar maakten. Het dorp zelf stelt helemaal niet zo veel voor, maar wat deze plek zo bijzonder maakt zijn de verzameling oude tempels uit hetzelfde tijdperk als de tempels van Bagan. Veel van deze tempels zijn beschadigd en worden tot mijn verbazing helemaal niet beschermd, maar ze zijn zeker een bezoek waard. Wij werden bij aankomst vrijwel meteen begroet door de jonge monnik. Hij sprak geen woord Engels, maar al snel werd duidelijk dat hij ons de tempels en het klooster waar hij woonde, wilde laten zien. Dit was echt zo’n speciale ontmoeting en iets om nooit te vergeten.

Hoogtepunten Myanmar
A Myint, Myanmar

Nyaung Schwe (Inle Lake)

Zelf vind ik het altijd lekker om een rondreis door een (nieuw) land af te sluiten op een relaxte plek, zoals een mooi strand of een sfeervol hotel met een fijn zwembad. Even lekker alle impressies van de afgelopen dagen/weken op je in laten werken, terwijl je af en toe een duik neemt en lekker van de zon kunt genieten, want ja reizen kan erg vermoeiend zijn ;-) Voor mij was Nyaung Schwe daar de perfecte plek voor. Niet dat er in Nyang Schwe niks te doen is, integendeel, maar er heerste hier een hele fijne en relaxte sfeer. Naast een boottocht over het meer, huurden we een fiets en brachten wij een bezoek aan verschillende markten en kloosters rondom het meer. Tussendoor zorgden we er voor dat we ook regelmatig even helemaal niks hoefden en brachten we een paar uur door aan het zwembad van het hotel. De perfecte combinatie!

Hoogtepunten Myanmar
Inle Lake en Nyaung Schwe

De Schwedagon Pagoda, Yangon

Je kan tijdens jouw reis door Myanmar niet om de Schwedagon Pagoda in Yangon heen. Deze pagoda is de grootste tempel van Myanmar en bestaat uit meer dan 50.000 kilo bladgoud en vele duizenden kostbare edelstenen. De Schwedagon pagoda is één van de belangrijkste boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld en dus een must-visit tijdens jouw reis naar Myanmar. Een bezoek aan deze tempel is echt een beleving op zich. Neem de tijd en laat op je inwerken wat er allemaal om je heen gebeurd, je zult je ogen uitkijken. Toen wij deze tempel bezochten vonden er verschillende belangrijke ceremonies plaats, grote kans dat dat bij jouw bezoek ook zal zijn. Zorg dus dat je je camera altijd gereed hebt.

Schwedagon Pagoda Yangon
Schwedagon Pagoda, Yangon

Hsipaw

Op zo’n 200 kilometer ten noordoosten van de stad Mandalay ligt het bergstadje Hsipaw. Ook een plek die absoluut een bezoek waard is. Wij bezochten o.a de ochtend markt, little bagan en verkenden de omgeving op de fiets. Ook dronken we de lekkerste verse fruitsappen ooit en gingen we op bezoek bij Mrs. Popcorn’s Garden. Het allerleukst was de trekking die wij maakten samen met een lokale gids. We liepen 2 dagen door de bergen en brachten een bezoek aan verschillende bergstammen. Hier aten we en brachten we de nacht door. Wil jij dit ook gaan doen? Zorg dan in ieder geval voor goede loopschoenen. Ik deed dan niet en heb het geweten, want nooit eerder liep ik tijdens een trekking zo veel blaren op *auw*  Ik kon op den duur letterlijk geen stap meer verzetten, je bent dus gewaarschuwd!

Tip: Neem de trein van Mandalay naar Hsipaw en ervaar de rit over het Gokteik viaduct. 

Hoogtepunten Myanmar
Hsipaw