My Travel Secret ...
Menu
Azië / India

De grotten van Ajanta en Ellora, India.

 

Home » Azië » De grotten van Ajanta en Ellora, India.

 


 

Ooit gehoord van de grotten van Ajanta en Ellora in India? Het zijn niet de meest bekende hotspots van het land, maar oh wat zijn ze een bezoek waard, want ze zijn echt prachtig! Ik moet eerlijk bekennen, dat voordat ik onze reis naar India ging plannen, ik ook nog niet van deze grotten had gehoord. Buiten de Taj Mahal kende ik sowieso maar weinig culturele hoogtepunten van India. Tijdens de voorbereiding van onze reis stuitte ik echter op deze hindoeïstische en boeddhistische grotten nabij Aurangabad, een stad op 1 uur vliegen of 7 uur per trein van Mumbai. De foto’s zagen er spectaculair uit en na overleg met mijn vriend, besloten we onze reis hier te beginnen.

 

De Ajanta grotten zijn het oudst en de oudste van de grotten hier dateren uit de 2e en 1e eeuw voor Christus. Boeddhistische monniken begonnen in die tijd met het uithakken van de grotten om op deze manier kloosters en tempels te bouwen, om de Naga (slangen-koning) te vereren. Later kwamen er ook schilders, beeldhouders en timmerlieden aan te pas. In totaal zijn er 29 grotten en deze grotten zijn echt in prachtige staat. Zelfs de muurschilderingen die tussen 500 en 600 na Christus zijn gemaakt, zijn nog goed zichtbaar. Deze schilderingen worden beschouwd als meesterwerken uit de boeddhistische kunst.  De grotten van Ajanta (en ook Ellora) zijn in 1983 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco  vanwege de belangrijke rol in de geschiedenis van het boeddhisme en de geschiedenis van India.

 

De grotten van Ajanta

 

 

De grotten van Ellora zijn uit een later stadium dan de grotten van Ajanta, en dateren uit 600-1000 na Christus. Ze liggen in een andere regio dan Ajanta en het lijkt er op dat Ajanta na 600 is verlaten, doordat het boeddhisme in India in die tijd begon te vervallen. In Ellora vind je wel nog grotten uit het boeddhisme, maar ook uit het hindoeïsme en het jaïnisme. In totaal zijn er 34. Het absolute klapstuk van Ellora is de Kailasa tempel, een enorme uit een rots gehakte hindoe tempel, die werkelijk fantastisch is! 7.000 Man hebben gedurende 150 jaar aan deze tempel gewerkt. Stel je eens voor!

 

De grotten van Ajanta

Kailasa tempel, Ellora grotten

 

Doordat de grotten van Ajanta en Ellora niet in dezelfde richting vanuit Aurangabad liggen, raad ik aan om een bezoek aan deze 2 plekken, niet op de zelfde dag te plannen. Ajanta  ligt op 3 uur rijden van Aurangabad en is het makkelijkst bereikbaar per taxi. Wij betaalden voor een dagtrip 2.000 rp (taxi zonder airco) en 250 rp p.p entree. Zorg dat je vroeg vertrekt, want Ajanta is het meest toeristische van de 2 en wordt vooral door Indiaase toeristen massaal bezocht. Rond het middag uur is het er behoorlijk druk. Iets waar je rekening mee moet houden is dat de de grotten van Ajanta, iedere maandag gesloten zijn.

 

Ellora is een stuk minder druk en ligt op 1 uur rijden van Aurangabad. Voor een taxi hier naar toe betaalden wij destijds 1.500 rp en ook hier was de entree van de grotten 250 rp p.p. De taxi is in principe incl. 7 highlights van de stad Aurangabad, maar naar mijn mening kun je die beter overslaan ;-) De replica van de Taj mahal is bijvoorbeeld echt een lachertje. De grotten van Ellora zijn iedere dinsdag gesloten, ook iets om rekening mee te houden!

 

De grotten van Ajanta en Ellora

De grotten van Ajanta

 

Als je mij vraagt welke van de 2 grotten ik het leukst vind, dan ga ik toch voor de grotten van Ellora, omdat je hier echt op je gemak uren rond kan slenteren zonder door andere toeristen gestoord te worden. Ja oké, Indiërs gaan nou eenmaal graag met westerlingen op de foto en ook hier zul je dit mee maken, maar over het algemeen zijn de grotten van Ellora, een stuk rustiger dan die van Ajanta. Wat je mist bij Ellora zijn de muurschilderingen, maar daarvoor in de plaats krijg je de Kailasa tempel en deze is echt zo de moeite waard, die mag je eigenlijk niet missen!

 

De grotten van Ajanta

De grotten van Ellora