My Travel Secret ...
Menu
Blogtips

Een eigen blog beginnen: een stap voor stap minigids

Home » Blogtips » Een eigen blog beginnen: een stap voor stap minigids

Wil jij ook graag je eigen blog beginnen, maar heb je geen idee hoe? Ik leg je in deze blogpost stap voor stap uit hoe ik het deed en hoe jij het dus ook kan doen. Alleen dan zonder alle fouten die ik destijds maakte.

Om te beginnen verwijs ik je eerst naar de blogpost: 8 dingen om goed over na te denken voordat je een blog start. Hierin staan een aantal dingen die ontzettend belangrijk zijn in de voorbereiding. Dingen die niet over één nacht ijs gaan, maar waar je even goed over na moet denken. Zeker als je echt geen idee hebt hoe je precies je eigen blog start. Kort samengevat:

  • Wat is je doel bij het starten van een blog?
  • Hoeveel tijd heb je om in een blog te steken?
  • Ben ik bereid in mijn blog te investeren?
  • Welk online platform ga ik gebruiken voor mijn blog?
  • Bij welk webhosting bedrijf breng ik mijn blog onder?
  • Waar ga ik over schrijven? Wat is mijn niche?
  • Tips voor het kiezen van de perfecte blognaam
  • In welke taal ga ik schrijven?

Lees eerst: 8 dingen om goed over na te denken voordat je een blog start

Heb je goed over al deze punten nagedacht, dan kun je starten met het maken van jouw eigen blog. Ben je net als mij zelf niet zo technisch, dan kan al deze info behoorlijk overweldigend zijn. Blijf rustig en volg stap voor stap alle punten.

eigen blog beginnen
Een eigen blog beginnen

1. Schaf een webhostingpakket aan en registreer jouw domeinnaam

Het starten van een blog begint bij het aanschaffen van een webhostingpakket dat WordPress ondersteunt en een domeinnaam. Zelf heb ik bewust gekozen voor een Nederlands webhosting bedrijf, omdat ik niet erg technisch ben en wil kunnen overleggen in Jip en Janneke taal. Ik zit momenteel nog bij Versio, maar ga binnenkort overstappen naar Cloud86. Dit bedrijf komt uit de bus als het beste webhosting bedrijf in Nederland. Hopelijk kan ik binnenkort mijn ervaring delen. Lees hier meer over Cloud86.

Een van de best beoordeelde webhosting bedrijven ter wereld is Siteground. Zij bieden betaalbare WordPress pakketten aan speciaal voor bloggers. Prijzen starten bij €3,95 per maand. Het enige nadeel is dat Siteground een buitenlands bedrijf is en dat de klantenservice alleen maar Engels spreekt. Wel is deze klantenservice heel erg goed en behulpzaam, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je niet zo goed Engels spreekt het wat lastiger communiceren is over technische dingen. Siteground heeft een datacentrum inclusief server in Nederland en daarom zijn zij juist heel erg interessant voor Nederlandse websites. 

eigen blog beginnen
De WordPress pakketten van Siteground zijn ideaal wanneer je een eigen blog wilt starten

2. Installeer WordPress

Nadat je een webhostingpakket en domeinnaam hebt aangeschaft is het tijd om WordPress te installeren. Hoe dit werkt is voor ieder webhosting bedrijf weer net iets anders. Daarom kun je het beste even op Google zoeken hoe het zit bij jouw host. De meeste bedrijven hebben een uitgebreide beschrijving of video online staan.

Voor Siteground is onderstaande video erg handig en voor Versio kun je dit artikel checken.

Zorg dat je naast WordPress installeert, ook een SSL certificaat activeert. Deze krijg je meestal gratis bij je webhostingpakket. Een SSL certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen 2 computers. Naast dat het zorgt voor veiligheid is het ook verplicht volgens de AVG (privacy) wet. Een must dus! 

Via Versio kun je zelf je SSL certificaat registreren door deze stappen te volgen. Als laatste moet je nog even de Really simple SSL plugin installeren en activeren en kun je van start.

3. Aan de slag met WordPress

Je bent nu klaar om aan de slag te gaan met jouw WordPress website. Via www.jouwdomein.nl/wp-admin log je in en vervolgens kom je uit in het dashbord van jouw blog. Dit is als het ware de achterkant van jouw website. Heb je geen idee wat WordPress is en hoe het werkt, dan raad ik aan om eerst op je gemak You Tube te raadplegen.

Wat nu eerst? 

Ik raad aan om als eerste een aantal instellingen aan te passen in je dashbord.

  1. Reset je wachtwoord: Ga in je dashbord naar: gebruikers >> je profiel >> scroll naar beneden om je wachtwoord te wijzigen. Tevens kun je op deze pagina je persoonlijke gegevens invullen en social media kanalen toevoegen. Vergeet niet op “profiel bijwerken” te klikken. 
  1. Pas de permalink structuur aan: Dit is belangrijk om te doen voordat je begint met schrijven! De permalink structuur is hoe jouw website een url opslaat en weergeeft. Een permalink is als ware het webadres van een blogpost of pagina, bv bij https://www.mytravelsecret.nl/wat-te-doen-in-bangkok/ ,is wat-te-doen-in-bangkok de permalink. 

Standaard staat de permalink structuur in WordPress ingesteld op: www.domeinnaam.nl/?p-123, dit wil je als blogger niet en daarom is het belangrijk dit meteen even aan te passen. Ga in je dashbord naar: instellingen >> permalinks >> kies bij algemene instellingen voor berichtnaam en klik op “wijzigingen opslaan”. Deze instelling heb je als blogger op de lange termijn het meest aan en wanneer je dit direct goed hebt ingesteld voorkom je dat je later al je artikelen aan moet gaan passen en redirecten.

Tip: Kies nooit voor een permalink structuur met daarin de datum! 

  1. Stel de juiste tijdzone en taal in: ga in je dashbord naar: instellingen >> algemeen >> hier kun je naast wat standaard dingen ook de juiste taal, tijdzone en tijd instellen. Klik op “wijzigingen opslaan” 
wordpress blog starten
De achterkant van een WordPress site

Wanneer je helemaal niet bekend bent met WordPress raad ik aan om vervolgens veel tutorials op You Tube te bekijken. Dat is iets wat mij in ieder geval enorm heeft geholpen, want ik wist echt helemaal niks van WordPress, een blog maken of alles wat daar mee te maken heeft. Je krijgt bij het zien van video’s een indruk van de functies van het WordPress dashbord en hoe jij deze kunt gebruiken. 

Loop je ergens op vast check dan gewoon Google of You Tube. Hier vind je alle oplossingen voor (technische) WordPress problemen. 

Zodra jij WordPress hebt geïnstalleerd staat jouw website online. Wat ik aanraad is een onderhouds (maintenance) plugin te installeren, zodat mensen jouw website niet kunnen zien, omdat deze uiteraard nog niet klaar is. Zo kun je ongestoord aan je website werken zonder dat iemand kan zien waar je mee bezig bent. 

Ga in je dashbord naar: plugins >> nieuwe plugins >> typ bij trefwoord “maintenance” in en kies voor de bovenstaande plugin >> klik op “nu installeren” en vervolgens “activeren”  

Zodra je website klaar is en live kan hoef je de plugin alleen maar te deactiveren en te verwijderen. 

je eigen Blog beginnen
Zodra je de maintenance plugin hebt geactiveerd ziet je website er voor anderen zo uit. Je kunt de tekst en foto ook nog aanpassen naar jouw zin.

4. Download een WordPress thema

Een thema bepaald grotendeels hoe jouw website er uit komt te zien. Wanneer jij WordPress net hebt geïnstalleerd komt het met een standaard, gratis thema. Dit thema kun je zelf eenvoudig aanpassen en veranderen. 

Er zijn veel verschillende gratis WordPress thema’s, maar je kunt ook een premium WordPress thema kopen. Het voordeel van een premium thema is dat deze er vaak veel mooier uitzien en dat er veel meer mee mogelijk is. Dit is dus zeker een aanrader, maar wil je in het begin eerst gewoon even alles uittesten met een gratis thema, dan is dat natuurlijk prima.

Binnen jouw dashbord kun je zoeken naar een gratis thema. Ga naar: weergave >> thema’s >> nieuw thema toevoegen. Je ziet nu een overzicht van allerlei gratis thema’s die jij kunt installeren en activeren. Een populair gratis WordPress thema is Ocean WP. Dit is een thema met meer mogelijkheden dan de meeste gratis thema’s en is lichtgewicht thema waardoor je website niet traag wordt.

Waar je bij het uitzoeken van een nieuw premium thema op moet letten is dat deze responsive is. Dat houdt in dat het ook ondersteunt wordt voor mobiele telefoons en tablet. Dit is ontzettend belangrijk! Verder is het belangrijk dat het een aansprekend thema is en past bij jou en dat het geoptimaliseerd wordt voor SEO (search engine optimization). 

Op Themeforest vind je duizenden WordPress thema’s. Wanneer je een mooi thema hebt gevonden kun je via de  “preview” functie kijken hoe een bepaald thema er uit komt te zien en wat de mogelijkheden van het thema zijn. Kijk op je gemak rond en maak zeker geen overhaaste beslissingen. 

Zelf heb ik een zwak voor de Solopine thema’s. Ik vind ze mooi, maar dat is natuurlijk heel erg persoonlijk. Het fijnste is dat de thema’s heel fijn en makkelijk werken en dat de klantenservice goed is. Wat betreft goede functionaliteit en snelheid worden thema’s als Soledad en Flatsome door veel succesvolle bloggers geadviseerd.

Wanneer je jouw thema hebt gevonden kun je hem uploaden via je WordPress dashboard: dashboard >> weergave >> thema’s >> nieuwe toevoegen.

Mocht dit niet lukken dan raad ik aan dit artikel te lezen of You Tube te checken. 

Klik hier voor een overzicht van de leukste WordPress Thema’s op Themeforest

5. Het inrichten van jouw blog

Wat betreft de inrichting adviseer ik om gewoon eens goed rond te kijken bij andere blogs. Wat vind jij handig en wat vind je mooi? Denk daarbij bijvoorbeeld aan: 

  • Hoe komt de homepagina eruit te zien? 
  • Wil je een sidebar en zo ja, hoe richt je deze in? 
  • Hoe ga je de menustructuur van je website indelen? 
  • Welke foto’s ga je gebruiken? 

Dit zijn dingen waarmee je heel erg kunt spelen en kunt uitproberen. Je kunt het altijd later ook nog aanpassen natuurlijk. 

Wanneer je content gaat maken voor jouw website is het belangrijk om te weten wanneer je gebruik maakt van een “bericht” of “pagina” in WordPress. Deze 2 dingen lijken namelijk op elkaar, maar zijn net iets anders. In principe publiceer je een blogpost altijd als “bericht”. Deze kun je onderverdelen in bepaalde categorieën, zo heb ik bijvoorbeeld een categorie “thailand” of “reistips”.

Een “pagina” gebruik je wanneer je een statische pagina maakt, zoals een “over mij” pagina of een “contact” pagina. Ook kun je een landingspagina creëren voor een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld een bepaald land of continent. Een pagina gebruik je een stuk minder vaak dan een bericht.

eigen blog starten

6. Wat heeft iedere website nodig? 

Er zijn een aantal pagina’s of functionaliteiten die aan te raden zijn wanneer je je eigen blog gaat maken. Denk daarbij aan: 

  • Een over jou pagina 
  • Een contact pagina
  • Social media buttons/widgets
  • Een zoekbalk 
  • Een privacyverklaring (verplicht)
  • Cookie banner (verplicht) 

Een privacyverklaring en cookiebanner hebben te maken met de privacywet. Het komt er in het kort op neer dat een website een bezoeker vooraf moet laten weten hoe zij omgaan met beheren en verzamelen van klantgegevens. Bijvoorbeeld wanneer jij emailadressen verzamelt voor een emaillijst, maar ook wanneer jij je website koppelt met Google Analytics om te meten hoeveel bezoekers jij per maand naar je website trekt. Meer over de privacywet en wat het voor bloggers betekent lees je hier

Lees ook: tips voor beginnende reisbloggers

eigen blog maken
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights