My Travel Secret ...
Azië Nepal

Storytelling: ‘Echte liefde’ in Nepal

Onze reis door Nepal zit er al weer bijna op als wij 2 dagen voor vertrek de bus van Pokhara naar Kathmandu nemen. In Kathmandu willen we de laatste inkopen doen en nog even de historische stad Bhaktapur bezoeken. Tijdens de rit raakt mijn vriend in gesprek met Janak, een Nepalese jongen van een jaar of 32, die samen met zijn kersverse vrouw Denjana 3 dagen op huwelijksreis is geweest naar Pokhara, Lakeside om precies te zijn, het toeristisch centrum van de stad. Hij vertelt ons dat ze een geweldige tijd hebben gehad, maar dat ze niet langer konden blijven, omdat de broer van Janak zich dit weekend gaat verloven en daar moeten zij als familie bij zijn. Wanneer we Janak vertellen dat wij de volgende dag Bhaktapur willen bezoeken, bied hij direct aan om ons in de stad te laten zien. Hij woont hier namelijk en kent de stad op z’n duimpje. Het lijkt ons een leuk plan, want wat is er leuker dan een stad door de ogen van een local te zien? We wisselen telefoonnummers uit en in Kathmandu nemen we afscheid.

 

De volgende ochtend nemen we de lokale bus naar Bhaktapur. Bij aankomst besluiten we eerst iets te gaan drinken bij een restaurant aan de rand van Durbar Square en ondertussen nemen we contact op met Janak. We hoeven nog geen kwartier te wachten als Jakak op zijn brommer komt aangescheurd. Hij maakt een gehaaste indruk. Wanneer we vragen of hij echt wel tijd heeft om ons rond te leiden, geeft hij aan dat hij dit maar al te graag doet, maar dat hij ook nog allerlei voorbereidingen moet treffen voor de verlovingsceremonie van zijn broer, die blijkbaar ook op deze dag plaatsvindt. Had dit dan meteen gezegd! We vertellen hem dat het echt geen probleem is als hij niet met ons mee gaat, maar hij staat er op en ondertussen lopen we Durbar Square op.

 

Bhaktapur ontdekken met Janak

Bhaktapur ontdekken met Janak

 

Bhaktapur is echt prachtig, een sprookje! Janak vertelt ons vol passie de verhalen over de goden die worden afgebeeld. Wanneer we bij één van de vele adembenemende tempels aankomen en Janak ongemakkelijk begint te lachen, kijken we eens goed naar de gegraveerde afbeeldingen en zien allerlei tantrische figuren afgebeeld. Met z’n drieën schieten we keihard in de lach. Na een paar uur geeft Janak aan dat hij echt moet gaan, maar in plaats van afscheid te nemen, nodigt hij ons uit om met hem mee te gaan. Hij heeft inmiddels contact met zijn broer gehad en deze nodigt ons uit op de verlovingsceremonie, een aanbod dat we uiteraard niet af kunnen slaan.

 

Met z’n drieën gaan we naar Janaks appartement, waar Denjana al op hem zit te wachten en waar we ook kennis maken met de aanstaande bruidegom, zijn broer. We hebben niet heel veel tijd, maar wat we precies nog allemaal moeten doen, is ons niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat we terug moeten naar Katmandu, naar een oom van Janak waar de hele familie samen komt. Later zullen we dan met z’n allen naar het huis van de familie van de aanstaande vrouw gaan, waar de ceremonie plaats zal vinden. Op de brommer rijden we terug naar Kathmandu. Wanneer we stoppen bij een juwelier, maakt Janak ons duidelijk dat er nog even iets gekocht moet worden, een verlovingsring! Niet geheel onbelangrijk ;-) Bij aankomst bij het huis van de oom, maken we kennis met met de familie. We ontmoeten zo veel mensen, dat wij ons de namen en relatie tot Janak direct al niet meer herinneren. Een vrouw is druk bezig met het inpakken van cadeaus, waaronder een sarong, fruit en zoetigheid die later op de avond aan de familie van de aanstaande bruid zullen worden overhandigd. Als iedereen omgekleed en klaar is, worden er taxi’s gebeld en is het tijd om naar de aanstaande bruid toe te gaan. Wij voelen ons vooral ontzettend “underdressed”, want iedereen ziet er ondertussen op en top uit en wij lopen nog steeds rond in ons kloffie dat we die ochtend aantrokken, om naar Bhaktapur toe te gaan.

 

De voorbereidingen voor de verlovings ceremonie

De voorbereidingen voor de verlovings ceremonie, inclusief het kopen van een ring

 

Na een taxirit van 45 minuten en minstens 3 keer te zijn verdwaald, komen we aan bij de familie van de aanstaande bruid. De aanstaande bruidegom is zichtbaar zenuwachtig en nadat ons verteld wordt dat hij zijn aanstaande vrouw nog maar 1 keer ontmoet heeft, snappen wij dit volkomen. “Maar” vertelt Janak “Ze hebben wel al een paar keer met elkaar gebeld.” Later vertelt hij trots dat dé ontmoeting plaats vond op zijn bruiloft, een paar weken eerder. De ouders hebben toen kennisgemaakt en hebben toestemming gegeven voor een huwelijk. Zo gaat dat blijkbaar in Nepal.

 

De families maken kennis met elkaar en wij zitten er ontzttend ongemakkelijk bij. We lachen maar wat en proberen oogcontact met Janak te houden. Als laatste komt de aanstaande bruid de kamer binnen, een super mooi, maar erg jong meisje. Het aanstaande paar durft elkaar nog niet eens aan te kijken en de spanning is voelbaar. Ondertussen wordt er een geestelijke bij gehaald, die de ceremonie gaat leiden. Een ceremonie die uiteindelijk nog niet eens 10 minuten duurt. Aan het eind van de ceremonie gebeurt er iets raars. Eerst krijgen alle gasten van de geestelijke een “tikka” ,oftewel een rode stip, op hun voorhoofd. Niks raars aan, want dit gebruik komt veel voor in Nepal, maar na de tikka ontvangt iedere gast, ook wij, een envelop. Onhandig nemen we hem maar aan. Natuurlijk wil ik hem het liefst meteen openscheuren, maar ik kan me nog net beheersen ;-) Na de ceremonie is het tijd voor eten, veel en lekker eten en na het eten is het tijd om te gaan. Niks gezellig na kletsen, maar lekker zakelijk je ding doen en weer naar huis. Ook de aanstaande bruidegom gaat naar huis. Hij en zijn aanstaande vrouw zien elkaar weer op de dag van de bruiloft, enkele weken later.

 

Het aanstaande bruidspaar

Het aanstaande bruidspaar

 

Na een lange, leuke, maar ook bizarre dag nemen we een taxi terug naar ons hotel. Zodra we in de taxi zitten grissen we de envelop uit onze zak en maken hem open. We zijn te nieuwsgierig! Uiteindelijk blijkt er in iedere envelop 100 rupee te zitten, omgerekend 1 euro. Voor ons voelt het raar, maar blijkbaar hoort het er bij. De volgende dag nodigen we Janak en Denjana uit voor een afscheidsetentje. Onze reis door Nepal zit er nu helaas echt op. Wat een bijzonder land en wat een bijzondere mensen! Nog geen 2 weken later worden we opgeschrikt door een bericht op internet, Nepal is getroffen door een aardbeving. We proberen contact te leggen met Janak, maar het lukt pas dagen later hem te spreken. Hij en zijn familie zijn gelukkig ongedeerd, maar moeten noodgedwongen in tenten slapen, omdat hun huizen beschadigd zijn. Nu maanden later krabbelt Nepal en ook Janak en zijn familie uit een dal. We krijgen zelfs het bericht dat Denjana zwanger is en deze maand (januari 2016) haar eerste kindje verwacht. Wij kunnen niet wachten om een keer terug te gaan om die kleine te gaan bewonderen.

 

Afscheidsetentje met janak en Denjana

Afscheidsetentje met janak en Denjana

 

 

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  11 januari 2016 at 00:24

  Wow wat speciaal zeg, zo vriendelijk en oprecht. Wellicht dat je in Nepal meer oprecht aardige mensen tegenkomt. Soms heb je namelijk ook te maken met een scam, wanneer iemand zegt je de stad te willen laten zien en uiteindelijk op je geld uit is… (Ons gebeurd in Indonesië op de scooter) Gelukkig zijn er ook gewoon échte mensen die trots zijn op hun stad :)

  • Reply
   Sigrid
   11 januari 2016 at 07:37

   In Indonesië denk ik ook wel 2x na als iemand zich heel aardig voor doet ;-) Vaak zit er dan toch iets achter haha. Maar dit voelde gewoon meteen goed!

 • Reply
  Lizette
  11 januari 2016 at 13:13

  Wat een bijzondere ervaring! Zo onverwachts en nu onvergetelijk geworden, heel tof! Hoop dat je snel een keertje terug kunt om de kleine te gaan bewonderen.

  • Reply
   Sigrid
   16 januari 2016 at 14:58

   Ja mooi he! Ben zo benieuwd wanneer de kleine wordt geboren. Leuk om contact te houden :-)

 • Reply
  ivonne
  12 januari 2016 at 22:58

  Wat een mooie ervaring kwam er voort uit die bijzondere ontmoeting. Ik snap dat je niet kunt waxhten om terug te gaan. Dat zijn de bijzondere dingen van het reizen.

  • Reply
   Sigrid
   16 januari 2016 at 14:59

   Ja idd…zo bijzonder!

 • Reply
  Leoni - justtravelme
  15 januari 2016 at 11:10

  Wat een bijzondere ervaring! Dat kunnen niet veel mensen zeggen dat ze bij een verlovingsceremonie zijn geweest. Ik hoop dat je snel een keer terug kan om de baby te zien (en te zien hoe het nu met ze gaat)!

  • Reply
   Sigrid
   16 januari 2016 at 15:00

   Jaaa lijkt me zo leuk om een keer terug te gaan. Ben zo benieuwd hoe het met ze is. We houden wel contact, maar dat loopt soms toch een beetje stroef. Als je daar bent, is het anders.

 • Reply
  Janak Katuwal
  16 januari 2016 at 14:37

  I am Janak (katuwaljanak@gmail.com) from Nepal. I am very much happy that I could help you in Nepal to take to the Bhaktapur an ancient/Historical city of Nepal.
  Thank you !

  • Reply
   Sigrid
   16 januari 2016 at 15:02

   Hi Janak!! Nice to see you here :-) We had an amazing time with you in Bhaktapur and Kathmandu. If someone is going to visit Nepal, they can contact you?

 • Reply
  jitendra
  16 januari 2016 at 16:20

  Nice

  • Reply
   Sigrid
   16 januari 2016 at 16:53

   Thanks Jitendra :-)

 • Reply
  Kim
  19 januari 2016 at 14:40

  Wat een mooi verhaal zeg! Ook bijzonder dat jullie die ceremonie hebben bijgewoond. Wel bizar dat je daar nog uitgehuwelijkt wordt, maar het hoort er daar inderdaad nog gewoon bij…

  • Reply
   Sigrid
   26 januari 2016 at 20:53

   Been Kim, beetje late reactie, maar jouw berichtje was in de spam box terecht gekomen ? Hoe stom ? Ja heel bizar dat uithuwelijken. We hebben toen ook nog een bruiloft mee morgen maken van een 17 jarig jongen die ging trouwen met z’n 16 jarige vriendin. Die kenden elkaar nog geen 2 weken ?

 • Reply
  Nellie minten
  30 januari 2016 at 23:37

  Hoi sigrid en Francois wat een mooi verhaal, en wat een gastvrijheid,wat leuk dat jullie dat hebben mee mogen maken gr tjeu en Nellie

  • Reply
   Sigrid
   31 januari 2016 at 09:03

   Dank jullie wel Nellie en Tjeu! Was inderdaad heel erg bijzonder.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.