My Travel Secret ...

Duurzaam op reis: 3 onmisbare reisbenodigdheden

by Sigrid
duurzaam op reis
Home » Reistips » Duurzaam op reis: 3 onmisbare reisbenodigdheden

Nu ik me aan het voorbereiden ben op ons reis van 4 maanden door Nepal en Sri Lanka ben ik weer op zoek gegaan naar de meest praktische én duurzame spullen om mee te nemen op reis. Spullen, die niet alleen super handig zijn om mee te nemen, maar die ook nog eens gemaakt worden door bedrijven met een positieve impact op mens en milieu. 

Wat ik in de loop der jaren tijdens het reizen wel heb geleerd is less is more wanneer het aankomt op backpacken. De eerste keer, dat wij voor langere tijd op reis gingen  waren we ontzettend bang dat we iets zouden vergeten en daarom laadden wij onze backpack propvol en sjouwden we ons 3 maanden lang een breuk. Tegenwoordig ga ik op pad met een backpack met een gewicht van maximaal 11kg. Ik neem alleen nog maar noodzakelijke spullen mee en kom ik er halverwege achter dat ik toch iets vergeten ben (wat zelden het geval is), dan koop ik het ter plekke wel. 

duurzaam op reis

Waar ik wel steeds beter op let is dat de spullen, die ik meeneem wel duurzaam zijn en dus van goede kwaliteit. Niet dat ik iedere reis weer nieuwe spullen moet kopen. Dit geldt ook voor kleding. Mensen, die mij op Instagram volgen zullen zien dat ik niet op iedere foto een nieuwe outfit draag, maar vaak hetzelfde. Ik neem weinig kleding mee op reis, maar wel hele praktische en duurzame kleding. 

Vandaag deel ik 3 duurzame items, die wat mij betreft onmisbaar zijn op reis. Deze items zijn niet alleen super handig, ze hebben ook het grote pluspunt dat ze goed zijn voor mens, milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Mijn favorieten zijn: 

De WakaWaka Power+: een solar powerbank en zaklamp in één

Een goede powerbank is voor mij  onmisbaar op reis. Ik kan het me echt niet permitteren, dat mijn telefoon of camera uitvalt met als gevolg, dat ik mijn werk niet meer uit kan voeren. Mijn absolute favoriet  is de WakaWaka Power+, een powerbank en zaklamp in één, die je kunt opladen met behulp van zonne-energie. Super handig! Met deze powerbank laad ik binnen 3 uur mijn telefoon helemaal op en gedurende een trekking hang ik hem gewoon aan mijn tas, zodat hij zich weer kan vol laden. 

duurzaam op reis
De WakaWaka Power+

Naast een powerbank is de WakaWaka Power+ ook een zaklamp en die is voor mij ook absoluut onmisbaar op reis. Ik ga namelijk ‘s nachts echt niet door het donker lopen zonder een lichtje bij me. Ik wil zien waar ik loop en wat er om me heen gebeurt. Wat ook fijn is, is dat je deze zaklamp ook heel erg makkelijk ergens op kunt zetten of aan kunt hangen. Heb je ergens geen licht of valt de elektriciteit uit, dan kun je de WakaWaka Power+ als lampje gebruiken. Ook gebruik ik de WakaWaka Power+ regelmatig als nachtlampje wanneer we in een kamer verblijven met ontzettend ongezellig licht. Door de verschillende lichtsterktes heb ik altijd het perfecte lichtje bij de hand. Met een volle batterij heb je tot 200 uur lang licht.

Door één van de WakaWaka producten te kopen  steun je automatisch ook de WakaWaka Foundation. Deze foundation gelooft er in dat energie voor iedereen ter wereld noodzakelijk is. Het hebben van licht en stroom betekent namelijk toegang tot educatie en communicatie en dat leidt er weer toe dat mensen geld kunnen verdienen. Helaas zijn er nog steeds heel veel mensen op deze wereld, die geen toegang hebben tot schone en onuitputtende energie. Ze hebben bijvoorbeeld geen toegang tot stopcontacten. Door producten te ontwerpen, die werken op zonne-energie maakt Waka Waka energie mogelijk voor deze mensen. 

WakaWaka

Een waterfles met filter

Een waterfles met filter, die o.a bacteriën, virussen en chemicaliën uit het water filtert is wat mij betreft één van de meest geniale uitvindingen van de afgelopen jaren. Zo’n fles mag dan ook zeker niet ontbreken in je backpack (of koffer) wanneer je op reis gaat. Waar het jaren geleden echt niet mogelijk was om in het buitenland zomaar water uit de kraan te drinken is dit tegenwoordig door de komst van dit soort flessen geen probleem meer en is het zelfs mogelijk om water uit een rivier te scheppen en dit te drinken. 

Ik moet bekennen dat ik het de eerste keren ook best spannend vond om tijdens een jungle trek gewoon rivierwater te drinken en om in Azië water uit de kraan te drinken. Je bent toch stiekem bang dat je iets geks binnen krijgt en daardoor ontzettend aan de diarree raakt. Niet heel erg handig wanneer je in de middle of nowhere zit en er nergens in de buurt een schoon toilet te vinden is. Gelukkig was ik al heel snel overtuigd van de fantastische werking van het filter en ben ik 4 maanden lang niet ziek geworden. 

Grayl

Maar waarom zou je zo’n relatief dure fles mee op reis nemen, wanneer water in de supermarkt geen drol kost? Ten eerste is zo’n fles niet duur! Oké, de aanschafprijs kan misschien best pittig zijn voor een waterfles, maar op de lange termijn zul je zien  dat je met deze fles zelfs geld gaat besparen. Je hoeft immers niet iedere dag weer 2 liter water in de supermarkt te kopen, maar je filtert je eigen water gratis uit de kraan. 

De tweede en voor mij belangrijkste reden om een waterfles met filter aan te schaffen is het gebruik van wegwerp plastic op reis te verminderen. Iedereen, die wel eens op reis is geweest naar zuidoost-Azië heeft waarschijnlijk te maken gehad met zwerfafval. Natuurlijk hebben we er in Europa ook last van, maar in zuidoost-Azië is dit om te huilen zo erg. Rivieren, die overstromen door de troep die er in gedumpt wordt en stranden, die vol liggen met allerlei rotzooi. Het is om gek van te worden en er moet echt iets aan gedaan worden. Een goed begin is daarom om geen plastic flessen water te kopen op reis, maar zo’n geniale waterfles met filter. Het is en blijft een win-win situatie zowel voor het milieu als ook voor je eigen portemonnee.

duurzame reisbenodigdheden

De duurzame shampoo bar

Nog zoiets super handigs én duurzaams voor op reis is een shampoo bar. Het is zeg maar shampoo in vaste vorm en het ziet er uit als een zeepblokje. Het grote voordeel van deze shampoo is dat je geen grote (en zware) fles shampoo mee hoeft te sjouwen op reis. Een blokje shampoo weegt namelijk vaak niet meer dan 55 gram. Wat ook mooi meegenomen is,  is dat je met één blokje shampoo veel langer doet dan met een fles shampoo van 250ml. Zo verbruik ik gemiddeld maar 1 shampoo bar in de 3 maanden, terwijl ik anders zeker 4 flessen shampoo zou moeten kopen. Een shampoo bar is daarom in veel gevallen ook goedkoper dan “gewone” shampoo en dus duurzamer. 

Er zijn enkele bedrijven, die shampoo bars verkopen, maar mijn voorkeur gaat uit naar Shampoobars.nl, omdat zij shampoo bars verkopen die naast vegan en dierproefvrij ook 100% palmolie vrij zijn en dit duidelijk aangeven op hun site. Wie My Travel Secret al langer volgt weet dat ik gek ben op Sumatra en op orang-oetans spotten in het wild. Ontbossing voor palmolie is de grootste bedreiging voor orang-oetans in het wild, zowel in Indonesië  als ook in Maleisië. Als wij willen voorkomen dat de orang-oetan uitsterft zullen we minder palmolie moeten gebruiken, vandaar dat ik gek ben op de palmolievrije shampoo bars van Shampoobars.nl. 

Laat je trouwens niet voor gek uitmaken door bedrijven, die beweren duurzame palmolie in hun producten te verwerken. Ik ben geen duurzaamheids expert, maar ben er van overtuigt dat duurzame palmolie niet bestaat. Tenminste niet zolang er geen goede controle is op de RSPO (Roundtable on Sustainable Palmoil). Via de bekende natuurbeschermer Willie Smits die nauw betrokken is met het beschermen van orang-oetans in Indonesië, weet ik dat dit momenteel (helaas) zeker niet het geval is. 

Wat is jouw favoriete, duurzame item voor op reis? 

duurzaam reizen
Onderschrift schrijven…
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

5 comments

Linda van My Wanderlust Diary 17 oktober 2019 - 18:41

Echt een superduurzaam en onmisbaar reisitem is de menstruatiecup. Geen afval! en je hoeft er nooit aan te denken, bij te kopen, ergens in de rimboe op zoek naar een winkel die iets heeft. Ik kan niet meer zonder op reis.L

Sigrid 18 oktober 2019 - 06:05

Super goede tip! Thanks X

Kim 10 november 2019 - 14:31

Hoi Sigrid, nog tips voor het kopen van een waterfles met filter? Welke fles gebruik je zelf?

Groetjes, Kim

Sigrid 13 november 2019 - 07:19

Heej Kim, sorry voor de late reactie. Zat even een paar dgn in de middle of nowhere ;-) Ik heb zelf de Grayl, maar was daar niet helemaal tevreden over. Heb goede dingen gehoord over de Lifestraw en ga nu de Water to Go fles testen.

Kim 19 november 2019 - 15:19

Thaaanks :)

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights