My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra

5x Leuke dingen doen in Bukit Lawang, Sumatra

 

Home » Sumatra » 5x Leuke dingen doen in Bukit Lawang, Sumatra

 


 

De meeste mensen die Bukit Lawang in Sumatra bezoeken, komen hier naar toe voor een trekking in het Gunung Leuser National Park en orang-oetans in het (semi) wild te spotten. En terecht…want ook voor mij is de jungle dé reden om telkens weer naar Bukit Lawang af te reizen. Maar dit is niet de enige reden, want Bukit Lawang is fijn, heel erg fijn om een paar dagen of zelfs een paar weken door te brengen. Wat mijn favoriete dingen zijn om er te doen, lees je hier:

 

1. Ga op Jungle trekking

 

Dé reden om naar Bukit Lawang te reizen is het zien van orang-oetans in hun natuurlijke omgeving. De leukste en beste manier om dit te doen, is door op jungle trek te gaan. Met een gids en zijn begeleider trek je de jungle in op zoek naar wildlife. De duur van de trek kun je zelf bepalen, van 3 uur tot een paar weken, alles is mogelijk. De kans op het zien van orang-oetans is erg groot, omdat er rondom Bukit Lawang veel semi-wilde orang-oetans zitten, wat inhoudt dat ze gewend zijn aan mensen. Naast orang-oetans zul je nog meer apensoorten zien, waaronder gibbons, makaken en de leuke Thomas Leaf apen.

 

Lees ook: Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit lawang

 

1 maand Noord-Sumatra

 

 

2. BBQ langs de Landak rivier

 

Regel een klein groepje gezellige mensen en vraag een local om een BBQ langs de rivier te organiseren. Dit zijn de ingrediënten voor een super leuke middag in een prachtige omgeving. Ik rolde er bij toeval in toen ik een paar jaar geleden na een slopende reis vanuit Yogjakarta laat in Bukit Lawang arriveerde. Ik raakte in gesprek met een local en hij vertelde me dat hij de volgende dag met een paar mensen naar de rivier zou gaan voor een BBQ. Of ik zin had om mee te gaan? Nou zat ik er in de eerste instantie niet op te wachten, want om 10.00u vertrekken vond ik een beetje vroeg na een lange reis, maar toen bleek dat ze om 12.00u nog niet vertrokken waren, ben ik toch mee gegaan. Wat was dit een leuke ervaring! Alleen de plek waar je naar toe gaat is al de moeite waard. Zo ontzettend mooi. Bovendien kun je er ook heerlijk zwemmen. En dan het eten nog….de allerbeste BBQ ooit!! Dit was zo’n leuke ervaring, dat ik het iedereen van harte kan aanbevelen. Je moet het alleen zelf even regelen ;-) En uiteraard de local een klein bedrag geven om eten van te kopen. Spreek dit gewoon even goed af. Selamat makan!

 

Bukit Lawang Sumatra

 

 

3. Ga tuben

 

De rivier die door Bukit Lawang heen loopt is de Bohorok rivier en deze rivier is uitermate geschikt om te gaan tuben. Ga je op jungle trek dan kun je er voor kiezen om per tube terug te gaan naar Bukit Lawang. Kies hier voor! Niet alleen omdat het hartstikke leuk is, ook omdat je dan dieper de jungle in gaat gedurende je trek en dus de kans op het zien van wildlife groter is. Maar…je kunt ook op eigen houtje gaan tuben. Huur voor nog geen euro een tube en volg het pad naast de rivier stroomopwaarts. Op den duur kom je op een punt dat je alleen verder kunt door de rivier over te steken met een soort kabelbaantje of te voet. Allebei erg lastig met zo’n grote tube, dus dit is het punt waarop je kunt gaan tuben. Een tip: Ga nooit alleen! Niet dat het heel erg gevaarlijk is, maar de stroming van de rivier kan best sterk zijn, zeker wanneer het flink geregend heeft. Ben altijd voorzichtig en zorg dat er iemand in de buurt is.

 

bukit lawang Sumatra

 

 

4. Ontdek de rijstvelden rondom Bukit Lawang

 

Niet alleen Bukit Lawang is prachtig, ook de omgeving. De beste manier om dit te ontdekken is met een brommer. Huur er zelf één of trek er op uit met een local. Moet je toevallig nog pinnen? Combineer dit dan met een bezoek aan Bohorok.

 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang

 

Bukit lawang Sumatra

 

 

5. Bezoek de vrijdag-markt

 

Iedere vrijdagochtend is er op het terrein van het busstation een lokale markt. Het is echt hartstikke leuk om hier een kijkje te gaan nemen. Ga er alleen niet van uit dat je hier leuke souvenirs kunt kopen, want hier vind je hoofdzakelijk voedsel en gebruiksartikelen voor de lokale mensen. Op zoek naar bijvoorbeeld shampoo of tandpasta? Dan is dit de plek om goedkoop in te slaan.

 

Bukit Lawang Sumatra

 

 

Verder is Bukit Lawang de ideale plek om te relaxen en een middagje door te brengen in je hangmat met een boekje. Geniet van de rust en van het schitterende uitzicht. Als je geluk hebt zie je zelfs een orang-oetan vanuit je hangmat. Wil je juist wat meer aanspraak? Er zijn altijd wel andere reizigers of locals die in zijn voor een praatje en een drankje. Vaak wordt er een gitaar bijgehaald en heb je binnen no time een super gezellige middag/avond.

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Tips voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

Vervoer van Kuala Namu airport naar Bukit Lawang

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.